De beste smartwatch is geen gewoon horloge: het biedt comfort, gemak en stijl. Van fitnesstracking tot het bedienen van je smartphone in je broekzak – een smartwatch wordt geleverd met een heleboel functies waar ik het in dit artikel over ga hebben. Lees ook de koopgids en voorkom een miskoop. Hieronder vind je alvast de top 3 favorieten.⌚
Draag je graag horloges? Het is dan zeker de overweging waard om over te schakelen naar de beste smartwatch. Een smartwatch is een handig gadget die je leven een stuk gemakkelijker maakt via zijn verbinding met je smartphone.
Alle meldingen, e-mails, berichten en inkomende gesprekken verschijnen direct op de smartwatch. Je reageert sneller, en bent daardoor beter bereikbaar zonder daarvoor continu je telefoon op zak te moeten hebben.
Ook staat het je toe minder tijd kwijt te raken aan scrollen op je telefoon. Ook word je niet afgeleid door andere apps. Omdat een smartwatch het ontwerp van een horloge heeft, is het verre van storend om deze continu bij je te hebben. Ook zit een smartwatch niet in de weg tijdens dagelijkse activiteiten.
Deze slimme horloge is bovendien handig als je graag sport, want het houdt nauwkeurig je sportprestaties bij. Zo draagt een smartwatch bij aan een betere levensstijl. Je krijgt zo bijvoorbeeld een beter inzicht in je slaap- en voedingspatroon. Maar goed, de precieze details van deze analyses zijn modelafhankelijk. De koopgids geeft je hier meer inzicht in!
Heb je besloten om een nieuwe smartwatch te kopen? Het aanbod is groot en de eigenschappen uiteenlopend. Lees daarom hier meer over de belangrijkste kenmerken, zodat je makkelijker eentje kiest met de functies die jij nodig hebt.
Een smartwatch werkt het beste als de smartphone van dezelfde fabrikant is. Heb je de beste iPhone, dan raad ik een Apple Watch aan. Een Samsung Galaxy Watch is de beste keuze als je ook een Samsung-telefoon hebt. Sommige slimme horloges werken alleen met hetzelfde merk, anderen zijn wel compatibel met smartphones van andere merken. Controleer je beoogde smartwatch daarom voor aankoop even de compatibiliteit.
Iedere fabrikant heeft een eigen besturingssysteem. Kies een van de drie bekende besturingssystemen als je zeker wilt weten dat je toegang krijgt tot de bekendste apps en bijbehorende functies.
Werk je graag met Android, dan is Wear OS het ideale besuringssysteem. Dit is ontworpen door Google en werkt met diverse fabrikanten, waaronder Fossil. Je krijgt onder andere toegang tot het aanbod van de Google Play Store. Wear OS biedt toegang tot maar liefst twee stemassistenten: Bixby en Google Assistant. Het is ook mogelijk om een iPhone te verbinden, echter werken sommige functies niet goed, zoals iMessage (een software die exclusief bij Apple hoort).
Apple maakt gebruik van watchOS. Hiermee werkt de App Store, iTunes, Apple Pay en iMessage optimaal. Ook Siri staat voor je klaar. Het is helaas niet mogelijk om andere toestellen dan een iPhone te verbinden. Ook oude iPhones (toestellen ouder dan de iPhone 6s) werken niet goed samen met de nieuwste versies van watchOS.
Samsung is de bedenker van Tizen. Daarom werkt dit ook het beste in combinatie met een Samsung-telefoon. iPhones en andere Android-toestellen werken ook, echter mis je dan bepaalde functies, zoals Samsung Pay. Tizen draait op de oudere smartwatches van Samsung. Tizen maakt gebruik van stemassistent Bixby. Vanaf de Galaxy Watch 4 maakt ook Samsung gebruik van Wear OS.
Er zijn ook minder bekende besturingssystemen. Huawai gebruikt bijvoorbeeld Harmony OS en Garmin heeft zijn eigen Garmin OS. Deze besturingssystemen bieden minder mogelijkheden wat betreft het downloaden van externe apps – als dat überhaupt al een optie is.
