menu
close
Categorieën

Dé Beste Tablet is jouw Handzame Vriend

Hand houdt tablet vast

Vind je een smartphone te klein om op te werken en films op te kijken en een laptop te groot om overal mee naar toe te zeulen. Dan is de tablet jouw heilige graal op dit gebied. Daarnaast biedt een tablet veel extra mogelijkheden, zoals digitaal tekenen of het gebruik van een tweede scherm. Met deze koopgids heb je binnen de kortste keren de beste tablet in handen!

Apple iPad Air (2022)

Apple iPad Air (2022)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Camera: Ja
Extern geheugenslot: N
Bekijk op Bol.com

Google Pixel Tablet (2023)

Google Pixel Tablet (2023)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera: Ja
Extern geheugenslot: N
Bekijk op Bol.com

Amazon Fire HD 8 Kids

Amazon Fire HD 8 Kids

Waarom een tablet aanschaffen?

In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Waar we vroeger genoegen namen met een computermonitor, willen we nu tijdens het gebruik ook mobiel blijven. Alhoewel zelfs de beste iPhone handzaam is en makkelijk overal mee naar toe kan, is het niet het geschiktste apparaat voor bijvoorbeeld het kijken van een film of het bewerken van foto's. 

Een tablet geeft je de mogelijkheid om vrij te bewegen terwijl je de voordelen hebt van een laptop en hij is gemakkelijk te gebruiken voor internet, games, foto's, video's, tekstbewerking en vele andere toepassingen. Tenzij je aan de slag gaat met zware software, ben je met een tablet beter uit dan met een laptop. 

Tablets zijn er in verschillende soorten en maten, van 7 inch tot 12 inch en groter. Ook zit er veel variatie in de prijs. Voor 100 euro heb je al een budgetvriendelijk instapmodel in handen. De duurste tablets op de markt kosten meer dan 2000 euro. 

Kortom, het aanbod van tablets is ontzettend groot. Ik heb een koopgids voor je gemaakt met alle belangrijkste specificaties, zoals het besturingssysteem en de schermgrootte. Bedenk waar je de tablet voor gaat gebruiken, vergelijk dit met de onderstaande specificaties en je hebt de beste tablet voor jou in het vizier! 😁

Tablet met stylus in hand

Koopgids: hoe kies ik de beste tablet?

Hieronder behandel ik de belangrijkste specificaties die je in acht moet nemen bij de aanschaf van een tablet. 👇

Besturingssysteem

In de zoektocht naar een tablet die het beste bij jou past, heb je de keuze uit de drie grootste besturingssystemen. iPadOS van Apple, Android van Google en Windows van Microsoft. Android heeft het grootste marktaandeel met de meeste gebruikers, maar ieder besturingssysteem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. 

iPadOS van Apple

De iPad draait op iPadOS, het eigen besturingssysteem van Apple. De software van Apple staat bekend om diens gebruiksvriendelijkheid. Het handige aan Apple is dat het zowel de hardware en software produceert, zodat alles goed met elkaar samenwerkt. Zeker als je al een iPhone of MacBook hebt, ben je in een mum van tijd thuis in de werking van je iPad. 

Omdat je alleen apps kunt downloaden die zijn gecontroleerd in de App Store, ben je altijd verzekerd van je veiligheid bij het installeren van apps. Alle gebruikersgegevens worden daarnaast alleen op je tablet opgeslagen, tenzij je toestemming geeft om deze gegevens te delen. 

De nieuwste iPadOS update die Apple jaarlijks uitbrengt, is altijd direct beschikbaar op je tablet. Apple-modellen ontvangen bovendien langer updates dan de Android-tablets. Kies je voor een iPadOS, dan krijg je Siri erbij als digitale assistent. 

Wanneer je 'Hé Siri' zegt, kun je Siri vragen stellen of opdrachten geven. Het is maar de vraag of Siri echt doet wat je wil, ze staat niet bekend als de betrouwbaarste assistente. 

Android van Google 

Android heeft de meeste apps in de applicatiewinkel, de Google Play Store. Daarnaast biedt Android de grootste keuze in de tablet, formaat en prijskaartje. Kies je voor Android, dan kies je voor veel keuzemogelijkheden. Het nadeel van dit besturingssysteem is dat het sterk gefragmenteerd is en niet alle Android-updates meteen beschikbaar zijn op je tablet. 

