menu
close
Categorieën

Met de Beste Sous-vide Stick Maak je Altijd een Perfect Stukje Vlees

stoom komt onder een pan met deksel vandaan

Wil jij je vrienden of familie verrassen met een chic diner? Til je culinaire creaties naar een hoger niveau met de beste sous-vide stick!

Een perfect gegaard stukje vlees is zelfs met de beste koekenpannen een flinke klus – met een sous-vide stick is dit verleden tijd! In dit artikel neem ik je mee in de wereld van sous-vide sticks. Hieronder alvast een top 3 beste producten van dit moment. 🧑‍🍳

KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete

KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete
Vermogen: 1200 W
Product hoogte: 34.70 cm
Maximale temperatuur: 95 °C
Aanvullende functies: Oververhittingsbeveiliging; geheugenfunctie
Bekijk op Bol.com

VAIVE Sous Vide Stick

VAIVE Sous Vide Stick
Vermogen: 1200 W
Product hoogte: 4 cm
Maximale temperatuur: 100 °C
Switch on timer: Ja
Aanvullende functies: Inclusief Wi-Fi, mobiele app en ingebouwde veiligheidsfuncties
Bekijk op Bol.com

Nimma Sous Vide set Incl

Nimma Sous Vide set Incl
Vermogen: 1100 W
Product hoogte: 9 cm
Maximale temperatuur: 110 °C
Switch on timer: Ja
Aanvullende functies: 0.1 ºC nauwkeurigheid Oververhittingbeveiliging
Bekijk op Bol.com

Waarom een sous-vide stick aanschaffen?

Voordat ik de voordelen van sous-vide koken uitleg, is het belangrijk om te weten wat sous-vide koken precies inhoudt. Sous-vide is een Franse term, en betekent letterlijk "onder vacuüm". Sous-vide is al een aantal jaar populair in professionele keukens, en tegenwoordig ook in trek onder thuiskoks. Niet jij, maar de sous-vide stick doet het werk. Zo bespaar je tijd in de keuken.

Bij sous-vide koken komt er geen fornuis aan te pas, dus de beste inductiekookplaat blijft uit. Je verpakt etenswaren in voedsel- en temperatuurveilige plastic zakjes, die je in een pan of bak met water kookt. De sous-vide stick klik je op de zijkant van de pan of bak. De ingrediënten komen zo niet in contact met het water.

De sous-vide stick gaart vlees, vis en groenten op een constante, lage temperatuur. De sous-vide stick verwarmt het water en zorgt voor voldoende circulatie in het water door gebruik van een pomp. De temperatuur stel je zelf in, en is meestal onder de 95 graden.

Voor de bereiding neemt de sous-vide stick zijn tijd. Ingrediënten garen op langzame wijze, net als bij een slowcooker. Sommige slowcookers hebben zelfs een sous-vide functie.

De duur van de bereiding is – afhankelijk van het voedsel – zo'n 3 tot 24 uur. Zo behoud je alle smaakstoffen en vitamines. Door de bereiding in water gebruik je bovendien weinig tot geen olie, waardoor je meteen gezonder eet. Bovendien is het door de lage temperatuur onmogelijk om eten aan te laten branden.

Hier nog even alle voordelen van sous-vide koken op een rijtje:

  • Behoud van vitaminen en mineralen.
  • Behoud van textuur en smaak.
  • Geleidelijke en egale bereiding van producten.
  • Het is gezonder: je kookt met minder vet, zout en kruiden.
  • Verlengt houdbaarheid van producten.
  • Bespaart tijd in de keuken. 🍽️
Een persoon staat in de keuken en kookt iets in een oranje pan

Koopgids: hoe kies ik de beste sous-vide stick?

Een sous-vide stick is een investering. Hieronder neem ik de belangrijkste specificaties van een sous-vide stick onder de loep, zodat jij geen miskoop maakt. Lees verder! ☺️

Inhoud

De inhoud vertelt je hoeveel water een sous-vide stick verwarmt en circuleert. Hoe groter de inhoud, hoe meer eten je bereidt. Kook je voor vrienden of familie en maak je meerdere gerechten? Dan komt een grote inhoud goed van pas.

De beste sous-vide stick verwarmt tussen de 20 en 30 liter water. Elke sous-vide stick heeft een minimum- en maximum waterniveau. Zorg dat het waterniveau matcht met de manier waarop je sous-vide kookt.

Vermogen

Een tweede specificatie die je voorbij ziet komen is het vermogen van een sous-vide stick. Een sous-vide stick met een hoger vermogen verwarmt een grotere inhoud op een hogere temperatuur. Zo beïnvloedt het vermogen de snelheid van het kookproces.

