menu
close
Categorieën

Hét Beste Strijkijzer voor Kreukvrije Was

strijkijzer die kleding strijkt

Ook geen zin om weer een halve zaterdag weg te zijn aan het strijken? Een laptop met Netflix aan maakt het iets minder pijnlijk, maar dan nog strijk ik er vaak meer kreukels in dan dat ik eruit haal. Dit artikel geeft je de handigste tips voor het strijken van was én – het belangrijkste van allemaal – de top 5 beste strijkijzers van dit moment, zodat je nooit meer langer hoeft te strijken dan nodig is.

CHI Steam Titanium

CHI Steam Titanium
Snoerlengte: 300 cm
Bekijk op Bol.com

Black + Decker IR1010 Light

Black + Decker IR1010 Light

PurSteam Scratch Resistant 1700W

PurSteam Scratch Resistant 1700W

Waarom een strijkijzer aanschaffen?

Kreukels in kleding lijken onverzorgd en niet netjes, dus die halen we het liefste eruit. De makkelijkste manier om dat te doen is door te strijken. Een strijkijzer haalt met warmte en het gewicht van stoom de kreukels eruit; het enige dat jij hoeft te doen, is het strijkijzer over de kleren heen te wrijven – easy!

Het kan gebeuren dat je geen strijkijzer bij de hand hebt, gelukkig zijn er dan ook veel mogelijkheden om kreukels uit je kleding te krijgen.

Om wat orde in de chaos van verschillende strijkijzers te scheppen heb ik de top 5 beste strijkijzers van dit moment voor je op een rij gezet. Ook staan er een aantal specificaties bij om te vergelijken. Strijken zonder strijkijzer zit er niet meer bij!

Koopgids: hoe kies ik het beste strijkijzer?

Er zijn allerlei type strijkijzers met verschillende specificaties. Kan je door de bomen het bos niet meer zien? Geen nood! In deze koopgids zal ik je alles vertellen wat je moet weten over strijkijzers.

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Het eerste wat je tegenkomt in je zoektocht naar een nieuw strijkijzer, is dat er ook nog zoiets bestaat als een stoomgenerator. Deze doet hetzelfde, je kleding kreukvrij maken, maar er zijn een aantal verschillen die je moet kennen zodat je de juiste keuze maakt.

Stoomstrijkijzer

Laat ik beginnen met een stoomstrijkijzer. Tegenwoordig werken alle moderne strijkijzers met een stoomfunctie. Deze zorgt ervoor dat kreukels er makkelijker uit het stof gaan dan enkel de warmte van het ijzer toestaat.

Zelfs al staat 'stoom' niet in de naam van het product, je ziet bij de specificaties dat hij een stoomfunctie heeft. Een strijkijzer varieert sterk in prijs omdat de specificaties, zoals het formaat de watertank en gebruikstijd, ook erg variëren.

Voordelen:

 • Goedkoper dan de stoomgenerator
 • Warmt snel op
 • Compact
 • Gemakkelijk te gebruiken

Nadelen:

 • Je moet meer moeite doen voor hetzelfde resultaat
 • Hij is zwaarder dan een stoomgenerator
 • Kleine watertank moet je vaker bijvullen

Stoomgenerator

De stoomgenerator is de grote broer van het stoomstrijkijzer. Hij is breder, zwaarder en groter door zijn externe watertank. Dat laatste is belangrijk, want het betekent dat je het gewicht van het water niet hoeft mee te dragen. Ook is de tank groter, waardoor je hem niet zo vaak hoeft bij te vullen.

Een stoomgenerator handig wanneer je grotere kreukels aan wil pakken of erg veel strijkt, doordat hij krachtiger stoomt dan een strijkijzer. Helaas maat dat gebruiksgemak hem ook een stuk duurder dan het strijkijzer.

Voordelen:

 • Strijkt krachtiger grote kreukels glad
 • Door grotere watertank hoef je niet snel bij te vullen
 • Gemakkelijk te bewegen door lichter ijzer 

Nadelen:

 • Duurder
 • Zwaar, groot en lastig te verplaatsen en op te bergen
 • Mogelijk te zwaar en groot voor een normale strijkplank
 • Duurt langer voordat hij warm is
 • Lawaaiiger

Ga je voor het stoomstrijkijzer? Dan ben je hier op de juiste plek, want hier lees je je in over de belangrijkste specificaties van strijkijzers. Om je ook hier de juiste keuze in te laten maken heb ik ze voor je op een rij gezet.

