menu
close
Categorieën

Geniet van Prachtig Geluid met de Beste Soundbar

Een soundbar en een tv in een woonkamer

Wil je beter geluid dan wat de tv je geeft? De beste soundbar is de perfecte oplossing voor iedereen die geen behoefte heeft aan een duur high-end audiosysteem, maar wel prachtig geluid wil!

Tegenwoordig worden we alleen wel overspoeld met opties en dat maakt de keuze voor het juiste exemplaar lastig. Daarom schreef ik deze handige gids. Zo kies je gemakkelijk een soundbar uit die helemaal aan je wensen voldoet. Hieronder vind je al vast de top 3 van nu!

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Vizio V-Series

Vizio V-Series

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Waarom een soundbar aanschaffen?

Als je een filmliefhebber bent, dan kijk je graag films in de beste kwaliteit. Je hebt daarom vast al de beste oled-tv of een goede qled-tv aangeschaft. Maar vergeet je ook het geluid niet?

Het geluid van een tv klinkt plat. In een tv is niet genoeg ruimte om een fatsoenlijk audiosysteem te plaatsen, en tv's worden steeds dunner. Een home cinema set is meteen een flinke investering. Een goed alternatief is de beste soundbar!

Een soundbar heeft een langwerpige vorm, en bevat meerdere speakers. Door deze vorm klinkt het geluid ruimtelijk. Je plaatst een soundbar voor de tv of voor de monitor van je computer.

Er zijn genoeg redenen om een soundbar te kiezen. Ten eerste neemt een soundbar relatief weinig ruimte in beslag vanwege het compacte formaat. Je hebt de woonkamer daardoor niet vol staan met speakers.

Ook heeft een soundbar een onopvallend uiterlijk. Met de strakke vormgeving sluit het apparaat naadloos aan bij je tv. Bovendien is een soundbar draadloos (of maakt gebruik van een enkele kabel). Zo heb je geen rommelige kabels overal!

Verwacht alleen niet dat een soundbar je de complete surround ervaring geeft. Als je goed luistert, dan hoor je duidelijke verschillen in vergelijking met een home cinema set. Het is niet zo dat het geluid je volledig omringt.

Ook toe aan een nieuwe tv? Verander je woonkamer in een heuse thuisbioscoop door een soundbar te combineren met de beste 55 inch tv of een 43 inch tv.

Koopgids: hoe kies ik de beste soundbar?

Met onderstaande koopgids schaf je gemakkelijk een soundbar aan die aan je eisen voldoet. Lees hier meer over de belangrijkste specificaties!

Geluidsweergave

De geluidsweergave van een soundbar wordt op meerdere manieren bepaald.

Drivers

Ik begin met de verschillende soorten drivers, met andere woorden de speakers. Er zijn verschillende speakers voor de hoge, midden en lage tonen.

Full range woofers produceren zowel lage als hoge tonen. Ze zijn goedkoop en veelzijdig. Het geluid klinkt alleen wel vlak. Daarom vind je deze drivers alleen in de goedkoopste soundbars. Een verbeterde versie hiervan is de coaxiale speaker.

Een goede soundbar bevat tweeters. Deze kleine speakers zijn verantwoordelijk voor de hoogste tonen. Mid-range drivers produceren de middentonen, en daarmee ook het stemgeluid in een film.

Subwoofers zijn ontworpen voor het afspelen van lage tonen. Een subwoofer zit in de soundbar verwerkt of wordt los erbij verkocht. Een losse subwoofer geeft een beter geluid. Hoe groter de subwoofer is, des te beter klinkt de bas.

Kanalen

Het tweede punt om op te letten is het aantal kanalen. Dit zijn je opties:

 • 2.0
  Een 2.0 soundbar bevat 2 speakerkanalen: linksvoor en rechtsvoor. Dit noem je stereo. Een prima keuze voor het afspelen van muziek, omdat dit wordt opgenomen in stereo.
 • 2.1
  Een 2.1 soundbar heeft dezelfde opstelling als hierboven, plus nog een extra kanaal voor de subwoofer. Een subwoofer zorgt voor goede lage tonen. Deze zit in de soundbar verwerkt of wordt los meegeleverd.
 • 3.0 of 3.1
  Een 3.0 soundbar bevat links, rechts en in het midden een kanaal. Als je de soundbar koopt om films met het beste geluid te kijken, dan heb je op zijn minst deze opstelling nodig. Het middenkanaal is prettig omdat het geluid dan uit meerdere richtingen komt. Een 3.1 soundbar heeft nog een extra kanaal voor de subwoofer.
 • 5.0 of 5.1
  Een 5.0 soundbar is een 3.0 opstelling met nog 2 extra speakerkanalen in de soundbar verwerkt of 2 losse boxen die je achterin de kamer plaatst. Zo komt het geluid van meerdere kanten en heb je een surround ervaring. Een 5.1 exemplaar heeft een extra kanaal voor de subwoofer.
 • 7.1
  Dit is een 5.1 opstelling met nog eens 2 extra kanalen of losse speakers. Met een 7.1 soundbar wordt de surround ervaring nog indrukwekkender!

Dolby Atmos

Wil je thuis op een makkelijke manier het gevoel hebben alsof je in de bioscoop zit? Dan raad ik een soundbar met Dolby Atmos aan. Dit is een geluidstechniek waardoor het geluid vanuit meerdere richtingen lijkt te komen – ook vanaf boven.

