menu
close
Categorieën

Hét Beste Stoomstrijkijzer voor een Kreukloze Blouse

Persoon gebruikt wit stoomstrijkijzer

Vind jij strijken een vervelend klusje? Helaas moet dat gekreukelde overhemd er toch aan geloven. Een strijkijzer met stoom laat kreukels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zo is dit klusje binnen een oogwenk voorbij - zeker met je favoriete serie op de achtergrond! Lees verder voor het beste stoomstrijkijzer. 🥳

Philips 3000 series DST3011/20

Philips 3000 series DST3011/20
Vermogen: 2100 W
Materiaal zool: Keramische coating
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Bekijk op Bol.com

Braun TexStyle 3 SI3030PU

Braun TexStyle 3 SI3030PU
Vermogen: 0 W
Materiaal zool: Keramische coating
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer
Vermogen: 0 W
Materiaal zool: Aluminium
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Bekijk op Bol.com

Waarom een stoomstrijkijzer aanschaffen?

Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer met stoomfunctie. Met een stoomstrijkijzer haal je makkelijk lichte kreukels uit je kleding. Dat werkt zo: je vult het strijkijzer met water, waarna stoom door de gaatjes van de de zool verdampt. Deze stoom dringt diep door tot de vezels van de stof. 👚

Je bepaalt zelf wanneer je de stoomfunctie gebruikt: met één druk op de knop geef je een extra stoomstoot om hardnekkige kreukels weer glad te maken.

Een stoomstrijkijzer heeft een klein waterreservoir dat je vult door een opening aan de bovenkant. Door het kleine formaat van het waterreservoir is het apparaat snel klaar voor gebruik. Daarnaast is het apparaat compact en berg je het makkelijk op in de kast.

Heb je op wekelijkse basis niet zoveel was om te strijken en zoek je een apparaat dat je eenvoudig gebruikt? Kies dan een stoomstrijkijzer en een een goede strijkplank.

Ben je op zoek naar een apparaat dat geschikt is voor grote hoeveelheden was? Dan past het beste strijkijzer of een stoomgenerator misschien beter bij je. Een stoomgenerator is een krachtigere versie van een stoomstrijkijzer, met een continue stoomproductie en groot waterreservoir. Omdat het strijkijzer zelf geen waterreservoir bevat, is de bout licht.

Koopgids: hoe kies ik het beste stoomstrijkijzer?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van belangrijke specificaties, zodat je het type strijkijzer kiest dat bij je past. ⤵️

Een goede strijkzool

Het belangrijkste onderdeel van een strijkijzer is de strijkzool. De strijkzool glijdt over je kleding en zorgt voor kreukvrije was. Hierbij kun je letten op het materiaal en de vorm van de zool.

De strijkzool is verkrijgbaar in verschillende materialen: aluminium, keramische coating, keramiek of roestvrij staal. Hieronder lees je de voor- en nadelen van deze materialen.

Aluminium

Een aluminium strijkzool is licht van gewicht. Hierdoor heb je nooit teveel gewicht op je pols. Ook geleidt dit materiaal warmte goed: precies wat je nodig hebt voor een glad overhemd. Aluminium is bovendien goedkoop, wat het een perfect materiaal maakt voor je strijkzool.

Wit stoomstrijkijzer strijkt kledingstuk

Keramische coating

Een keramische coating is een laagje keramiek met daaronder aluminium, roestvrij staal of een legering van beiden. De keramische coating geleidt warmte goed. Het nadeel is dat het laagje keramiek na verloop van tijd slijt. Zoek je een materiaal dat langer mee gaat? Kies dan voor aluminium, keramiek of emaille.

Keramiek

Het verschil tussen keramiek en een keramische coating is dat een keramische coating slechts een laagje keramiek is. Bij een volledig keramische strijkzool is dit niet het geval, want de hele zool is gemaakt van 100% keramiek. Hierdoor heeft dit materiaal een lange levensduur én plakt het niet aan kleding tijdens het strijken. Ook is keramiek krasbestendig.

Emaille

Emaille is net als keramiek een goede warmtegeleider met een lange levensduur. Emaille is het gladste materiaal voor een strijkzool, waardoor het moeiteloos over je kledingstukken glijdt. Bovendien is het materiaal krasbestendig.