Je hebt de keuze tussen modellen tussen de 800 en 1200 watt. Bij een vermogen van 800 watt duurt het zo'n 20 minuten tot het water 55 graden Celsius bereikt. Een sous-vide stick met een vermogen van 1000 watt doet hier zo'n 15 minuten over. De verschillen zijn niet bijster groot, maar toch.

Let op; hoe hoger het vermogen, hoe meer energie het apparaat verbruikt. Vind je een paar minuten extra wachten geen probleem? Dan is een laag vermogen wellicht een betere uitkomst, gezien dit energiezuiniger is.

Een persoon staat in de keuken en kookt. Een persoon op de achtergrond kijkt mee

De juiste temperatuur en nauwkeurigheid

Een verschil van een graad maakt het verschil bij een gerecht dat precisie vereist. Denk aan eieren, die je op verschillende manieren en temperaturen bereidt. Elk product heeft een ideale kerntemperatuur: de temperatuur binnenin het ingrediënt. Aangezien je meer dan 100 ingrediënten sous-vide kookt, is een tabel voor sous-vide temperaturen (en tijden) handig.

Je hebt de keuze tussen twee soorten sous-vide sticks: exemplaren waarbij je handmatig de temperatuur instelt, of exemplaren waarbij je kiest tussen een paar temperatuurstanden.

Een sous-vide stick waarbij je handmatig de temperatuur instelt, is nauwkeuriger. De temperatuur is soms tot op 0,05 graden Celsius af te stellen. Plan je om de sous-vide stick veel te gebruiken? Dan raad ik je aan om een model te kiezen dat je handmatig instelt.

Maximale temperatuur

De maximale temperatuur bepaalt waarvoor je de sous-vide stick gebruikt. Zoal je hierboven las, hebben verschillende ingrediënten verschillende temperaturen nodig. Hoe hoger de maximale temperatuur, hoe groter de verscheidenheid aan gerechten die je met de sous-vide stick bereid. Maak je geen zorgen: de meeste gerechten hebben niet meer dan 85 graden Celsius nodig.

Tip! Maak een logboek: noteer de temperatuur, gaartijd en het ingrediënt dat je sous-vide kookt. Zo weet je na het koken of de gaartijd perfect was of niet. Houd dit bij voor alle ingrediënten die je bereidt, zoals vlees, vis en groentes. 

Timer

Met een timer op de sous-vide stick houdt je de kooktijd precies in de gaten. Sous-vide koken is geen kwestie van seconden. Een timer is daarom niet essentieel.

Desondanks is een timer handig, vooral als hij beschikt over meerdere mogelijkheden. Kijk naar hoe nauwkeurig je de timer instelt, en hoe lang. Let ook op gebruiksvriendelijkheid: geeft de sous-vide een geluidssignaal, of moet je zelf een timer op je telefoon zetten?

De 5 beste sous-vide sticks op een rij

1. KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete

1. KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete
Vermogen: 1200 W
Product hoogte: 34.70 cm
Maximale temperatuur: 95 °C
Aanvullende functies: Oververhittingsbeveiliging; geheugenfunctie

2. VAIVE Sous Vide Stick

2. VAIVE Sous Vide Stick
Vermogen: 1200 W
Product hoogte: 4 cm
Maximale temperatuur: 100 °C
Switch on timer: Ja
Aanvullende functies: Inclusief Wi-Fi, mobiele app en ingebouwde veiligheidsfuncties

3. Nimma Sous Vide set Incl

3. Nimma Sous Vide set Incl
Vermogen: 1100 W
Product hoogte: 9 cm
Maximale temperatuur: 110 °C
Switch on timer: Ja
Aanvullende functies: 0.1 ºC nauwkeurigheid Oververhittingbeveiliging

4. Perow Sous Vide Stick Inclusief

4. Perow Sous Vide Stick Inclusief
Vermogen: 1100 W
Maximale temperatuur: 95 °C
Switch on timer: Ja
Aanvullende functies: Lichtindicatie Handbediening of via app inclusief vacuumzakken droogkookbeveiliging automatisch uitschakelen

5. BluMill Sous Vide Stick Wifi

5. BluMill Sous Vide Stick Wifi
Vermogen: 1000 W
Product hoogte: 36 cm
Maximale temperatuur: 0 °C
Switch on timer: Nee
Aanvullende functies: met Wifi functie en gratis App

Bestuurbaar via smartphone

Een sous-vide stick heeft voor de meeste gerechten aardig wat tijd nodig voor het kookproces. Houd rekening met zo'n 2 tot 24 uur, afhankelijk van het eten. Sommige sous-vide sticks zijn bestuurbaar via een app, waardoor je ze van een afstandje in de gaten houdt.

Een sous-vide stick bestuurbaar via app houd je in de gaten met je smartphone. Je ziet via de app de ideale kooktijd en de aanbevolen kooktemperatuur. Deze sous-vide sticks maken gebruik van wifi, waardoor je ook de temperatuur controleert en aanpast op afstand.

