De beste stoomkoker stoomt je gerechten gaar zodat er geen vitamine verloren gaat. Hij is makkelijk in gebruik en bereidt de lekkerste gerechten in een handomdraai. Of je nu zin hebt in vis, aardappelen, groenten of vlees: de stoomkoker zet het voor je op tafel.
Lees snel verder om de hele top 5 beste stoomkokers van dit moment te zien, alsook de koopgids!
Een stoomkoker lijkt op een goede slowcooker, alleen werkt hij een stuk sneller. Waar de slowcooker het gerecht langzaam gaarkookt, verdampt de stoomkoker het water en stoomt zo de ingrediënten gaar.
De stoomkoker bestaat uit verschillende schalen waar je de ingrediënten in doet. Je gebruikt elke schaal voor een ander ingrediënt of bijgerecht. Zo haal je voedsel dat sneller gaart, zoals vis, er eerder uit dan ingrediënten die langer garen.
De stoomkoker stoomt de ingrediënten gaar op een temperatuur van ongeveer 90°C. Vitaminen blijven in het voedsel, het eten blijft knapperig en je voegt geen vet of olie toe aan je eten. Zo is ieder gerecht vanaf nu veel gezonder!
Naast groente, aardappelen, vis en vlees, kun je zelfs rijst gaar stomen! De stoomkoker doet daar wat langer over dan een rijstkoker, maar het is wel zo makkelijk om al je voedsel met één apparaat te bereiden.
Waardevolle vitamines blijven behouden
De smaak van groente is rijk en fris
Vlees en vis blijven mals
Het is erg snel klaar
Weinig afwas
Je kunt ondertussen iets anders gaan doen, want de stoomkoker doet het werk
Je mist de bruine kleur van het vlees
In de bodem van de stoomkoker zit het waterreservoir. Deze vul je met koud of lauw water. Het water in dit reservoir gaat vervolgens koken, wat zorgt voor stoom. Deze stoom kookt de ingrediënten in de stoomschalen.
Nu je weet wat een stoomkoker kan en hoe je hem gebruikt, is het goed om te weten welke bij je past. Hier zet ik de belangrijkste kenmerken voor je op een rij zodat je ze eenvoudig vergelijkt!
De inhoud bepaalt hoeveel ingrediënten je tegelijk stoomt. Voor een groot huishouden is een grotere inhoud van 10 liter prettig, terwijl een kleiner huishouden voldoende heeft aan een inhoud van 6.5 liter.
Ben je op zoek naar een apparaat waarmee je snel en eenvoudig water kookt? Gebruik dan een waterkoker.
Het materiaal van de stoomkoker heeft samen met het onderhoud veel invloed op de levensduur van je apparaat. Kunststof gaat minder lang mee dan roestvrij staal. De roestvrijstalen variant is wel een stukje duurder dan kunststof, dus hier geldt vaak: goedkoop is duurkoop!
Een stoomkoker heeft één of meerdere stoomschalen, van een enkele tot wel 3 boven elkaar. Het aantal schalen bepaalt hoeveel verschillende ingrediënten je tegelijk stoomt. Groente en vis doe je bijvoorbeeld liever niet bij elkaar. Een stoomkoker met 3 schalen geeft je de mogelijkheid om vis, groente en de aardappelen tegelijk te stomen.
Niet alle stoomschalen beschikken over dezelfde inhoud. Soms is de ene schaal groter dan die erboven. Kijk daarom naar de hoeveelheden die je kookt en bepaal zo welke ingrediënten in welke schalen gaan.
Hoe vaak je de stoomkoker gebruikt, neem je ook mee in je afweging. Gebruik je hem slechts een enkele keer in de maand, dan is een goedkopere variant prima. Gebruik je jouw stoomkoker liefst elke dag? Dan is een duurdere variant met meer opties, zoals de WMF KITCHENminis, een betere keuze.
Zoals ieder elektrisch apparaat, beschikt de stoomkoker over een bepaald vermogen (watt). Het vermogen duidt aan hoeveel stoomproductie er ontstaat tijdens het stomen. Dit geeft aan hoeveel gram voedsel het apparaat per minuut gaart. Duurdere stoomkokers met een groot vermogen garen tot wel 50 gram per minuut.
Gemiddeld beschikt een stoomkoker over 800 watt. Een stoomkoker met een hoger vermogen stoomt sneller. Heeft de stoomkoker een lager vermogen, dan duurt het wat langer.
In veel gevallen beschikt een stoomkoker over verschillende automatische programma’s. Deze programma’s zorgen ervoor dat je nog makkelijker gerechten (voor)bereidt. Met de programma's stoom je op verschillende temperaturen: 40 °C Als je yoghurt maakt, 60 °C om gerechten warm te houden, 80 °C om vis te bereiden en 100 °C om groenten of rijst stomen.
Stoomkokers hebben tegenwoordig veel handige functies. Zo beschikken de meeste stoomkokers inmiddels over een warmhoudfunctie die de gerechten langere tijd warm houdt. De automatische afslag schakelt je stoomkoker automatisch uit zodra de ingestelde tijd verstreken is of wanneer je programma is afgelopen.
Bij een timer stel je in hoelang de stoomkoker je eten moet garen, zodat je dit zelf niet hoeft bij te houden. Zie het als een ingebouwde kookwekker.
Inhoud | Vermogen | Aantal programma's | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | BUYDEEM G563 5-Quart Electric Food | ||||
2 | BUYDEEM G563 5-Quart Electric Food | ||||
3 | 5 Quart | ||||
4 | BELLA Food Steamer 13872 | ||||
5 | Cuisinart Digital Glass Steamer | 5 l | 1800 W | 5 | Bekijk op Bol.com |
Heb je nog een vraag over stoomkokers? Het antwoord vind je hieronder.
Een stoomkoker is geschikt voor veel gerechten, zoals: vis, vlees, groenten, aardappelen en zelfs rijst. Door verschillende programma's te gebruiken vergroot je het aantal mogelijke gerechten. Zo maak je op lagere temperaturen zelfs yoghurt.
Een stoomkoker bedienen is eenvoudig. Je doet de ingrediënten in de schalen en vult het waterreservoir. Afhankelijk van de opties die je hebt, doe je hem aan of stel je een programma/timer in. De stoomkoker neemt het nu van je over!
Het grootste voordeel is dat een stoomkoker voedsel snel en eenvoudig gaar stoomt. Daarnaast zorgt het stomen ervoor dat vitaminen in de ingrediënten behouden blijven en je geen vetstoffen zoals bakboter hoeft toe te voegen.
De stoomkoker biedt de mogelijkheid om je gerechten snel en eenvoudig te garen, zonder dat vitaminen verloren gaan. Hopelijk bereid je binnenkort de lekkerste én gezondste gerechten!
Ben je er nog niet helemaal uit welke stoomkoker bij je past, bekijk dan de top 5 nog eens en vergelijk de specificaties.
Bedankt voor het lezen, laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft😊!