menu
close
Categorieën

Snel en Eenvoudig Pureren met de Beste Staafmixer!

gepureerde pompoen soep

Veel lekkernijen zoals soep, falafel en sauzen maak je zelf met de beste staafmixer. Een staafmixer lijkt in gebruik op een goede handmixer, maar dan met mesjes in plaats van gardes. Hiermee vermaalt hij de ingrediënten op een razend tempo, terwijl je alleen de staaf vasthoudt!

Philips Viva Collection Mixer HR3740/00

Philips Viva Collection Mixer HR3740/00
Aantal snelheden: 5
Vaatwasser veilig: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Safecourt Kitchen Handmixer - Opslagbasis

Safecourt Kitchen Handmixer - Opslagbasis
Aantal snelheden: 5
Vaatwasser veilig: Ja
Bekijk op Bol.com

Kitchenwell Handmixer 6 snelheden en

Kitchenwell Handmixer 6 snelheden en
Aantal snelheden: 5
Vaatwasser veilig: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een staafmixer aanschaffen?

Een staafmixer doet hetzelfde als een keukenmachine: hij pureert ingrediënten. Het verschil zit hem in het gebruik. Waar je bij een keukenmachine de ingrediënten in de mengkom doet, hoeft dat bij een staafmixer niet. Je houdt simpelweg de staaf in de pan of kom en mixen maar!

Staafmixer versus keukenmachine

Een staafmixer en een keukenmachine doen in essentie hetzelfde. Om de juiste keuze tussen deze twee te maken, zet ik de voor- en nadelen van beide apparaten naast elkaar.

De keukenmachine is bedoeld voor het kloppen, mixen en kneden van ingrediënten. De keukenmachine heeft een grote kom waar je de ingrediënten in doet. Vervolgens laat je de garde zakken, kies je de juiste snelheid en laat je het apparaat zijn werk doen. Het voordeel hiervan is dat je niks zelf vasthoudt. Een nadeel is dat je minder controle hebt.

Een keukenmachine heeft meer kracht dan een staafmixer, al hebben staafmixers tegenwoordig vaak een turbostand.

De staafmixer heeft geen mengkom. Het is letterlijk een staaf met aan het uiteinde draaiende mesjes. Je moet de staaf handmatig op de ingrediënten duwen om ze te pureren. Een voordeel hiervan is dat je zelf controle hebt en bepaalde stukjes even extra pureert. Staafmixers zijn bovendien goedkoper dan keukenmachines.

Doordat de staafmixer klein is, berg je hem gemakkelijk op in een kastje. Ook is hij makkelijker schoon te maken doordat er maar 1 onderdeel is: de kop met het mesje. Deze gaat meestal gewoon in de vaatwasser.

Hieronder zet ik de voor- en nadelen van de staafmixer (in vergelijking met de keukenmachine) voor je op een rij:

Voordelen:

  • Goedkoper dan de keukenmachine
  • Meer controle over het pureerproces
  • Makkelijker op te bergen door kleine omvang
  • Makkelijk schoon te maken

Nadelen:

  • Je moet hem zelf vasthouden
  • minder kracht dan de keukenmachine, waardoor het pureerproces langer duurt
  • Zonder mengkom

Een staafmixer gebruiken

Nu je hebt besloten dat een staafmixer de beste keuze is, wil je weten hoe je hem precies gebruikt. Een staafmixer is erg eenvoudig in gebruik. Let er wel op dat de meeste staafmixers geen mengkom hebben. Je hebt dus zelf een grote kom nodig om meerdere ingrediënten te pureren. Maak je soep, dan kan het pureren ook rechtstreeks in de pan!

Doe de ingrediënten in de kom en draai de staaf met het mesje op de houder. Let op: doe dit vóór je de stekker in het stopcontact doet! Wanneer de staaf stevig vastzit, doe je de stekker in het stopcontact. Duw de kop met de mesjes op de ingrediënten terwijl je de knop ingedrukt houdt. De ingrediënten veranderen nu in puree.

Verplaats op deze manier steeds de kop van de staaf op de ingrediënten, zodat je ze allemaal pureert. Gaat het te langzaam of lukt het pureren niet goed, zet de staafmixer dan een stand hoger. Veel staafmixers beschikken zelfs over een turbostand.

Ben je klaar, dan haal je de staaf van het apparaat. De staaf met mesjes gaat meestal gewoon in de vaatwasser. Het handvat met kabel juist niet! Check altijd even de handleiding. Raak de staaf en de mesjes pas aan als de stekker uit het stopcontact is.

De 5 beste staafmixers op een rij

1. Breville Control Grip

1. Breville Control Grip
Aantal snelheden: 2
Vermogen: 500 W

2. KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

2. KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53
Vermogen: 750 W

3. KitchenAid Variable Speed Corded Hand

4. Braun MultiQuick 5 Hand Blender

4. Braun MultiQuick 5 Hand Blender
Aantal snelheden: 21
Vermogen: 1000 W

5. Ninja Foodi Power Mixer System

5. Ninja Foodi Power Mixer System
Aantal snelheden: 5
Vermogen: 850 W

Koopgids: hoe kies ik de beste staafmixer?

