Gestoomde zalm, broccoli en aardappeltjes...krijg je al trek? Met een stoomoven tover je de lekkerste maaltijden uit je keuken. Als je op zoek bent naar de beste stoomoven is het aanbod soms overweldigend. Geen zorgen! Met deze koopgids kies je een stoomoven die bij je past.
Laat onderstaande koopgids mét top 5 je helpen bij het kiezen van een stoomoven. Hier alvast een voorproefje:
Een oven is het middelpunt van je keuken. Net als de beste inductiekookplaat wint een stoomoven steeds meer populariteit. Dat is niet voor niets: met een stoomoven bereid je lekkere, gezonde maaltijden. Je eten gaart door hete stoom, waardoor je het niet in boter of olie hoeft te bakken.
Daar blijft het niet bij: door te stomen blijft de voedingswaarde van je eten beter behouden. Met koken verliezen je groentes al snel 20 tot 50 procent van hun vitamines. Die vitamines krijg je met een stoomoven wél binnen. Ook de smaak overtreft gekookte groentes: broccoli smaakt beter dan ooit tevoren. 🥦
De meeste keukenapparaten zijn gemaakt om tijd te besparen. Denk maar aan een keukenmachine. Ook een stoomoven bespaart je kostbare tijd: stoom dringt direct door tot het eten en maakt je voedsel in no-time gaar. Binnen een half uur heb je een complete maaltijd op tafel staan.
Je schuift je aardappels, vis en groentes tegelijk in de oven. Je hoeft geen aparte pannetjes te gebruiken, waardoor je ook opruimwerk achteraf bespaart.
Verder zijn er stoomovens die je ook als 'gewone' oven gebruikt. Met deze combi-ovens heb je het beste van beide werelden: je stoomt je gerechten, maar je bakt ook een brood of taart met de heteluchtfunctie. Meer hierover lees je verderop!
Vind je een stoomoven te veel van het goede, maar zoek je een manier om met stoom te koken? Dan zijn er ook kleine stoomkokers die op je aanrecht passen, zoals deze stoomkoker van Russel Hobbs.
Of het nu gaat om een goede keukenweegschaal of een stoomoven – met onze koopgidsen zit je goed. Er zijn veel verschillende soorten stoomovens op de markt, dus ik begrijp dat een keuze maken niet makkelijk is. Om je te helpen, heb ik de belangrijkste specificaties op een rijtje gezet. Scroll snel verder!
Een stoomoven is een type oven dat gebruikmaakt van stoom om voedsel te koken. Water bereikt het kookpunt en verandert in stoom dat je eten snel gaar maakt. Vis is malser en sappiger dan ooit tevoren, net als bij een sous-vide stick.
Je legt ingrediënten op de bijbehorende stoomplaten of stoombak en schuift alles in de oven. Welke gerechten je bereidt en hoe lang ze nodig hebben, verschilt per model.
Er zijn twee soorten stoomovens; solo-stoomovens en combi-stoomovens.
Dan zijn er ook nog stoomovens onder druk. In een stoomoven onder hoge druk stijgt het kookpunt snel. Hierdoor neemt hitteoverdracht naar het voedsel toe, wat je tijdwinst geeft tijdens het koken. Ook behoud je nóg meer vitamines en mineralen. Vergelijk het met een snelkookpan.
Een stoomoven onder druk heeft een watertoevoer en -afvoer nodig. Ook is het tijdens het kookproces niet mogelijk om de oven te openen.
Een stoomoven zonder hoge druk heeft geen waterafvoer nodig. Je vult voor het koken elke keer zelf het waterreservoir met koud water uit de kraan. Bij een drukloze stoomoven duurt het kookproces langer, maar deze ovens zijn een stuk goedkoper.
Elke oven heeft enkele handige standen. Vooral een combi-oven heeft verschillende automatische standen voor vis, vlees, brood en groenten. Zo hoef je zelf niet de temperatuur in te stellen.
Daarnaast zijn er ook algemene ovenfuncties. De meest voorkomende ovenstanden zijn:
Bij een stoomoven stel je ook zelf de temperatuur in, net als bij andere typen ovens. De hoogste temperatuur is 100 °C. Voor aardappels, vlees en groenten is de beste temperatuur 100 °C.
