menu
close
Categorieën

Dé Beste Stijltang voor Stralende Lokken

haar in de wind

Doet je haar nooit wat je wilt? Dat probleem los je zo op met de beste stijltang! Een stijltang maakt niet alleen je haar steil, maar gebruik je ook om je haar in model te brengen. Met de juiste techniek maak je er zelfs golvend of krullend haar mee.

Of je nu je nu elke dag steil haar wilt of het alleen gebruikt voor de finishing touch: een stijltang is een musthave in elke badkamer. Lees verder en vind de beste stijltang!

Remington S8500 Shine Therapy

Remington S8500 Shine Therapy
Merk: Remington
Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)
Maximale temperatuur: 230 °C
Opwarmtijd: 15 minuut
Product lengte: 27 cm
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Carmen CR1070 Stijltang Zwart

Carmen CR1070 Stijltang Zwart
Merk: Carmen
Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)
Maximale temperatuur: 230 °C
Opwarmtijd: 0 minuut
Product lengte: 29 cm
Bekijk op Bol.com

Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom

Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom
Merk: Mellian
Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)
Maximale temperatuur: 230 °C
Opwarmtijd: 30 seconde
Product lengte: 30 cm
Bekijk op Bol.com

Waarom een stijltang aanschaffen?

Een stijltang helpt om kapperwaardig haar te krijgen. Het apparaat werkt zo: een stijltang heeft twee warmteplaten aan de binnenkant van de tang. Deze platen worden verwarmd. Tussen deze platen strijk je het haar plat en wordt het stijl. Met de juiste techniek maak je het haar ook golvend of krullend.

Hier heb je wel een stijltang met afgeronde platen voor nodig. De beste krullen maak je echter met een krultang of de beste krulset. Ga je vaak voor een mooie krul, dan zijn dit betere opties!

Ook hoef je niet lang te wachten tot je aan de slag kunt: de opwarmtijd ligt vaak onder de 30 seconden. Het haar breng je daarna moeiteloos in model. Daarnaast heeft een stijltang andere specificaties, zoals temperatuurstanden en plaatbreedte, die je op jouw haartype afstemt. Hierdoor bereik je het mooiste resultaat.

Je wilt natuurlijk je haar zo min mogelijk beschadigen. Daarom is het ook belangrijk om te letten op het materiaal van de stijltang. Er zijn verschillende soorten materialen, zoals keramische platen en titanium platen. Deze hebben allemaal verschillende voor- en nadelen. Verderop in het artikel lees je hier meer over.

Verder bestaan er verschillende technologieën, zoals ionen technologie of oliën, die verwerkt zijn in de coating van de platen en je haar extra verzorgen.

haar stylen met stijltang

Koopgids: hoe kies ik de beste stijltang?

Hieronder lees je alles over de belangrijkste specificaties van een stijltang en maak je straks makkelijk een keuze.

Materiaal van de platen

Een stijltang is verkrijgbaar in één van deze vier verschillende materialen: platen met een keramische coating, volledig keramisch, titanium, en toermalijn. Hieronder lees je de voor- en nadelen van deze materialen.

Keramische coating

Een keramische coating is het meest voorkomende materiaal voor stijltangen. Het bestaat uit een laagje keramiek met daaronder platen van aluminium. Ze geven hetzelfde resultaat als een volledig keramische stijltang, alleen bestaat er een grote kans dat de coating na verloop van tijd gaat slijten. Als deze coating verdwijnt, is je haar niet blij, want de aluminium die eronder zit beschadigt je haar.

Als je niet dagelijks je haar stijlt, dan is een stijltang met keramische coating een prima keuze. Ook is dit type stijltang goedkoper dan een volledig keramisch model. Als je elke dag de stijltang gebruikt, is een volledig keramische stijltang beter voor je haar.

Volledig keramisch

Een volledig keramische stijltang is gemaakt van 100% keramiek. Dit materiaal gaat langer mee dan een stijltang met keramische coating. Ook straalt deze stijltang veel negatieve ionen uit. Dit beschermt je haar en maakt het minder statisch. Keramiek geleidt warmte ook nog eens goed en verspreidt hitte goed over het haar. De platen slijten niet, waardoor dit materiaal lang meegaat en geschikt is voor dagelijks gebruik.

