menu
close
Categorieën

Til Jouw Keuken naar een Hoger Niveau met de Beste Stoomoven

Vrouw en kind halen eten uit een stoomoven

Gestoomde zalm, broccoli en aardappeltjes...krijg je al trek? Met een stoomoven tover je de lekkerste maaltijden uit je keuken. Als je op zoek bent naar de beste stoomoven is het aanbod soms overweldigend. Geen zorgen! Met deze koopgids kies je een stoomoven die bij je past.

Laat onderstaande koopgids mét top 5 je helpen bij het kiezen van een stoomoven. Hier alvast een voorproefje:

(Mini) Air Fry Mini Oven,

(Mini) Air Fry Mini Oven,
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Ja
Grillvermogen: 1500
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 3
Reiniging oven: Beklede wand
Bekijk op Bol.com

Miele DG 2740 - Inbouw

Miele DG 2740 - Inbouw
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Nee
Grillvermogen: 1000
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4
Reiniging oven: Beklede wand
Bekijk op Bol.com

Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische

Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Nee
Grillvermogen: 0
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4
Bekijk op Bol.com

Waarom een stoomoven aanschaffen?

Een oven is het middelpunt van je keuken. Net als de beste inductiekookplaat wint een stoomoven steeds meer populariteit. Dat is niet voor niets: met een stoomoven bereid je lekkere, gezonde maaltijden. Je eten gaart door hete stoom, waardoor je het niet in boter of olie hoeft te bakken.

Daar blijft het niet bij: door te stomen blijft de voedingswaarde van je eten beter behouden. Met koken verliezen je groentes al snel 20 tot 50 procent van hun vitamines. Die vitamines krijg je met een stoomoven wél binnen. Ook de smaak overtreft gekookte groentes: broccoli smaakt beter dan ooit tevoren. 🥦

De meeste keukenapparaten zijn gemaakt om tijd te besparen. Denk maar aan een keukenmachine. Ook een stoomoven bespaart je kostbare tijd: stoom dringt direct door tot het eten en maakt je voedsel in no-time gaar. Binnen een half uur heb je een complete maaltijd op tafel staan.

Je schuift je aardappels, vis en groentes tegelijk in de oven. Je hoeft geen aparte pannetjes te gebruiken, waardoor je ook opruimwerk achteraf bespaart.

Verder zijn er stoomovens die je ook als 'gewone' oven gebruikt. Met deze combi-ovens heb je het beste van beide werelden: je stoomt je gerechten, maar je bakt ook een brood of taart met de heteluchtfunctie. Meer hierover lees je verderop!

Vind je een stoomoven te veel van het goede, maar zoek je een manier om met stoom te koken? Dan zijn er ook kleine stoomkokers die op je aanrecht passen, zoals deze stoomkoker van Russel Hobbs.

Voordelen:

  • Koken met stoom is gezonder
  • Je eten brandt niet meer aan
  • Veel mogelijkheden en extra functies
  • Weinig vervelende kookluchtjes
  • Met een combi-stoomoven bak je ook brood en pizza's 

Nadelen:

  • Duurder dan andere ovens
  • Je moet de oven vaker schoonmaken
  • Regelmatig ontkalken is belangrijk

Koopgids: hoe kies ik de beste stoomoven?

Of het nu gaat om een goede keukenweegschaal of een stoomoven – met onze koopgidsen zit je goed. Er zijn veel verschillende soorten stoomovens op de markt, dus ik begrijp dat een keuze maken niet makkelijk is. Om je te helpen, heb ik de belangrijkste specificaties op een rijtje gezet. Scroll snel verder!

Hoe werkt een stoomoven?

Een stoomoven is een type oven dat gebruikmaakt van stoom om voedsel te koken. Water bereikt het kookpunt en verandert in stoom dat je eten snel gaar maakt. Vis is malser en sappiger dan ooit tevoren, net als bij een sous-vide stick.

Je legt ingrediënten op de bijbehorende stoomplaten of stoombak en schuift alles in de oven. Welke gerechten je bereidt en hoe lang ze nodig hebben, verschilt per model.

vrouw en kind zetten pizza in de oven

Stoomoven of combinatie-oven?

Er zijn twee soorten stoomovens; solo-stoomovens en combi-stoomovens.

