Wil je het aantal gezette stappen bijhouden, je sportroutine en slaapritme verbeteren of je algemene gezondheid in de gaten houden? Dan is een goed sporthorloge een waardige investering. Nu er zoveel aandacht is voor fitness en gezondheid, spelen merken hier gretig op in door een weelde aan sporthorloges te produceren. Maar … wat is het beste sporthorloge voor jou? Dat lees je hieronder! 👇
Een sporthorloge is een nuttig accessoire voor iedereen die bezig is of wilt zijn met gezondheid en fitness. Of je simpelweg je dagelijkse stappen wil bijhouden of een professionele atleet bent, een sporthorloge biedt veel mogelijkheden. Van het bijhouden van je hartslag tot het afspelen van muziek tijdens je training. 🎵
De aanschaf van een sporthorloge brengt veel voordelen met zich mee, niet allerminst dat het je helpt je sportprestaties te verbeteren. De data van het horloge helpt je te bepalen waar je staat en of je de lat een stukje hoger kunt leggen. Naast de gezondheidsdata geeft het sporthorloge de tijd aan en ontvang je meldingen van je smartphone.
Via een sporthorloge blijf je gemakkelijk op de hoogte zonder dat je je smartphone ook maar uit je broekzak hoeft te halen. Met het touchscreen bedien je makkelijk de verschillende functies, zoals het starten van opnamemomenten en het bekijken van notificaties.
Er zijn modellen met een mooi design op de markt die je algehele stijl niet in de weg zitten. Ook zijn er verschillende maten beschikbaar voor mannen, vrouwen en kinderen.
Klinkt een horloge waar alle meldingen, e-mails, berichten en inkomende gesprekken direct verschijnen als muziek in je oren, maar heb je minder met sport? Kijk dan hier voor een goede smartwatch!
Hieronder vind je in ieder geval een handige koopgids voor je klaar met alle belangrijkste eigenschappen van de beste sporthorloges. Deze helpt je de beste keuze te maken!
Als je een sporthorloge aanschaft die niet werk met je smartphone heb je er simpelweg niets aan. Daarom is het belangrijk dat je een compatibel horloge kiest. Het besturingssysteem van je smartphone is hierbij leidend.
Kies voor een sporthorloge dat goed werkt in combinatie met een Android-telefoon of iPhone. Dit staat altijd aangegeven in de productomschrijving.
De specificaties van het sporthorloge staan vermeld op diens productpagina. Zo kun je deze vergelijken en kiezen voor het horloge waarvan de specificaties overeenkomen met je smartphone.
Er zijn bovedien speciale apps die het beste uit de connectie tussen je smartphone en sporthorloge halen. Op deze apps kun je gemakkelijk prestaties inzien en analyseren. Ook heb je apps die je prestaties tijdens de training in gesproken vorm doorgeven; zo hoef je niet eens op je horloge te kijken en kun je je focussen op je work-out.
Veel apps geven ook de mogelijkheid om gegevens en foto’s te delen met vrienden, zodat je elkaar kan motiveren en onderling de strijd aan kunt gaan. Ook helpen apps je een trainingsschema op te stellen, die je vervolgens uitvoert met de hulp van het sporthorloge. 💪
Veel gebruikte apps zijn Fitbit, Runkeeper en Strava. Let hierbij erop dat de apps compatibel zijn met je smartphone én het sporthorloge. Zo is de Fitbit-app speciaal gemaakt voor horloges van Fitbit.
Sporthorloges kun je bedienen via knoppen op het horloge of via een display, in sommige gevallen zelfs via allebei. Horloges met een touchscreen bedien je door het beeldscherm aan te raken. Met het toetsenbord typ je gemakkelijk berichten naar je contacten of navigeer je naar bepaalde functies. Een sporthorloge met touchscreen is aan te raden voor mensen die het horloge als verlenging van hun smartphone willen gebruiken, naast de sport en gezondheidsfuncties.
Veel sporters kiezen voor de vaste knoppen omdat deze (ook tijdens het sporten) relatief makkelijk te bedienen zijn. Bepaalde sporthorloges hebben knoppen en touchscreen bediening. Ga voor deze optie als je een veelzijdig besturingssysteem wilt, waarmee je tijdens het sporten gebruik kan maken van de eenvoudige knoppen en daarnaast geavanceerder functies kan besturen via het display.
Sporthorloges komen met allerlei functies om gegevens te meten, zoals een stappenteller, calorieteller en thermometer. Verschillende metingen zijn handig of zelfs cruciaal, afhankelijk van wat voor sporter je bent.
De meeste sporthorloges meten je hartslag in zones. Ze geven daarnaast een schatting van je caloriemeting op basis van je hartslag, je activiteitsniveau en persoonlijke gegevens als leeftijd en gewicht. Vaak houden ze ook het zuurstofgehalte bij en krijg je een waarschuwing wanneer je in een gevaarlijke 'zone' komt. Dit houdt in dat je te weinig zuurstof binnen krijgt en een rustmoment moet nemen.