Voor vis gebruik je een lagere temperatuur, rond de 80 °C. Zo wordt je vis lekker sappig. Wil je vis, groenten en aardappels tegelijk bereiden? Begin dan met het voorverwarmen van de groenten en aardappelen op 100 graden. Voeg hierna de vis toe en verlaag de stoomtemperatuur naar 80 graden.
Er zijn stoomovens die zo groot zijn als de beste combimagnetron, maar er zijn ook grote inbouwstoomovens. Het ligt maar net aan hoeveel plek je hebt in je keuken.
De hoogte van een stoomoven ligt tussen de 36 en 60 cm. De afmetingen bepalen de inhoud van de oven. Dit is de hoeveelheid ruimte binnenin de oven. Voor een huishouden van één tot twee personen is 35 tot 40 liter voldoende. Als je huishouden groter is, biedt een inhoud van 40 tot 70 liter meer ruimte.
Kijk daarnaast naar de hoeveelheid inschuifhoogtes. Bij een solo stoomoven is het niet zo belangrijk op welke hoogte je de roosters inschuift, want de stoom omringt het gerecht aan alle kanten. Het aantal inschuifhoogtes bepaalt voornamelijk hoeveel platen met eten je in één keer de oven inschuift.
Een vrijstaande stoomoven zet je makkelijk ergens neer in je keuken, maar het ziet er nooit zo strak uit als een inbouw stoomoven.
Een inbouwstoomoven integreert naadloos in je keuken, net als beste inbouwkoffiemachine. Het is een zeker de moeite waard als je de ruimte hebt. Ze zijn wel een stuk duurder dan een vrijstaande stoomoven en het kost meer moeite om hem in te bouwen.
Steeds meer stoomovens hebben een touchscreen. Het ziet er mooi uit en past perfect in een moderne keuken. Knoppen zijn meestal net zo makkelijk te gebruiken. Je hebt hierbij de keuze tussen draaiknoppen of handmatige knoppen. Het is maar net wat je fijn vindt.
Groenten, rijst, granen, vlees en vis stomen zijn niet het enige wat een stoomoven doet. Het heeft verrassend veel mogelijkheden:
Maak je stoomoven regelmatig schoon om de levensduur te verlengen. Ingebouwde reinigingsprogramma's en ontkalkingsprogramma's maken het onderhoud van je stoomoven makkelijker. Dit zijn kant-en-klare functies op je stoomoven.
Zo leeg je het waterreservoir na elke stoombeurt. Dit is met een reinigingsprogramma een stuk makkelijker: plaats een diepe bakplaat onderin de oven en selecteer de legen reservoir-optie op het ovenmenu. Volg de instructies en droog vervolgens de binnenkant van de oven met een doek. Laat de ovendeur open totdat de oven volledig droog is.
Zonder deze ingebouwde reinigingsprogramma's moet je zelf aan de slag. Je hebt lang geen dure middelen nodig. De binnenzijde reinig je met een zacht doekje en ovenreiniger. Gebruik geen ruwe (schuurspons). Maak de oven tot slot goed droog met een schone doek.
Daarnaast zijn er ook stoomovens met speciale zelfreinigende functies, zoals pyrolyse, katalytische wanden of hydrolyse. Ze zijn eenvoudiger dan ze klinken!
Ja, een stoomoven moet je ontkalken, omdat in water kalk zit. Na verloop van tijd hoopt de kalk zich op in je stoomoven, waardoor prestaties achteruit hollen. Om je stoomoven in topconditie te houden, is het aan te raden om de oven regelmatig te ontkalken.
Hoe vaak je een stoomoven ontkalkt, hangt af van de waterhardheid. Hoe harder het water, hoe vaker je moet ontkalken.
Het ontkalken van je stoomoven doe je zo: je selecteert een reinigingsprogramma op de oven, zoals een ontkalkingsprogramma. Hierna verwijder je het waterreservoir en vult het met water en speciaal ontkalkingsmiddel.
Na het programma spoel je het waterreservoir een paar keer uit en de oven is weer klaar voor de volgende ronde.
Het ontkalken van een hoge druk-stoomoven vergt een iets andere aanpak. Ik raad je aan om eerst de gebruiksaanwijzing van je apparaat erbij te pakken voordat je begint.
