menu
close
Categorieën

Bel, WhatsApp en Check je Socials met de Beste Smartphone!

Smartphone in een hand

Een nieuwe smartphone is een aankoop waarbij je écht de juiste keuze wil maken. Voor veel mensen is je smartphone het verlengde van je arm, de manier om toegang te krijgen tot oneindige informatie en online interactie. De beste smartphones op de markt zijn voorzien van krachtige processors, grote batterijen en andere elementen, maar wat maakt de beste smartphone voor jou? 🤔

De objectief beste smartphone bestaat niet, want dit is afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Met alle verschillende eigenschappen kan dat een behoorlijke zoektocht zijn. De onderstaande koopgids helpt je een heel stuk op weg!

Ik vertel je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone. Hierbij bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van smartphones zoals het besturingssysteem, de camera, de opslagruimte en de connectiviteit. Lees snel verder om erachter te komen wat de beste smartphone voor jou is!

Samsung Galaxy Z Fold 5

Samsung Galaxy Z Fold 5
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Bluetooth: Ja
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Bluetooth: Ja
Bekijk op Bol.com

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom
Bekijk op Bol.com

Waarom een smartphone aanschaffen?

Voor het aanschaffen van je nieuwe smartphone moet je voor jezelf bepalen wat je belangrijk vindt. Waar iemand een fantastische camera onmisbaar vindt, vindt een ander het bijvoorbeeld van belang dat je de hele dag met je smartphone op pad kan zonder dat je deze op moet laden. 

Er worden op het gebied van smartphones grote stappen gemaakt om alle onderdelen ervan te verbeteren. Zo zijn drie camera’s achterop het toestel steeds meer de standaard. Hierdoor heb je naast de hoofdcamera een zoomlens en een groothoeklens. Dat biedt je alle mogelijkheid om mooie momenten vast te leggen! 🤳

Ook gaat de batterij van smartphones steeds langer mee, omdat de batterij een stuk groter is geworden. Ze laden een stuk sneller op dan voorheen door nieuwe – en steeds vernieuwde – oplaadtechnologie. Niemand heeft zin om uren te zitten wachten tot je smartphone weer is opgeladen. Sommige toestellen kun je van 0 tot 100% opladen binnen 30 minuten.

Door al deze nieuwe ontwikkelingen kan een smartphone van € 300 bijna precies hetzelfde als een model van wel € 1000. Met beide smartphones kan je bellen, appen, fotograferen, socials bekijken en spelletjes spelen. Het grote prijsverschil zit hem vooral in de hardware en de mogelijkheden die dit biedt. 

Een duurdere smartphone met betere hardware heeft als gevolg meestal een beter scherm en betere processor, welke zwaardere programma’s zoals games soepeler laten draaien. Ook heeft deze betere camera’s. Het is de vraag of je dat nodig hebt en daar gebruik van zou maken. Ben je er nog niet helemaal uit? Juist dan is de koopgids voor jou bedoeld.

Iemand houdt enkele smartphones vast

Koopgids: hoe kies ik de beste smartphone?

Dan nu de kern van de zaak: waar moet je op letten tijdens je zoektocht naar de beste smartwatch?

Besturingssysteem: Android vs. iOS

Iedereen heeft wel eens gehoord van een Android-telefoon, zoals die van Samsung of Sony, of een iPhone!

iOS

Iedere iPhone wordt loopt op iOS van Apple. Doordat Apple zijn eigen soft- en hardware produceert, werken Apple-producten naadloos met elkaar samen. Dat is superhandig als je al meer Apple-apparaten gebruikt!

De interface – de interactie tussen de smartphone en gebruiker – van iOS werkt gemakkelijk. De opties tot aanpassing van hoe het besturingssysteem uitziet, zijn niet bijzonder uitgebreid. Zelfs wanneer je je eerste smartphone ooit aanschaft, weet je met een iPhone binnen één dag hoe alles in zijn werking gaat. 

