menu
close
Categorieën

Snel een Stofvrij Huis? Deze Steelstofzuigers maken het Mogelijk

Nooit meer ruzie met het gewicht van je stofzuiger? Kies dan een draadloze steelstofzuiger! Stofzuigen is een irritant klusje: je moet steeds op zoek naar een nieuw stopcontact terwijl je ook nog dat zware ding achter je aan moet trekken. Met de beste steelstofzuiger is dit verleden tijd: steelstofzuigers zijn meestal snoerloos en geven daarom veel bewegingsvrijheid.

Steelstofzuigers zijn, net als robotstofzuigers, ideaal voor een klein huishouden of als extra hulpje naast de traditionele stofzuiger. Ze zijn handig op te bergen en lichter dan traditionele stofzuigers. Lees verder om te weten te komen wat de beste steelstofzuigers zijn!

Shark Stratos Upright Vacuum

Shark Stratos Upright Vacuum

Dyson V15 Detect

Dyson V15 Detect

Dyson Ball Animal 3 Complete

Dyson Ball Animal 3 Complete

Waarom een steelstofzuiger aanschaffen?

Je wilt een schoon huis, maar niet uren kwijt zijn aan schoonmaken. Een steelstofzuiger biedt uitkomst: de meeste modellen zijn snoerloos, waardoor ze vlot in gebruik zijn. De accu is in de steel ingebouwd, of zit in de kruimeldief die je eruit kunt halen waar van toepassing.

Hierdoor hoef je nooit meer de kabel achter je aan te trekken of te letten op stopcontacten. Het resultaat: enorm veel bewegingsvrijheid, en een goede stofzuiger die altijd gebruiksklaar is. Even tussendoor stofzuigen is daarom zo gepiept. Door de wendbaarheid is stofzuigen op moeilijke plekjes zoals onder de bank ook een makkie. Hierdoor houd je meer tijd over voor de leuke dingen in het leven. 😉

Ook zijn steelstofzuigers een stuk compacter dan gewone stofzuigers. Hierdoor zijn ze makkelijk op te bergen, wat handig is als je een kleine woning hebt. Bovendien is dit type stofzuiger veel lichter dan traditionele stofzuigers. Gemiddeld wegen ze tussen de 2 kg en 5 kg, in tegenstelling tot traditionele stofzuigers die zo’n 7 kg wegen. Nooit meer zeulen! 

Koopgids: hoe kies ik de beste steelstofzuiger?

Welke specificaties zijn het belangrijkst in de zoektocht naar de beste steelstofzuiger? Hieronder leg ik ze aan je uit.

Gebruiksduur

Steelstofzuigers zijn vaak draadloos, waardoor de accuduur van groot belang is. Gemiddeld ligt de maximale accuduur tussen de 40 en 120 minuten. Hierna moet je de steelstofzuiger weer opladen. Meer informatie over de oplaadtijd vindt je verderop in dit artikel.

Ook is het mogelijk een exemplaar met snoer te vinden, maar die zijn zeldzamer. Wel zijn deze ook vaak meteen een stuk goedkoper, en bovendien is er geen accu waar je rekening mee hoeft te houden.

Zuigstand

De gebruiksduur van je steelstofzuiger met accu is mede afhankelijk van de zuigstand die je gebruikt. De hoeveelheid beschikbare standen verschilt. De meesten hebben drie standen. Op de lichtste zuigstand gaat de batterij het langst mee. Dit is voor harde vloeren zoals vinyl, parket of tegels de juiste stand. Het nadeel is dat de stofzuiger in deze stand minder krachtig zuigt.

Wanneer je de hoogste stand gebruikt, ook wel de turbostand, wordt de gebruiksduur korter: tussen de 10 en 30 minuten. In deze stand zuigt de stofzuiger krachtiger. Als je tapijt wilt schoonmaken is dit de juiste stand.

Over tapijt gesproken: heb je hoogpolig tapijt? Bekijk dan altijd extra goed de productomschrijving en ga na of de stofzuiger die je op het oog hebt hier ook geschikt voor is.

Woonoppervlak

Welke gebruiksduur je uiteindelijk nodig hebt is ook afhankelijk van je woonoppervlak. Heb je een kleine woning van 50 m²? Dan heb je niet zo'n lange gebruiksduur nodig. Bij een grotere woning (of grote bovenverdieping) is dat wél handig.

Je kunt jezelf ook afvragen of je een lange batterijduur nodig hebt als je de steelstofzuiger alleen als aanvulling gebruikt op een normale stofzuiger. In dat geval hoef je je hier niet op te fixeren.

Let op de maximale gebruiksduur - De maximale gebruikstijd die vermeld staat bij het product is gemeten op de laagste stand. Dit is de maximale tijd die de steelstofzuiger kan zuigen op de laagste stand met één acculading. Daarna moet 'ie weer in de lader. 