In de handleiding staat precies beschreven hoe je je stoomoven het beste ontkalkt. Meestal heb je bij het ontkalken van hoge druk-stoomovens een doseerspuit nodig, waarmee je het ontkalkingsmiddel in de stoomoven aanbrengt.
Goed, nu je weet wat de belangrijkste punten van een stoomoven zijn en wat ze inhouden, is het tijd voor de top 5. Hier zijn de beste producten van dit moment!
Materiaal behuizing | Boven- en onderwarmte | Stoomsoorten | Aantal inschuifhoogtes | Reiniging oven | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | (Mini) Air Fry Mini Oven, | RVS | Ja | 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties | 3 | Beklede wand | Bekijk op Bol.com |
2 | Miele DG 2740 - Inbouw | RVS | Nee | 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties | 4 | Beklede wand | Bekijk op Bol.com |
3 | Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische | RVS | Nee | 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties | 4 | Beklede wand | Bekijk op Bol.com |
4 | AEG BPS355061M | RVS | Ja | 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties | 4 | Pyrolyse | Bekijk op Bol.com |
5 | Samsung NV70M3541RS 68 l A | RVS | Ja | 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties | 4 | Hydrolyse | Bekijk op Bol.com |
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Ja
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 3
Reiniging oven: Beklede wand
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Nee
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4
Reiniging oven: Beklede wand
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Nee
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4
Reiniging oven: Beklede wand
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Ja
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4
Reiniging oven: Pyrolyse
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Ja
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4
Reiniging oven: Hydrolyse
Hopelijk heb je de belangrijkste informatie in deze koopgids gevonden. Zo niet, dan vind je hieronder nog enkele vragen over de beste stoomoven.
Met een stoomoven bereid je eten met meer smaak en vitamines. Als je bijvoorbeeld groentes in water kookt, blijven vitamines achter in het water. Je schuift groentes, vis en aardappeltjes tegelijk in de oven. Zo is je gerecht in één keer klaar. Als je een stoomoven ook als "gewone" oven wilt gebruiken, kies je voor een combi-stoomoven. Zo bak je ook brood of pizza.
Hoe lang je eten nodig heeft om op te warmen, verschilt. Het opwarmen in een stoomoven heet regenereren. Zoek in het programmaoverzicht de functie 'regenereren'. Gemiddeld warm je een maaltijd in 15 minuten op.
Als je het over een stoomoven hebt, verbruikt deze tussen de 2200 en 3600 Watt per jaar. Het jaarlijkse energieverbruik van een stoomoven berekenen je als volgt: aantal uren per dag gebruik × aantal dagen per jaar gebruik × (vermogen apparaat in Watt / 1000).
Een stoomoven van 2200 Watt die een half uurtje per dag aan staat, kost zo 401,5 Watt. Met een stroomprijs van € 0,74 euro, kost een stoomoven dan € 297,11 per jaar.
Als je precies wilt weten hoeveel je stoomoven verbruikt, schakel je de hulp van een energiemeter in.
Stoomovens gebruiken stoom om eten te garen. Ze creëren stoom door het verhitten van water. De stoom maakt de ingrediënten van je gerecht perfect gaar. Er zijn stoomovens die je direct aansluit op de waterleiding en er zijn stoomovens met een waterreservoir. Deze vul je handmatig bij.
Ja! Kies dan voor een combi-stoomoven. Deze stoomovens combineren een stoomfunctie met een heteluchtfunctie. Hierdoor is het gemakkelijk om te bakken op hoge temperaturen tot 230° Celsius, wat perfect is voor het maken van pizza's, taarten en vleesgerechten met een knapperige korst. Bovendien kun je hete lucht en stoom tegelijk gebruiken, waardoor je maaltijden boterzacht blijven.
Je bent weer aan het einde van dit artikel beland. Zoals je hebt gelezen kun je kiezen uit diverse ovenfuncties, en is er zelfs de mogelijkheid een stoomoven binnen je keuken in te bouwen. Hopelijk heb ik je wegwijs gemaakt in de wereld van stoomovens, zodat je binnenkort geniet van heerlijke gerechten bereid met stoom.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan feedback achter met onderstaande knoppen. Bedankt voor het lezen!