menu
close
Categorieën

Maak de Lekkerste Sapjes met de Beste Slowjuicer!

Sap van de slowjuicer

Voor de echte sapjesfan is de beste slowjuicer onmisbaar in de keuken. Hij zet snel en eenvoudig de lekkerste fruit- en groentesapjes voor je op tafel! In dit artikel vind je de top 5 beste slowjuicers van dit moment. Daarnaast geef ik je alle belangrijke informatie zodat je de perfecte slowjuicer aanschaft.

Hamilton Beach Big Mouth

Hamilton Beach Big Mouth

Omega Nutrition Center

Omega Nutrition Center

Kuvings Whole Slow C7000S

Kuvings Whole Slow C7000S
Bekijk op Bol.com

Waarom een slowjuicer aanschaffen?

Met een slowjuicer in huis geniet je altijd van vers sap. Je verwerkt niet alleen zacht fruit en groente, maar ook harde soorten en tarwegras pers je samen tot een lekker sapje. 🥕

Sap uit een slowjuicer heeft meer vezels dan sap uit een traditionele sapcentrifuge. Dat zit zo: een slowjuicer perst sap langzaam uit groente en fruit rechtstreeks je glas in. Dat sap komt vrij, doordat een slowjuicer de ingrediënten met een vijzel 'kneust'. Zo gaan er minder vitaminen en vezels verloren.

De kracht van de slowjuicer gaat wel ten koste van het tempo waarop hij het sap perst, maar vrees niet: hij mag dan wel een stuk langzamer dan andere persmachines zijn, maar er komt meer sap vrij en blijven vitaminen beter bewaard.

Bovendien is het sap langer houdbaar dan het sap uit een sapcentrifuge. Door de koude persing bevat het sap minder zuurstof. Hierdoor oxideert het langzamer. Wil je het sap uit de slowjuicer bewaren? Doe dat in een afgesloten fles, in de koelkast. Het sap blijft tot 48 uur goed.

Slowjuicer versus sapcentrifuge

Een ander apparaat dat eenvoudig een lekker sapje maakt, is de beste sapcentrifuge. Het verschil tussen deze twee zit hem in de manier en het tempo van persen.

  • Het sap uit een sapcentrifuge is helder en bevat minder vezels. Dit apparaat raspt je ingrediënten snel, waarna de pulp grotendeels van het sap wordt gescheiden. Dit is de betere keuze als je niet van pulp in je sap houdt.
  • Een slowjuicer, zoals deze slowjuicer van KitchenBrothers, produceert geconcentreerd sap met juist meer vezels door de ingrediënten te kneuzen. Vind je pulp niet erg, en werk je graag met hardere, vochtarme ingrediënten, zoals noten? Dan is dit de betere keuze.

Houd er wel rekening mee dat je meer snijwerk hebt met een slowjuicer. De vulopening van een slowjuicer is smal, waardoor je de ingrediënten eerst moet snijden ervoor te zorgen dat alles erin past. Bij een sapcentrifuge is de opening groter en de kracht van de rotaties groter, waardoor er minder snijwerk nodig is.

Slowjuicer met groenten en fruit

Soorten slowjuicers

Er bestaan twee soorten slowjuicers: single-gear-slowjuicers en twin-gear-slowjuicers. Het verschil tussen deze twee vormen zit hem in de vijzel. Dit onderdeel perst het fruit of groente tot een sapje.

Een single-gear-slowjuicer heeft een enkele vijzel. Deze vijzel duwt de ingrediënten plat tegen de wand, zodat het sap eruit loopt. Deze apparaten werken met een snelheid van minder dan 100 rpm (rotaties per minuut), zodat er geen warmte ontstaat en er geen voedingsstoffen verloren gaan. Dit type slowjuicer is ook makkelijker in onderhoud.

De twin gear beschikt over twee vijzels. Deze twee doen hetzelfde als de enkele vijzel, maar dan twee keer zo snel. Ook geeft de twin-gear-slowjuicer de mogelijkheid om bladgroenten, zoals spinazie, in je sapjes te verwerken. Het voordeel van dit type is dat het proces sneller gaat, tot wel 200 rpm, terwijl je evenveel vitaminen behoudt.