Het Android-besturingssysteem van Google draait op tablets van verschillende merken. Fabrikanten maken zelf aanpassingen aan de Android-software. Hierdoor verschilt het uiterlijk van de tablet interface tussen verschillende merken. Als gebruiker heb je veel vrijheid, maar het kan ook even duren voor je je weg hebt gevonden in de werking van deze tablets. 

Google Assistant is de virtuele assistent van het Android-besturingssysteem. Zeg simpelweg 'Hey Google', of 'Okay Google', en stel je vraag of geef een opdracht. De Google-assistent staat bekend als een betrouwbare assistent, vooral in vergelijking met Siri. 

Omdat Google geen veiligheidscontrole op de apps uitvoert, moet je goed opletten of de apps wel veilig zijn. Je hebt zelf de controle over je veiligheid en privacy. Je gebruikersgegevens worden alleen met derde partijen gedeeld wanneer je hier toestemming voor geeft.

Windows van Microsoft 

Het voordeel van Windows is dat de meesten bekend zijn met de interface van het besturingssysteem, namelijk Windows 10 of 11. Dit is ook het besturingssysteem achter de meeste desktopcomputers en laptops. Het nadeel is dat de Windows Store slechts een handjevol apps heeft in vergelijking met de Google Play Store en App Store.

Kies je voor een tablet van Microsoft, dan kom je uit bij Microsoft Surface. Hierin heb je verschillende modellen die je gebruikt als laptop en tablet vanwege het touchscreen en het optionele toetsenbord.

De 5 beste tablets op een rij

1. Apple iPad Air (2022)

1. Apple iPad Air (2022)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Camera: Ja
Extern geheugenslot: N

2. Google Pixel Tablet (2023)

2. Google Pixel Tablet (2023)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera: Ja
Extern geheugenslot: N

3. Amazon Fire HD 8 Kids

3. Amazon Fire HD 8 Kids

4. OnePlus Pad

4. OnePlus Pad
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera: Ja

5. Apple iPad Pro 12.9 (M2,

5. Apple iPad Pro 12.9 (M2,
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera: Ja
Extern geheugenslot: N

Scherm

Het scherm is een belangrijk onderdeel van tablet specificaties. Een mooi scherm biedt een betere gebruikerservaring. De kwaliteit van een tabletscherm is afhankelijk van enkele aspecten.

Schermformaat

Wanneer je een tablet uitkiest, krijg je te maken met het schermformaat, ook wel de beelddiagonaal genoemd. Het formaat van een tablet ligt tussen de 7 en 13 inch. 

Wil je de tablet veel meenemen? Kies dan voor een tablet die niet groter is dan 8 inch. Wil je vooral thuis gebruikmaken van je tablet, dan is een scherm van 9 inch of groter fijner. Ga ervan uit dat kleinere tablets minder wegen en vice versa. 

Bedenk ook waarvoor je de tablet voornamelijk gaat gebruiken. Wil je vooral games spelen, foto’s editen of digitaal tekenen? Dan zou ik kiezen voor een groter formaat, hier hangt over het algemeen wel een duurdere prijs aan. Dit heeft er deels mee te maken dat een tablet met een groter scherm meestal ook een krachtigere processor heeft, omdat hier simpelweg meer ruimte voor is. 

Schermkwaliteit 

De resolutie van het scherm is afhankelijk van de hoeveelheid pixels die een scherm beschikbaar heeft, waarbij pixels de individuele lichtpuntjes op je scherm zijn. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld en hoe meer detail je ziet. Het nadeel van een hoge resolutie is dat het veel stroom kost om alle pixels op te lichten. Een hogere resolutie betekent ook een kortere batterijduur. 

Gemiddeld hebben tablets een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Hierbij staat het eerste cijfer voor de horizontale hoeveelheid pixels en het tweede cijfer voor de verticale pixels. Op deze tablets kijk je films in Full HD. Wil je foto’s en video’s bewerken? Kies dan voor tablets met een hogere resolutie. 