Het geluid weerkaats via het plafond en de muren. Je waant je daardoor midden in de actie! Je hoeft geen boxen aan je plafond te bevestigen of de kamer vol te proppen met speakers.

De 5 beste soundbars op een rij

1. Roku Select Series HD (32R2A5R)

1. Roku Select Series HD (32R2A5R)

2. Vizio V-Series

2. Vizio V-Series

3. Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

3. Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

4. Roku Streambar

4. Roku Streambar
Bluetooth: Ja
Afstandsbediening: Ja

5. Sonos Arc

5. Sonos Arc
Bluetooth: Nee
Streaming opties: Airplay 2, SonosNet, Spotify connect
Afstandsbediening: Nee

Connectiviteit

Het is belangrijk dat je de soundbar makkelijk aansluit op je tv of computer. Bepaal daarom eerst welke aansluitingen je nodig hebt.

In de meeste gevallen is een HDMI-aansluiting een goede keuze, want dit levert de beste geluidskwaliteit op. Gebruik het liefst een HDMI 2.1-kabel, want deze biedt (e)-ARC ondersteuning. Dit is onder andere nodig voor Dolby Atmos.

Andere opties zijn een usb-aansluiting, optische poort of draadloze verbinding. Met een usb-aansluiting sluit je eenvoudig een usb-stick of harde schijf aan.

Met een draadloze verbinding is het makkelijk om ook muziek te luisteren of te gamen. Gebruik Bluetooth of wifi om de soundbar te verbinden met een computer of smartphone.

Multiroom

Heb je meerdere geluidsinstallaties in huis? Met multiroom koppel je meerdere draadloze speakersets aan elkaar. Zo hoor je door het hele huis je favoriete nummers. Dit gaat via wifi, Bluetooth of Airplay. Je bedient de speakers via een handige app.

Streamingopties

Streamingdiensten zijn onwijs populair, en daar houden ook fabrikanten van soundbars rekening mee. Je hebt onder andere keuze uit Airplay, Spotify Connect en Google Cast.

Door deze streamingdiensten te gebruiken in plaats van Bluetooth, treed er geen kwaliteitsverlies op.

Een monitor van een computer met daaronder een soundbar

Uiterlijk en formaat

Een soundbar heeft een strakke vormgeving. Ze zijn beschikbaar in diverse kleuren en ontwerpen, waardoor je altijd een soundbar vindt die perfect past bij je tv. Er zijn zelfs gebogen exemplaren voor de mensen met een gebogen tv-scherm.

Daarnaast is het formaat van de soundbar belangrijk. Een grote soundbar biedt meer ruimte voor de speakers, en levert daardoor een betere geluidskwaliteit. De populairste keuze is een soundbar met dezelfde lengte als de tv.

Overige opties

Je hebt geen zin om steeds op te staan om de soundbar te bedienen. Een exemplaar met afstandsbediening of stembediening biedt ultiem comfort.

Daarnaast is het beter om de speakers van je tv uit te zetten. Het geluid van de tv stoort het geluid van de soundbar, waardoor de geluidsbeleving minder wordt.

Hier heeft Samsung iets op bedacht: Q-Symphony. Een soundbar met Q-Symphony zorgt ervoor dat het geluid van de tv samenwerkt met de soundbar (en niet tegenwerkt).

Heb je de tv aan de muur hangen? Dan is het mooi als de soundbar eronder hangt. Let daarom op of de soundbar muurbevestiging biedt. Een muurbeugel is niet standaard inbegrepen. Koop deze los erbij.

Specificaties van soundbars naast elkaar

BluetoothAfstandsbediening
1Roku Select Series HD (32R2A5R)
2Vizio V-Series
3Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar
4Roku StreambarJaJa
5Sonos ArcNeeNee

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Vizio V-Series

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Roku Streambar

Bluetooth: Ja

Afstandsbediening: Ja

Sonos Arc

Bluetooth: Nee

Afstandsbediening: Nee

Veelgestelde vragen over soundbars

Heb je nog vragen over soundbars? Lees de antwoorden op de meest voorkomende vragen hieronder!

Hoeveel kost een goede soundbar?

De prijs voor een soundbar ligt tussen de € 50 en € 800. Als je een klein budget hebt, dan vind je onder de € 300 goede exemplaren. Deze hebben een 2.1 of een 3.1 opstelling.

Heb je meer geld te besteden? Kies een duurder exemplaar en geniet van functies zoals Dolby Atmos en stembediening.

Wat is de beste plek voor een soundbar?

Je plaatst de soundbar onder of boven de tv. Dit geeft de beste geluidskwaliteit. Het is ook een optie om de soundbar achter de tv te plaatsen. De geluidskwaliteit gaat dan wel achteruit.

Werkt een soundbar met elke tv?

In principe werkt een soundbar met elke tv, tenzij je een stokoud exemplaar hebt staan. Wil je 100 % zeker zijn van de compatibiliteit? Controleer voor aanschaf of de soundbar en tv over dezelfde aansluitingen beschikken.

Conclusie

De beste soundbar is een prima oplossing om de geluidskwaliteit van je tv te verbeteren. Geluid heeft een grote invloed op films, en maakt de totale ervaring beter. Je transformeert je woonkamer binnen een handomdraai in een thuisbioscoop.

Als je vindt dat een andere soundbar in deze lijst thuishoort, laat het me dan hieronder weten. Ook tips of vragen zijn welkom. Bedankt voor het lezen!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up