menu
close
Categorieën

Je Huis Volledig Stofvrij met dé Beste Stofzuiger

Persoon stofzuigt een houten vloer.

Is je trouwe stofzuiger gesneuveld en ben je op zoek naar een vervanger? Of misschien neem je een hond of kat in huis en is het tijd voor een upgrade? Hoe dan ook wil je een goed apparaat in huis. Daar ga ik je bij helpen! In dit artikel lees je alles over de beste stofzuiger van het jaar.

Ik zeg je eerlijk, stofzuigen is niet mijn grootste hobby. Mijn kat verhaart zeker in de warmere maanden sneller dan ik kan bijhouden (en hij is nota bene kortharig!). Goed onderzoek doen naar de beste stofzuiger was daarom het beste wat ik kon doen. Hoewel ik nog steeds wekelijks meerdere keren stofzuig, duurt het een stuk minder lang.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een stofzuiger? Die vraag beantwoord ik voor je in dit artikel. Zo heb jij binnenkort net zo'n handig apparaat in huis als ik!

Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 Detect Absolute
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Shark Navigator Lift-Away NV352

Shark Navigator Lift-Away NV352
Bekijk op Bol.com

Miele Complete C3 Calima PowerLine

Miele Complete C3 Calima PowerLine
Bekijk op Coolblue

Waarom een stofzuiger aanschaffen?

Er zijn meerdere redenen om een stofzuiger aan te schaffen. De belangrijkste is dat het je huis er stofvrij mee houdt. Een goede stofzuiger scheelt uren schoonmaaktijd. Zeg nu zelf: wie heeft er echt zin om met een stofdoek het hele huis af te nemen als het sneller en makkelijker kan?

Naast dat het tijd scheelt, is het ook beter voor de gezondheid. Stof draagt bij aan een droge lucht en dit geeft klachten zoals geïrriteerde ogen, hoesten en andere narigheid. Als je ook nog eens allergisch bent voor stofmijt, heb je dubbel zoveel last! Daarom is het belangrijk regelmatig te stofzuigen.

Als je bovendien net als ik een huisdier hebt, ken je het probleem: overal haren. Niet alleen is het op z'n zachtst gezegd irritant; op den duur ruikt je huis ook minder fris. Muffe luchtjes verspreiden zich maar al te graag door je huis en een stofzuiger voorkomt dit.

Zwakke plek in je rug? – Ook dan is een stofzuiger handig. Vergelijk je een stofzuiger met een Swiffer, dan buk je toch een stuk minder vaak als je een stofzuiger gebruikt. Dit voorkomt rugproblemen en zorg ervoor dat bestaande problemen in ieder geval niet erger worden.

Koopgids: hoe kies ik de beste stofzuiger?

Wat is een luchtfilter? Waarom komt je stofzuiger met verschillende opzetstukken en wat heb je eraan? Waar staat het vermogen van een stofzuiger voor? Dit soort vragen moet je jezelf stellen bij je zoektocht; hier beantwoord ik ze voor je.

De juiste keuze maak je uiteraard op basis van wat belangrijk voor je is. Zodat jij precies weet waar je op moet letten, heb ik de belangrijkste functies nog eens voor je toegelicht.

Voor ieder een model

Stofzuigers komen in verschillende modellen, dus er is voor ieder wat wils! Je merkt zo meteen dat niet elk model voor elk doeleinde even goed geschikt is. Let daarom goed op!

De traditionele stofzuiger

We beginnen bij de meest traditionele stofzuiger: de sledestofzuiger. Dit model zit altijd aan een snoer, dus je moet wel voldoende stopcontacten in huis hebben. Een voordeel is dan weer dat je met een sledestofzuiger eenvoudig je hele huis schoonmaakt! Vaak heeft dit type een hoge zuigkracht, dus geen vuil is jou de baas.

Steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is een extra handig model. Vaak is dit type draadloos, waardoor je gemakkelijk de hele kamer stofzuigt, hoekjes en al. Door de smalle vorm hoef je je geen zorgen te maken dat het apparaat ergens achter blijft haken. Dat geldt dubbel als het om een vouwbaar model gaat.

