menu
close
Categorieën

Dé Beste Stijlborstel voor de Mooiste Coupe

Haarstijlproducten op witte tafel

Steil en glanzend haar zonder gebruik te maken van een goede föhn of stijltang? Kies dan voor de beste stijlborstel! Een stijlborstel werkt met verwarmingselementen die in de borstelharen zitten verwerkt. Met de verwarmde borstelharen maak je je haar op eenvoudige manier steil, terwijl je kamt. Daarnaast kun je met een multistyler óók slag en krullen maken.

De stijlborstel werkt op een lage temperatuur. Hierdoor loopt je haar minder beschadigd op. Daarnaast werkt een stijlborstel een stuk sneller dan een stijltang. Ben je klaar om de mooiste kapsels vanuit huis te maken? Lees dan snel verder voor de beste stijlborstel!

Philips StyleCare Essential BHH880/00

Philips StyleCare Essential BHH880/00
Merk: Philips
Materiaal: Kunststof
Bekijk op Bol.com

Lorn Lorén®- Draadloze Stijlborstel Stijlkam-

Lorn Lorén®- Draadloze Stijlborstel Stijlkam-
Merk: Lorén
Materiaal: Keramische coating
Bekijk op Bol.com

Philips Airstyler BHA530/00

Philips Airstyler BHA530/00
Merk: Philips
Materiaal: Keramische coating
Vorm platen: Afgeronde platen
Multistylerfunctie: Krulborstel, Krultang, Stijlborstel, Föhn
Breedte van de platen: Extra brede platen (breder dan 3,5 cm)
Extra brede platen: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een stijlborstel aanschaffen?

Een stijlborstel is een haarborstel die je haar steilt. In de borstel zit een verwarmingselement die het haar verwarmt en in model vormt. De borstelharen maken je handdoekdroog of droog haar in een oogwenk kaarsrecht. Daarnaast heb je meteen je haar geborsteld en ontklit. Dat is handig wanneer je in de ochtend weinig tijd hebt. Heb je wel tijd? Relax dan onder de droogkap!

Wil je meer dan alleen steil haar? Dat kan met een multistyler. Deze maakt krullen, slag en volume met behulp van verschillende opzetstukken. Hierdoor is dit apparaat meteen multifunctioneel. Je bespaart hierdoor ook kosten, want je hebt je maar één apparaat voor verschillende doeleinden nodig.

Een stijlborstel werkt op lagere temperaturen dan een goede stijltang, waardoor je haar niet zo snel beschadigt. Pluisvrij haar is hierdoor geen uitzondering, maar regel. Daarnaast verdeelt de borstelvorm de hitte goed. Lees verder voor meer informatie, en vind de beste stijlborstel voor jouw haar.

Koopgids: hoe kies ik de beste stijlborstel?

Gebruiksdoel: steil haar, krullen óf allebei?

Voordat je een stijlborstel aanschaft, is het belangrijk om het verschil te weten tussen een normale stijlborstel en een multistyler. Een stijlborstel gebruikt men meestal voor het steilen (sluik maken) van je haar, maar met een multistyler kun je het haar steilen, krullen én volume geven.

Een multistyler heeft meestal een föhnborstel. Hiermee droog en style je je haar tegenlijk. De föhnborstel blaast hete lucht door je haar, waardoor je haar met behulp van een opzetstuk een nieuwe vorm aanneemt. Met deze verschillende opzetstukken, zoals ronde borstels, maak je ook slag, volume en krullen in je haar. Een alternatief hier is een goede krulset of zelfs een goede krultang.

Een stijlborstel zonder multistylerfunctie maakt alleen je haar steil. Je haalt krullen en slag uit het haar door het met deze verhitte borstel te kammen. De stijlborstel is niet bedoeld om krullen of slag in het haar te maken.

Veel webshops plaatsen multistylers en stijlborstels onder dezelfde categorie, maar ze hebben niet allemaal dezelfde functie en geven niet allemaal hetzelfde resultaat. Het is handig om vooraf te bedenken welk resultaat jij wilt bereiken. Bij een multistylerfunctie staat vermeld welke haarstijlen je met de stijlborstel kunt maken.