Het voornaamste doel van een smartwatch is het doorgeven van meldingen. Daardoor hoef je minder vaak de telefoon erbij te pakken. Zodra er een bericht binnenkomt, geeft het horloge een lichte trilling. Ook verschijnt er een melding op het scherm. Vervolgens hoef je alleen naar boven of onder te swipen om het bericht te bekijken. Gebruik je graag social media, zoek dan een exemplaar die ook meldingen van bijvoorbeeld Facebook of Instagram doorgeeft. Je mist nooit meer een belangrijk bericht! 💬
Heb je de beste smartphone te pakken, maar kies je een smartwatch die hier niet compatibel mee is? Dan ontvangt het horloge wellicht een notificatie dat je telefoon een berichtje heeft ontvangen, maar de mogelijkheid om vanaf je smartwatch een reactie te sturen vervalt hiermee. Het is ook goed mogelijk dat je het daadwerkelijke bericht niet eens kunt lezen, en alleen te zien krijgt dat je iets hebt ontvangen, afhankelijk van het specifieke model.
Een smartwatch met gps biedt de mogelijkheid om interessante locaties en routes te bewaren, te navigeren en om snelheid of afstand te meten tijdens diverse sportactiviteiten. Naar mijn mening is het een absolute must!
Als de smartwatch geen eigen gps heeft, lees dan de productomschrijving. In de meeste gevallen is het mogelijk om de gps van je smartphone te gebruiken. Dit is iets minder nauwkeurig, maar het volstaat zonder twijfel voor je wandeltochten, hardlooprondes en mountainbiketrips.
Je kunt van alles meten met een smartwatch: je hartslag, je calorieverbruik, het zuurstofgehalte in je bloed en zelfs je stressniveau. Als je een slim horloge vooral koopt om je gezondheid te monitoren of sportactiviteit bij te houden, dan moeten deze meetwaarden accuraat zijn. Hoe accuraat dit is, hangt af van de sensoren. Een smartwatch zit bomvol met deze sensoren!
Met behulp van bewegingssensoren telt een smartwatch je stappen. Het houdt onder andere voorwaartse en achterwaartse bewegingen bij. De volgende sensor is de optische hartslagmeter. Deze meet de snelheid waarop het bloed door je aderen stroomt, en berekent zo je hartslag.
Een saturatiemeter stuurt een lichtbundel die terugweerkaatst, en bepaalt zo de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Een smartwatch bevat zelfs een huidthermometer! Zo zie je direct of je koorts dreigt te krijgen wanneer je je niet helemaal lekker voelt. Door de BIA-sensor (bioelectrical impedance analysis) weet de smartwatch ook meteen meer over je lichaamsbouw. Deze sensor meet onder andere je vetpercentage en spiermassa. 💪
De bovenstaande sensoren geven alleen een goede meting als de smartwatch goed gedragen wordt. Het horloge mag niet te los, maar ook niet te strak zitten. Ook moeten slimme horloges regelmatig worden gekalibreerd. Hoe je dit doet? Dat lees je in de gebruiksaanwijzing van je specifieke smartwatch.
Bovendien: lang niet elke smartwatch heeft ieder van deze sensoren. Bekijk daarom goed de productomschrijving om te zien welke sensoren de smartwatch heeft en/of wat hij zoal meet!
Wil je minder afhankelijk zijn van je smartphone, dan heb je een smartwatch met voldoende opslagruimte nodig. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, hangt af van hoe je de smartwatch gebruikt. Bedenk goed wat je van plan bent: ga je veel apps installeren, en vind je het belangrijk om je favoriete muziek bij je te hebben? Of neem je genoegen met een beetje opslag om je fitnessprestaties in op te slaan?
De lokale opslagruimte van een smartwatch varieert tussen de 512 MB en 32 GB. Vergeet niet dat het besturingssysteem en bijbehorende updates ook ruimte opeisen. Koop je een exemplaar met 32 GB, dan houd je uiteindelijk iets minder ruimte dan dat over.