Hecht je veel waarde aan privacy?🔒 Ook dan is iOS het besturingssysteem voor jou. Apple verzamelt alle data alleen lokaal op de smartphone. Zonder toestemming verlaat de data de iPhone niet. Ook downloadt iPhone alleen apps uit Apple’s eigen App Store; deze zijn goedgekeurd en gecontroleerd. Geen risico op onveilige apps – dat voelt wel zo veilig! Bij een iPhone kun je bovendien rekenen op 5 tot 6 jaar aan beveiligings- en software-updates.

Apple’s persoonlijke assistent met spraakherkenning is Siri. Deze digitale assistent helpt je met allerlei vragen. Start simpelweg met "Hey Siri" en stel vervolgens je vraag, of geef je commando. Alhoewel je Siri voor alles kunt raadplegen, is het maar de vraag of ze overal antwoord op heeft. Ze doet het al een stuk beter dan voorheen, maar er zijn betere alternatieven te vinden.

Gaat het je niet zozeer om Siri en heb je een aardige cent gespaard? Dan is de beste iPhone wellicht de beste keuze voor jou, maar lees je vooral nog even wat verder in over de belangrijkste smartphone-eigenschappen!

Voordelen:

  • Wordt lang geüpdatet door Apple, waardoor een iPhone lang actueel blijft
  • Toegewijd aan het beschermen van je privacy
  • De interface is bijzonder makkelijk te navigeren
  • Werkt uitstekend samen met andere Apple-producten

Nadelen:

  • Siri is niet de nauwkeurigste assistent
  • iPhones zijn per definitie aan de dure kant
  • Niet zo aanpasbaar als Android

Android

Android is het besturingssysteem achter telefoons als die van Samsung, Sony, Motorola en OnePlus. Het voordeel van Android is dat je de vormgeving meer kan aanpassen naar je eigen stijl en voorkeur. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om icoontjes, menu’s en widgets gemakkelijk aan te passen aan je smaak. Deze mogelijkheden kosten iets meer werk om onder de knie te krijgen. 🔍

Je Android-toestel deelt alleen gegevens met externe partijen wanneer je hier als gebruiker toestemming voor geeft, al moet ik wel zeggen dat Google niet bekend staat om zijn privacygevoeligheid.

Omdat verschillende smartphonemerken gebruikmaken van Android, werkt de software niet altijd even naadloos samen met de hardware. Dat betekent niet dat de samenwerking tussen Android en de hardware van de bijbehorende telefoon per definitie slecht is, maar even gelikt als dat van iOS en iPhones is het niet.

Ook verschilt de precieze look van de software en beveiliging iets per toestel en fabrikant. Over het algemeen ontvang je twee volledige software-updates en twee jaar lang beveiligingsupdates. 

Android maakt gebruik van Google Play Store. Naast dat je hier keuze hebt uit meer dan één miljoen apps met gegarandeerde veiligheid, is het met Android ook mogelijk om apps buiten de Play Store te downloaden. Dit gaat ten koste van veiligheid, dus wees hier zeer voorzichtig mee!

Ook Android heeft een eigen persoonlijke assistent: Google Assistant. Deze werkt vergelijkbaar met de assistent van iOS, Siri. Begin je commando of vraag met “Hey Google” of “Oké Google”.

Voordelen:

  • De look and feel zijn bijzonder aanpasbaar
  • Geeft toegang tot ontzettend veel app, ook buiten de officiële paden
  • Google Assistant is een zeer capabele assistent

Nadelen:

  • Google staat niet bekend om zijn privacygevoeligheid
  • Android en overige hard- en software behoren niet tot een enkel ecosysteem

Scherm 

In Nederland kijken we gemiddeld 2 uur en 21 minuten per dag naar onze smartphone. Dan wil je het liefst naar een mooi scherm kijken.

Formaat

Ook is het formaat of de diameter van het scherm belangrijk. Een groot scherm is fijn als je comfortabel video’s en foto’s wilt bekijken, of graag een e-boek op je telefoon leest. Je haalt het meest uit je smartphone met een groot scherm en dunne schermranden. Dit heet de screen-to-body-ratio; gemiddeld is deze bij smartphones zo’n 80%.