Nu je weet hoe je de staafmixer gebruikt, vertel ik waar je allemaal op let bij de aanschaf. Staafmixers zijn er in verschillende prijscategorieën, van ongeveer €25 tot €100. De prijs is afhankelijk van de snelheden, accessoires en functies. Ik zet de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Het vermogen

Het vermogen is een belangrijke factor wanneer je een staafmixer kiest. Wat nog wel eens een probleem is bij staafmixers: de motorinhoud van een oudere staafmixer raakt sneller oververhit.

Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Daarom is het belangrijk dat je kijkt naar het vermogen van de motor. Als die minimaal 700 watt heeft zit je goed, maar het advies is om te kiezen voor 1000 watt of meer. Hierdoor geniet je van een krachtige staafmixer en gebruik je hem voor meerdere gerechten achter elkaar.

Snelheden

Verschillende standen zorgen ervoor dat je elk gerecht op de gewenste dikte en/of consistentie krijgt. Het is belangrijk dat je meerdere opties hebt dan één vaste snelheid. Variatie in snelheid is belangrijk, zodat je zelf de controle hebt over de bereiding. Dat is uiteindelijk het grootste voordeel van een staafmixer.

De meeste staafmixers, waaronder de geliefde Braun MultiQuick 3,, hebben twee snelheden. Een staafmixer met turbo functie werkt ook prima!

Staafmixer met accessoires

Materiaal

De meeste staven zijn gemaakt van roestvrij staal. Een staaf van rvs is wel zo prettig, want dit materiaal maak je makkelijk schoon. Rvs is een materiaal waaraan bacteriën zich moeilijker hechten. Hierdoor is het materiaal dus hygiënischer dan bijvoorbeeld kunststof.

Accessoires

Over het algemeen beschikken de meeste staafmixers over meerdere opzetstukken. Staafmixers die dat niet hebben, bieden simpelweg minder mogelijkheden. Wil je enkel pureren, dan is een staafmixer met alleen een staaf voldoende. Deze kosten meestal het minst.

Vaatwasmachinebestendig

Niet iedere staafmixer is vaatwasmachinebestendig. Kijk daarom goed of bepaalde componenten van een staafmixer in de vaatwasser mogen. Het is wel zo makkelijk om een staafmixer aan te schaffen die deze optie heeft (als je een vaatwasser hebt), want dan kost het weinig moeite om tussen de mesjes te reinigen!

Hiervoor is een verwijderbare voet ook prettig. Zo draai je de staaf (de voet) eraf en doe je deze in de vaatwasser. Dit hebben vrijwel alle staafmixers, maar het is toch het controleren waard!

Specificaties van staafmixers naast elkaar

Aantal snelhedenVermogen
1Breville Control Grip2500 W
2KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV532750 W
3KitchenAid Variable Speed Corded Hand2180 W
4Braun MultiQuick 5 Hand Blender211000 W
5Ninja Foodi Power Mixer System5850 W

Breville Control Grip

Aantal snelheden: 2

Vermogen: 500 W

KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

Aantal snelheden: 2

Vermogen: 750 W

KitchenAid Variable Speed Corded Hand

Aantal snelheden: 2

Vermogen: 180 W

Braun MultiQuick 5 Hand Blender

Aantal snelheden: 21

Vermogen: 1000 W

Ninja Foodi Power Mixer System

Aantal snelheden: 5

Vermogen: 850 W

Veelgestelde vragen over staafmixers

Hieronder vind je de antwoorden op een paar veelvoorkomende vragen over staafmixers.

Hoe gebruik je een staafmixer?

Een staafmixer gebruiken is vrij eenvoudig. Je doet de ingrediënten in een kom en doet de staaf op het apparaat. Steek vervolgens de stekker in het stopcontact en zet de kop met het mesje op de ingrediënten. Houd de knop ingedrukt terwijl je stukje voor stukje alle ingrediënten pureert.

Wat maak je met een staafmixer?

Een staafmixer pureert ingrediënten. Zo maak je gemakkelijk soep door ingrediënten te pureren en te mengen met bouillon. Je maakt ook eenvoudig falafel of smoothies. Alles wat je wil pureren maak je met een staafmixer!

Wat is het verschil tussen een keukenmachine en een staafmixer?

Een keukenmachine doet in feite al het werk wat je met een staafmixer zelf moet doen. Het voordeel hiervan is wel dat je de controle houdt over het pureerproces. Ook kosten staafmixers gemiddeld minder dan keukenmachines.

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende over de staafmixer en zet je er binnenkort een heerlijk gerecht mee op tafel! Ben je er nog niet helemaal over uit? Bekijk dan de top 5 nog eens en vergelijk de specificaties!

Bedankt voor het lezen, laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up