menu
close
Categorieën

Film en Fotografeer overal Stabiel met het Beste Statief!

Een driepoot statief

Je hebt het vast eerder gehoord: het beste statief is een waardevolle investering voor een (amateur)fotograaf. Toch is deze investering zinloos als je een slecht statief koopt.

Met onderstaande koopgids help ik je hét statief te kiezen dat aan jouw wensen voldoet, door je de belangrijkste informatie te geven. Lees snel verder!

Peak Design Travel Tripod

Peak Design Travel Tripod
Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1524 cm
Min. werkhoogte: 140
Verstelmechanisme: Klemvergrendeling
Max. belastbaar gewicht: 90 kg
Inclusief snelkoppelplaat: Ja
Bekijk op Bol.com

Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced

Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced
Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1500 cm
Min. werkhoogte: 400
Max. belastbaar gewicht: 4 kg
Bekijk op Bol.com

3 Legged Thing Punks Travis

3 Legged Thing Punks Travis
Bekijk op Bol.com

Waarom een statief aanschaffen?

Een statief is een camera-accessoire dat je helpt bij het maken van scherpe foto's. Dit doet een statief door het gewicht van je camera te dragen en door de camera te stabiliseren, ook op een ongelijke ondergrond.

Een statief is handig als je foto's maakt met een lange sluitertijd, bijvoorbeeld 's nachts. Hierbij stel je de lens lang bloot aan licht, waardoor trillingen van de camera goed zichtbaar zijn op je uiteindelijke foto. Een stevig statief voorkomt dat deze trillingen ontstaan.

Ook in andere scenario's zoals bij het maken van selfies, vlogs, macrofoto's en bij gebruik van een telelens is een statief handig. Je camera staat stabiel en je hebt je handen vrij om de camera te bedienen of voor andere dingen.

Grote statieven hebben één groot nadeel: ze zijn zwaar. Ik snap dat je niet altijd wilt zeulen met een zwaar statief. Gelukkig bestaan er ook kleine statieven, zoals een tafelstatief of speciaal reisstatief. Deze zijn maximaal 1,5 kilo zwaar en neem je makkelijk mee in een rugzak.

Ook zijn er kleine statieven voor smartphones, zoals een Android-telefoon. Meer over de verschillende soorten statieven lees je hieronder.

Een persoon zit op een strand en bedient een camera op een statief

Koopgids: hoe kies ik het beste statief?

Het aanbod statieven op de markt is groot. Zo is er een statief voor de beste smartphone, maar ook voor professionele camera's. Zelfs als je weet wat je zoekt, is een miskoop snel gemaakt. Hieronder geef ik je alle informatie om de beste keuze te maken!

Onderdelen van een statief

In deze koopgids bespreek ik verschillende onderdelen van een statief. Hieronder geef ik je om te beginnen een korte uitleg per onderdeel, zodat je weet waar ik het precies over heb.

  • De poten van een statief dragen het gewicht. Ze verschillen in grootte en aantal. De meeste statiefpoten zijn daarnaast in variërende mate uitklapbaar.
  • De kop is het deel van het statief waar je de camera op monteert. Hiervoor zijn meerdere methodes, die ik verderop uitleg.
  • De vijs is de schroef bovenop het statief. Deze schroef is universeel en past op elke camera. In uitzonderlijke gevallen maken professionele DSLR-camera’s gebruik van een groter formaat vijs. Je kan ervan uitgaan dat elke camera op elk statief past.
  • De middenzuil of middenkolom zit in het midden van het statief. Deze schuif je omhoog of omlaag, om de positie van je camera te verhogen of verlagen.

Type statief

Voor elk type fotografie of type camera is er een statief op de markt. De meestvoorkomende loop ik voor je langs.

Tripod

Een tripod heeft, zoals de naam al suggereert, drie poten. Hierdoor is een tripod het zwaarste, maar ook het stevigste statief.

Dit type statief is breed inzetbaar en gebruik je buiten of in de studio. Het is daarnaast een universeel statief en blijft op zichzelf staan. Zo is dit type statief ook geschikt voor fotografie met timer. ⏳

Een tripod gebruik je voor zowel macrofotografie, landschapsfotografie als andere fotografie waarbij je een hoge sluitertijd gebruikt of rustig en stabiel wilt werken.

Monopod

Een monopod (eenbeen) heeft in tegenstelling tot een tripod maar één poot en kan niet op zichzelf staan. Je houdt hem altijd vast. De bekendste monopod is een selfiestick.