Hoe groot je scherm moet zijn is afhankelijk van wat je op je smartphone gaat doen.

  • Smartphones die gemakkelijk in je broekzak passen, zijn gemiddeld genomen niet breder dan 7 centimeter en 14 centimeter hoog en hebben een gemiddelde schermgrootte van 5,4 inch. Je bekijkt hiermee moeilijker video’s, maar appt en belt wel gemakkelijk. 
  • Wil je net een maatje groter? Deze smartphones hebben een groot genoeg scherm om af en toe bijvoorbeeld series op te kijken en ook nog in je broekzak te passen. Deze smartphones zijn zo’n 7 centimeter breed en 15 centimeter en hebben een scherm van gemiddeld 6,1 inch. Dit is de beste optie als je een compacte telefoon wilt, maar ook de mogelijkheid wil hebben om comfortabel beelden te bekijken.
  • Smartphones die groot genoeg om films op te kijken of lang op te gamen zijn een stuk minder handzaam. Ze passen minder goed in je broekzak en zijn ook moeilijk te bedienen met 1 hand. Deze smartphones zijn minimaal 7 centimeter breed en maximaal 16 centimeter lang en hebben een schermformaat van rond de 6,5 inch.
  • Voor de echte filmliefhebbers en gamefanaten zijn er smartphones van gemiddeld 7.5 centimeter breed en maximaal 16.5 centimeter lang en een scherm van ongeveer 6,8 inch Hoewel een groot scherm fijn kan zijn voor bijvoorbeeld films kijken, moet je je afvragen of de smartphone een handzaam formaat heeft. 

Welk formaat smartphone voor jou het meest geschikt is, hangt af van je gebruikssituatie. Is zelfs een klein model niet handzaam genoeg? Wellicht is beste smartwatch dan juist wat voor je. ⌚

Resolutie

Formaat speelt nauw samen met resolutie. Dit verwijst naar het aantal pixels op een beeldscherm, waarbij pixels de individuele lichtpuntjes op je scherm zijn. Een hogere resolutie betekent meer pixels per inch (PPI) en kwalitatief beter beeld. Een kleinere smartphone met een hogere resolutie heeft als gevolg een gedetailleerder beeld dan een groter toestel met een lagere resolutie.

De bekendste resoluties en het bijbehorende type scherm staan hieronder. Hierbij staat het eerste cijfer voor de horizontale hoeveelheid pixels en het tweede cijfer voor de verticale pixels. Zoals je ziet lopen de resoluties behoorlijk uiteen!

  • 750 × 1334;
  • 1080 × 1920;
  • 1440 × 2960;
  • 1440 × 2560;
  • 720 × 1280.

Schermtypen

Om een hoge resolutie goed tot zijn recht te laten komen, heb je een schermtype nodig dat aansluit bij je bezigheden op je telefoon.

  • TFT-lcd's zijn de meest voorkomende type beeldschermen. Hiermee heb je te maken met goede kwaliteit, maar heb je geen optimaal resultaat in direct zonlicht.
  • Een hoger niveau zijn de IPS-lcd schermen met bredere kijkhoeken en een lager stroomverbruik, wat veel minder vraagt van je batterij. Dit type is alleen te vinden bij duurde nieuwere smartphones.
  • Oled-schermen zijn gemaakt van organisch materiaal, waarbij alle pixels die het scherm vormen een lichtbron op zichzelf zijn.
    • Let op: bij smartphones zie je vooral amoled. De kleurencontrasten zijn hierbij feller en kleuren meer verzadigd dan bij een lcd-scherm. Doordat er geen backlight achter het scherm hoeft te worden gemaakt, zijn de schermen ook dunner.

Camera

Wil je met je nieuwe smartphone je talenten als fotograaf ontdekken? De smartphones van tegenwoordig bieden enorm veel mogelijkheden op dit gebied!