Dit model is ideaal voor een klein huishouden, want steelstofzuigers zijn vaak lichter en makkelijker op te bergen dan traditionele stofzuigers! Daarnaast zijn ze vaak minder goed geschikt voor hoogpolig tapijt en dierenharen, maar hier komt langzaamaan verandering in. Let wel: het is lastig om de beste steelstofzuiger te kiezen, want de keuze is enorm en blijft groeien!

Kruimeldief

Net als een steelstofzuiger is een kruimeldief meestal draadloos. Dit is vooral superhandig als je even snel iets kleins wil opzuigen. Je gebruikt zo'n kruimeldief bijvoorbeeld voor die momenten dat je per ongeluk je chips laat vallen op het tapijt. Een klein nadeel is wel dat de batterijduur vaak van korte duur is en de zuigkracht is minder sterk dan een gewone stofzuiger.

Autostofzuiger

Een autostofzuiger is een soort kruimeldief, maar dan nóg beter. In sommige gevallen kun je deze zelfs koppelen aan de 12 V-plug van je auto. Handig, want zo ben je minder afhankelijk van de accu.

Wat een autostofzuiger anders maakt dan een gewone kruimeldief, is dat deze vaak ook komt met nog meer accessoires om je auto zo goed als nieuw te krijgen.

Robotstofzuigers

Je hebt ze misschien wel eens gezien: de robotstofzuiger. Nee, dit is geen vervoermiddel voor een klein huisdier. Tenminste, dat is niet het oorspronkelijke idee erachter. Een robotstofzuiger gebruik je als redder in nood als je tijd wil besparen en toch een schone vloer wil.

Kat zit op een robotstofzuiger en reinigt tegelijkertijd de keukenvloer.

Een robotstofzuiger beweegt automatisch door de kamer en heeft speciale sensoren die ervoor zorgen dat het nergens tegenaan stoot. Je kan het apparaat vaak zelfs handmatig besturen met een afstandsbediening. Zo blijft de vloer en vloerbedekking schoon van stof en haren en blijf jij lekker op de bank liggen.

Speciaal tegen allergieën

Heb jij een flinke stofallergie? Dan is een stofzuiger tegen allergieën perfect voor je. Dit type stofzuiger heeft vaak een HEPA-filter of anti-allergiefilter. Kies het liefst voor een HEPA13-, -14- of -15-filter. Die houden namelijk 99,95% van de stofdeeltjes tegen! Houd er rekening mee dat je de filters wel om de zes maanden moet vervangen voor het beste resultaat.

De 5 beste stofzuigers op een rij

1. Dyson V15 Detect Absolute

2. Shark Navigator Lift-Away NV352

3. Miele Complete C3 Calima PowerLine

4. Miele Classic C1 Pure Suction

4. Miele Classic C1 Pure Suction
Geluidsniveau: 78 dB
Gewicht stofzuiger: 7260 kg
Type stofopvang: Met zak
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

5. Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Wat heb je aan een luchtfilter?

Mensen met een flinke stofmijtallergie beamen het: stof is niet fijn. Nog minder fijn is wanneer je stofzuiger het stof weer de lucht in blaast. Hier is gelukkig een oplossing voor. Veel stofzuigers hebben een zogeheten luchtfilter. Die houdt stofdeeltjes tegen en zuivert hiermee de lucht om je heen.

HEPA-filter

Veel stofzuigers hebben een verschillende varianten HEPA-filters. Ze komen zowel voor als motor- als uitblaasfilter. HEPA staat voor 'high efficiency particulate air'. Je herkent ze aan een frame met een soort raster. Het raster houdt microben als stofmijt en bacteriën eenvoudig tegen. HEPA-filters hebben verschillende codes. Hoe hoger het getal achter de afkorting, hoe effectiever hij de kleinste microben tegenhoudt.

Hoewel dit een van de betere filters is die je momenteel vindt op de markt, betekent dit niet per se dat de stofuitstoot van je stofzuiger ook laag is. Of het filter goed zijn werk doet, hangt af van hoeveel lucht er langs kan lekken. Een slecht ontworpen stofzuiger of een scheef filter is al snel funest voor de stofuitstoot.