Een monopod gebruik je voornamelijk bij camera's met een grote (tele)lens. Dit type statief is de beste keuze voor actiefotografie en sportfotografie, omdat hij wendbaar is en je hem makkelijk verplaatst.

Een monopod heeft één groot nadeel. Als het donker is, geeft een monopod niet genoeg stabiliteit voor scherpe foto's, aangezien je hem zelf stabiel moet houden.

Tafelstatief

Een tafelstatief (mini-statief) heeft een beperkte werkhoogte. Je zet dit type statief op een tafel of andere verhoging om te fotograferen of filmen. Je gebruikt ze bijvoorbeeld in combinatie met smartphones, zoals de beste Samsung-telefoon, voor het opnemen van video's of foto's.

Het voordeel van een tafelstatief is dat het klein en compact is. Zo neem je het statief makkelijk mee.

Gorillapod

Een GorillaPod is een klein statief met drie buigzame poten. Je klemt een GorillaPod hiermee op en rondom verschillende oppervlaktes, zoals een balustrade. Dit type statief heeft de hoogte van een tafelstatief.

Door zijn flexibiliteit en grootte is een GorillaPod een goed reisstatief.

Een GorillaPod staat op een tafel met een camera

Videostatief

Een videostatief is specifiek gemaakt voor videocamera's. Omdat videocamera's over het algemeen zwaarder zijn dan een fotografie camera heeft een videostatief een hoger draagvermogen.

Schouderstatief

Een schouderstatief zet je op je schouder en klem je rond je borst om zo het gewicht van de camera over je lichaam te verdelen. Dit statief heeft een hoog draagvermogen en geeft je veel bewegingsvrijheid. Een schouderstatief gebruik je daarom vooral voor video-opnames.

De statiefkop

De statiefkop is het bovenste deel van een statief, waar je je camera op bevestigt. Hiervoor zijn een aantal manieren:

  • Met een telefoonhouder koppel je een telefoon aan het statief. Meestal gebruik je hiervoor een schuifje of klem, waar je de telefoon tussen zet.
  • De actioncamera-mount is gericht op specifieke actie-camera's, zoals een GoPro.
  • Een snelwisselplaat (snelkliksysteem) is een plaatje met een vijs, waar je een camera op schroeft. Je klikt de camera vast aan het statief via het plaatje. Als je de camera loshaalt, blijft het plaatje aan de camera vastzitten. Op die manier klik je het ook weer snel aan het statief vast.

Beweging van de kop

Wanneer je je camera op een statief bevestigt, is het handig als je hem makkelijk roteert, zowel van links naar rechts als naar boven en beneden. Je camera schuin zetten is zelfs een optie!

De manier waarop je je camera op het statief beweegt, verschilt. Zonder een van de onderstaande mechanismes fotografeer je alleen recht vooruit. Dat is misschien voldoende voor je. Zo niet, dan zijn dit de opties:

Balhoofdkop

Een balhoofdkop (panoramakop) is het meest gebruikte type statiefkop. Dit type statief heeft een bal of kogel. Zo draai je de camera alle kanten op.

Voor het positioneren van je camera gebruik je meestal een hendel of knop. Deze draai je eerst los, zodat de kop loszit. Als de camera in de juiste positie staat, draai je het mechanisme weer vast.

Driewegkop

Een driewegkop heeft drie hendels. Hiermee beweeg je de camera alle kanten op. Elke hendel staat voor één bepaalde richting: verticaal, horizontaal en diagonaal (kantelen).

Het voordeel van dit systeem is dat je de camera met grote precisie instelt. Deze statiefkop is geschikt voor het preciezere werk, zoals bepaalde studiofotografie.

Vloeistofkop

Een vloeistofkop is ideaal voor video-opnames of dynamische fotografie zoals een pan-opname. Een vloeistofkop vertraagt de bewegingen die je maakt en vangt trillingen op, waardoor de camera minder schokt. Zo zijn de beelden die je schiet mooi stabiel.

Schommelkop

Een schommelkop (gimbal head) is het meest flexibele type statiefkop. Deze kop gebruik je voornamelijk voor lange en zware lenzen, zoals je onder andere gebruikt bij natuurfotografie.

Je draait de camera soepel en snel om zijn as, en op en neer, zoals je ziet in het onderstaande filmpje. Je hoeft hiervoor niet eerst aan een knop te draaien, waardoor je sneller de positie van de camera verandert wanneer je onderwerp, zoals een dier, zich bijvoorbeeld verplaatst.

Materiaal

Het materiaal van een statief bepaalt de kwaliteit en de toepassing van het statief.