Vorm van de strijkzool

Een brede strijkzool met een kleine punt is de beste vorm voor een stoomstrijkijzer. Waarom? De breedte is nodig om grote stukken stof glad te krijgen en de spitse punt maakt het mogelijk om tussen knoopjes en over lastige hoekjes en zakken te strijken. Met een afgeronde zool strijk je daarnaast achteruit.

Temperatuurstanden: manueel of automatisch?

Niet elke soort stof heeft dezelfde temperatuur nodig. Gelukkig kies je bij een stoomstrijkijzer zelf de temperatuurstand.

Er zijn ook steeds meer strijkijzers die géén thermostaat hebben. Deze strijkijzers passen zich automatisch aan - hierdoor hoef je nooit meer je was te sorteren voor het strijken. Ook geven dit soort stoomstrijkijzers geen brandplekken wanneer je het strijkijzer per ongeluk op zijn zool laat staan.

De 5 beste stoomstrijkijzers op een rij

1. Philips 3000 series DST3011/20

1. Philips 3000 series DST3011/20
Vermogen: 2100 W
Materiaal zool: Keramische coating
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

2. Braun TexStyle 3 SI3030PU

2. Braun TexStyle 3 SI3030PU
Vermogen: 0 W
Materiaal zool: Keramische coating
Type antikalksysteem: Zelfreinigend

3. Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

3. Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer
Vermogen: 0 W
Materiaal zool: Aluminium
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

Op stoom komen

Wil je een hardnekkige kreuk glad krijgen? Met een krachtige stoomstoot ga je die te lijf. Het strijkijzer geeft dan gedurende een aantal seconden een extra hete stoot stoom. Door de hitte en het vocht van de stoom worden kreukels weer recht.

De stoomdruk bepaalt de kracht waarmee de stoom uit het ijzer komt. Dit staat aangegeven met gram per minuut. Hoe hoger het aantal gram per minuut, hoe krachtiger de stoom.

Gemiddeld geeft een stoomstrijkijzer een stoomstoot van van 300 g/min. De opwarmtijd bepaalt hoe lang het duurt voor de stoomfunctie klaar is voor gebruik. Dit ligt gemiddeld tussen de 15 en 35 seconden.

De hoeveelheid stoom die je nodig hebt, verschilt per kledingstuk. Hoe dikker de stof, hoe meer stoom.

Heb je haast en zoek je een manier om je favoriete kledingstuk te stomen? Zelf kleding stomen kan op allerlei manieren, ook zónder strijkijzer. 😉

Waterreservoir

Het waterreservoir is essentieel om stoom te creëren. De inhoud bepaalt hoe veel je kunt stomen. Een groot waterreservoir lijkt handig, maar vergeet niet dat je dit gewicht tijdens het strijken tilt. Zo min mogelijk extra gewicht tillen? kies dan voor een klein waterreservoir. Over het algemeen heeft een stoomstrijkijzer een reservoir met een grootte tussen de 200 ml en 350 ml.

Met een extra grote vulopening hoef je niet te prutsen onder de kraan. Sommige stoomstrijkijzers hebben een meegeleverd vulbekertje, waarmee je het waterreservoir gemakkelijk bijvult zonder te knoeien.

Soms is het mogelijk om gefilterd water in je strijkijzer te gebruiken. Gefilterd water voorkomt extra kalkopbouw in je apparaat, maar niet alle stoomstrijkijzers hebben de optie om gefilterd water te gebruiken. Lees daarom altijd eerst de handleiding, zodat je weet welk water je het best gebruikt.

Hardheid van het water - hard water is voor de meeste stoomstrijkijzers geen probleem. Sterker nog - ze zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. Let erop dat je het strijkijzer tijdig ontkalkt om problemen te voorkomen én de levensduur van je strijkbout te verlengen. Het is aan te raden om iedere maand je stoomstrijkijzer te ontkalken. 

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Aandacht schenken aan het vermogen van het stoomstrijkijzer is de moeite waard: het hangt nauw samen met een mooi resultaat én het bepaalt de kosten van je stoomstrijkijzer. Bij een stoomstrijkijzer ligt het vermogen tussen de 800 en 2200 Watt. Een strijkijzer van 2000 watt die je anderhalf uur per week gebruikt, verbruikt dan 75 kWh en kost op jaarbasis rond de €18.

Handige functies

Er zijn een aantal handige functies die het gebruik van het stoomstrijkijzer nóg makkelijker maken. Welke dat zijn, lees je hieronder!