Wat is negatieve ionentechnologie? Negatieve ionen zijn moleculen die negatief geladen zijn en de lading van positief geladen deeltjes veranderen. Van nature bevat je haar positieve ionen. Deze zorgen ervoor dat de haarschubben open staan, wat zorgt voor pluizig, statisch en dof haar. Door de negatieve ionen hierop los te laten, worden deze positieve ionen omgezet in negatieve ionen. Dit maakt het haar glad en glanzend en sluit je haarschubben. Ook houden deze negatieve ionen de vochtbalans in het haar op peil. 

Titanium

Titanium platen geleiden warmte het beste. Het verdeelt hitte gelijkmatig over je haar, wat belangrijk is voor bescherming van het haar. Daarnaast bereikt titanium hoge temperaturen, wat handig is als je bijvoorbeeld dik haar hebt dat niet makkelijk steil wordt. Titanium gaat bovendien lekker lang mee.

Titanium stijltangen worden meestal gebruikt door professionals, omdat ze het meest geschikt zijn voor alle haartypen. Ook produceert titanium veel negatieve ionen, die positieve ionen in droog en beschadigd haar tegengaan.

Toermalijn

Toermalijn ken je misschien wel als die mooie, gekleurde edelsteen. Dit gesteente wordt ook gebruikt in de coating van stijltangen. De toermalijn wordt fijngemalen en vermengd met keramiek of titanium. De reden dat dit gesteente wordt gebruikt als coating, is de aanwezigheid van negatieve ionen in het materiaal. Toermalijn gaat ook lang mee, waardoor het duurzaam is.

Stoomstijltang

Een stoomstijltang is een redelijk nieuwe technologie. De stoomstijltang heeft net als de traditionele stijltang warmteplaten om je haar te stijlen. Wat deze stijltang zo uniek maakt, is dat het ook stoom door je haar blaast. Dit beschermt de vochtbalans van je haar. Bovendien stijl je het haar veel sneller dan met andere stijltangen.

Dit type stijltang is geschikt voor alle haartypes, maar mensen met kroeshaar, gekleurd haar of beschadigd haar hebben extra veel baat bij dit type stijltang.

vrouw met kort blond haar

Welk soort platen heb ik nodig?

Naast plaatbreedte kun je ook de vorm en de soort platen kiezen. Hieronder lees je waar je op moet letten.

Plaatbreedte

De plaatbreedte van een stijltang komt voor in drie varianten: smal, standaard en extra breed. Smalle platen hebben een breedte van minder dan 2,5 cm. Standaard platen hebben een breedte van 2,5 cm tot 3,5 cm. Als laatste de extra brede platen: die hebben een breedte van 3,5 cm of meer.

Voor dun haar is een smalle of standaard breedte aan te raden. Heb je dik haar? Dan zijn extra brede platen handig, want je steilt meer haar in één keer.

Plaatvorm: recht of afgerond

De platen van een stijltang zijn recht of afgerond. Rechte platen zijn geschikt voor ieder haartype. Ze werken nauwkeurig bij het steilen van je haar.

Wil je ook krullen of volume maken met je stijltang? Dat kan! Je hebt alleen wél een stijltang met afgeronde platen nodig. Hierdoor wordt je haar niet in puntige hoeken geknikt terwijl je krullen maakt. Daarnaast kun je ook letten op de plaatbreedte. Zo maak je met een smalle stijltang kleine krullen en met een brede stijltang brede krullen. Ook is het handig om een meedraaiend snoer te hebben als je graag krullen maakt. Zo kom je niet in de knoop met het snoer.

Flexibele platen

Als een stijltang flexibele platen heeft, betekent dit dat de platen wat losser in de stijltang zitten. Deze platen bewegen mee met je haar. Hierdoor heb je meer controle bij het creëren van slag of krullen en krijg je geen lelijke hoekjes.