Vrouw met blond steil haar

Warmtestanden

De stijlborstel heeft borstelharen die hij verwarmt. Dit werkt net zoals bij een stijltang, maar de temperatuur die een stijlborstel nodig heeft om zijn werkt te doen ligt veel lager dan bij een stijltang. Waar een stijltang al gauw 250 °C wordt, gaat een stijlborstel niet hoger dan 230 °C.

Meestal is gebruik van de maximale temperatuur niet eens nodig. Het advies is om de stijlborstel te gebruiken bij een temperatuur tussen de 150 °C en 200 °C. Heb je dun of breekbaar haar? Steil het vanaf 150 °C. Bij normaal haar gebruik je 180 °C of lager, en bij dik haar 200 °C. Een goede stoomstijltang is overigens ook ideaal bij dik haar!

Daarnaast hebben sommige stijlborstels meerdere temperatuurstanden die je zelf instelt. De hoeveelheid standen verschilt per model, maar je begrijpt dat je preciezer werkt met een model waarbij je de temperatuur helemaal zelf instelt, in plaats van met een model dat slechts 3 vaste temperatuurstanden heeft.

Geheugenfunctie

Nooit meer zelf de temperatuur instellen voordat je het apparaat gebruikt? Met een geheugenfunctie onthoud je stijlborstel welke temperatuur je als laatst hebt gebruikt. Hierdoor hoef je nooit meer zelf de temperatuur in te stellen, behalve als je een andere temperatuur wilt gebruiken.

Koude luchtstand

Een koude luchtstand is een extra lage temperatuurinstelling, waarbij hij koude lucht door het haar blaast. Hierdoor droogt het haar geleidelijk, wat beschadiging voorkomt. Deze functie is geschikt voor elk type haar, maar is vooral geschikt voor fijn, droog of beschadigd haar, aangezien deze niet goed tegen hoge temperaturen kunnen.

De 5 beste stijlborstels op een rij

1. Philips StyleCare Essential BHH880/00

1. Philips StyleCare Essential BHH880/00
Merk: Philips
Materiaal: Kunststof

2. Lorn Lorén®- Draadloze Stijlborstel Stijlkam-

2. Lorn Lorén®- Draadloze Stijlborstel Stijlkam-
Merk: Lorén
Materiaal: Keramische coating

3. Philips Airstyler BHA530/00

3. Philips Airstyler BHA530/00
Merk: Philips
Materiaal: Keramische coating
Vorm platen: Afgeronde platen
Multistylerfunctie: Krulborstel, Krultang, Stijlborstel, Föhn
Breedte van de platen: Extra brede platen (breder dan 3,5 cm)
Extra brede platen: Nee

Is het materiaal van de stijlborstel belangrijk?

Stijlborstels zijn net als de beste haarborstel verkrijgbaar in verschillende materialen. Sommige materialen zijn geschikter voor jouw haartype dan anderen. Zo is een volledig keramische stijlborstel geschikt voor dun en beschadigd haar. Heb je pluizig haar? Dan is een stijlborstel met ionische technologie iets voor jou. Hieronder lees je meer.

Keramische coating

Een keramische coating bestaat uit een laagje keramiek. Onder dit laagje zit altijd een ander materiaal, bijvoorbeeld aluminium. Een keramische coating is verreweg het meest voorkomende materiaal voor stijlborstels. Het verdeelt de hitte goed over het haar, waardoor het niet plaatselijk beschadigd raakt door oververhitting.

Het verschil met een volledig keramische stijlborstel is dat een keramische coating na verloop van tijd slijt. Wanneer deze coating verdwijnt, is je haar niet blij, want het aluminium eronder beschadigt je haar sneller. Als je de stijlborstel dagelijks gebruikt, is een volledig keramische stijlborstel wellicht iets voor jou.