Terugkoelen ❄️

Sous-vide verlengt de houdbaarheid van producten. Sous-vide koken ontstond in de jaren 60 van de vorige eeuw, met als doel eten te preserveren. Na het koken van een ingrediënt met een sous-vide stick is het langer houdbaar, indien je het in de koelkast of vriezer bewaart.

Hiervoor dien je het ingrediënt goed af te koelen. Dit heet terugkoelen. Je koelt het gerecht af in een ijsbad, waarna je het 3 tot 4 weken gekoeld in het vacuüm bewaart. Zo is het mogelijk om een sous-vide bereid stukje vlees terug te koelen, om het na een aantal uur af te bakken en te serveren.

Let op: alleen producten die je boven de 55 °C (kerntemperatuur) kookt, mag je terugkoelen. Heb je voedsel onder de 55 °C bereidt? Dan moet je het meteen opeten. Gebruik een vleesthermometer om zeker te zijn van de juiste temperatuur.

Producten die je terugkoelt, bewaar je 3 tot 4 weken in de diepvries. Laat ze eerst ontdooien, voordat je ze opnieuw sous-vide opwarmt.

Het opnieuw opwarmen van een teruggekoeld gerecht noem je regenereren. Bij het regenereren mag je het product nooit koken op een temperatuur hoger dan de initiële kooktemperatuur. Hierna kun je het gerecht afmaken door allerlei bereidingen toe te passen. Denk aan barbecueën, grillen of bakken in de pan. 

Is sous-vide koken veilig?

Een vraag die velen stellen: "is sous-vide koken wel veilig?" Ja, het is veilig, zo lang je vlees en vis boven de 55 graden verwarmt. Dit volgt het principe van pasteurisatie. Veel mensen zijn bang voor bacteriën, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën zijn alleen gevaarlijk als je ingrediënten onder de 55 graden bereidt.

Zo lang je schoon werkt, verse producten gebruikt en goed vacuüm verpakt is er niets aan de hand.

Ook is het belangrijk dat de vacuüm zakken die je gebruikt voedselveiligheid zijn. Speciale zakken voor sous-vide koken zijn vrij van ftalaten (weekmakers) en BPA.

Basisbenodigdheden van sous-vide koken

Ben je klaar om sous-vide koken te proberen? Leuk! Het is wel belangrijk om enkele andere spullen in huis te halen. Naast een sous-vide stick, heb je een aantal basisproducten nodig:

  1. Een bak of pan voor het water. Naast een pan gevuld met water, werkt een sous-vide stick ook in andere bakken of kommen. Zo lang het materiaal maar hittebestendig is.
  2. Speciale vacuümzakken of rollen. De plastic vacuümzakjes die je gebruikt voor sous-vide koken, moeten voldoen aan speciale eisen. De juiste zakjes bevatten geen BPA en weekmakers. Ook zijn ze geschikt voor de diepvries, en eventueel de magnetron. Het is ook mogelijk om en goed dichtgedrukt ziplockzakje te gebruiken om kosten te besparen, maar dit geeft een minder goed resultaat dan een vacuüm verpakt zakje. Ook is de voedselveiligheid moeilijker te waarborgen.
  3. Een vacuümmachine. Deze machine heb je nodig om zuurstof uit de vacuümzakken te halen. In de horeca worden grotere vacuümmachines gebruikt, maar voor thuisgebruik is een kleine vacuümmachine al voldoende.

Accessoires

Naast deze basisproducten is het mogelijk om je sous-vide stick uit te breiden met verschillende accessoires. 👇

Zo houden thermische isolatieballen het verdampen van het water tegen. Bovendien creëren ze een isolerende laag, omdat ze blijven drijven op het water. Zo hoeft de sous-vide stick minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden. Het is ook mogelijk om een deksel op je pan of bak te zetten, maar dit is minder praktisch.

Een sous-vide rekje voorkomt dat de vacuüm zakjes in het water drijven of in een hoek klemt. Het rekje houdt je producten op zijn plaats en in positie. Een perfecte garing verzekerd!

Als laatste maak je het jezelf makkelijk met speciaal sous-vide reinigingspoeder. Net als een waterkoker, moet je een sous-vide apparaat af en toe ontkalken. Los het reinigingspoeder in een bak of pan met water, en zet het sous-vide apparaat hierin. Zo ga je kalkvorming tegen of los je kalk die zich heeft opgestapeld.

Beveiliging

Het is aan te raden om een sous-vide stick met beveiligingssysteem aan te schaffen. Dit beveiligingssysteem houdt het waterpeil in de gaten. Wanneer het waterpeil te laag staat, komt het verwarmingselement droog te staan. Dit veroorzaakt niet alleen schade aan de sous-vide stick zelf, maar brengt ook brandgevaar.