De 5 beste strijkijzers op een rij

1. CHI Steam Titanium

1. CHI Steam Titanium
Snoerlengte: 300 cm

2. Black + Decker IR1010 Light

2. Black + Decker IR1010 Light

3. PurSteam Scratch Resistant 1700W

3. PurSteam Scratch Resistant 1700W

4. BOSCH SENSIXX’X TDA3022GB

4. BOSCH SENSIXX’X TDA3022GB
Vermogen: 2900 W
Snoerlengte: 2.50 m
Type antikalksysteem: Zelfreinigend

5. Black + Decker IR1010 Light

5. Black + Decker IR1010 Light

Stoomdruk

Om te bepalen of het strijkijzer effectief kreuken uit je kleding haalt, moet je bij de stoomdruk zijn. Dit bepaalt de kracht waarmee de stoom uit het ijzer komt en kreukels glad strijkt.

Gemiddeld heeft een strijkijzer een stoomdruk van 35 g/min – oftewel gram per minuut. Hoe hoger de stoomdruk, hoe beter het strijkijzer kreukels wegwerkt.

Stoomstoot

Niet te verwarren met stroomstoot, want dit heeft niks met stroom te maken. Een stoomstoot is een extra hoeveelheid stoom waarmee je hardnekkige kreukels gladstrijkt. Hier geldt ook weer: hoe hoger de stoomstoot hoe beter de kreukels uit je kleding te strijken zijn. Het gemiddelde strijkijzer heeft een stoomstoot van 300 g/min.

Waterreservoir

Dit is de watertank van het strijkijzer. Hoe groter deze is, hoe minder je hem hoeft bij te vullen. Wel is het zo dat een grote watertank het strijkijzer zwaarder en minder wendbaar maakt. Een gemiddeld waterreservoir is 0,3 liter.

Afhankelijk van hoeveel je strijkt en hoeveel stoom het strijkijzer precies gebruikt, moet je het reservoir wellicht een keer tussendoor bijvullen.

Anti-kalksysteem

Overal waar water is, is kalk de dichtstbijzijnde vijand, zo ook bij een strijkijzer. Om dit te voorkomen hebben sommige strijkijzers een ingebouwd anti-kalksysteem. Daarbij hebben sommigen een ingebouwd indicatorlampje om aan te geven wanneer het tijd is om te ontkalken. Heeft je systeem dit niet, dan moet je er zelf aan denken. Elke 3 maanden is in de meeste gevallen een goede richtlijn.

Kies je voor een strijkijzer zonder dit systeem (een kalkverzamelaar), dan moet je zo nu en dan het kalk zelf moeten verwijderen.

Opwarmtijd

Strijkijzers moeten voor gebruik eerst opwarmen. Het ene strijkijzer doet dit sneller dan de ander en wanneer je vlug iets wil strijken, is een snelle opwarming wel zo handig. Twee minuten opwarmtijd is redelijk standaard, maar je hebt modellen die het binnen een halve minuut doen. Let wel: vaak geldt dat hoe groter het waterreservoir is, hoe langer de opwarmtijd.

Het snoer

Zoals veel dingen tegenwoordig, zijn strijkijzers ook draadloos verkrijgbaar. Niks is zo vervelend als een snoer dat je in de weg zit; een draadloos strijkijzer lost dit probleem op.

Wel zijn deze strijkijzers wat duurder. Kies je dus toch voor een met kabel? Vergeet dan niet op de lengte te letten. Gemiddeld is een snoer 2 meter lang. Staat je strijkbout verder van het stopcontact? Dan is een langer snoer wel zo handig!

Specificaties van strijkijzers naast elkaar

DraadloosType antikalksysteemMinuten tot aan gebruik
1CHI Steam TitaniumNee
2Black + Decker IR1010 LightNee
3PurSteam Scratch Resistant 1700WNee
4BOSCH SENSIXX’X TDA3022GBNeeZelfreinigend
5Black + Decker IR1010 LightNeeZelfreinigend

CHI Steam Titanium

Draadloos: Nee

Black + Decker IR1010 Light

Draadloos: Nee

PurSteam Scratch Resistant 1700W

Draadloos: Nee

BOSCH SENSIXX’X TDA3022GB

Draadloos: Nee

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Black + Decker IR1010 Light

Draadloos: Nee

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Onderhoud van een strijzer

Hoe graag we het liefst niks zelf zouden willen doen, zelfs de zelfreinigende strijkijzers moeten handmatig worden onderhouden door ons. Gelukkig zijn er gemakkelijke manieren om je strijkijzer een lang leven te geven!