Wil je echt zeker weten dat je een sterk filter hebt, zoek dan dus eerder op een stofzuiger die met een lage stofuitstoot dan of het een HEPA-filter heeft. Je portemonnee is je dankbaar.

Motorfilter

Het motorfilter houdt stofdeeltjes tegen en beschermt de motor tegelijkertijd. Stof in de motor kan er namelijk voor zorgen dat de stofzuiger minder goed zuigt.

Je vindt een motorfilter achter de stofzak en vóór de motorruimte. Deze filters bestaan meestal uit fleece. Een zakloos model stofzuiger heeft niet altijd een motorfilter, maar slingert in plaats daarvan de stofdeeltjes weg van de motor als een soort centrifuge.

Niet alle motorfilters kun je zomaar schoonmaken. Kan dit wel, dan is het een redelijk simpel klusje. Je schudt eenvoudig het stof eruit. Doe dit wel het liefst buiten, want anders kun je weer opnieuw beginnen met stofzuigen. Kun je het niet schoonmaken, dan moet je het filter in zijn geheel vervangen, afhankelijk van de toestand ervan.

Uitblaasfilter

Het volgende type filter vind je zowel in een stofzuiger met als zonder zak. Een uitblaasfilter zit voor het rooster. Het filter zorgt ervoor dat alle opgezogen lucht weer schoon naar buiten komt. Het houdt zo het kleinste vuil tegen dat wellicht alsnog langs de motor is geglipt.

Een uitblaasfilter moet je iets regelmatiger reinigen of vervangen dan een motorfilter. Doe je dit niet, kan de stofzuiger zelfs geheel kapot gaan. Kleine tip: een uitwasbaar filter hoef je nauwelijks te vervangen. Je spoelt ze eenvoudig om onder de kraan. Wel even laten drogen voordat je het terugplaatst!

Wil je echt minimale moeite doen, zoek dan een stofzuiger met een uitblaasfilter dat je enkel hoeft uit te kloppen. Het precieze onderhoud van het filter vind je in de handleiding van de stofzuiger.

Waterfilter

Als laatste heb je nog waterfilters. De stofdeeltjes komen in een waterreservoir terecht. Je leest in sommige recensies misschien dat dit type filter goed is voor mensen met allergieën, maar dit is zeker niet het geval.

In het filterwater kunnen schimmels ontstaan. Heb je een allergie, dan heb je hierdoor dubbel pech. Je hoeft dan misschien geen stofreservoir te reinigen, maar een vies waterreservoir is dan net zo vervelend.

Permanent of uitneembaar

Goed, nu weet je welke filters er zijn. Naast dat er verschillende type filters bestaan, heb je ook nog verschil in uitneembaar of permanent. Logischerwijs is het gemakkelijker een uitneembaar filter te reinigen. De meeste varianten schud je makkelijk uit, zoals bij een motorfilter.

Een uitneembaar filter is vaak vierkant van vorm en haal je gemakkelijk uit het apparaat om het schoon te maken. Een permanent filter blijft in de stofzuiger zitten en lijkt soms een beetje op een rond opvangnetje.

Heb je een stofzuiger met een permanent filter, houd dan rekening met een iets intensiever schoonmaakproces. Je wikkelt het filter en het onderste gedeelte van je stofzuiger in een grote plastic zak. Vervolgens houd je het apparaat goed vast en schud je met je andere hand zachtjes het filter. Zo komt overtollig stof vrij. Misschien een open deur, maar ik zeg het toch: zorg dat er geen stroom staat op de stofzuiger.

Uitneembare filters zoals motorfilters of uitblaasfilters klop je makkelijk eventjes stofvrij. Doe dit wel het liefst buiten en wees voorzichtig dat je het filter niet kapot maakt.

Het voordeel van een permanent filter is dat je het een stuk minder hoeft te reinigen of zelfs vervangen dan een uitneembaar filter. Wegwerpfilters vervang je in sommige gevallen al als het filter grijs is van de stof, na ongeveer een maand of zes. Uitblaasfilters, vooral de HEPA-filters, vervang je dan weer maar één keer per jaar.