Volledig keramisch

Een volledig keramische stijlborstel is gemaakt van 100% keramiek. Dit materiaal is duurzaam, want het slijt heel langzaam. Daarnaast beschermt een volledig keramische stijlborstel je haar het best tegen hittebeschadiging. Door de hoge concentratie van negatieve ionen blijft je haar daarnaast pluisvrij. Een volledig keramische stijlborstel is de beste keuze als je je haar veel gaat stijlen.

Ionische technologie: wat doet het?

Ionische technologie – ook wel ionentechnologie – maakt je haar pluisvrij, glad en glanzend op moleculair niveau. Dat werkt zo: negatieve ionen zijn moleculen die negatief geladen zijn en de lading van positief geladen deeltjes omzetten naar een negatieve lading. Van nature bevat je haar positieve ionen. Deze zorgen ervoor dat de haarschubben open staan, wat zorgt voor pluizig, statisch en dof haar.

Door de negatieve ionen hierop los te laten, worden deze positieve ionen omgezet in negatieve ionen. Hierdoor wordt het haar pluisvrij, glad en glanzend en sluiten je haarschubben. Ook houden deze negatieve ionen de vochtbalans in het haar op peil. Dichte schubben staat voor minder verloren vocht.

Volledig keramische stijlborstels bevatten meer negatieve ionen dan een stijlborstel met keramische coating. Doorgaans staat bij het product vermeld of het ionentechnologie bevat.

Toermalijn

Toermalijn is een groene edelsteen die in de natuur voorkomt. Maar wist je dat deze mooie steen ook je haar beschermt tijdens het stijlen? Men vermaalt de toermalijn en vermengt het met een andere coating. Het laagje toermalijn straalt veel negatieve ionen uit, waardoor je pluisvrij en gezond haar krijgt. Daarnaast gaat toermalijn lang mee, wat het een duurzaam materiaal maakt.

Vrouw bij de kapper wiens haar wordt gekruld.

Extra verzorging met oliën of keratine

Sommige stijlborstels hebben borstelharen die geïmpregneerd zijn met verzorgende olie. Dit betekent dat het oppervlakte dat gebruikt wordt voor het stijlen oliën bevat. Tijdens het stijlen geeft de borstel deze verzorgende oliën af aan het haar. Je haar ontvangt hierdoor nét wat extra verzorging, waardoor het gaat glanzen.

Daarnaast zijn er stijlborstels die geïmpregneerd zijn met keratine. Keratine is een lichaamseigen stof: je haar bestaat voor het grootste gedeelte uit keratine! Deze hoornstof is belangrijk voor het soepel en sterk houden van het haar.

De hoeveelheid keratine in je haar neemt af wanneer je ouder wordt – én als je je haar veel stijlt. Gelukkig vul je dit gaandeweg aan met een stijlborstel die geïmpregneerd is met keratine.

Breedte van de stijlborstel

De breedte van de borstel bepaalt hoeveel haar je in één keer stijlt. Als je lang of dik haar hebt, is het handig om een brede borstel te hebben, maar voor dun haar is een smalle borstel voldoende.

Over het algemeen zijn de breedtes in te delen in drie categorieën: smal, standaard en extra breed. Een smalle stijlborstel heeft een breedte tot 2,5 cm. De standaard grootte is van 2,5 cm tot 3,5 cm en de extra brede platen zijn 3,5 cm en groter.

Automatische uitschakeling

Door automatische uitschakeling te kiezen, hoef je nooit meer bang te zijn dat je in haast de stijltang vergeet uit te trekken. Dit maakt de stijlborstel veilig, wat extra prettig is als je kinderen of nieuwsgierige viervoeters thuis hebt ronddennen.

Snoer

Wil je veel bewegingsvrijheid tijdens het stijlen van je haar? Kies dan voor een lang snoer. Zoek je een borstel voor het maken van krullen of slag? Kies dan voor een die 360 graden roteert. Hierdoor raak je niet in de knoop met het snoer. Ook zijn er draadloze stijlborstels verkrijgbaar, waardoor je helemaal niet meer hoeft te letten op het snoer – maar wel op het batterijniveau!