  • Een solo-stoomoven gebruikt enkel stoom. Je bereidt groenten, graansoorten (quinoa, couscous), rijst, aardappels en vis. Taart, pizza of lasagne bakken zit er meestal niet in, want stoom heeft een temperatuur van 100° Celsius.
  • Een combi-stoomoven heeft naast een stoomfunctie ook een heteluchtfunctie. Je bereidt een groot aantal gerechten, zowel met stoom als hete lucht. Als je graag bakt én gestoomde maaltijden bereidt, is deze oven iets voor jou. Sommige stoomovens voegen aan het begin van het bakproces stoom toe, zodat je stokbrood, pizza en lasagne een heerlijk knapperig korstje krijgt.

Hoge druk-stoomoven

Dan zijn er ook nog stoomovens onder druk. In een stoomoven onder hoge druk stijgt het kookpunt snel. Hierdoor neemt hitteoverdracht naar het voedsel toe, wat je tijdwinst geeft tijdens het koken. Ook behoud je nóg meer vitamines en mineralen. Vergelijk het met een snelkookpan.

Een stoomoven onder druk heeft een watertoevoer en -afvoer nodig. Ook is het tijdens het kookproces niet mogelijk om de oven te openen.

Een stoomoven zonder hoge druk heeft geen waterafvoer nodig. Je vult voor het koken elke keer zelf het waterreservoir met koud water uit de kraan. Bij een drukloze stoomoven duurt het kookproces langer, maar deze ovens zijn een stuk goedkoper.

Ovenfuncties

Elke oven heeft enkele handige standen. Vooral een combi-oven heeft verschillende automatische standen voor vis, vlees, brood en groenten. Zo hoef je zelf niet de temperatuur in te stellen.

Daarnaast zijn er ook algemene ovenfuncties. De meest voorkomende ovenstanden zijn:

  • Grillstand: Grillen is een veelgebruikte methode om eten te bereiden. Het verhit het voedsel boven of onder een grillbron, waardoor het een typische, zoete grillsmaak krijgt. Het is ideaal voor het maken van kippenvlees, vis en groenten zoals paprika, courgette en aubergine.
  • Onderwarmte: Bij onderwarmte komt de warmte alleen vanaf de onderkant van de oven. Je gebruikt deze functie voor au bain-marie of om een gerecht na te bakken.
  • Boven- en onderwarmte: Deze stand is ideaal voor het bakken van ovenschotels, cakes en taarten. Het is vooral slim voor gebak met bakpoeder of baking soda in het beslag.
  • Bovenwarmte: Deze ovenstand is goed voor zoete en hartige taarten waarvan de bodem al gebakken is. Gebruik de bovenwarmte-stand voor het bakken van de vulling. Het is ook handig voor een lasagne die te bleek is aan de oppervlakte.
  • Ontdooien: Met deze stand ontdooi je eten uit je vriezer. De stoomoven gebruikt hiervoor een temperatuur van rond de 60 °C.
  • Rijzen van brood: 40 °C is de ideale temperatuur om brood de laten rijzen. Met deze functie laat je je brood rijzen in de stoomoven, waarna je het met een heteluchtfunctie afbakt.

Temperatuur instellen

Bij een stoomoven stel je ook zelf de temperatuur in, net als bij andere typen ovens. De hoogste temperatuur is 100 °C. Voor aardappels, vlees en groenten is de beste temperatuur 100 °C.

Voor vis gebruik je een lagere temperatuur, rond de 80 °C. Zo wordt je vis lekker sappig. Wil je vis, groenten en aardappels tegelijk bereiden? Begin dan met het voorverwarmen van de groenten en aardappelen op 100 graden. Voeg hierna de vis toe en verlaag de stoomtemperatuur naar 80 graden.

Formaat

Er zijn stoomovens die zo groot zijn als de beste combimagnetron, maar er zijn ook grote inbouwstoomovens. Het ligt maar net aan hoeveel plek je hebt in je keuken.

De hoogte van een stoomoven ligt tussen de 36 en 60 cm. De afmetingen bepalen de inhoud van de oven. Dit is de hoeveelheid ruimte binnenin de oven. Voor een huishouden van één tot twee personen is 35 tot 40 liter voldoende. Als je huishouden groter is, biedt een inhoud van 40 tot 70 liter meer ruimte.