De 5 beste slowjuicers op een rij

1. Hamilton Beach Big Mouth

1. Hamilton Beach Big Mouth

2. Omega Nutrition Center

2. Omega Nutrition Center

3. Kuvings Whole Slow C7000S

4. Breville Juice Fountain Plus

4. Breville Juice Fountain Plus

Koopgids: hoe kies ik de beste slowjuicer?

Nu je weet wat een slowjuicer doet, kijken we naar de belangrijkste kenmerken. Zo vergelijk je ze gemakkelijk met elkaar en weet je zeker dat je de beste slowjuicer in huis haalt!

Vermogen

Slowjuicers vebruiken weinig energie. Dit is erg fijn, zeker wanneer je het liefst dagelijks van een lekker sapje geniet. Hoeveel energie een slowjuicer precies gebruikt zie je aan het vermogen, aangegeven met de eenheid watt. Hoe meer watt een slowjuicer heeft, des te sterker het apparaat. Het gemiddelde vermogen ligt tussen de 150 en 200 watt.

Minder dan 150 watt is niet voldoende om een slowjuicer goed te laten werken. Een té traag persproces zorgt voor het verlies van vitamines uit de ingrediënten. Daarnaast is het voor een trage slowjuicer veel lastiger om harde groenten, zoals wortels, tot sap te persen. Hier is een krachtige slowjuicer voor nodig!

Formaat en behuizing

Slowjuicers vind je in verschillende vormen, formaten en materialen. Allereerst krijg je de keuze: wil je een horizontale of een verticale slowjuicer?

  • Een horizontale slowjuicer is het meestvoorkomende model. Als je vezelrijke groentes en fruit tot sapjes wilt maken, is een horizontaal model een goede keuze. Groente met een draadachtige structuur zoals bleekselderij en spinazie zijn geen probleem voor deze slowjuicer. Een horizontale slowjuicer neemt wel meer ruimte in op het aanrecht.
  • Een verticale slowjuicer is het best geschikt voor groente en fruit met een zachte structuur, zoals appels en aardbeien. 🍓 Over het algemeen heeft dit soort slowjuicer een grotere vulopening, waardoor je de groente en het fruit niet fijn hoeft te snijden. Het voordeel van een verticale slowjuicer is dat hij smal is. Zo neemt het apparaat minder plek in beslag op het aanrecht en in de kast.

Kijk bij het kopen van een slowjuicer naar de kwaliteit van het gebruikte materiaal en hoe gemakkelijk je de afzonderlijke onderdelen schoonmaakt. Sommige toestellen bestaan voornamelijk uit hard plastic en andere juist uit roestvast staal. Dit laatste materiaal is gemakkelijk schoon te maken, doordat bacteriën hier minder snel aan hechten.

Ook de vijzel, het onderdeel dat de ingrediënten perst, bestaat uit verschillende materialen. Een vijzel van roestvrijstaal is het fijnst, omdat deze het minst bacteriën aantrekt en je het gemakkelijk schoonmaakt.

Inhoud

Hoeveel inhoud ofwel capaciteit de slowjuicer nodig heeft, hangt af van jouw wensen. Wil je meerdere sapjes maken, dan is een slowjuicer met grote inhoud praktischer dan een exemplaar dat hooguit twee glazen vult.

Daarnaast is ook de inhoud van de pulpbak niet onbelangrijk. Deze vangt de groente- en fruitresten op na het persproces. Je wil die waarschijnlijk niet constant legen. Houd er dus rekening mee dat hij niet te klein is! Met een pulpbak van een liter zit je goed.

Vulopening

Je stopt de ingrediënten door de vulopening in de slowjuicer. Is deze smal, dan passen grotere ingrediënten er niet in. Hoe groter de opening, hoe gemakkelijker je ingrediënten in de slowjuicer doet. Je kan het fruit of de groente fijner snijden, maar dat kost ook meer tijd en werk.

Pulphendel

Met een pulphendel bepaal je zelf de dikte van het sap. Op een stand die vaak 'close' heet maak je dikker sap, bijvoorbeeld voor smoothies. De optie 'half-open' zorgt bij de meeste slowjuicers voor (bijna) volledig vloeibaar sap. Welke standen exact gebruikt worden is niet voor iedere slowjuicer hetzelfde; dit vind je terug in de gebruiksaanwijzing.