Er zijn twee verschillende manieren om je hartslag te meten. Ten eerste zijn er horloges met een ingebouwde polssensor. In deze categorie vallen horloges met optische hartslagsensoren en horloges met elektronische hartslagmetingen of ECG (elektrocardiogram).
Een ECG-sensor meet de kloppingen van je hart en is daardoor nauwkeuriger dan een optische hartslagmeter. Een optische hartslagmeter geeft een meting van je hartslag via ledlichtjes die veranderingen in je bloedvolume meten.
Ten tweede kun je een losse hartslagband nemen. Een hartslagband draag je om je borst. Via ANT+ of Bluetooth koppel je de band aan je horloge. Zo'n borstband meet de elektrische activiteit van de klopping van je hart direct, en is daarom het nauwkeurigst. Train je professioneel en is de betrouwbaarheid van je hartslagmeting erg belangrijk? Kies dan voor een sporthorloge met een aparte borstband.
Een borstband meet echter alleen je hartslag terwijl een sporthorloge je veel meer informatie biedt. Veel sporthorloges houden gegevens bij die nuttig zijn voor het meten van je conditie en het inplannen van je hersteltijd. Dit doen ze meestal op basis van VO2max, oftewel de maximale hoeveelheid zuurstof die iemand tijdens het sporten kan gebruiken. Zo berekent het horloge de benodigde hersteltijd.
Voor de competitieve sporters bieden sporthorloges competetieve functies op basis van de gegevens die ze meten, zoals het opslaan van persoonlijke records of het maken van een raceprognose. Dit is een schatting van je benodigde tijd tot de finish, opgesteld via meetdata en de gps-sensor.
Ook hebben veel sporthorloges de optie om hoogtes te meten. Ze leggen de verticale snelheid en de momenten van stijging en daling vast. Een handige bijkomende functie is dat sommige sporthorloges hierdoor ook valpartijen herkennen. Het horloge stuurt dan een SOS-melding met je locatie naar een vooraf ingesteld telefoonnummer.
Naast metingen omtrent sport hebben sporthorloges ook functies om gegevens over slaap en stress te meten. Er zijn horloges die je slaapduur en slaapkwaliteit met een score aangeven. Ze meten je REM-slaap, gemiddelde hartslag tijdens je slaap en je herstel tijdens je slaap. Op basis hiervan krijg je een schatting van je energieniveau overdag.
Sporthorloges meten ook je stressniveau. Dit doen ze op basis van een hartslag-, bloeddruk-, temperatuur-, en saturatiemeter, oftewel een zuurstofmeter. Al deze sensoren werken vaak samen met een EDA-sensor. 'EDA' staat voor 'elektrodermale activiteit', en deze meet veranderingen in de elektrische lading van en op je huid die wijzen op stress.
Op basis van de gegevens geven sommige horloges je tips om stress te verlagen zoals het doen van ademhalingsoefeningen. 🧘♀️
Sporthorloges leggen verschillende metingen vast die geschikt zijn voor bepaalde sporten. Voor hardlopers zijn metingen van de lengte van de stappen, de grondcontacttijd, de rencadans (stappen per minuut) en de verticale oscillatie (mate van de op- en neerwaartse beweging tijdens het lopen) interessant. Wil je je sporthorloge alleen gebruiken voor hardlopen? Dan is het een idee om je zoektocht toe te spitsen op de beste hardloophorloge!
Voor watersporten heb je meer aan een zwembaantjesteller, een zwemsnelheidmetingen, automatische slagherkenning en hartslagmeting onder water. Ook dit valt bij sporthorloges onder de mogelijkheden, al moet je vaak net iets langer zoeken om dit soort horloges te vinden.
Bepaalde sporthorloges meten je algemene gezondheid. Zo zijn er horloges die je voedings- en waterinname bijhouden. Ook zijn er sporthorloges met functies gericht op het bijhouden vruchtbaarheid, deze volgen de menstruatiecyclus of monitoren de zwangerschap.
Gps is een satellietsysteem dat gegevens van routes registreert en vaak de mogelijkheid geeft om routes vooraf in te laden om vervolgens op te navigeren. Afhankelijk of er een gps-sensor is ingebouwd kan het horloge routes inladen en je laten weten hoe ver je van je bestemming af bent. Dit is handig voor (hard)lopers en fietsers, maar heeft het nog andere voordelen?
Horloges met een ingebouwde gps-ontvanger bepalen je locatie, snelheid en afstand zelfstandig zonder tussenkomst van je smartphone. Die laat je veilig thuis.