Kijk daarnaast naar de hoeveelheid inschuifhoogtes. Bij een solo stoomoven is het niet zo belangrijk op welke hoogte je de roosters inschuift, want de stoom omringt het gerecht aan alle kanten. Het aantal inschuifhoogtes bepaalt voornamelijk hoeveel platen met eten je in één keer de oven inschuift.

een zwarte inbouwoven in een moderne witte keuken

Inbouw of vrijstaand?

Een vrijstaande stoomoven zet je makkelijk ergens neer in je keuken, maar het ziet er nooit zo strak uit als een inbouw stoomoven.

Een inbouwstoomoven integreert naadloos in je keuken, net als beste inbouwkoffiemachine. Het is een zeker de moeite waard als je de ruimte hebt. Ze zijn wel een stuk duurder dan een vrijstaande stoomoven en het kost meer moeite om hem in te bouwen.

De 5 beste stoomovens op een rij

1. (Mini) Air Fry Mini Oven,

1. (Mini) Air Fry Mini Oven,
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Ja
Grillvermogen: 1500
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 3
Reiniging oven: Beklede wand

2. Miele DG 2740 - Inbouw

2. Miele DG 2740 - Inbouw
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Nee
Grillvermogen: 1000
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4
Reiniging oven: Beklede wand

3. Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische

3. Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische
Materiaal behuizing: RVS
Boven- en onderwarmte: Nee
Grillvermogen: 0
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Aantal inschuifhoogtes: 4

4. AEG BPS355061M

4. AEG BPS355061M
Boven- en onderwarmte: Ja
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Reiniging oven: Pyrolyse

5. Samsung NV70M3541RS 68 l A

5. Samsung NV70M3541RS 68 l A
Boven- en onderwarmte: Ja
Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties
Reiniging oven: Hydrolyse

Bediening en display

Steeds meer stoomovens hebben een touchscreen. Het ziet er mooi uit en past perfect in een moderne keuken. Knoppen zijn meestal net zo makkelijk te gebruiken. Je hebt hierbij de keuze tussen draaiknoppen of handmatige knoppen. Het is maar net wat je fijn vindt.

Dit kan een stoomoven ook

Groenten, rijst, granen, vlees en vis stomen zijn niet het enige wat een stoomoven doet. Het heeft verrassend veel mogelijkheden:

  • Groentes blancheren en invriezen: Als je een eigen moestuin hebt, krijg je veel oogst voor je kiezen. Het blancheren van een grote hoeveelheid groenten is in een stoomoven zo gepiept. Hierna bewaar je de groentes in de vriezer.
  • Gerechten opwarmen: Met de ovenstand 'stoomregeneratie' warm je gerechten opnieuw op. Dit duurt zo'n 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de portie.
  • Babyflessen reinigen: Het stomen van babyflessen heeft hetzelfde effect als uitkoken. Controleer of alle onderdelen van de fles bestand zijn tegen temperaturen tot 100 °C. Leg alle onderdelen los naast elkaar, zodat de stoom elk onderdeel ontsmet.
  • Fruit wecken: Als je zomerfruit uit je moestuin wilt bewaren, is wecken een goede methode. Vul de potten met fruit en poedersuiker, leg een vochtige rubberen ring rond de rand en klem het glazen deksel met de metalen klem vast. Zet de potten in de stoomoven en stel de temperatuur en tijd in volgens het schema.
  • Chocolade smelten: Smelt chocolade in de stoomoven: breek het boven een kleine, dichte pan of een metalen kom en dek het af met hittebestendige huishoudfolie. Zet het in de oven en verwarm het 15 minuten op 50 °C.
  • Gistdeeg laten rijzen: Gistdeeg voor brood en pizza kun je in de stoomoven laten rijzen. Dit is sneller dan het op een warm plekje laten rijzen. Zet het deeg in een afgedekte kom, op een rooster. Stel temp op 40 °C en laat het rijzen tot het volume verdubbeld is. Gebruik automatisch programma, indien aanwezig.
Verdeel ingrediënten altijd goed over de schaal, zodat de stoom alle voedingsmiddelen optimaal bereikt en gaart. De meeste stoomovens hebben bijgeleverde stoomschalen met gaatjes. Deze plaats je onder een opvangbak, zodat je overtollig water opvangt.

Hoe maak je een stoomoven schoon?

Maak je stoomoven regelmatig schoon om de levensduur te verlengen. Ingebouwde reinigingsprogramma's en ontkalkingsprogramma's maken het onderhoud van je stoomoven makkelijker. Dit zijn kant-en-klare functies op je stoomoven.