De strijkijzerzool

Het ijzer van het strijkijzer wordt ook wel de zool genoemd. Dit is het gedeelte waarmee je over de kleding strijkt. Op den duur pikt zo'n zool wat vuiligheid op, en dit wil je niet over je schone kleding heen wrijven.

De zool is gelukkig makkelijk schoon te maken door hem een half uurtje op een doekje met schoonmaakazijn te zetten. Zorg er wel voor dat het ijzer volledig koud is voor je hem neer zet. Na een half uurtje ben je good to go met een schone zool!

Kalk (kalkverzamelaar)

Er zijn strijkijzers die kalk zelf verwijderen, degene die dit niet doen hebben een kalkfilter die het kalk daar bewaart tot jij het eruit haalt. Dit moment is gekomen wanneer kalkdeeltjes uit de gaatjes van het ijzer komen, wat doorgaans 1 keer per maand gebeurt. Het ontkalken gaat als volgt:

 • Meng 1 kop water met 1 kop azijn en giet dit in je strijkijzer
 • Verwarm het strijkijzer en druk daarna een paar keer op de stoomknop
 • Zet het strijkijzer uit en laat het mengsel ongeveer een uur inwerken
 • Laat je strijkijzer leeglopen en spoel het een paar keer na met schoon kraanwater

Kalk (anti-kalksysteem)

Zelfs wanneer je strijkbout de kalk zelf reinigt, betekent dit niet dat je helemaal niets hoeft te doen. Dit type strijkijzer heeft misschien een ontkalkingsknop die de kalk automatisch verwijdert. Wanneer het strijkijzer dit niet heef, zit er een staafje in het apparaat waar de kalk in blijft hangen. Deze moet je zelf schoonmaken. Dit doe je zo:

 • Laat eerst de strijkbout helemaal afkoelen en verwijder dan het staafje
 • Laat het anti-kalkstaafje vier uur weken in schoonmaakazijn en spoel daarna af
 • Plaats vervolgens het staafje terug in het strijkijzer
Man in regenpak met gifmasker bij een strijkbout

Veelgestelde vragen over het strijkijzer

Wat is het verschil tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator?

Een stoomgenerator is de grote broer van het stoomstrijkijzer. Hij is geschikt voor grotere kreukels en grote bergen strijkwas, doordat hij krachtiger is en een groot waterreservoir heeft. Wel is hij duurder en minder compact dan het stoomstrijkijzer. Die laatste is weer wendbaarder en gemakkelijker op te bergen.

Moet ik het strijkijzer schoonmaken?

Ja, je moet ieder type strijkijzer onderhouden. Het ijzer (de zool) van het strijkbout wordt op een gegeven moment vies; deze maak je schoon door hem afgekoeld een half uur op een doekje met schoonmaakazijn te zetten. Kalk verwijder je door azijnwater in het strijkijzer te doen en dit een uur te laten inwerken.

Een anti-kalksysteem – indien aanwezig – vangt de kalk zelf op. Deze moet je wel zelf verwijderen door op de ontkalkingsknop te drukken of het staafje met kalk schoon te spoelen.

Hoeveel stroom gebruikt een strijkijzer gemiddeld?

Het vermogen van een strijkijzer ligt tussen de 1800 en 2600 watt. Een strijkijzer van 2000 watt die je anderhalf uur per week gebruikt, verbruikt dan 75 kWh en kost op jaarbasis rond de € 18.

Hoe veilig is een strijkijzer?

Een strijkijzer gebruikt hitte. Om dit te genereren is elektriciteit nodig, waardoor er bepaalde veiligheidsrisico's aan vast zitten. Zet altijd het strijkbout op het ijzer of rechtop als je hem aan laat staan en niet gebruikt om brand te voorkomen.

Wanneer het snoer beschadigd is, moet je het strijkijzer bovendien vervangen of het snoer laten repareren. Het grootste risico zit bij kleine kinderen: zorg ervoor dat zij niet bij het strijkijzer kunnen komen wanneer deze aanstaat of staat af te koelen.

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel precies weet waar je op moet letten bij het kopen van een strijkijzer. Kijk vooral nog eens naar de beste strijkijzers van dit moment om een idee te krijgen van de beste modellen van dit moment!

Bedankt voor het lezen en laat me gerust hieronder weten of je nog vragen of tips hebt. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up