menu
close
Categorieën

Nooit Meer Beschadigd Haar met de Beste Stoomstijltang

flat lay met stijltang

Je wilt glad haar, maar je bent bang dat een stijltang je haar beschadigt. Herken je dit probleem? No worries, ik heb de oplossing voor je: de beste stoomstijltang!

Met een stoomstijltang maak je steil en verzorgd haar zonder je haar te beschadigen. De stoom dringt diep door tot de kern van het haar zonder dat het jouw haar uitdroogt. Daarnaast ben je met een stoomstijltang een stuk sneller klaar dan met een gewone stijltang. Klaar om de beste stoomstijltang te kiezen? De beste keuzes staan hieronder op een rijtje!

Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom

Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom
Afgeronde platen: Ja
Minimale temperatuur: 140 °C
Maximale temperatuur: 230 °C
Type haar: Alle haartypes
Bekijk op Bol.com

StefanFrancis Stefan Francis® Steampod Professionele

StefanFrancis Stefan Francis® Steampod Professionele
Afgeronde platen: Ja
Minimale temperatuur: 110 °C
Maximale temperatuur: 230 °C
Type haar: Alle haartypes
Bekijk op Bol.com

NOOV® Stijltang Steampod Stijltang 2

NOOV® Stijltang Steampod Stijltang 2
Afgeronde platen: Ja
Minimale temperatuur: 150 °C
Maximale temperatuur: 235 °C
Type haar: Alle haartypes
Bekijk op Bol.com

Waarom een stoomstijltang aanschaffen?

Waar een andere stijltang alleen de hitte van platen gebruikt om je haren te stijlen, gebruikt een stoomstijltang ook stoom tijdens het stijlen van je haar. Door de hitte van de stoom gaan je haarschubben open staan, waarna warme stoom tot de kern van je haar doordringt. Het water in de stoom hydrateert je haar en houdt de vochtbalans op peil.

Een stoomstijltang is geschikt voor elke type haar - ook dun en beschadigd haar. Waar de beste stijltang niet altijd voor elk haartype geschikt is, is een stoomstijltang dat wél. Ook dik haar krijg je steil met een stoomstijltang. Daarnaast blijft je haar langer in model zitten: tot wel 5 dagen!

De stoom bereikt het haar diep tot in de vezel, waardoor het langer goed blijft zitten. Bij een normale stijltang duurt dit (met vochtig weer) soms maar een paar uur.

De verschillende temperatuurstanden stel je zelf in, waardoor je kunt testen welke het beste bij je past. Het is aan te raden om altijd op de laagste temperatuur te beginnen, zodat je weet of dit de juiste temperatuur is of dat 'ie nog een standje hoger moet.

Een stoomstijltang maakt je haar steil, maar wist je dat je er ook krullen mee maakt? Hier heb je wél een stijltang met afgeronde platen voor nodig. Zoek je een manier om volume te maken? Kijk dan eens naar een föhnborstel of een föhn.

Bovendien werkt een stoomstijltang veel sneller dan andere stijltangen. Dit is handig wanneer je veel of dik haar hebt: je bespaart veel tijd!

Stijltang en make-up op witte achtergrond

Koopgids: hoe kies ik de beste stoomstijltang?

Om een geslaagde aankoop te doen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste specificaties.

Materiaal van de platen

De platen van een stoomstijltang zijn erg belangrijk. Hierbij kies je tussen verschillende materialen, breedtes en vormen. Te beginnen met het materiaal: hieronder leg ik je uit wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende materialen.

Keramische coating

Een keramische coating bestaat uit een laagje keramiek met daaronder platen van aluminium. Ze geven hetzelfde resultaat als een volledig keramische stijltang, alleen bestaat er een grote kans dat de coating na verloop van tijd slijt.

Het voordeel is dat een keramische coating goedkoper is dan een volledig keramisch model. Gebruik je de stoomstijltang elke dag? Dan is een volledig keramische stijltang op den duur beter.

Volledig keramisch

Een volledig keramische stijltang is gemaakt van 100% keramiek. Dit materiaal straalt veel negatieve ionen uit. Dit beschermt je haar en maakt het minder statisch. Keramiek geleidt warmte goed en verspreidt de hitte egaal over het haar. De platen slijten niet, waardoor dit materiaal lang meegaat en geschikt is voor dagelijks gebruik.

Titanium

Titanium platen geleiden warmte het beste. Ze verdelen de hitte gelijkmatig over je haar, wat zorgt voor bescherming. Daarnaast bereikt titanium hoge temperaturen, wat handig is als je dik haar hebt dat niet makkelijk steil wordt. Ook produceert titanium veel negatieve ionen, die positieve ionen in droog en beschadigd haar tegengaan. Over negatieve ionen lees je verderop in het artikel meer.