Allereerst zie je bij de specificaties wat staan over het aantal megapixels. Dit heeft echter geen groot effect op de kwaliteit van je foto’s. Een camera met een groot aantal megapixels maakt weliswaar foto's met meer detail, maar dit speelt voornamelijk een rol als je een foto op groot formaat afdrukt.

Verschillende situaties vragen om een bepaald type lens om een goede foto te maken. Idealiter geeft een smartphone je meerdere opties, zoals een groothoeklens, telelens of macrolens. De telelens zoomt bijvoorbeeld in zonder dat de foto minder scherp wordt, terwijl een macrolens je van heel dichtbij scherpe foto’s laat maken. 

Belangrijker is de sensor. Als die dicht bij een hele inch in formaat ligt, weet je dat je iets goeds te pakken hebt. Hoe dichter bij de hele inch hoe beter de kwaliteit van de foto's – en dat geldt dubbel voor foto's die je in het donker maakt.

In het donker is het voor een camera lastiger om details en kleuren vast te leggen. Hierbij is naast de beeldsensor, ook het diafragma van belang. Hoe groter de diafragma-opening en de beeldsensor, hoe meer licht wordt binnengelaten en opgevangen.

Bij weinig licht doet je toestel langer over het maken van een foto. Het is dan handig als je toestel over beeldstabilisatie beschikt. Zo is je nachtfoto niet onscherp als je je toestel in deze tijd iets beweegt. Ook overdag helpt beeldstabilisatie bij het scherp houden van je foto's alsook video's.

Wil je je fotografie- of videokunsten naar een hoger niveau tillen? Zoek dan ook meteen naar het beste statief. De selfie lovers raad ik aan om te kijken naar de beste selfiestick!

De 5 beste smartphones op een rij

1. Samsung Galaxy Z Fold 5

1. Samsung Galaxy Z Fold 5
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Bluetooth: Ja

2. Samsung Galaxy Z Fold 4

2. Samsung Galaxy Z Fold 4
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser
Bluetooth: Ja

3. Google Pixel 8 Pro

3. Google Pixel 8 Pro
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom

4. Samsung Galaxy Z Flip 4

4. Samsung Galaxy Z Flip 4
Opslagcapaciteit: 256 GB
Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Portretmodus, Ultra Wide Angle
Bluetooth: Ja

Opslag

De smartphone die bij jou past beschikt over een bepaalde opslagcapaciteit, maar hoeveel heb je nodig? Het is belangrijk om te beseffen het besturingssysteem van je toestel ten eerste ook opslag inneemt. Ga ervan uit dat je ongeveer 5 à 6 GB van je opslag inlevert voor het besturingssysteem. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet later genoodzaakt bent om uit te breiden.

Nu we het daarover hebben: uitbreiden via een miniSD-kaartje lukt je niet op een iPhone. Het is dus belangrijk dat als je voor een iPhone gaat, je direct genoeg fysieke opslag kiest. Android-telefoons staan je daarentegen bijna altijd toe de opslag uit te breiden met een miniSD-kaartje.

Met 64 GB heb je genoeg opslag voor basisgebruik. Je downloadt de verwachte apps, zoals wat socialmedia-apps en games, en je slaat wat foto's op. Staat je telefoon normaliter vol met apps en maak je veel foto's en video's? Dan raad ik je aan om meer opslag te nemen bij je nieuwe smartphone, apps worden steeds groter en nemen steeds meer plek in beslag. 

De gemiddelde smartphonegebruiker heeft genoeg aan een model met 128 GB opslagcapaciteit. Je kunt redelijk wat foto's, muziek en video's lokaal op te slaan, maar ik zou je niet aanraden om films of series offline op te slaan. Met 256 GB heb je wel voldoende opslagruimte om foto's, video's en muziek op te slaan en games te spelen.

Wil je je volledige foto-, videocollectie lokaal opslaan, meerdere film opties downloaden voor in het vliegtuig en al je foto's in portretstand maken? Kies dan voor 512 GB. Hiermee sla je onbezorgd alles op wat je lief is. 