De 5 beste steelstofzuigers op een rij

1. Shark Stratos Upright Vacuum

1. Shark Stratos Upright Vacuum

2. Dyson V15 Detect

2. Dyson V15 Detect

3. Dyson Ball Animal 3 Complete

3. Dyson Ball Animal 3 Complete

4. Shark NV352 Navigator Lift-Away

4. Shark NV352 Navigator Lift-Away

5. Shark Navigator Lift-Away Deluxe NV360

5. Shark Navigator Lift-Away Deluxe NV360

Geluidsniveau

In vergelijking tot traditionele stofzuigers maken steelstofzuigers iets meer geluid: tussen de 70 en 86 decibel. Dit komt omdat het geluid van de motor niet goed wordt gedempt, omdat deze stofzuigers van een licht materiaal zijn gemaakt en geen stofzak hebben. Dat maakt ze ook zo licht.

In de meeste gevallen gebruik je steelstofzuigers ook minder lang per keer dan traditionele stofzuigers. De kans is groter dat je er een snel rondje mee doet, in plaats van je huis van boven tot beneden onder handen te nemen.

Stille steelstofzuiger

Wil je een écht stille steelstofzuiger? Dan moet je letten op het maximale geluidsniveau, aangegeven in decibel. De stilste varianten zijn rond de 70 tot 75 decibel.

Oplaadtijd

De oplaadtijd van steelstofzuigers loopt ver uiteen: van 50 minuten tot 5,5 uur. De meeste steelstofzuigers zet je in een laadstation of laad je op met een snoertje. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel je de stofzuiger gaat gebruiken: als je regelmatig stofzuigt, is een lange oplaadtijd niet handig.

woonkamer met houten vloer

Zuigkracht

Een goede zuigkracht betekent dat je minder vaak over hetzelfde stukje vloer heen hoeft te zuigen voordat het schoon is. Ook is een blik en veger niet alsnog nodig, als het om iets grover vuil gaat.

Het voltage van de accu bepaalt grotendeels de zuigkracht. Over het algemeen geldt: hoe hoger het voltage, hoe beter de zuigkracht. Zeer krachtige steelstofzuigers hebben een vergelijkbare zuigkracht als een traditionele stofzuiger met zak. Goedkopere modellen hebben niet altijd dezelfde zuigkracht, maar zijn handig als aanvulling of voor fijn stof.

Stofreservoir

Bij steelstofzuigers heb je in veruit de meeste gevallen geen stofzuigerzak nodig. Het stofreservoir is in plaats daarvan een bakje waarin het stof wordt opgevangen. De inhoud hiervan loopt uiteen van 0,4 tot 1,5 liter. Als je veel stofzuigt, kun je voor een grote inhoud kiezen.

Ook het legen van het stofreservoir is een stuk makkelijker dan bij een traditionele stofzuiger: met één druk op de knop heb je het bakje meestal geleegd. Soms moet je echter wat dingen uit elkaar halen. Zo moet ik bij mijn model eerst de motor losschroeven, en daarna de filters eruit halen. Daarna kan ik het reservoir pas legen.

Het nadeel is wel dat er een kans bestaat dat er wat stof in de rondte vliegt zodra je het bakje leegt. Probeer dit daarom meteen zo diep mogelijk in de prullenbak te doen; zo voorkom je verstuiving.

2-in-1

Snel even die kruimels van de bank zuigen? Dat kan met een 2-in-1 steelstofzuiger. Dit betekent dat de steelstofzuiger ook als kruimeldief te gebruiken is. De meeste steelstofzuigers hebben een geïntegreerde kruimeldief, of hebben de mogelijkheid om te worden omgebouwd kruimeldief. Dat is erg handig wanneer je huisdieren of kleine kinderen hebt!

Steelstofzuiger voor huisdierhaar

Daarnaast komen sommige modellen met een extra mondstuk die bedoeld is om huisdierhaar te verwijderen. Deze maken het makkelijk om op eenvoudige wijze huisdierenmanden, meubels en textiel van huisdierharen te ontdoen.

Dweilfunctie

Er zijn ook steelstofzuigers die een ingebouwde dweilfunctie hebben. Tijdens het stofzuigen haal je direct een dweil over de vloer. Hiermee doe je dus twee klusjes in één.

man die stofzuigt met steelstofzuiger in pyjama

Filters

Sommige stofzuigers zijn uitgerust met extra filters. Er bestaan twee categorieën: motorfilters en uitblaasfilters (ook wel microfilter). Een motorfilter beschermt de motor van het apparaat tegen kleine stofdeeltjes. Handig, want deze stofdeeltjes zijn in staat op de motor te beschadigen. Een uitblaasfilter zuivert daarentegen de lucht die de stofzuiger uitblaast. Deze filter moet de kleinste stofdeeltjes tegenhouden die langs de motor zijn geglipt.