De helderheid van je scherm is ook van invloed op de schermkwaliteit. Hoe hoger de helderheid, hoe beter de weergave in een omgeving waar veel licht is. De helderheid drukt men uit in candela per vierkante meter (nits). Heb je een hoger aantal nits? Dan heb je een hogere maximale helderheid. Een gemiddelde tablet heeft een scherm van ongeveer 450 nits. 

Heeft het scherm een lager aantal nits dan 450? Dan kan het scherm onleesbaar worden als je op een zonnige dag buiten je tablet gebruikt. Bij duurdere tablets met bijvoorbeeld 600 nits heb je hier geen last van. Bedenk wel dat een hoge helderheid ook zorgt dat je tablet sneller leeg is. 

Ipad met apps op het scherm

Schermtypen

Het schermtype bepaalt hoe kleurrijk en helder de beelden op je tablet zijn. Tablets in een duurder segment hebben meestal een IPS-scherm met ledtechnologie of een oled-scherm. Een IPS-scherm zorgt voor een betere kleurweergave, een hoger contrast en wijdere kijkhoeken dan bij oled-schermen.

Tablets in een goedkoper segment hebben veelal een TFT of lcd-scherm. Deze tablets zijn prima voor het lezen van het nieuws of het checken van sociale media, maar films en series kijk je niet in hoge kwaliteit. Naast dat de kleuren fletser zijn, is de helderheid ook minder hoog, hierdoor werken deze schermen minder goed in direct zonlicht.

Ben je van plan om voornamelijk te lezen op je tablet? Misschien is een e-reader een betere match voor je! Verdiep je hier in de beste e-reader.

Ook heb je tablets die HDR ondersteunen (high dynamic range). Dit beïnvloedt het kleurbereik en het contrast. HDR werkt alleen bij HDR-content. Bepaalde streamingdiensten bieden films en series in HDR-kwaliteit aan. Alleen schermen van duurdere tablets ondersteunen HDR.

Gebruiksscenario's 

Het goed bedenken van je beoogde gebruiksscenario kan je een stuk op weg helpen bij het kiezen voor de tablet die het beste bij je past. Ik heb de gebruikersscenario’s overzichtelijk verdeeld in zes categorieën. Wat voor gebruiker ben jij? 👨‍👩‍👦 

Dagelijks gebruik 

Voor alledaags gebruik moet je denken aan surfen op het internet, het lezen van het nieuws of het spelen van spelletjes zoals Wordfeud. Een YouTube filmpje kijken is geen probleem, maar je bekijkt beelden niet in de hoogste kwaliteit. De tablet heeft een standaard processor en scherm.

Films en series kijken

Als je veel films en series kijkt, is een goed scherm het allerbelangrijkste. Denk hierbij aan het schermtype, de resolutie, helderheid en de grootte. Kies voor een scherm van minimaal 10 inch en voor een IPS-lcd scherm type.

Wil je de optimale kijkervaring? Kies dan voor een tablet die ook HDR ondersteunt. Bedenk ook dat het handig is om een tablethoes te nemen, zodat je de tablet zelfstandig rechtop kunt zetten. Plof lekker neer op een goede hoekbank en bingewatchen maar!

Gamen

Voor het spelen van games heb je een krachtige tablet nodig. Je wilt niet dat je game op een belangrijk moment blijft hangen of hapert. Bedenk ook dat 3D-games veel vragen van het werkgeheugen en de processor.

Kies ook voor een IPS-scherm met heldere kleuren en een hoge verversingssnelheid. De verversingssnelheid wijst op hoeveel beelden je tv weergeeft per seconde. Dit drukt je uit in hertz (Hz). 120 Hz geeft zeer vloeiende beelden.

Werk en studie

Een tablet is dunner en lichter dan een laptop, waardoor je deze makkelijker meeneemt naar werk of school. Kies wel voor een tablet met een snelle processor, zodat je apps of notities niet vastlopen. Vind je het fijn om te multitasken? Met een groter scherm kun je meerdere tabbladen naast elkaar zetten. 

Als je veel tekst moet verwerken, is het handig om voor een los toetsenbord te gaan. Zo heb je naast het touchscreen de mogelijkheid om via het aansluitbare toetsenbord langere stukken tekst te schrijven.