Er zijn meerdere manieren om met een smartwatch verbinding te maken. Ik begin bij Bluetooth – hier koppel je niet alleen je smartphone mee aan de smartwatch, maar je verbindt ook mogelijk accessoires zoals draadloze oordopjes. Dat is vooral nuttig als je muziek op de smartwatch opslaat; zo hoef je niet alsnog je smartphone mee te nemen.
Steeds meer nieuwe smartwatches ondersteunen LTE, wat een 4G-verbinding mogelijk maakt zonder verbinding met een mobiele telefoon nodig te hebben. Je moet hiervoor wel een apart abonnement afsluiten, zodat je een bepaalde hoeveelheid mobiele data ter beschikking hebt. De meeste smartwatches zijn compatibel met digitale sim-kaarten (e-sim), in plaats van fysieke sim-kaarten.. Met LTE ben je altijd verbonden, ook als je zonder telefoon de deur uitgaat.
Kom je de term 'NFC' tegen? Dit is de afkorting voor near field communication. Dit staat overdrachten toe tussen twee apparaten die tot 10 cm van elkaar af staan. Je kunt hiermee bijvoorbeeld contactloos betalen met je smartwatch of bestanden uitwisselen tussen een smartwatch en een smartphone.
Smartwatches hebben een oplaadbare accu. Opladen doe je via een oplaadstation of kabel. De accuduur is een belangrijk punt, want je hebt geen zin om je smartwatch telkens aan de oplader te hangen.
De accuduur is afhankelijk van je gebruik. Als je de hele dag door stappen telt, muziek afspeelt of andere metingen doet, dan gaat de accu sneller leeg dan wanneer je enkel af en toe een notificatie ontvangt en deze snel leest. Een goed exemplaar gaat minimaal een volledige dag mee. De beste exemplaren doen zelfs drie of meer dagen met een acculading.
De aangegeven accuduur in de productsomschrijvingen zijn bij de meeste fabrikanten waarheidsgetrouw genoeg, tenzij je superintensief gebruik maakt van de smartwatch. Lees voor de zekerheid onafhankelijke recensies voordat je tot aankoop overgaat.
Een smartwatch bevat een touchscreen. In enkele gevallen zitten er ook knoppen aan de zijkant van het apparaat. Als het regent, dan is touchscreen lastig om te bedienen. Knoppen werken in dat geval beter.
Het display van een slimme horloge maakt gebruik van lcd-, oled- of amoled-technologie. Oled weergeeft kleuren beter dan lcd, maar lcd presteert in de meeste gevallen beter in direct licht. Amoled is een vorm van oled en geeft de scherpste beeldkwaliteit en mooiste kleuren.
De nieuwste exemplaren bevatten een always-on-functie. Daardoor lees je op elk moment de tijd of andere informatie van het scherm af. Dit gaat wel ten koste van de accuduur, omdat het scherm constant energie nodig heeft. Dat wilt niet zeggen dat het scherm continu op volle helderheid aanstaat – het gaat meestal om een simpele grey scale lay-out die minder helder verlicht is.
Houd daarnaast rekening met de vorm van het scherm. Een rond scherm doet denken aan een traditioneel horloge. Het gaat verder dan uiterlijk: de vorm van het scherm heeft invloed op hoe goed bepaalde apps werken. Op ronde schermen worden bepaalde apps bijvoorbeeld minder goed weergegeven dan op vierkante schermen.
Ook het schermformaat is van belang. Een groot scherm kan in de weg zitten tijdens dagelijkse activiteiten, vooral als je smalle polsen hebt. Ook een dikke rand rondom het display of een breed polsbandje laten een smartwatch groter lijken.
Aan de andere kant hebben smartwatches met kleine schermen ook nadelen – vooral als je grote vingers hebt. Dat is op zijn beurt vooral een probleem bij smartwatches zonder knoppen. Ook meldingen zijn minder goed leesbaar.