De 5 beste stijltangen op een rij

1. Remington S8500 Shine Therapy

1. Remington S8500 Shine Therapy
Merk: Remington
Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)
Maximale temperatuur: 230 °C
Opwarmtijd: 15 minuut
Product lengte: 27 cm

2. Carmen CR1070 Stijltang Zwart

2. Carmen CR1070 Stijltang Zwart
Merk: Carmen
Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)
Maximale temperatuur: 230 °C
Opwarmtijd: 0 minuut
Product lengte: 29 cm

3. Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom

3. Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom
Merk: Mellian
Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)
Maximale temperatuur: 230 °C
Opwarmtijd: 30 seconde
Product lengte: 30 cm

Temperatuur

De temperatuur die een stijltang bereikt varieert tussen de 60°C en 250°C. Deze temperatuur kun je op de stijltang instellen. Hier zijn verschillende temperatuurstanden voor of je stelt de temperatuur zelf in met een display. Welke temperatuur je nodig hebt? Dat verschilt per haartype.

Heb je fijn of dun haar? Dan is het beter om een lagere temperatuur te gebruiken. Dun haar neemt snel warmte op, waardoor je haar een nieuwe vorm sneller aanneemt. Daarnaast beschadigt dun haar snel op een hoge temperatuur. In de regel is een temperatuur van 180°C voor dun haar voldoende.

Heb je dik haar of kroeshaar? Dan heb je wat meer warmte nodig. Dik haar en kroeshaar nemen warmte minder snel op. In de regel is een temperatuur van 220°C voldoende voor dik haar en kroeshaar. Een stijlborstel komt hier ook goed van pas.

Bescherming van je haar: het is aan te raden om voor het gebruik van de stijltang een heat protector te gebruiken. Dit beschermt je haar tegen de hitte. Als je elke dag je haar stijlt, is dit nog belangrijker. Zo voorkom je beschadiging van het haar op lange termijn. 

Opwarmtijd

De opwarmtijd van stijltangen loopt niet ver uiteen. Het duurt ongeveer 15 seconden tot 60 seconden tot je stijltang klaar is voor gebruik. Je hoeft nooit lang te wachten tot je aan de slag kunt. Een stoomstijltang is het snelst: deze is na 1 tot 10 seconden opgewarmd.

Snoer

Bij het snoer let je op twee dingen: de snoerlengte en de draaibaarheid van het snoer. De snoerlengte verschilt per model, maar over het algemeen ligt dit tussen de 170 centimeter en 300 centimeter.

Een meedraaiend snoer draait 360 graden, wat ervoor zorgt dat je nooit meer in de knoop raakt. Dit is handig wanneer je krullen of slag maakt.

Snoerloos

Als je helemaal geen snoer wilt, is dat ook mogelijk. Een snoerloze stijltang werkt op accu of batterij en moet je dus opladen. Let hier op de oplaadtijd, want je wilt 's ochtends natuurlijk niet met een lege stijltang komen te staan. Als je op reis gaat is deze stijltang extra handig, want je bent niet afhankelijk van een stopcontact.

Automatische uitschakeling

Sommige stijltangen hebben een functie voor automatische uitschakeling. Dit betekent dat de stijltang na een aantal minuten vanzelf uitspringt. Met betrekking tot veiligheid is dit een goede eigenschap om op te letten.

een stijltang ligt op een witte achtergrond. Het lampje van de aan/uit-schakelaar staat aan

Extra verzorging: Ionen technologie, oliën of keratine?

Er bestaan een paar verschillende technologieën die je haar extra verzorgen. Heb je beschadigd, gekleurd, dun of breekbaar haar? Deze technologieën geven je dat stukje extra verzorging dat je nodig hebt!

Ionen technologie

Ionen technologie zorgt ervoor dat je haar minder pluizig, statisch en dof wordt door middel van negatieve ionen. Dit zijn moleculen die ervoor zorgen dat de positieve ionen die van nature in je haar zitten worden omgezet naar negatieve ionen. De positieve ionen zorgen er namelijk voor dat je haar pluizig en statisch wordt.