Grafisch gebruik

Een tablet biedt veel mogelijkheden voor het ontwerpen van mooie creaties en het editen van foto’s en video’s. Je werk komt tot zijn recht als je gebruikmaakt van een bijbehorende stylus, zo kun je gedetailleerder en makkelijker werken. 

Kies voor een tablet met een krachtige processor. Apps voor onder andere fotobewerking vragen veel van het werkvermogen van een tablet. Goed om te weten: bij sommige tablets krijg je de stylus meegeleverd, terwijl je deze bij andere modellen er los bij koopt. 

Gebruik aan de hand van leeftijd

Op elke tablet zit een speciale kindermodus. Je kiest hiermee welke apps toegankelijk zijn en hoe lang je kind de tablet mag gebruiken door het instellen van tijdslimieten. Schaf wel een stevige tablet hoes aan, zodat de tablet tegen een stootje kan.

Voor de allerkleinsten bestaan speciale kindertablets. Deze zijn erg stevig zodat ze tegen een stootje kunnen en hebben speciale content voor kinderen. 👦

Vanwege het grotere scherm is een tablet voor senioren makkelijker te bedienen dan een smartphone. Pas daarnaast bepaalde instellingen aan om het gebruiksgemak te verbeteren, bijvoorbeeld de grootte van het lettertype of het instellen van een stem die de inhoud van scherm voorleest.

Ben je benieuwd welke tablets het geschiktst zijn voor senioren? De beste seniorentablet is wellicht wat voor je.

Processor en werkgeheugen

De processor kun je zien als het brein je tablet, het bepaalt voor een groot deel hoe snel de tablet werkt, hoe goed hij kan multitasken en hoe zwaar de taken zijn die de tablet aankan. Het hangt af van het gebruik hoe krachtig de processor moet zijn.

Je leest deze onder andere af aan de zogenaamde kloksnelheid (GHz). Hoe hoger de kloksnelheid van de processor, hoe sneller je tablet werkt. Ook speelt het aantal cores een rol. Hoe meer cores, hoe beter de tablet meerdere taken tegelijk aankan. Zo heeft een quad-core-processor bijvoorbeeld vier kernen, het minimum voor soepel multitasken op je tablet. 

Het werkgeheugen bepaalt ook de snelheid van de tablet, dit drukt men uit in RAM of intern geheugen. De processor slaat tijdelijke bestanden van apps op in het RAM-geheugen. Wanneer het werkgeheugen vol zit, wordt je tablet langzamer.

Gemiddeld hebben tablet tussen de 2 en 6 GB aan werkgeheugen. Bedenk wat voor processor en hoeveel geheugen geschikt is voor je als gebruiker, je leest deze specificaties af op de productpagina's.

Ipads in verschillende maten

Connectiviteit 

Met een tablet kun je altijd verbinding maken met een wifinetwerk. Sommige tablets maken daarnaast gebruik van mobiele netwerken. Wanneer je veel thuis bent, verbind je de tablet makkelijk met de wifi thuis.

Als je veel onderweg bent, is dat een ander verhaal. Je bent dan afhankelijk van openbare wifinetwerken. Deze zijn vaak onveilig en onbetrouwbaar. Lees hier hoe je zo veilig mogelijk gebruikmaakt van openbaar internet.

Wil je altijd en overal verzekerd zijn van werkend internet? Kies dan voor een tablet met toegang tot een mobiel netwerk. Deze tablet heeft een simkaartslot, waar je een simkaart met een internetabonnement in stopt. Er zijn tablets met 4G, 4G+ en 5G. 

Het verschil zit hierbij in de snelheid. 4G-netwerken halen snelheden tot 100 Mb/s. 4G+ is net wat sneller met 225 Mb/s. 5G is het nieuwste netwerk met 10 Gb/s. 5G is nog niet overal beschikbaar. Belangrijk detail is dat een tablet met 5G-ondersteuning ook een 4G(+) netwerk kan gebruiken.

Alle tablets beschikken tegenwoordig over Bluetooth om bijvoorbeeld te verbinden met een Bluetooth-speaker. Nieuwere tablets beschikken minstens over Bluetooth 5.0. Deze versie is sneller en heeft een groter bereik (tot 40 meter) dan voorgaande Bluetooth-versies (versies 4, 4.1, 4.2).