Wel of geen zak

Het is misschien wel de belangrijkste vraag bij het kopen van een stofzuiger: wel of geen zak? Stofzuigers mét een zak maken gemiddeld minder herrie. Je komt ook minder in contact met het stof, wat onvermijdelijk is bij een model zonder zak, maar met reservoir. Bij het legen hiervan loop je – afhankelijk van hoe je het reservoir moet openen – kans op een laag stof op je hand, of verstuiving tijdens het legen.

Je leest in sommige recensies misschien dat de zuigkracht beter is mét zak, maar het verschil in zuigkracht is intussen zo klein dat dit verwaarloosbaar is. Bedenk vooral wat jouw wensen zijn. Zoek je een nieuwe stofzuiger, omdat je een flinke allergie hebt? Neem dan eentje mét zak. Die zak minimaliseert het risico op allergische klachten tijdens het legen van de stofzuiger.

Uit ervaring kan ik zeggen dat een stofzuiger met reservoir prima is voor kleine klussen zoals het schoonhouden van de overloop. Mét zak is vooral handig op het moment dat je regelmatiger moet stofzuigen, omdat je bijvoorbeeld een huisdier hebt. Zonder zak moet je doorgaans wel wat vaker de stofzuiger legen, omdat de stofopvang gemiddeld kleiner is.

Specificaties van stofzuigers naast elkaar

GeluidsniveauGewicht stofzuigerType stofopvang
1Dyson V15 Detect Absolute
2Shark Navigator Lift-Away NV352
3Miele Complete C3 Calima PowerLine
4Miele Classic C1 Pure Suction78 dB7260 kgMet zak
5Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+78 dB7260 kgMet zak

Dyson V15 Detect Absolute

Shark Navigator Lift-Away NV352

Miele Complete C3 Calima PowerLine

Miele Classic C1 Pure Suction

Geluidsniveau: 78 dB

Gewicht stofzuiger: 7260 kg

Type stofopvang: Met zak

Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Geluidsniveau: 78 dB

Gewicht stofzuiger: 7260 kg

Type stofopvang: Met zak

Gewicht

Houd ook vooral rekening met het gewicht van de stofzuiger zelf. Je wil tenslotte niet een loodzwaar apparaat de trap op sjouwen, helemaal als je het iedere dag gebruikt. Een lichtere stofzuiger manoeuvreer je ook gemakkelijker om je meubels heen.

Ga je het apparaat gebruiken voor de woonkamer? Dan neem je het liefst een stofzuiger van maximaal 5 kilo. Een steelstofzuiger is een goede optie als je zo min mogelijk gewicht mee wil dragen – of slepen!

Vermogen en opzetstukken

Het vermogen van een stofzuiger zegt iets over hoeveel energie het apparaat verbruikt. Dit drukken we uit in watt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie het nodig heeft om de motor te laten werken.

Je denkt misschien dat het vermogen van een stofzuiger bepaalt hoe sterk de zuigkracht is. Dit is niet altijd het geval! Tegenwoordig mogen stofzuigers een maximaal vermogen hebben van 900 watt. Een iets lager vermogen betekent zeker niet dat je er per definitie minder goed mee uit de voeten kan.

De echte helden achter een goede zuigkracht zijn de verschillende opzetstukken die je eventueel krijgt bij je nieuwe apparaat. Zo heb je opzetstukken voor harde vloeren zoals linoleum, parket, laminaat en tegels. Daarnaast heb je ook opzetstukken voor tapijt en synthetische stoffen.

Opzetstukken: onnodig of essentieel?

Je vraagt je misschien af waar al die opzetstukken goed voor zijn. Men denkt vaak dat alleen het vermogen bepaalt hoe de zuigkracht van een stofzuiger is. Dit is onjuist. In werkelijkheid is het juiste opzetstuk de sleutel tot een schone leefomgeving.

Veel stofzuigers komen met verschillende opties voor aan de stang. Maak hier vooral gebruik van! Zo gebruik je een combiborstel voor laagpolig tapijt en een turboborstel voor hoogpolig tapijt, terwijl je voor kleine hoekjes een kierenzuigmond inzet, en voor een kwetsbare houten vloeren liever een speciale parketborstel gebruikt. Zo voorkom je dat je in al je enthousiasme je vloer beschadigt.