Oliën

Sommige stijltangen hebben warmteplaten die geïmpregneerd zijn met bijvoorbeeld amandel- of arganolie. Dit zorgt ervoor dat je haar tijdens het stijlen extra wordt verzorgd en glanst.

Kasjmier keratine

Bij een kasjmier keratine stijltang zijn de platen verrijkt met een laagje keratine. Keratine is de belangrijkste bouwstof van je haar. De keratine wordt tijdens het stijlen van je haar afgegeven, wat ervoor zorgt dat je haar extra bescherming en verzorging krijgt. Hierdoor is droog en beschadigd haar verleden tijd.

Droog of nat haar?

Sommige stijltangen kun je op droog én nat haar gebruiken. Hierdoor hoef je je haar niet eerst nog te föhnen. Zo bespaar je kostbare tijd. Gebruik altijd een goede föhn of föhnborstel. Wanneer je wilt relaxen, gebruik dan een droogkap.

Specificaties van stijltangen naast elkaar

MerkBreedte van de platenMaximale temperatuurOpwarmtijdProduct lengte
1Remington S8500 Shine TherapyRemingtonStandaard platen (2,5 tot 3,5 cm)230 °C15 minuut27 cm
2Carmen CR1070 Stijltang ZwartCarmenStandaard platen (2,5 tot 3,5 cm)230 °C0 minuut29 cm
3Mellian SteamyPro Stijltang - StoomMellianStandaard platen (2,5 tot 3,5 cm)230 °C30 seconde30 cm

Remington S8500 Shine Therapy

Merk: Remington

Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)

Maximale temperatuur: 230 °C

Opwarmtijd: 15 minuut

Product lengte: 27 cm

Carmen CR1070 Stijltang Zwart

Merk: Carmen

Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)

Maximale temperatuur: 230 °C

Opwarmtijd: 0 minuut

Product lengte: 29 cm

Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom

Merk: Mellian

Breedte van de platen: Standaard platen (2,5 tot 3,5 cm)

Maximale temperatuur: 230 °C

Opwarmtijd: 30 seconde

Product lengte: 30 cm

Veelgestelde vragen over stijltangen

Hieronder lees je de meest gestelde vragen over stijltangen.

Welke stijltang beschadigt je haar niet?

Als je de juiste stijltang wilt kiezen die je haar niet beschadigt, let je op je haartype. Dun haar heeft minder hitte nodig dan dik haar. Het is belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. Ook kun je kiezen voor een stijltang die is geïmpregneerd met oliën. De oliën bieden bescherming tegen de hitte en maken je haar glanzend.

Waarom een keramische stijltang?

Een keramische stijltang is duurzaam, want hij gaat lang mee. Super handig als je hem elke dag gebruikt. De platen zijn gemaakt van 100% keramiek. Dit beschermt je haar goed tegen hitte. Daarnaast bevat een keramische stijltang negatieve ionen, die de positieve ionen in je haar tegengaan. Positieve ionen zorgen voor statisch, pluizig en dof haar. Hier maakt een keramische stijltang een einde aan.

Waarom een titanium stijltang?

Een titanium stijltang heeft stevige platen die lang meegaan. Dit maakt de stijltang erg duurzaam. Daarnaast geleidt titanium goed warmte en stijlt het je haar gelijkmatig. Titanium is geschikt voor elk haartype, waardoor het ook de meest gebruikte stijltang is voor professioneel gebruik. De negatieve ionen in titanium zorgen er op hun beurt weer voor dat je haar minder pluizig is en het vochtbalans goed op peil blijft.

Kan ik krullen maken met een stijltang?

Jazeker! Kies dan wel voor een stijltang met afgeronde platen. Deze platen zorgen ervoor dat je slag of krullen kunt maken. Daarnaast is het handig om een meedraaiend snoer te hebben, omdat je het haar om de tang moet draaien om krullen te creëren. Let ook op plaatbreedte: smalle platen maken kleine krullen en brede platen maken grove krullen.

Conclusie

Of je nu gaat voor steil haar of krullen: met de juiste stijltang heb je je haar zó onder controle. Klaar om thuis de mooiste kapsels te creëren? Check dan de producten hierboven nog een keer!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up