Er zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden bij het kiezen van het materiaal voor je nieuwe slimme horloge: duurzaamheid, weerstand tegen lichaamsvocht, en het comfort.
Ook de manier waarop fabrikanten metalen winnen, gaat niet altijd even eerlijk. Is dit iets waar je stil bij wilt staan tijdens je zoektocht? Lees je goed in om welke fabrikanten het gaat.
Ben je op zoek naar een stijlvol modeaccessoire, dan is leer een goede optie. Dit is voor elke gelegenheid een veilige keuze. Bovendien voelt leer comfortabel aan. Ook metaal is een materiaal met een klassieke uitstraling.
Ga je regelmatig sporten of zwemmen? Leer en metaal zijn dan minder geschikt omdat het makkelijk verkleurt. Het polsbandje moet bestand zijn tegen zweet. Daarom zijn materialen zoals silliconen of rubber de beste keuze voor sportieve activiteiten.
Sommige exemplaren hebben verwisselbare polsbandjes. Daarmee pas je de stijl van de smartwatch aan, zodat deze past bij de activiteit waarmee je bezig bent. Bovendien zijn verwisselbare bandjes duurzaam. Als het bandje kapot is, hoef je geen nieuwe smartwatch te kopen.
Wat betreft comfort, mag het horloge op geen enkele manier knellen. Heb je last van huidirritaties na het dragen van je smartwatch? Waarschijnlijk ben je dan allergisch. Ga op zoek naar een smartwatch zonder nikkel. Ook het gewicht telt mee: lichtere exemplaren zijn fijner tijdens het sporten.
Ik raad aan om een smartwatch met een goede water- en stofbestendigheid te kiezen. Dan neem je het horloge zonder zorgen mee op vakantie en is regen geen probleem. Dit lees je af door naar de IP-certificering en ATM-certificering te kijken.
De IP-certificering bestaat uit 'IP' gevolgd door twee cijfers, bijvoorbeeld 'IP67'. Het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan. Des te hoger dit getal, des te beter de (binnenkant van de) smartwatch tegen stof is beschermd. De cijfers gaan van 0 tot 6. Een 0 betekent dat er géén bescherming is tegen stof. Een 6 geeft aan dat het product volledig stofbestendig is.
Het tweede getal geeft de waterbestendigheid aan. Ook hier staat een hoger getal voor een betere bescherming tegen vocht. Deze cijfers gaan van 0 tot 9. Met een 0 mag het apparaat niet in aanraking komen met water, want het is niet beschermd. Een smartwatch met een 9 is daarentegen volledig vochtdicht.
ATM is de afkorting voor atmosfeer. De ATM-certificering weergeeft hoe diep je kunt duiken met een apparaat, en voor hoelang. Zwemmen in de zee of watersport, dat is anders dan baantjes trekken in een zwembad. Wees daarom voorzichtig! Het soort water (zout is slechter dan zoet), waterdruk en temperatuursverschillen maken een verschil.
Belangrijk hierbij is dat het product wordt getest zonder beweging en in volledig stilstaand water, wat niet een goede weergave is van hoe we ons in het écht in het water bevinden. Tijdens duiken of zelfs 'gewoon horizontaal' zwemmen, vinden veranderingen in de druk plaats. Neem ATM-waardes en de bijbehorende dieptes daarom met een korreltje zout.
De ATM-waarde wordt ook aangegeven in meters:
Er zijn een aantal handige accessoires die je niet mag vergeten. Denk bijvoorbeeld aan een screenprotector om je display te beschermen. Een hoesje is essentieel om het horloge te beschermen wanneer deze valt of wanneer je er ergens mee tegenaan stoot. Ook zijn er docking stations, en polsbandjes in diverse stijlen verkrijgbaar.