Als we nog een stapje verder gaan, kom je uit bij 1 TB. Hiermee bewaar je foto’s, films en series op de hoogst mogelijke kwaliteit en sla je alles lokaal op. 1 TB aan opslagcapaciteit is alleen beschikbaar bij nieuwste smartphonemodellen.

Je hebt tegenwoordig ook de mogelijkheid om je bestanden op te slaan in de cloud. Hier sla je online gegevens en bestanden op waar je alleen op aanvraag toegang tot hebt. Hoewel hier voordelen aan verbonden zijn (zoals dat je minder lokale opslag nodig hebt) is het goed om te beseffen dat je met deze methode wel afhankelijk bent van het internet. Heb je geen ontvangst, dan heb je geen toegang tot je bestanden.

man met koptelefoon en smartphone

Connectiviteit 

Smartphones verbinden op verschillende manieren met andere apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draadloze oortjes. Alle smartphones beschikken tegenwoordig over Bluetooth, en nieuwe smartphones minstens over Bluetooth 5.0. Deze versie is sneller en heeft een groter bereik (tot 40 meter) dan voorgaande Bluetooth-versies!

Sommige smartphones werken met NFC; dit staat voor near field communication. Hiermee wissel je veilig en snel gegevens uit. Het systeem is vergelijkbaar met Bluetooth, maar heeft een minder groot bereik (enkele centimeters). Daar staat tegenover dat je met NFC een stuk veiliger gegevens deelt.

Vanwege de goede beveiliging is NFC vooral handig om veilig belangrijke documenten of privéfoto’s te delen. Ook betaal je met NFC contactloos met je smartphone. Met contactloos betalen hoef je bij de kassa in de supermarkt niet te zoeken naar je pinpas. Je betaalt razendsnel door de smartphone tegen het pinapparaat te houden.

Daarnaast heb je 5G, de nieuwere, snellere versie van mobiel internet. De verbinding werkt betrouwbaarder op drukke plekken. Je streamt sneller muziek en films, en gamet feilloos online.

Met de opkomst van draadloze oordopjes en het universele usb-c-poortje missen nieuwe smartphones vaak een 3,5mm-audiopoort. Dit waar je vroeger je koptelefoon in zou pluggen. Sommige gebruikers vallen over dit detail, maar dit hoeft geen ramp te zijn: je kunt altijd een usb-c-naar-3,5mm-adapter kopen.

Vind je het verder fijn om privé en zakelijk gescheiden te houden? Dan heb je wellicht iets aan dual sim. Zo kun je – zonder dat je een extra telefoon nodig hebt of steeds je simkaart moet verwisselen – toch bereikbaar zijn op twee nummers. Dual sim bestaat in twee vormen:

  • Met active dual sim-toestellen heb je te maken met twee antennes: één voor elke simkaart. Deze simkaarten werken los van elkaar. Zo ben je altijd bereikbaar op beide simkaarten.
  • Ook is er standby dual sim. Dit vind je op de meeste toestellen. Deze hebben één antenne, waardoor je niet altijd op beide simkaarten bereikbaar bent. Je moet dus kiezen.

Vocht- en stofbestendigheid

Wel handig dat je smartphone het nog doet als je deze in het water laat vallen. 💦 Gelukkig zijn steeds meer smartphones waterdicht. Hoe waterdicht dit precies is, verschilt per model. Waar de ene telefoon een paar spatjes aankan, kun je het andere toestel compleet onder water dompelen. 

De mate van water- (en stof)bestendigheid duiden we aan met een IP-certificering. 'IP' staat voor ingress protection, oftewel de beschermingsgraad tegen indringende stoffen. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate de smartphone stofdicht is. Deze gradatie loopt van 0 tot en met 6. Het tweede cijfer loopt van 0 tot met 8 en staat voor de waterbestendigheid. 

Bij water- en stofdichte smartphones heb je te maken met een IP-waarde van 67 of 68. Bij een IP67-gradatie is het toestel volledig stofdicht en waterdicht tot 1 meter diepte en 30 minuten lang. Ga je dieper dan dit? Dan kan de smartphone schade oplopen door de druk van het water.