Kunststof is een licht en goedkoop materiaal. Statieven gemaakt van kunststof zijn een goede optie voor beginnende fotografen met een beperkt budget.

Let op: kunststof statieven zijn niet geschikt voor zware camera's. Daarnaast zijn ze vrij instabiel, waardoor je het risico loopt dat je camera tijdens het maken van een opname alsnog trilt of zelfs beweegt. Dat is zonde van je foto's!

Aluminium is redelijk sterk en robuust. Het is sterker en heeft een langere levensduur dan kunststof, waardoor het ook geschikt voor semi-professionals. Het nadeel is dat niet alle aluminium statieven trillingsvrij zijn. Ook hier loop je het risico dat trillingen je opnames beïnvloeden.

Carbon (koolstofvezel) is een oersterk maar licht materiaal, wat het uitzonderlijk geschikt maakt voor een statief dat je overal mee naartoe neemt. Een statief gemaakt van carbon valt in de hoogste kwaliteitsklasse. Het is bovendien grotendeels trillingsvrij.

Basalt lijkt op carbon en wordt soms als carbon verkocht, maar let op: het materiaal is minder sterk dan zowel aluminium als carbon. Basalt bestaat uit gestold lava.

Wanneer je de mogelijkheid hebt, kies je het beste voor een statief van aluminium of carbon. Deze materialen zijn beiden sterk, maar licht. Zo ben je verzekerd van een goede kwaliteit statief.

Let ook op het materiaal van de rest van het statief, buiten de poten en de hoofdonderdelen. Meestal bestaat een statief uit meerdere materialen, zoals aluminium en kunststof. Hoe beter de materialen van alle verschillende onderdelen, hoe steviger je statief is.

Rubberen voetjes geven het statief bovendien meer grip en dragen bij aan de stabiliteit. De pootjes glijden niet weg op een gladde ondergrond.

De 5 beste statieven op een rij

1. Peak Design Travel Tripod

1. Peak Design Travel Tripod
Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1524 cm
Min. werkhoogte: 140
Verstelmechanisme: Klemvergrendeling
Max. belastbaar gewicht: 90 kg
Inclusief snelkoppelplaat: Ja

2. Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced

2. Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced
Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1500 cm
Min. werkhoogte: 400
Max. belastbaar gewicht: 4 kg

3. 3 Legged Thing Punks Travis

4. Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera

4. Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera

5. Manfrotto Element MII

5. Manfrotto Element MII
Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1600 cm
Min. werkhoogte: 430
Max. belastbaar gewicht: 8 kg

De statiefpoten

De statiefpoten geven het statief stabiliteit. Ze bepalen samen met de statiefkop het draagvermogen van het statief en de manier waarop je het statief gebruikt.

Ontwerp

Ook het ontwerp van de poten is belangrijk. Bij een groot statief dat je niet vanuit je hand of op een verhoging gebruikt, zijn de poten meestal uitschuifbaar.

Een statiefpoot bestaat uit meerdere segmenten (pootsecties). Omdat de poten uitschuifbaar zijn, nemen de poten van boven naar beneden in dikte af. Zo passen ze bij het inklappen weer in elkaar.

Hoe meer segmenten de poot heeft, hoe verder je de statiefpoten inschuift en hoe kleiner het statief is wanneer het ingeschoven is (transportlengte). Tegelijkertijd vermindert de stabiliteit van het statief bij ieder extra segment.

Maak daarom goed de afweging tussen de stabiliteit van je statief en de transportlengte. Verplaats je het statief bijvoorbeeld weinig omdat je in een studio werkt? Kies dan voor weinig pootsecties en maximale stabiliteit.

Hoe zet je de poten vast?

Let ook op de manier waarop je de poten vastzet. Met snelklemmen zet je de poten met één beweging vast. Wanneer je je statief regelmatig in- en uitklapt, omdat je bijvoorbeeld buiten op verschillende locaties werkt, zijn snelklemmen lekker efficiënt.

Een andere optie is een schroefmechanisme. Dit kost aan de ene kant meer tijd bij het opzetten van het statief, maar biedt aan de andere kant iets meer stevigheid en stabiliteit bij sommige modellen. Wanneer je vooral op één plek werkt, is een schroefmechanisme ook prima.

Hulpmiddelen bij een ongelijke ondergrond

Als je buiten fotografeert in zanderige of modderige grond, zijn spikes behulpzaam. Met deze ijzeren pinnen prik je het statief in de ondergrond vast, waardoor het statief steviger staat.

Het komt ook voor dat je statief op een stevige, maar ongelijke ondergrond staat wanneer je buiten werkt. Dan is het handig dat je de poten individueel en traploos verstelt en niet per segment.