Toermalijn

Toermalijn is een edelsteen die gebruikt wordt als coating in stijltangen. De toermalijn wordt fijngemalen en vermengd met keramiek of titanium. Het voordeel van deze steen is dat het veel negatieve ionen uitstraalt. Toermalijn gaat ook lang mee, waardoor je lang plezier hebt van je stoomstijltang.

Meisje met blonde vlecht

De platen: breedte en vorm

Uit de verschillende breedtes en vormen die stijltangplaten hebben, kies je de soort die het beste bij jouw haar past. De uitleg hieronder helpt je daarbij.

Breedte van de platen

Kies de plaatbreedte afhankelijk van je haartype. Heb je dik haar of kroeshaar? Kies dan voor brede platen. Dun en fijn haar? Kies voor smalle platen. De plaatbreedte bepaalt tevens hoe snel je klaar bent met het stijlen van je haar, want brede platen stijlen meer haar in één keer.

De plaatbreedte van een stijltang komt voor in drie varianten: smal, standaard en extra breed. Smalle platen hebben een breedte van minder dan 2,5 cm. Standaard platen hebben een breedte die loopt tussen de 2,5 cm en 3,5 cm. Als laatste nog de extra brede platen: die hebben een breedte van 3,5 cm of meer. 

Vorm van de platen

Bij de vorm van de platen kies je tussen rechte en afgeronde platen. Rechte platen zijn geschikt voor ieder haartype. Met afgeronde platen maak je naast steil haar óók krullen en slag. Door de afgeronde platen wordt je haar niet in puntige hoeken geknikt terwijl je je haar steilt. Wil je toch op een andere manier krullen creëren? Met een goede krultang of krulset maak je altijd de mooiste krullen.

De 5 beste stoomstijltangen op een rij

1. Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom

1. Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom
Afgeronde platen: Ja
Minimale temperatuur: 140 °C
Maximale temperatuur: 230 °C
Type haar: Alle haartypes

2. StefanFrancis Stefan Francis® Steampod Professionele

2. StefanFrancis Stefan Francis® Steampod Professionele
Afgeronde platen: Ja
Minimale temperatuur: 110 °C
Maximale temperatuur: 230 °C
Type haar: Alle haartypes

3. NOOV® Stijltang Steampod Stijltang 2

3. NOOV® Stijltang Steampod Stijltang 2
Afgeronde platen: Ja
Minimale temperatuur: 150 °C
Maximale temperatuur: 235 °C
Type haar: Alle haartypes

Waterreservoir

Het waterreservoir van een stoomstijltang vul je regelmatig bij, zodat de stoomfunctie altijd klaar is voor gebruik. De grootte van het waterreservoir bepaalt hoe vaak je het moet bijvullen.

Om kalkafzet te voorkomen is het aan te raden om altijd gefilterd (gedemineraliseerd) water te gebruiken in het waterreservoir van je stoomstijltang. Gefilterd water bevat bijna geen kalk, wat de levensduur van je apparaat verlengt. Ontkalken met azijn doe je liever niet, want dat beschadigt je haar.

Om kalkafzet te voorkomen is het aan te raden om altijd gefilterd (gedemineraliseerd) water te gebruiken in het waterreservoir van je stoom stijltang. Gefilterd water bevat bijna geen kalk, wat de levensduur van je apparaat verlengt.

Ionen technologie

Negatieve ionen technologie zorgt ervoor dat pluizig, statisch en dof haar weer gaat stralen. Maar hoe werken negatieve ionen precies? Negatieve ionen zijn moleculen die negatief geladen zijn en de lading van positief geladen deeltjes veranderen. Van nature bevat je haar positieve ionen. Deze laten de haarschubben open staan, wat resulteert in pluizig, statisch en dof haar.

Door de negatieve ionen hierop los te laten, worden deze positieve ionen omgezet in negatieve ionen. Dit maakt het haar glad, pluisvrij en glanzend en sluit je haarschubben. Ook houden deze negatieve ionen de vochtbalans in het haar op peil. 

Een standje hoger (of lager)

Bij een stoomstijltang kun je de temperatuur zelf instellen. De temperatuur die een stoomstijltang gebruikt loopt van 170°C tot 230 °C. Bij dun haar gebruik je 170°C tot 180°C en bij normaal haar tussen de 180°C en 200°C. Dik haar heeft meestal een nóg hogere temperatuur nodig: 200°C of hoger.

Bij de ene stoomstijltang kun je kiezen tussen verschillende standen en bij de ander draai je aan een wieltje om de juiste temperatuur te kiezen. Soms is de temperatuur af te lezen op een display.

Met een stoomstijltang ben je door de hoge temperatuur van de stoom veel sneller klaar dan bij andere stijltangen. Zo bespaar je kostbare tijd in de ochtend. Een andere manier om snel klaar te zijn in de ochtend is met de beste stijlborstel. Hiermee kam én steil je je haar tegelijk - twee vliegen in één klap!

Opwarmtijd

De opwarmtijd bepaalt hoe lang het duurt voordat je aan de slag kunt. Bij de ene stoomstijltang duurt het maar één seconde, de ander heeft 15 seconden of meer nodig.