Zo leeg je het waterreservoir na elke stoombeurt. Dit is met een reinigingsprogramma een stuk makkelijker: plaats een diepe bakplaat onderin de oven en selecteer de legen reservoir-optie op het ovenmenu. Volg de instructies en droog vervolgens de binnenkant van de oven met een doek. Laat de ovendeur open totdat de oven volledig droog is.

Zonder deze ingebouwde reinigingsprogramma's moet je zelf aan de slag. Je hebt lang geen dure middelen nodig. De binnenzijde reinig je met een zacht doekje en ovenreiniger. Gebruik geen ruwe (schuurspons). Maak de oven tot slot goed droog met een schone doek.

Daarnaast zijn er ook stoomovens met speciale zelfreinigende functies, zoals pyrolyse, katalytische wanden of hydrolyse. Ze zijn eenvoudiger dan ze klinken!

  • Pyrolyse: Een pyrolytische stoomoven verbrandt vet en vuil op een hoge temperatuur. Dit creëert as, wat je makkelijk met een doekje wegneemt. Vetvlekken schrobben is met deze functie verleden tijd. De pyrolyse-functie schakel je in de meeste gevallen in met een knop. De oven warmt op tot 500 °C en na 1 à 2 uur is de reinigingsfunctie klaar. Om veiligheidsredenen vergrendeld de ovendeur zodra je de pyrolyse functie aanzet.
  • Katalyse: Katalyse-stoomovens hebben gebruiken katalysatie. Dit is een chemische techniek waarbij een specifieke stof (de katalysator) vet verbrandt bij een lagere temperatuur dan normaal. Het verbranden van vet vindt zo plaats bij 200° C, wat lager is dan de gebruikelijke bak- en braadtemperaturen. Rond de 200 °C gaat vet spatten. De speciale wanden vangen deze vetspetters op. Deze katalytische wanden zijn poreus en nemen vet op. Na het zelfreinigende programma neem je de oven zelf af met een ontvettend schoonmaakmiddel. Omdat de katalytische wanden langzaam verzadigd raken, hebben de wanden een maximale levensduur van 5 jaar.
  • Hydrolyse: De hydrolyse-functie reinigt je stoomoven met water. Je hoeft alleen maar water en afwasmiddel op de bodem van de oven te gieten en vervolgens de oven op de hydrolyse-stand te zetten. Dit programma duurt meestal een half uur. Het water en afwasmiddel lossen het vet en de etensresten op. Na het stoomprogramma verwijder je de resten met een zachte doek.

Moet je een stoomoven ontkalken?

Ja, een stoomoven moet je ontkalken, omdat in water kalk zit. Na verloop van tijd hoopt de kalk zich op in je stoomoven, waardoor prestaties achteruit hollen. Om je stoomoven in topconditie te houden, is het aan te raden om de oven regelmatig te ontkalken.

Hoe vaak je een stoomoven ontkalkt, hangt af van de waterhardheid. Hoe harder het water, hoe vaker je moet ontkalken.

Het ontkalken van je stoomoven doe je zo: je selecteert een reinigingsprogramma op de oven, zoals een ontkalkingsprogramma. Hierna verwijder je het waterreservoir en vult het met water en speciaal ontkalkingsmiddel.

Na het programma spoel je het waterreservoir een paar keer uit en de oven is weer klaar voor de volgende ronde.

Het ontkalken van een hoge druk-stoomoven vergt een iets andere aanpak. Ik raad je aan om eerst de gebruiksaanwijzing van je apparaat erbij te pakken voordat je begint.

In de handleiding staat precies beschreven hoe je je stoomoven het beste ontkalkt. Meestal heb je bij het ontkalken van hoge druk-stoomovens een doseerspuit nodig, waarmee je het ontkalkingsmiddel in de stoomoven aanbrengt.

Specificaties van de beste stoomovens naast elkaar

Goed, nu je weet wat de belangrijkste punten van een stoomoven zijn en wat ze inhouden, is het tijd voor de top 5. Hier zijn de beste producten van dit moment!