Tip: zet bij een tripod altijd één statiefpoot richting het onderwerp dat je vastlegt. Zo staat je statief stabiel en is de kans klein dat het statief naar voren valt. Een bijkomend voordeel is dat de andere twee poten niet in de weg staan wanneer je de camera bedient. 

De middenkolom

De middenkolom of middenzuil zit in het midden van het statief en is uitschuifbaar. Zo pas je de hoogte van de camera handmatig aan, zonder de hoogte van de statiefpoten te veranderen.

De middenkolom bedien je met een draaihendel of draaiknop. Een draaihendel bedien je in de meeste gevallen makkelijker en preciezer dan een knop.

Wel geldt: hoe verder je de middenkolom uitschuift, hoe minder stabiel je statief wordt, zelfs bij een kwalitatief goed statief. Houd hier rekening mee. Bij voorkeur gebruik je daarom zo veel mogelijk de statiefpoten voor het instellen van het statief.

Met een omkeerbare middenkolom draai je de middenzuil 180 graden, waardoor de camera dicht bij de grond hangt. Dit gebruik je onder andere voor macrofotografie. Het nadeel is dat je de camera zo ondersteboven bedient. 🙃

Als de middenkolom niet aan je wensen voldoet, vervang je deze meestal later nog makkelijk door een andere middenkolom. Let op de specificatie 'verwijderbare middenkolom' bij de productinformatie.

Formaat

Bij de specificaties van een statief zie je meestal de minimale en maximale werkhoogte staan. Als je rechtop achter de camera wilt staan, let je vooral op de maximale werkhoogte. Dit geeft de maximale hoogte aan waarop je je camera monteert.

Wil je de camera op ooghoogte besturen? Dan geldt als vuistregel dat de maximumhoogte 15 centimeter korter moet zijn dan je lichaamslengte. Hierboven komt nog de eventuele hoogte van de statiefkop en camera, waardoor je camera tot vlak voor je neus reikt.

Ga je aan de slag met macrofotografie of wil je dieren fotograferen? Dan zit je dichter op de grond en let je op de minimale werkhoogte. Kies hierbij voor een statief dat niet hoger is dan 45 centimeter.

Een smartphonestatief met een witte smartphone erin

Maximale draagvermogen

Het gewicht dat een statief maximaal draagt, wordt aangeduid als het maximale draagvermogen of draaggewicht. Hoe steviger je statief, hoe meer gewicht hij waarschijnlijk kan dragen.

Houd bij je keuze alleen rekening met het volgende: mogelijk is een statief met een hoog draagvermogen zwaarder dan een statief met een lager draagvermogen. Wanneer je je statief regelmatig verplaatst, kies je misschien beter voor een lichter statief met een lager draagvermogen.

Om te weten welk draagvermogen je nodig hebt, tel je het gewicht van je camera en de accessoires bij elkaar op. Vergeet ook niet het gewicht van een flitser mee te rekenen. Neem voor de zekerheid een draagvermogen dat 1,5 keer zo groot is als het gewicht dat je berekent.

Ben je van plan om binnenkort een zwaardere camera aan te schaffen? Koop dan – met het oog op de toekomst – een statief met een hoog draagvermogen.

Het gewicht

Het gewicht van het statief kwam al een paar keer voorbij. Voor studiofotografie is een zwaar statief geen probleem, maar bij natuurfotografie wil je geen zware spullen meesleuren. In dit geval heb je een lichtgewicht statief nodig.

Neem je je statief graag mee op reis? Kies dan voor de beste camerarugzak voor al je cameraspullen. Speciale reisstatieven of tafelstatieven zijn klein genoeg om in een rugzak te passen.

  • Een smartphone statief of tafelstatief weegt tussen de 50 gram en 1,5 kilogram.
  • Een reisstatief weegt tussen de 1,5 en 3 kilogram.
  • Een (semi-)professioneel statief weegt tussen de 2 en 5 kilogram.

Een laag gewicht is niet altijd beter. Meestal geldt: hoe zwaarder het statief, hoe stabieler je camera staat. Een statief gemaakt van geavanceerde materialen, zoals carbon of basaltdraad, is licht én stevig, maar ook duurder.