De meeste horloges met gps-tracking tonen je de route op een kaarten geven tijdens de route tekstuele of gesproken instructies bij afslagen. Je kunt daarnaast gemakkelijk checken hoe ver het nog is tot je bij je bestemming aankomt, net zoals je op je smartphone vast gewend bent. Een gps-sensor kan het horloge aangeven hoeveel en hoe snel je klimt of daalt tijdens het afleggen van een parcours op basis van de gegevens.
Veel sporthorloges geven je de mogelijkheid om je live gps-locatie te delen met anderen. 📍 Handig, als je het fijn vindt dat iemand weet waar je bent of om vrienden en familie de kans te geven om je trainingssessie of wedstrijd live te volgen. Deel de link gemakkelijk via social media of e-mail en maak sporten veiliger en interactiever.
Vind je dit alles niet per se nodig? Dan kun je er ook voor kiezen om de gps-tracking vanuit je smartphone te laten verlopen. In dat geval moet je wel altijd je smartphone bij de hand hebben.
De termen waterbestendigheid, resistent en waterdicht worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Check daarom altijd de ATM- en/of IP-certificering. De mate van waterdichtheid drukt men uit in ATM (atmosfeer). Houd hiervoor de volgende classificaties aan:
Let wel: de aanbevolen waterdiepten zijn gebaseerd op testen in volledig statisch water, waar je niet te maken krijgt met bijvoorbeeld stoom of toenemende waterdruk wanneer je een duik neemt. Ga dus niet blindelings af op deze classificaties. In de praktijk kun je met een sporthorloges van 10 ATM makkelijk aan de oppervlakte zwemmen, maar het is niet aan te raden om 100 meter de diepte in te duiken.
Sommige sporthorloges zijn getest om een IP-certficering te produceren. Dit geeft weer hoe stof- en waterdicht een elektronisch apparaat is. Let op! Deze test kijkt niet naar waterdruk, wat juist belangrijk is als je bijvoorbeeld gaat diepzeeduiken.
De IP-certificering (ingress protection) werkt met twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor de mate van stofbestendigheid, hieronder aangegeven met 'X'. Deze gradatie loopt van 0 tot en met 6. Het tweede cijfer staat voor de vochtdichtheid. Deze gradatie loopt van 0 tot met 9, al zie je waardes boven de 8 nauwelijks. Hou de volgende classificering aan voor de mate van waterdichtheid:
Sporthorloges bieden verschillende vormen van trainingshulp door ingebouwde trainingsprogramma's. Ze zetten bijvoorbeeld een intervalsessie op met een afwisseling van intensieve en rustmomenten. Ook geeft een virtuele tegenstander of partner je de mogelijkheid om tijdens het sporten samen met of tegen iemand te sporten.
Daarnaast berekenen sporthorloges vaak je fitnessleeftijd. Dit is een schatting van hoe fit je bent in verhouding tot je werkelijke leeftijd. Is het getal lager dan je eigen leeftijd? Dan ben je goed bezig! Is het getal hoger? Misschien is er wat werk aan de winkel. Je sporthorloge helpt je hierbij door trainingen voor te stellen!
Sporthorloges hebben trainingsopties voor algemene sporteigenschappen, zoals het meten van de gemiddelde snelheid tijdens een hardlooptraining, een ronde meter en geautomatiseerde work-outs. Een virtueel poppetje op je scherm doet dan de oefeningen voor. De mogelijkheden verschillen wat per horloge, dus check dit bij de specificaties.
Voor hardlopers bieden sporthorloges verschillende training opties. Zo stellen ze een race prognose op voor de training. Meten ze de staplengte, grondcontacttijd, rencadens, en verticale oscillatie. Op basis hiervan kun je persoonlijke records en doelen stellen.
Ben je altijd in de gym te vinden? Sporthorloges bieden fitness work-outs zoals crosstraining, HITT, pilates, roeien, rope work-out, spinnen, vechtsport en yoga. Met de horloges kun je sets bijhouden en de rust- en hersteltijd instellen. Sommige sporthorloges bieden functies voor specifieke spiergroep trainingen en schaalbare work-outs.
Train je liever in het water? Check dan even voor welk water het horloge geschikt is. Er is een verschil tussen open water en zwembad water. Sporthorloges die geschikt zijn voor watersporten tellen je baantjes tijdens de training, de snelheid en de afstand. Je kunt ook de baanlengte instellen.
Als zwemmer heb je baat bij een horloge met een SWOLF-test om het maximale uit je trainingen te halen. Een SWOLF test de zwemefficiëntie op basis van je slagen en de verstreken tijd. Zo houd je de voortgang van je trainingen bij.
Niet alle sporthorloges bieden dezelfde trainingsfuncties, bedenk goed wat voor sporter je bent en aan welke functies je het meeste hebt. Ben je op zoek naar een horloge dat wel je activiteit meet maar niet is toegepast op trainingen? Kijk dan hier verder voor een goede activity tracker!