Wil je voor een volledige waterdichte smartphone gaan? Dan moet je kijken naar een toestel met IP68-gradatie. Deze telefoon kun je gerust meenemen naar het zwembad of in de wc laten vallen zonder dat deze schade oploopt (al zou ik je dit laatste niet aanraden!). In extreem diep water loop je wel het risico op schade na verloop van tijd. 

handen bedienen smartphone

Batterij

Hoelang de batterij van je smartphone meegaat, is afhankelijk van enkele zaken: de batterijcapaciteit, de energiezuinigheid van het toestel en je eigen gebruik. Ook is de oplaadtijd en de mogelijkheid tot snelladen belangrijk.  

De batterijcapaciteit wordt uitgedrukt in 'mAh': milliampère per uur, ofwel milliampère-uur. De capaciteit is geeft weer hoeveel energie de batterij van de smartphone kan opslaan. Hoe hoger het getal, hoe meer energie de batterij in staat is op te slaan. De gemiddelde smartphone heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 4.500 mAh.

Naast de batterijopslag is de batterijduur ook belangrijk. Dit verschilt per smartphone. Zo heeft de processor veel invloed op de batterijduur. De processors van de smartphones van Android verbruiken meer energie dan die van iOS, wat weer te maken heeft met het feit dat de hardware van iPhones van begin af aan op elkaar is afgestemd. Daarom hebben iPhones gemiddeld een kleinere batterijcapaciteit, maar niet een mindere batterijduur.

Je eigen gebruik heeft ook invloed op de batterijduur. Gebruik je de hele dag door je telefoon? Dan heb je een batterij nodig met meer capaciteit. Ook vraagt continu wisselen tussen apps veel energie, net als een scherm op de hoogste helderheid, vooral als het gaat om lcd-schermen. Ook wanneer je smartphone telkens naar een beter signaal aan het zoeken is, loopt je batterij snel leeg.

Steeds meer smartphones beschikken tegenwoordig over snelladen. Bepaalde smartphones laadt je al binnen een half uur volledig op – megahandig als je de hele dag op kantoor of op school zit. Leg je smartphone in de pauze even aan de lader en je kunt er de rest van de dag weer tegenaan.

Heb je geen zin om elke keer met een kabel te moeten klooien, en is snelladen niet nodig? Dan wil je misschien ook denken aan draadloos opladen. Deze optie ziet vooral heel netjes uit en is erg gebruiksvriendelijk, maar snel is het niet.

Om je batterijkwaliteit het beste te behouden raad ik je aan om je telefoon zoveel mogelijk volledig op te laden en altijd de originele lader van de smartphone te gebruiken. Wil je 100% zeker zijn dat je 24/7 bereikbaar bent, ook wanneer je onderweg bent? Overweeg dan meteen een goede powerbank.

Prijs- en kwaliteitverhouding

Een hoger geprijsde smartphone betekent niet voor iedereen ook een beter toestel. Dit is afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Smartphones zijn in te delen in verschillende klassen. Toestellen van de basisklasse werken soepel bij gemiddeld gebruik. Je schakelt vlot tussen apps en kunt de telefoon de hele dag gebruiken. Deze modellen vind je al voor onder de € 300.

Toestellen van de lage middenklasse zijn ook perfect voor basisgebruik de hele dag door. Daarnaast maak je met deze smartphones betere foto’s en laden ze razendsnel op. Smartphones van de middenklasse draaien middelzware games en programma’s, en hebben een stevig camera-arsenaal. Dit soort modellen kosten gemiddeld tussen de € 300 en € 500.

Modellen uit de topklasse hebben een fantastische processor en draaien de zwaarste taken met gemak, waaronder triple A games en zelfs videobewerkingssoftware. Met een grote batterij doe je de hele dag, en mocht je smartphone leeg zijn, dan is deze binnen een half uur weer vol. Je maakt haarscherpe foto’s en hebt de keuze uit verschillende lenzen die ver inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Voor deze toestellen betaal je vaak meer dan € 500.