Materiaal behuizingBoven- en onderwarmteStoomsoortenAantal inschuifhoogtesReiniging oven
1(Mini) Air Fry Mini Oven,RVSJa100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties3Beklede wand
2Miele DG 2740 - InbouwRVSNee100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties4Beklede wand
3Siemens iQ700 CD634GAS0 oven ElektrischeRVSNee100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties4Beklede wand
4AEG BPS355061MRVSJa100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties4Pyrolyse
5Samsung NV70M3541RS 68 l ARVSJa100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties4Hydrolyse

(Mini) Air Fry Mini Oven,

Materiaal behuizing: RVS

Boven- en onderwarmte: Ja

Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties

Aantal inschuifhoogtes: 3

Reiniging oven: Beklede wand

Miele DG 2740 - Inbouw

Materiaal behuizing: RVS

Boven- en onderwarmte: Nee

Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties

Aantal inschuifhoogtes: 4

Reiniging oven: Beklede wand

Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische

Materiaal behuizing: RVS

Boven- en onderwarmte: Nee

Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties

Aantal inschuifhoogtes: 4

Reiniging oven: Beklede wand

AEG BPS355061M

Materiaal behuizing: RVS

Boven- en onderwarmte: Ja

Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties

Aantal inschuifhoogtes: 4

Reiniging oven: Pyrolyse

Samsung NV70M3541RS 68 l A

Materiaal behuizing: RVS

Boven- en onderwarmte: Ja

Stoomsoorten: 100% stoom: alleen stoomfunctie, geen bakfuncties

Aantal inschuifhoogtes: 4

Reiniging oven: Hydrolyse

Veelgestelde vragen over de beste stoomoven

Hopelijk heb je de belangrijkste informatie in deze koopgids gevonden. Zo niet, dan vind je hieronder nog enkele vragen over de beste stoomoven.

Waarom een stoomoven kopen?

Met een stoomoven bereid je eten met meer smaak en vitamines. Als je bijvoorbeeld groentes in water kookt, blijven vitamines achter in het water. Je schuift groentes, vis en aardappeltjes tegelijk in de oven. Zo is je gerecht in één keer klaar. Als je een stoomoven ook als "gewone" oven wilt gebruiken, kies je voor een combi-stoomoven. Zo bak je ook brood of pizza.

Hoe lang eten opwarmen in stoomoven?

Hoe lang je eten nodig heeft om op te warmen, verschilt. Het opwarmen in een stoomoven heet regenereren. Zoek in het programmaoverzicht de functie 'regenereren'. Gemiddeld warm je een maaltijd in 15 minuten op.

Hoeveel stroom verbruikt een stoomoven?

Als je het over een stoomoven hebt, verbruikt deze tussen de 2200 en 3600 Watt per jaar. Het jaarlijkse energieverbruik van een stoomoven berekenen je als volgt: aantal uren per dag gebruik × aantal dagen per jaar gebruik × (vermogen apparaat in Watt / 1000).

Een stoomoven van 2200 Watt die een half uurtje per dag aan staat, kost zo 401,5 Watt. Met een stroomprijs van € 0,74 euro, kost een stoomoven dan € 297,11 per jaar.

Als je precies wilt weten hoeveel je stoomoven verbruikt, schakel je de hulp van een energiemeter in.

Hoe werkt een stoomoven?

Stoomovens gebruiken stoom om eten te garen. Ze creëren stoom door het verhitten van water. De stoom maakt de ingrediënten van je gerecht perfect gaar. Er zijn stoomovens die je direct aansluit op de waterleiding en er zijn stoomovens met een waterreservoir. Deze vul je handmatig bij.

Kun je in een stoomoven ook bakken?

Ja! Kies dan voor een combi-stoomoven. Deze stoomovens combineren een stoomfunctie met een heteluchtfunctie. Hierdoor is het gemakkelijk om te bakken op hoge temperaturen tot 230° Celsius, wat perfect is voor het maken van pizza's, taarten en vleesgerechten met een knapperige korst. Bovendien kun je hete lucht en stoom tegelijk gebruiken, waardoor je maaltijden boterzacht blijven.

Conclusie

Je bent weer aan het einde van dit artikel beland. Zoals je hebt gelezen kun je kiezen uit diverse ovenfuncties, en is er zelfs de mogelijkheid een stoomoven binnen je keuken in te bouwen. Hopelijk heb ik je wegwijs gemaakt in de wereld van stoomovens, zodat je binnenkort geniet van heerlijke gerechten bereid met stoom.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan feedback achter met onderstaande knoppen. Bedankt voor het lezen!

Rachell Van Gool

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up