Meestal hebben goedkopere sous-vide sticks geen beveiliging. Zo moet je zelf het waterniveau goed in de gaten houden. Dit kan nogal onhandig uitpakken, want sous-vide sticks staan voor langere tijd aan.

De prijs

De prijs van een sous-vide stick hangt af van het merk en zijn mogelijkheden. Sous-vide sticks kosten tussen de € 50 en € 250 euro. Je betaalt meer voor extra mogelijkheden, goede beveiliging en bovenal kwaliteit. Hierbij geldt ook (zoals bij de meeste producten): goedkoop is duurkoop. 💸

Specificaties die de prijs beïnvloeden zijn onder andere de hoeveelheid water die de sous-vide stick verwarmt, de accessoires die inbegrepen zijn en de eventuele garantie die erop zit.

Twijfel je tussen verschillende modellen? Lees dan de reviews door. Deze geven je een goed idee van het gebruiksgemak, de kwaliteit en het resultaat!

een persoon maakt een bordje op

Specificaties van sous-vide sticks naast elkaar

Welke sous-vide stick die je moet kopen, hangt af van je eigen wensen. In onderstaande tabel heb ik de beste sous-vide sticks van dit moment op een rijtje gezet. Maak je keuze!

VermogenProduct hoogteMaximale temperatuurSwitch on timer
1KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete1200 W34.70 cm95 °C
2VAIVE Sous Vide Stick1200 W4 cm100 °CJa
3Nimma Sous Vide set Incl1100 W9 cm110 °CJa
4Perow Sous Vide Stick Inclusief1100 W9 cm95 °CJa
5BluMill Sous Vide Stick Wifi1000 W36 cm0 °CNee

KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete

Vermogen: 1200 W

Product hoogte: 34.70 cm

Maximale temperatuur: 95 °C

VAIVE Sous Vide Stick

Vermogen: 1200 W

Product hoogte: 4 cm

Maximale temperatuur: 100 °C

Switch on timer: Ja

Nimma Sous Vide set Incl

Vermogen: 1100 W

Product hoogte: 9 cm

Maximale temperatuur: 110 °C

Switch on timer: Ja

Perow Sous Vide Stick Inclusief

Vermogen: 1100 W

Product hoogte: 9 cm

Maximale temperatuur: 95 °C

Switch on timer: Ja

BluMill Sous Vide Stick Wifi

Vermogen: 1000 W

Product hoogte: 36 cm

Maximale temperatuur: 0 °C

Switch on timer: Nee

Veelgestelde vragen over de beste sous-vide stick

Een sous-vide stick is een keukenapparaat met veel mogelijkheden – net als een goede keukenmachine! Hieronder beantwoord ik de meest gestelde vragen over de beste sous-vide stick!

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide is een kooktechniek waarbij je een ingrediënt vacuüm verpakt, en in een bak water op een constante temperatuur langzaam gaart. Hiervoor gebruik je een sous-vide stick, die het water langzaam circuleert en op temperatuur houdt. Meestal gebruikt een sous-vide stick een relatief lage temperatuur: tussen de 50 en 80 graden.

Wat heb je nodig voor sous-vide koken?

Om te beginnen met sous-vide koken, heb je een aantal basisproducten nodig. Naast een sous-vide stick die water verwarmt en circuleer, heb je ook vacuümzakken, een vacuümmachine en een grote pan of plastic bak nodig.

Is sous-vide koken veilig?

Ja, sous-vide koken is veilig zolang je je aan een aantal voorschriften houdt. Werk in een schone omgeving, gebruik verse producten en verwarm vlees en vis altijd boven de 55 graden. Het is ook belangrijk om het voedsel goed vacuüm te verpakken, het liefst met speciale sous-vide vacuümzakken en een vacuümmachine.

Wat zijn de voordelen van sous-vide koken?

De voordelen van sous-vide koken zijn flink: voedsel behoudt vitaminen en mineralen, het gaart geleidelijk en egaal, je gebruikt minder bakvet en het verlengt de houdbaarheid van producten. Als je een perfect gegaard stukje vlees of vis wilt koken, kies je voor een sous-vide stick!

Wat kook je met een sous-vide stick?

Sous-vide is uniek in de hoeveelheid gerechten die je ermee kookt. Naast vlees en vis, bereid je ook eieren, groenten, granen, sauzen, soepen en desserts.

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij deze gids de beste sous-vide stick gevonden. Geniet van restaurantwaardig eten, zonder uren in de keuken te staan. Ga je voor een sous-vide stick met grote inhoud, of vind je een timer handig? De keuze is aan jou! Bedankt voor het lezen. Hopelijk zie ik je snel terug bij Helpingcherry. 😊

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up