Automatische uitschakeling

Automatische uitschakeling vergroot de veiligheid rondom de strijkplank én bespaart energie. Het apparaat schakelt zichzelf wanneer je het een tijdje niet gebruikt. Zo hoef je nooit meer te twijfelen of je het stoomstrijkijzer wel óf niet hebt uitgezet. 😉

Snoer: flexibiliteit en lengte

Een snoer dat in de weg zit zorgt voor veel ergernis tijdens het strijken. Met een draadloos stoomstrijkijzer ben je voorgoed van dit probleem af. Deze stoomstrijkijzers zijn meestal iets duurder. Kies je toch voor een strijkijzer met kabel? Vergeet dan niet op de lengte te letten, zeker wanneer je strijkplank ver van een stopcontact staat. Gemiddeld is een snoer 2 meter lang.

Een groen stoomstrijkijzer

Indicatielampje

Een indicatielampje geeft aan wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Kalk in je strijkijzer is helaas onvermijdelijk, waardoor tijdig ontkalken geen overbodige luxe is. Met een indicatielampje hoef je dit gelukkig niet zelf in de gaten te houden, wel zo handig! Meer over ontkalken lees je verderop.

Watersproeier

Een geïntegreerde watersproeier produceert fijne nevel die de stof gelijkmatig bevochtigt, zodat je kreuken gemakkelijk gladstrijkt.

Druppelstop-systeem

Een druppelstop-systeem (ofwel drop-stop) is een redelijk nieuw snufje. Maar wat houdt het in? Met een druppelstop-systeem hoef je niet bang te zijn dat je lelijke watervlekken op je blouse krijgt tijdens het strijken. Het systeem laat al het water omzetten in stoom, waardoor geen lekken ontstaan.

Ook zonder druppelstop-systeem zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die een lekkend strijkijzer voorkomen.

Gewicht

Het gewicht van het strijkijzer is voor velen een eigenschap om rekening mee te houden. Helaas ben je vaker wel dan niet een hele poos kwijt aan je was wegwerken. Omdat je al die tijd het strijkijzer in je hand houdt, is het verstandig om te kiezen voor een licht strijkijzer.

Waar je wél op kunt letten is de inhoud van het waterreservoir. Het gewicht dat vermeld staat bij het strijkijzer is het gewicht zónder gevuld waterreservoir. Het waterreservoir zit op de strijkbout, waardoor je dit gewicht telkens meetilt.

persoon gebruikt stoomstrijkijzer op strijkplank

Antikalk systeem: zelfreinigend en meer

Waar water is, verschijnt vanzelf kalk. Ontkalk je stoomstrijkijzer regelmatig om het in goede conditie te houden. Sommige stoomstrijkijzers hebben een ingebouwd anti-kalk systeem, wat dit klusje uit handen neemt. Zo hoef je met zelfreinigend stoomstrijkijzer nooit meer zelf te ontkalken.

Met een kalkverzamelaar breken de kalkdeeltjes eenvoudig af waarna ze automatisch verzamelen in het uitneembare kalkreservoir. Het reservoir neem je elke 3 maanden uit om het schoon te maken - easy!

Een cartridge (of cassette) zit in je strijkijzer en ontkalkt het water. Deze cartridge vervang je om de 3 tot 6 maanden. De prijs van deze cartridge loopt van een paar euro tot enkele tientjes - houd hier rekening mee.

Een ander antikalk systeem dat iets vaker voorkomt is het kalkstaafje. Dit staafje trekt kalk aan. Het staafje spoel je regelmatig om óf zet je in een kopje met azijn of citroen. Lees in de handleiding hoe je dat precies doet bij jouw apparaat.

Een laatste antikalk systeem is een ingebouwd reinigingsprogramma (ook wel spoelsysteem). Behalve het juiste programma selecteren, hoef je hier niet veel voor te doen. Lees in de handleiding van je stoomstrijkijzer hoe je het juiste reinigingsprogramma inschakelt.

Ook de strijkzool heeft af en toe wat aandacht nodig. Regelmatig ontkalken is al een goede eerste stap, maar het liefst maak je de strijkzool af en toe schoon met een nat doekje of zacht sponsje. Let op: gebruik nooit een schuurspons. Het helpt ook om al stomend over een oude lap te strijken om de kalk uit de gaatjes in de zool te krijgen. 

Hoe ontkalk je een stoomstrijkijzer?

Wanneer je stoomstrijkijzer geen ingebouwd anti-kalk systeem heeft, dien je het zelf te ontkalken. Het liefst ontkalk je het apparaat iedere maand. Een ingebouwd indicatorlampje geeft aan wanneer het tijd is voor de ontkalk beurt - zo hoef je er zelf niet meer aan te denken.