Extra opties

Kleine extra's maken het verschil bij de aankoop van een statief. Ze bieden meer mogelijkheden en geavanceerde oplossingen voor problemen tijdens het fotograferen. Dit zijn de opties:

  • Een stabilisatiehaak is een haak aan de middenzuil van het statief. Hier hang je een contragewicht aan, waardoor je voorkomt dat een statief constant wankelt. Denk aan een cameratas of zandzakje.
  • Met een ingebouwde waterpas zie je precies of het statief recht staat. Zo maak je lijnrechte foto's.
  • Een lensgondel (of statiefgondel) is een soort statief voor de lens van je camera. Grote lenzen zijn al snel zwaarder dan de camera zelf, waardoor je met een lensgondel het gewicht beter verdeelt.
  • Met beenwarmers blijven je statiefpoten warm. De beenwarmers in kwestie zijn schuimrubberen hulzen die je op de poten schuift. Vooral aluminium statieven, die de omgevingstemperatuur aannemen, pak je hierdoor comfortabeler vast.
Een zwart driepoot statief met een camera erop gemonteerd

Specificaties het beste statief naast elkaar

Heb je je nieuwe statief al gevonden? Laat onderstaande top 5 je helpen!

Type statiefMateriaalVerstelmechanismeMax. belastbaar gewichtInclusief snelkoppelplaat
1Peak Design Travel TripodTripodAluminiumKlemvergrendeling90 kgJa
2Manfrotto Befree 3-Way Live AdvancedTripodAluminiumKlemvergrendeling4 kgJa
33 Legged Thing Punks TravisTripodAluminiumKlemvergrendeling4 kgJa
4Amazon Basics 50-Inch Lightweight CameraTripodAluminiumKlemvergrendeling4 kgJa
5Manfrotto Element MIITripodAluminiumKlemvergrendeling8 kgJa

Peak Design Travel Tripod

Type statief: Tripod

Materiaal: Aluminium

Verstelmechanisme: Klemvergrendeling

Max. belastbaar gewicht: 90 kg

Inclusief snelkoppelplaat: Ja

Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced

Type statief: Tripod

Materiaal: Aluminium

Verstelmechanisme: Klemvergrendeling

Max. belastbaar gewicht: 4 kg

Inclusief snelkoppelplaat: Ja

3 Legged Thing Punks Travis

Type statief: Tripod

Materiaal: Aluminium

Verstelmechanisme: Klemvergrendeling

Max. belastbaar gewicht: 4 kg

Inclusief snelkoppelplaat: Ja

Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera

Type statief: Tripod

Materiaal: Aluminium

Verstelmechanisme: Klemvergrendeling

Max. belastbaar gewicht: 4 kg

Inclusief snelkoppelplaat: Ja

Manfrotto Element MII

Type statief: Tripod

Materiaal: Aluminium

Verstelmechanisme: Klemvergrendeling

Max. belastbaar gewicht: 8 kg

Inclusief snelkoppelplaat: Ja

Veelgestelde vragen over het beste statief

Nu ik de belangrijkste eigenschappen heb besproken, resten alleen nog een paar veelgestelde vragen over statieven.

Wat is het beste statief voor landschapsfotografie?

Voor landschapsfotografie kies je het liefst een statief dat stevig en robuust is. Hierbij is een driepoot statief de beste optie. Het statief moet ook de mogelijkheid bieden om hoog én laag te werken. Kies daarom voor verstelbare statiefpoten.

Wat is het beste statief voor macrofotografie?

Macrofoto's maak je in veel gevallen vanaf een laag standpunt. Kies daarom voor een statief met een lage minimale werkhoogte. De meeste tafelstatieven hebben een lage werkhoogte en neem je makkelijk mee.

Kies voor een groter en steviger statief als je een grote lens gebruikt. Sommige statieven hebben een omkeerbare middenkolom, waarmee je de camera ondersteboven monteert, dicht bij de grond. Ook dat is eventueel handig voor macrofotografie.

Wat is het beste statief voor een smartphone?

Voor je smartphone is een tafelstatief de beste keuze. Deze hebben een beperkte werkhoogte, maar zijn niet zwaar. Je zet het statief op een tafel of andere verhoging om met je smartphone opnames te maken.

Waarom een statief meenemen op reis?

Een statief maakt fotograferen op reis eenvoudiger. Maak natuurfoto's, selfies, groepsfoto's en fotografeer met weinig licht. Ook mag je veel toeristische plekken geen flitser gebruiken. In dit geval maak je met een statief nog wel mooie foto's in het donker, zonder bewegingsonscherpte.

Conclusie

Hopelijk is je speurtocht naar het beste statief nu ten einde! Met het beste statief maak je scherpe foto's in elke setting. Er is een statief voor elke camera: van je smartphone tot een professionele systeemcamera.

Heb je nog op- of aanmerkingen? Laat dan je feedback achter hierbeneden. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up