Kleur | Type GPS | Primair gebruik smartwatch | Doelgroep | Geschikt voor besturingssysteem | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Apple Watch SE 2022 Smartwatch | Viola | Bekijk op Bol.com | ||||
2 | Samsung Galaxy Watch 6 | Goud | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com | |||
3 | Apple Watch Series 9 | Sterrenlicht S/M | Zelfstandige GPS | Verlengstuk van je Apple iPhone | Mannen & Vrouwen | iOS | Bekijk op Bol.com |
4 | Google Pixel Watch 2 Smartwatch | Zwart | Zelfstandige GPS | Verlengstuk van je Android smartphone, Als sieraad om je pols, Inzicht in gezondheid, Inzicht in sport | Mannen & Vrouwen | Android | Bekijk op Bol.com |
5 | Fitbit Versa 3 | Zwart | Zelfstandige GPS | Inzicht in gezondheid | Mannen & Vrouwen | iOS, Android | Bekijk op Bol.com |
Kleur: Sterrenlicht S/M
Type GPS: Zelfstandige GPS
Primair gebruik smartwatch: Verlengstuk van je Apple iPhone
Doelgroep: Mannen & Vrouwen
Geschikt voor besturingssysteem: iOS
Kleur: Zwart
Type GPS: Zelfstandige GPS
Primair gebruik smartwatch: Verlengstuk van je Android smartphone, Als sieraad om je pols, Inzicht in gezondheid, Inzicht in sport
Doelgroep: Mannen & Vrouwen
Geschikt voor besturingssysteem: Android
Kleur: Zwart
Type GPS: Zelfstandige GPS
Primair gebruik smartwatch: Inzicht in gezondheid
Doelgroep: Mannen & Vrouwen
Geschikt voor besturingssysteem: iOS, Android
Om het meeste uit je aankoop te halen, vind je hier de antwoorden op de veelgestelde vragen van dit moment.
De prijs van een smartwatch is voor de meeste een doorslaggevende factor. Een goede smartwatch kost over het algemeen tussen de € 200 en € 500. Er zijn ook uitzonderingen voor mensen met een kleiner budget, al lever je dan wel in op bepaalde functies of zijn bepaalde metingen minder betrouwbaar.
Veel wearables lijken op elkaar, en dat zaait nogal verwarring. Een smartwatch is een verlengde van de mobiele telefoon. Deze houdt je sportprestaties en gezondheid bij, echter is het voornaamste doel om te zorgen dat je in verbinding blijft met de telefoon. Je hoeft de telefoon er minder vaak bij te pakken.
Een goed sporthorloge is specifiek gericht op het bijhouden van sportprestaties. Een activity tracker let met name op de gezondheid. Het houdt onder andere bij hoeveel stappen je zet, of je een goed slaappatroon hebt en hoeveel calorieën je verbrandt Zo verbeter je je leefstijl beetje bij beetje. Hierbij kies je uit een horloge gericht op meerdere sporten of een specifieke sport, zoals met een hardloophorloge.
Als laatste het hybridehorloge. Dit product lijkt het meeste op een normaal, analoog horloge. Deze is in staat om verbinding te maken met je telefoon en geeft meldingen door.
Ja, er zijn speciale smartwatches ontworpen voor kinderen. Met een smartwatch voor kinderen bereik en volg je ze gemakkelijk in geval van een noodgeval. Bovendien zijn ze uitgerust met spelletjes en een heleboel andere apps waarmee je kleine zichzelf kan vermaken. Sommige modellen gebruiken ook eigen simkaart, waardoor je nog geen telefoon voor je kind hoeft te kopen.
De beste smartwatch is een geweldige aanvulling op een smartphone. Ik hoop dat dit artikel je verder helpt in je speurtocht! Er is niet één merk of product dat boven de rest uitsteekt: het komt aan op je persoonlijke keuze. Het hangt vooral af wat jij met de smartwatch van plan bent. Ik denk dat je niet fout kan gaan met een exemplaar uit bovenstaande top 5 – op voorwaarde dat het besturingssysteem werkt in combinatie met je smartphone!
Bedankt voor het lezen. Heb je nog tips of aanvullingen? Laat het mij dan hieronder weten! 🔽