Maar hoe kun je het stoomstrijkijzer dan het beste zelf ontkalken? Meng één kopje water met één kopje schoonmaakazijn en giet dit in het waterreservoir van je strijkijzer. Verwarm het strijkijzer zoals gewoonlijk. Wanneer het apparaat opgewarmd is, druk je een paar keer op de stoomknop.

Zet hierna het strijkijzer uit en laat het mengsel een uurtje inwerken. Hierna laat je het strijkijzer leeglopen en spoel je het nog een paar keer om met water - klaar is kees!

Specificaties van stoomstrijkijzers naast elkaar

VermogenMateriaal zoolType antikalksysteemInhoud waterreservoir
1Philips 3000 series DST3011/202100 WKeramische coatingKalkverzamelaar300 ml
2Braun TexStyle 3 SI3030PU0 WKeramische coatingZelfreinigend270 ml
3Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer0 WAluminiumKalkverzamelaar0.35 l
4Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer2000 WIJzerNiet van toepassing220 ml
5Tefal Easygliss Plus FV57352500 WDurilium AirglideZelfreinigend270 ml

Philips 3000 series DST3011/20

Vermogen: 2100 W

Materiaal zool: Keramische coating

Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

Inhoud waterreservoir: 300 ml

Braun TexStyle 3 SI3030PU

Vermogen: 0 W

Materiaal zool: Keramische coating

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Inhoud waterreservoir: 270 ml

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

Vermogen: 0 W

Materiaal zool: Aluminium

Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

Inhoud waterreservoir: 0.35 l

Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer

Vermogen: 2000 W

Materiaal zool: IJzer

Type antikalksysteem: Niet van toepassing

Inhoud waterreservoir: 220 ml

Tefal Easygliss Plus FV5735

Vermogen: 2500 W

Materiaal zool: Durilium Airglide

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Inhoud waterreservoir: 270 ml

Veelgestelde vragen over stoomstrijkijzers

Heb je nog vragen over de soorten strijkijzers? Hieronder vind je de antwoorden!

Kun je kraanwater gebruiken in een stoomstrijkijzer?

Ja, stoomstrijkijzers zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Voorkom problemen door het strijkijzer regelmatig te ontkalken - ongeveer elke maand.

Wat is het verschil tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator?

Een stoomstrijkijzer is een licht en compact strijkijzer met stoomfunctie. Het heeft een klein waterreservoir dat bovenop het strijkijzer zit. In een stoomgenerator past daarentegen meer water. Hierdoor is het apparaat een stuk groter en zwaarder. Door het grote waterreservoir produceert een stoomgenerator meer stoom dan een stoomstrijkijzer. Dit haalt hardnekkige kreukels uit je kleding.

Heb je niet zo veel was per week? Kies dan voor een stoomstrijkijzer. Heb je een huishouden dat veel was produceert? Een stoomgenerator is dan perfect!

Wat is het beste stoomstrijkijzer voor overhemden?

Om een overhemd kreukvrij te krijgen, is het belangrijk om een strijkijzer te kiezen met een spitse punt. Deze punt maakt het mogelijk om op de kraag en tussen knoopjes de strijken. Daarnaast voorkomt een druppelstop-systeem lelijke watervlekken op je blouse.

Hoe ontkalk je een stoomstrijkijzer?

Meng één kopje water met één kopje schoonmaakazijn en giet dit in het waterreservoir van je strijkijzer. Verwarm het strijkijzer zoals gewoonlijk. Wanneer het apparaat opgewarmd is, druk je een paar keer op de stoomknop. Zet hierna het strijkijzer uit en laat het mengsel een uurtje inwerken. Hierna laat je het strijkijzer leeglopen en spoel je het nog een paar keer om met water - klaar is kees! Ontkalk ongeveer elke maand je stoomstrijkijzer.

Conclusie

Goed voor de dag komen is geen probleem met het beste stoomstrijkijzer. Je strijkt met gemak je favoriete blouse én je bent ook nog eens super snel klaar. Na gebruik berg je het compacte apparaat zo op.

Nu je weet wat de belangrijkste eigenschappen van een stoomstrijkijzer zijn, weet je precies waar je op moet letten. Scroll nog even naar boven om de producten te bekijken, want de beste hebben wij al voor je geselecteerd!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up