Hoe vind ik de juiste temperatuur? Begin altijd met de laagste temperatuur. Bevalt het resultaat niet? Zet de temperatuur dan stapje voor stapje hoger, totdat je het gewenste resultaat bereikt. Als je droog, dun of beschadigd haar hebt is het verstandig om altijd de laagste temperatuur te gebruiken. 

Snoer

Bij het snoer kun je onder andere letten op de snoerlengte. Deze lengte verschilt per model, maar over het algemeen ligt dit tussen de 170 centimeter en 300 centimeter. Daarnaast kun je nog kiezen voor een meedraaiend snoer. Een meedraaiend snoer draait 360 graden, waardoor het nooit in de knoop raakt.

Wanneer je niet zo'n zin hebt in een onhandig snoer, valt er ook te kiezen tussen verschillende draadloze modellen. Dit komt ook goed van pas als je vaak krullen maakt met de stoomstijltang. Een snoerloze stoomstijltang werkt op een accu of batterij en laad je geregeld op. Let hierbij op de oplaadtijd, zodat je niet met een lege stijltang komt te staan.

Handige functies

Bij een stoomstijltang maken deze handige snufjes het stijlen van je haar nóg makkelijker.

Automatische uitschakeling

Met automatische uitschakeling springt je stoomstijltang na een tijdje vanzelf uit. Handig als je vergeetachtig bent. 😉

Geheugenfunctie

Met een geheugenfunctie onthoudt je stoomstijltang de laatst gebruikte temperatuurinstelling. Hiermee heb je altijd de juiste temperatuur en hoef je er zelf niet meer over na te denken.

Stijlkammen

Stijlkammen zitten aan de zijkanten van de platen. De kammetjes stylen het haar gelijkmatig, omdat ze het haar goed positioneren. Hiermee krijg je een egaal resultaat.

Specificaties van stoomstijltangen naast elkaar

Hieronder vind je een goed overzicht van de belangrijkste specificaties.

Aantal temperatuurstandenMinimale temperatuurMaximale temperatuur
1Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom6140 °C230 °C
2StefanFrancis Stefan Francis® Steampod Professionele13110 °C230 °C
3NOOV® Stijltang Steampod Stijltang 26150 °C235 °C
4L Zaym Lé Zaym® Stoom5140 °C235 °C
5Phonergy Steampro- Stijltang- Krultang Stoom-5130 °C250 °C

Mellian SteamyPro Stijltang - Stoom

Aantal temperatuurstanden: 6

Minimale temperatuur: 140 °C

Maximale temperatuur: 230 °C

StefanFrancis Stefan Francis® Steampod Professionele

Aantal temperatuurstanden: 13

Minimale temperatuur: 110 °C

Maximale temperatuur: 230 °C

NOOV® Stijltang Steampod Stijltang 2

Aantal temperatuurstanden: 6

Minimale temperatuur: 150 °C

Maximale temperatuur: 235 °C

L Zaym Lé Zaym® Stoom

Aantal temperatuurstanden: 5

Minimale temperatuur: 140 °C

Maximale temperatuur: 235 °C

Phonergy Steampro- Stijltang- Krultang Stoom-

Aantal temperatuurstanden: 5

Minimale temperatuur: 130 °C

Maximale temperatuur: 250 °C

Veelgestelde vragen over stoomstijltangen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over stoomstijltangen.

Waarom een stoomstijltang aanschaffen?

Een stoomstijltang werkt net zoals een gewone stijltang, maar heeft ook een stoom functie. De stoom dringt diep door tot de vezels van je haren en hydrateert het haar terwijl je steilt. Door de stoom blijft je haar ook langer in model zitten dan bij gebruik van een normale stijltang. Een stoomstijltang is bovendien geschikt voor elk haartype, ook dun en beschadigd haar.

Hoe gebruik je een stoomstijltang?

Een stoomstijltang gebruik je hetzelfde als een normale stijltang. Het enige verschil is dat een stoomstijltang een stoom functie heeft, waardoor er stoom door het haar wordt geblazen. Het waterreservoir vul je daarom af en toe bij (met gefilterd water).

Wat zijn de voordelen van een stoomstijltang?

Een stoomstijltang werkt sneller dan andere stijltangen, omdat de stoom diep doordringt tot de kern van je haarvezels. Hierdoor blijft je haar ook langer in model en wordt de vochtbalans in je haar behouden: nooit meer pluizig haar. Bovendien is een stoomstijltang geschikt voor elk haartype. Met de beste stoomstijltang lijkt het alsof je net van de kapper komt! Een andere manier om dit te bereiken is met de beste droogkap.

Conclusie

Welk haartype je ook hebt, de beste stoomstijltang is altijd een goede keuze. Je haar wordt verzorgd én je bent sneller klaar dan met een gewone stijltang. Nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, moet je zeker nog eens de producten hierboven bekijken!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up