Welk type vloer heb je? – Dit dien je in je achterhoofd te houden bij je zoektocht, want dit bepaalt welke opzetstukken je nodig hebt. Bovendien moet je vooral opletten als je hoogpolig tapijt hebt dat je wilt stofzuigen. Niet alle stofzuigers maken deze goed schoon. Let op de zuigkracht (wat je afleest aan het vermogen) en op welke opzetstukken meegeleverd worden.

Snoer of accu?

Niet elk model stofzuiger heeft een snoer. Zo gebruik je een kruimeldief vaak snoerloos, en veel steelstofzuigers ook. Deze modellen zijn fijn voor mensen met weinig stopcontacten. Het voordeel is dat je bijna overal bij kan en niet rekening hoeft te houden met de lengte van het snoer. Zo maak ik regelmatig m'n trap of moeilijk te bereiken plekjes even snel schoon met m'n kruimeldief. Daartegenover staat wel dat je de kruimeldief wel vaak moet opladen.

Naast dat je soms even moet wachten tot de handstofzuiger weer is opgeladen, zijn ze ook minder krachtig dan een traditionele stofzuiger. Ga voor een grote ruimte daarom liever voor een model met snoer. Zie een draadloos model vooral als een extra hulpje in huis. Wij raden bijvoorbeeld een goede steelstofzuiger aan als aanvulling.

Hoe weet je hoe lang het snoer moet zijn voor jouw ruimte? Meet de maximale afstand van stopcontact tot stopcontact. Houd hierbij ook rekening met de actieradius van de stofzuiger. Dit meet je door te kijken naar de totale lengte van het mondstok tot de stekker van het apparaat. Voor het idee: gemiddeld is een snoerlengte van 8 meter prima voor een grote ruimte.

Veelgestelde vragen over de stofzuiger

Hoe reinig je een stofzuiger?

Op den duur ruikt de stofzuiger misschien wat muf. Hier zijn een paar dingen aan te doen. De eerste tip die ik voor je heb is gelijk het voordeligst: stop enkel wat waspoeder in de stofzuigerzak! Je merkt bij je volgende stofzuigbeurt dat de uitgeblazen lucht een stuk frisser ruikt.

Wil je liever niet je waspoeder opofferen? Dan kun je speciale stofzuigerdeo kopen. Dit zijn kleine korrels die je in de stofzuigerzak doet of opzuigt tijdens de schoonmaak. Een groot voordeel is dat je dit de komende schoonmaaksessies nog goed ruikt, dus je stofzuiger én de ruimte waarin je stofzuigt gaat erop vooruit.

Waarom is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen?

De belangrijkste reden om regelmatig te stofzuigen is dat je zo stof en vuil en het ook weghoudt. Hierdoor ruikt je huis frisser. Ook is de algehele luchtkwaliteit een stuk beter dan als je niet stofzuigt of er te lang mee wacht, want de lucht is uiteindelijk een stuk minder droog zonder overtollig stof.

Hoe vaak per week moet je stofzuigen?

Dit hangt af van een paar factoren. Een goede vuistregel is: als het vuil zichtbaar is dan moet je stofzuigen. Er zijn echter andere zaken om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld een trouwe viervoeter in huis? Dan raad ik aan dat je minstens twee keer in de week stofzuigt, maar nog liever om de dag.

Ook als je last hebt van een flinke allergie helpt het vaak om om de dag of dagelijks te stofzuigen. Heb je een klein huishouden of woon je helemaal alleen? Dan is het vaak voldoende om wekelijks vooral de ruimtes waar je het meest komt te ontdoen van stof.

Conclusie

Een goede stofzuiger kiezen is niet makkelijk. Toch heb jij nu alle informatie die je nodig hebt! Toch aan het twijfelen? Neem het artikel nog eens rustig door. Zo maak jij de beste keuze! Heb jij een handige tip voor ons of wil je graag je ervaringen delen? Laat een comment achter onder dit artikel. Bedankt voor het lezen!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up