Waar sommige sporthorloges maar twee dagen meegaan, is dit bij andere sporthorloges langer dan een week of zelfs meerdere weken. Je batterijduur hangt ook af van je gebruik. Heb je altijd de gps aan staan en beantwoord je alle berichtjes op je smartphone via je sporthorloge? Dan zal deze sneller leeg zijn dan wanneer je het horloge minder intensief gebruikt.
Een sporthorloge met een lange batterijduur is handig als je veel gebruik wil maken van de nachtfuncties voor het meten van je slaapkwaliteit of wanneer je graag de natuur in trekt om lange wandeltochten te maken. 🌳 Het wordt dan lastig om het sporthorloge op te laden, tenzij je een solar powerbank meeneemt.
De levensduur van de batterij in je sporthorloge is met gemiddeld gebruik 1,5 tot 2 jaar.
Sporten met je favoriete muziek maakt je trainingssessie en stuk leuker. Bij veel sporthorloges bedien je de muziek vanaf je pols. Sommige sporthorloges hebben niet alleen muziekbediening, maar ook een zelfstandige muziekspeler. Je hoeft je smartphone dan niet meer mee te nemen: je slaat de muziek lokaal op, op je horloge.
Het best bekende systeem voor connectiviteit is Bluetooth, maar sporthorloges verbinden ook via andere technieken. Bepaalde sporthorloges maken de eerste verbinding met een smartphone via near field communication of NFC. Dit systeem is vergelijkbaar met Bluetooth, maar heeft een minder groot bereik (enkele centimeters).
Daar staat tegenover dat je met NFC een stuk veiliger gegevens deelt. Daarom betaal je met dit systeem betaal ook contactloos via het horloge, zonder je bankpas of telefoon te moeten pakken.
Een andere techniek om draadloos te verbinden is ANT+. Het grootste voordeel van ANT+ is dat je meerdere apparaten of sensoren koppelt. Je verbindt bijvoorbeeld je horloge met je telefoon en een hartslagband.
Type GPS | Geschikt voor besturingssysteem | IP-certificering | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch | Zelfstandige GPS | Bekijk op Bol.com | ||
2 | Apple Watch Ultra GPS + | Zelfstandige GPS | iOS | Bekijk op Bol.com | |
3 | Garmin Fenix 7 Pro Solar | Zelfstandige GPS | Android, iOS | IP00 (Geen bescherming) | Bekijk op Bol.com |
4 | Garmin | GPS in combinatie met smartphone | Android, iOS | IP00 (Geen bescherming) | Bekijk op Bol.com |
5 | Garmin Instinct 2 Solar | Zelfstandige GPS | Android, iOS | IP00 (Geen bescherming) | Bekijk op Bol.com |
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt voor besturingssysteem: iOS
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Heb je na het lezen van de koopgids toch nog wat vragen? Hieronder vindt je de meest gestelde vragen over sporthorloges en antwoorden hierop. Staat de jouwe hier niet tussen? Laat het vooral even weten onderaan de pagina! 👇
Normaal gesproken gaat een sporthorloge tussen twee en vijf jaar mee. Dit is afhankelijk van het type horloge, de afmetingen, je gebruik en de hoeveelheid energie die gevraagd wordt door verschillende functies.
Je kunt niet met alle sporthorloges bellen. Daarnaast kun je met sommige horloges alleen oproepen beantwoorden en niet zelf contacten opbellen. Let hier dus op als je de belfunctie belangrijk vindt. Je kunt bellen via de interne microfoon, via een luidspreker of via een aangesloten Bluetooth-headset.
Wil je berichten lezen, oproepen aannemen en allerlei apps installeren? Dan kies je liever een smartwatch. Wil je vooral je dagelijkse activiteiten en work-outs bijhouden, kies dan voor een sporthorloge.
Onderzoekers hebben met gespecialiseerde medische toestellen én sporthorloges de hartslagen van mensen gemeten. Uit de resultaten bleek dat de meeste sporthorloges de hartslag vrij nauwkeurig meten. De foutenmarge bedroeg voor zes van de zeven horloges minder dan 5%. Volgens de wetenschap zijn sporthorloges dus betrouwbaar!
Ik hoop dat je wat verder bent in de zoektocht naar je sporthorloge. Ben je er nog niet uit? Lees de koopgids nog eens door of check nogmaals de top 5. De functies van een sporthorloge, smartwatch en activity tracker zijn enigszins vergelijkbaar.
Baseer je uiteindelijke keuze vooral op de beoogde gebruikservaring en behoeften. Wil je nog een specifieke vraag beantwoord hebben of heb je opmerkingen? Laat het hieronder weten! Hopelijk zie ik je snel weer bij Helpingcherry! 👋