HEPA-filter

Een filter die de laatste tijd populair is, is de HEPA-filter. HEPA staat voor high efficiency particulate air. De HEPA-filter is ontworpen om zelfs de kleinste stofdeeltjes te vangen. Deze filter is een goede aanvulling voor mensen met allergieën of astma, want huisstof is voor veel mensen een oorzaak van gezondheidsklachten. HEPA-filters komen voor als zowel motorfilters als uitblaasfilters.

HEPA-filters halen minimaal 85% en maximaal 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer tegen. Hoe klein is één micrometer? Een micrometer is gelijk aan een miljoenste deel van een meter. Dit zijn dus hele kleine deeltjes. Een HEPA-filter vangt veel nare deeltjes zoals pollen, (fijn)stof en bacteriën.

HEPA-filters zijn te verdelen in drie categorieën: EPA, HEPA en ULPA. EPA-filters (efficient particulate air) lopen van E10 to E12, waarin E10 een efficiëntie heeft van 85% en E12 van 99,5%. HEPA-filters (high efficiency particulate air) lopen van H13 tot H14, waarin H13 een efficiëntie van 99,95% heeft, en H14 een efficiëntie van 99,995%. Daarnaast bestaan ook nog ULPA-filters (ultra low penetration air), met de classificaties U15, U16 en U17. Deze filters worden voornamelijk gebruikt in ziekenhuizen.

Het verschil tussen de verschillende classificaties is niet zo groot, vooral vanaf H13, maar het kan verwarrend zijn om de juiste filter te kiezen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het cijfer, hoe beter de lucht wordt gezuiverd. Als je last hebt van allergieën of astma, is een hoge classificatie aan te raden.

Actieve kool

Een ander soort filter is de koolstoffilter. Deze filter bevat actieve kool. Dit zorgt ervoor dat deeltjes als een soort magneet worden aangetrokken. Hierdoor worden bijvoorbeeld fijnstof en nare geurtjes gefilterd. Deze deeltjes blijven vervolgens aan de koolstoffilter hangen.

Specificaties van steelstofzuigers naast elkaar

MerkGeluidsniveauOplaadtijdVoedingstypeVoltage
1Shark Stratos Upright Vacuum
2Dyson V15 Detect
3Dyson Ball Animal 3 Complete
4Shark NV352 Navigator Lift-Away
5Shark Navigator Lift-Away Deluxe NV360

Shark Stratos Upright Vacuum

Dyson V15 Detect

Dyson Ball Animal 3 Complete

Shark NV352 Navigator Lift-Away

Shark Navigator Lift-Away Deluxe NV360

Veelgestelde vragen over steelstofzuigers.

Vervangt een steelstofzuiger de gewone stofzuiger?

Het grootste verschil tussen een sledestofzuiger en een steelstofzuiger is dat de steelstofzuiger meestal op accu werkt. Hierdoor is de steelstofzuiger beperkt in gebruiksduur. Voor grote huishoudens is het daarom raadzaam om te kijken naar de maximale gebruiksduur.

Op het gebied van zuigkracht kun je het beste een model met hoog voltage kopen. Dit zijn meestal duurdere modellen. Deze hebben meer zuigkracht en zijn daarom meer geschikt ter vervanging van de traditionele stofzuiger.

Heeft mijn stofzuiger een HEPA-filter nodig?

Een HEPA-filter is een anti-allergiefilter die is ingebouwd bij sommige steelstofzuigers. HEPA staat voor 'High Efficiency Particulate Air'. Deze filter zorgt ervoor dat de uitgeblazen lucht van je stofzuiger schoon is, waardoor hij minder allergenen verspreidt. HEPA-filters hebben codes zoals 13, 14 en 15. Hoe hoger het getal, hoe beter de lucht wordt gezuiverd. Last van allergieën? Kies dan het hoogste getal.

Waarom een draadloze stofzuiger?

Een draadloze steelstofzuiger is erg handig naast je gewone stofzuiger. Zet hem bijvoorbeeld op de eerste verdieping, zodat je de andere stofzuiger niet meer de trap op hoeft te tillen. Woon je daarentegen klein? Dan is een steelstofzuiger ook perfect: ze zijn compact, waardoor ze niet veel plaats innemen bij het opbergen.

Draadloze modellen geven meteen veel bewegingsvrijheid; je hoeft je niet meer te bekommeren om een gebrek aan stopcontacten, en er is ook geen snoer dat achter meubilair komt vast te zitten.

Conclusie

Klaar om het stof te trotseren? Welke steelstofzuiger je ook kiest, ze doen allemaal één ding: je huis ontdoen van stof. Nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, is het tijd om de verschillende producten hierboven te checken!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of misschien zelfs tips? Laat het me hieronder vooral even weten. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up