Specificaties van smartphones naast elkaar

Om je nog een laatste geheugensteuntje te geven, vind je hieronder een tabel met nogmaals de belangrijkste specificaties. Zie je een potentiële match erbij staan? Klik op het rode linkje om de prijs te checken en uitgebreidere specificaties te vinden.

OpslagcapaciteitCamera optiesBluetooth
1Samsung Galaxy Z Fold 5256 GBOptische zoom, Ultra Wide Angle, FlitserJa
2Samsung Galaxy Z Fold 4256 GBOptische zoom, Ultra Wide Angle, FlitserJa
3Google Pixel 8 Pro256 GBBeeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoomJa
4Samsung Galaxy Z Flip 4256 GBBeeldstabilisatie, Flitser, Portretmodus, Ultra Wide AngleJa

Samsung Galaxy Z Fold 5

Opslagcapaciteit: 256 GB

Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

Bluetooth: Ja

Samsung Galaxy Z Fold 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Camera opties: Optische zoom, Ultra Wide Angle, Flitser

Bluetooth: Ja

Google Pixel 8 Pro

Opslagcapaciteit: 256 GB

Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Nachtmodus, Optische zoom

Bluetooth: Ja

Samsung Galaxy Z Flip 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Camera opties: Beeldstabilisatie, Flitser, Portretmodus, Ultra Wide Angle

Bluetooth: Ja

Veelgestelde vragen over smartphones

Zit je na het lezen van de koopgids toch nog met vragen? Hieronder volgen de meest gestelde vragen over smartphones en antwoorden hierop. Staat de jouwe hier niet tussen? Laat het vooral even weten via het feedbackformulier onderaan de pagina! 👇

Wat is het verschil tussen een smartphone en een gsm? 

Een gsm belt en sms't; daar houden de mogelijkheden zo goed als op. Een smartphone heeft allerlei extra mogelijkheden, zoals toegang tot het internet, apps om te downloaden en de aanwezigheid van minstens één camera. Een ander verschil is dat gsm's vaak een fysiek toetsenbord hebben, terwijl het toetsenbord van smartphones meestal virtueel is.

Wat is de levensduur van een smartphone?

Een smartphone gaat gemiddeld drie jaar mee. Na deze periode ontvangen de smartphones gemiddeld geen nieuwe updates meer, waardoor ze snel verouderen. Wil je gebruik maken van je smartphone tot deze ermee ophoudt? Reken dan op maximaal vijf jaar.

Wat is veiliger: Android of iOS?

Hoewel de toestellen vergelijkbaar zijn, komt iOS er onder aan de streep een stuk veiliger uit dan Android. Dit heeft vooral te maken met de meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en het feit dat iOS je alleen toestaat om apps uit de officiële App Store te downloaden.

Wat eSIM?

De eSIM is een softwaregebaseerde simkaart waarmee je toegang tot het telecomnetwerk digitaal activeert. Dit gebeurt meestal door in een app in te loggen of een QR-code te scannen. Bovendien maakt een eSIM het mogelijk om twee verschillende telefoonnummers op één smartphone te registreren. Met de komst van sSIM-kaarten worden fysieke simkaarten langzaam verleden tijd.

Conclusie

Deze koopgids heeft je inzicht gegeven in de specificaties waar je op moet letten bij het kiezen van een smartphone. Ik hoop dat je wat verder bent in de zoektocht naar je nieuwe smartphone. Tussen iedere gebruiker en smartphonemodel is er een perfecte match. Twijfels? Lees de koopgids nog eens door of check nogmaals de top 5.

Baseer je uiteindelijke keuze vooral op je beoogde gebruikservaring en let hierbij op belangrijke specificatis zoals het besturingssysteem, de camera's en het schermformaat. Als je op- of aanmerkingen hebt, laat ze dan vooral hieronder achter in het formulier. Hopelijk zie je binnenkort weer terug bij Helpingcherry! 👋

Danyel de Laat

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up