Pas op met een grote vulopening. Kinderen kunnen hun handen hierin doen, die vervolgens in de vijzel terecht komen! Hou hier altijd rekening mee wanneer er kinderen rondlopen in de buurt van je slowjuicer. 

Extra functies

Slowjuicers hebben allerlei handige functies die het apparaat multifunctioneel maken. Denk bijvoorbeeld aan een functie voor pureren, citrusvruchten persen of melk kloppen. Zo maak je veel meer dan alleen sapjes. Er bestaan zelfs slowjuicers die koffiebonen malen!

Naast deze functies beschikken sommige slowjuicers ook over gebruiksvriendelijke opties. Een druppelstop zorgt er bijvoorbeeld voor dat de slowjuicer niet nadruppelt nadat hij is gebruikt. Zo hou je het oppervlak onder de slowjuicer schoon en hygiënisch.

Verder is het te verwachten dat tijdens het persen van fruit en groente er soms een schuimlaag op je sap komt. Een schuimafscheider vangt dit schuim op voordat het in je glas terechtkomt.

Tenslotte is het prettig als je slowjuicer in staat is zichzelf automatisch uit te schakelen na verloop van tijd. Dat is wel zo duurzaam! Een overhittingsbeveiliging schakelt de slowjuicer bovendien ook uit, maar dan alleen wanneer de motor te heet wordt.

Onderhoud

Net als ieder ander keukenapparaat, dien je de slowjuicer goed te onderhouden. Maak hem na ieder gebruik goed schoon. Om dit eenvoudig te doen is het handig dat de slowjuicer uitneembare onderdelen heeft, bijvoorbeeld een uitneembare vijzel. Zo haal je de losse onderdelen gemakkelijk los om ze afzonderlijk te reinigen.

Veel slowjuicers hebben vaatwasmachinebestendige onderdelen. Dit scheelt een hoop afwassen! Doe je het liefst zo min mogelijk? Dan is een zelfreinigende slowjuicer your man! Dit apparaat beschikt over een zelfreinigende stand waarin hij zichzelf reinigt. Hier hoef je alleen maar wat water in het apparaat te doen en het zeefje te reinigen met een borsteltje.

Prijzen

De prijzen van slowjuicers verschillen nogal. Vanaf ongeveer €85 schaf je een slowjuicer aan. Voor een apparaat met meerdere functies betaal je al snel meer, ongeveer €120. Ben je een echte sapjes-freak en wil je alle mogelijke opties benutten? Dan zal je meer voor een slowjuicer neertellen: ongeveer €200.

Specificaties van slowjuicers naast elkaar

Kies hieronder voor de beste slowjuicer!

1Hamilton Beach Big Mouth
2Omega Nutrition Center
3Kuvings Whole Slow C7000S
4Breville Juice Fountain Plus

Hamilton Beach Big Mouth

Omega Nutrition Center

Kuvings Whole Slow C7000S

Breville Juice Fountain Plus

Veelgestelde vragen over slowjuicers

Heb je nog vragen over een slowjuicer, hoe je de beste kiest of hoe je het apparaat gebruikt? Lees dan nog even verder!

Wat is het verschil tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge?

Het verschil tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge zit hem in de manier van persen en het tempo hiervan. Een slowjuicer perst de ingrediënten langzamer waardoor vitaminen en vezels in het sap blijven. Een sapcentrifuge perst het sap zo zorgvuldig dat er geen stukjes overblijven.

Hoe werkt een slowjuicer?

Een slowjuicer kneust fruit en groenten met een of twee vijzels plat tegen de wand. Zo perst hij het sap zorgvuldig uit de ingrediënten waardoor vezels en vitaminen bewaard blijven.

Hoelang bewaar je slowjuicer sap?

Sapjes die je met een slowjuicer maakt blijven tot 48 uur goed in de koelkast. Bewaar ze in een afgesloten fles. Wil je de sapjes langer bewaren? Dan kun je het sap invriezen.

Conclusie

De beste slowjuicer perst sapjes op een zorgvuldige manier waardoor vitaminnen en vezels bewaard blijven. Hopelijk beschik je nu over voldoende informatie om de perfecte slowjuicer aan te schaffen! Ben je er nog niet helemaal uit welke slowjuicer bij je past? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je voldoende geholpen heeft!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up