Specificaties van stijlborstels naast elkaar

MerkMateriaalMultistylerfunctieBreedte van de platen
1Philips StyleCare Essential BHH880/00PhilipsKunststof
2Lorn Lorén®- Draadloze Stijlborstel Stijlkam-LorénKeramische coating
3Philips Airstyler BHA530/00PhilipsKeramische coatingKrulborstel, Krultang, Stijlborstel, FöhnExtra brede platen (breder dan 3,5 cm)
4Bcare B-care Stijlborstel 2 inB-careKeramische coatingKrulborstel, Krultang, Stijlborstel, FöhnExtra brede platen (breder dan 3,5 cm)
5Navado Easystyler Pro Airstyler krultangNavadoKeramische coatingFöhn, Krulborstel, Krultang, StijlborstelStandaard platen (2,5 tot 3,5 cm)

Philips StyleCare Essential BHH880/00

Merk: Philips

Materiaal: Kunststof

Lorn Lorén®- Draadloze Stijlborstel Stijlkam-

Merk: Lorén

Materiaal: Keramische coating

Philips Airstyler BHA530/00

Merk: Philips

Materiaal: Keramische coating

Multistylerfunctie: Krulborstel, Krultang, Stijlborstel, Föhn

Breedte van de platen: Extra brede platen (breder dan 3,5 cm)

Bcare B-care Stijlborstel 2 in

Merk: B-care

Materiaal: Keramische coating

Multistylerfunctie: Krulborstel, Krultang, Stijlborstel, Föhn

Breedte van de platen: Extra brede platen (breder dan 3,5 cm)

Navado Easystyler Pro Airstyler krultang

Merk: Navado

Materiaal: Keramische coating

Multistylerfunctie: Föhn, Krulborstel, Krultang, Stijlborstel

Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)

Veelgestelde vragen over stijlborstels

Waarom een stijlborstel kopen?

Een stijlborstel maakt je haar op een eenvoudige manier steil en glad. Door de borstel is je haar daarnaast meteen geborsteld. Multistylers hebben meerder opzetstukken, waardoor ze ook krullen, slag en volume in het haar maken. Deze zijn handig, want je hebt maar één apparaat voor meerdere doeleinden nodig.

Hoe werkt een stijlborstel?

Een stijlborstel werkt met een verwarmingselement in de borstelharen. Met de warmte van de borstelharen breng je het haar in model terwijl je het kamt. Hierdoor ontdoe je het ook meteen van klitten. Krullen, slag, en volume maken is ook mogelijk met eens stijlborstel. Hier heb je wel een multistyler voor nodig, die verschillende opzetstukken heeft, zoals een ronde borstel. De multistyler werkt meestal met een föhn-functie.

Wat is beter: stijlborstel of stijltang?

Een stijlborstel verschilt qua werking niet veel van een stijltang. Net zoals een stijltang werkt een stijlborstel ook met een verwarmingselement. Het grote verschil met een stijltang is dat een stijlborstel op een veel lagere temperatuur werkt. Hierdoor raakt je haar minder beschadigd dan bij gebruik van een stijltang. Ook is een stijlborstel een stuk sneller: je hoeft alleen maar door je haar te borstelen in plaats van elke lok tussen twee platen te strijken.

Daarnaast kun je met sommige stijlborstels ook krullen, volume en slag maken. Dat is met de meeste stijltangen wel mogelijk, maar niet makkelijk. Door de ronde borstels van een stijlborstel zijn de krullen bovendien natuurlijker dan die van een stijltang.

Conclusie

Wie mooi haar wilt, kiest voor de beste stijlborstel! Met een stijlborstel maak je vanuit thuis de mooiste kapsels. Steil haar, krullen of volume: het kan allemaal. Nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, wordt het tijd om de producten hierboven nog eens te bekijken.

Laat me vooral even weten of dit artikel je uit de brand heeft geholpen. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up