Opslag 

Als je een nieuwe tablet aanschaft, is het belangrijk dat je de juiste opslagcapaciteit kiest. Zo weet je zeker dat je ook op de langere termijn genoeg ruimte hebt voor bijvoorbeeld foto’s en programma’s. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, hangt af van je gebruik. 

Houd er rekening mee dat het besturingssysteem van je tablet ook opslagruimte in beslag neemt. De meeste modellen beginnen bij een opslagcapaciteit van 32 GB tot 64 GB. Prima voor basisgebruik zoals het checken van het nieuws en het opslaan van wat foto’s, maar verwacht niet dat je hier veel bestanden op kunt downloaden.

Op een tablet van 128 of 256 GB heb je ruim voldoende opslagcapaciteit voor een flink aantal apps en bestanden. Je slaat gemakkelijk al je belangrijke documenten op en downloadt favoriete films en series. 

Iedereen die aan de slag wil met hun creaties moet denken aan 512 GB tot zelfs 2 TB-opslaggeheugen. Je slaat makkelijk duizenden foto’s of uren aan HD-video’s op. Ideaal voor designers, editors of fotografen. 

Bij Android-tablets is het opslaggeheugen uitbreidbaar met een microSD-kaart. Dit is een oplossing wanneer je tablet toch onverwachts vol is. Kies ook bij een Android-tablet voor voldoende intern geheugen, dit werkt soepeler en sneller. Het geheugen van een iPad en Microsoft-tablet is niet uitbreidbaar.

Je hebt ook de mogelijkheid om je bestanden op te slaan in de cloud. Android werkt met Google Drive, Apple werkt met iCloud, en Microsoft werkt met OneDrive. Hier sla je onlinegegevens en bestanden op waar je alleen op aanvraag toegang tot hebt. Voor deze methode ben je afhankelijk van internet. Heb je geen ontvangst? Dan kun je ook niet bij je bestanden.

Batterij

De batterijduur van je tablet is vooral van belang als je veel onderweg bent en niet constant een stopcontact in de buurt hebt, maar ook thuis is het juist fijn om je tablet draadloos te gebruiken. Een goede batterijcapaciteit maakt dat je de batterij van je tablet niet continu moet opladen. 

De capaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in mAh (milliampère-uur). Hoe meer mAh, hoe langer je tablet het volhoudt op één lading. Je eigen gebruik bepaalt de lengte van je batterijduur sterk. De batterij gaat veel sneller leeg bij een hogere helderheid of wanneer je een zwaar bewerkingsprogramma gebruikt. 🔋

Het is handig als je tablet een snellaadfunctie heeft. Hiermee kan je tablet er weer razendsnel tegenaan. Ook raad ik aan om je tablet altijd op te laden met de originele adapter om de accu zo goed mogelijk te bewaren. 

Accessoires

Haal meer uit je tablet met de juiste accessoires. Een goede hoes is, zeker als je veel onderweg bent, onmisbaar. Zo is je tablet altijd goed beschermd. Ben je veel met tekstbewerking bezig? Kies dan voor een los toetsenbord. Deze verbind je via Bluetooth en maakt het makkelijker om langere stukken tekst te typen. Ook een losse muis vinden sommige gebruikers handig.

De kunstenaars onder ons hebben wat aan een stylus. Hiermee maak je de mooiste tekeningen of edit je gemakkelijk foto’s en video’s. Bij bepaalde tablets worden accessoires meegeleverd, maar dit is vaak niet het geval.

Kijk dus waarvan sprake is bij je tablet en houd rekening met het budget voor een accessoire. Kijk ook of de accessoire compatibel is met je tablet. Een Apple Pencil werkt bijvoorbeeld alleen met een iPad.

Specificaties van tablets naast elkaar

OpslagcapaciteitCameraExtern geheugenslot
1Apple iPad Air (2022)64 GBJaN
2Google Pixel Tablet (2023)128 GBJaN
3Amazon Fire HD 8 Kids128 GBJaN
4OnePlus Pad128 GBJaN
5Apple iPad Pro 12.9 (M2,128 GBJaN

Apple iPad Air (2022)

Opslagcapaciteit: 64 GB

Camera: Ja

Extern geheugenslot: N

Google Pixel Tablet (2023)

Opslagcapaciteit: 128 GB

Camera: Ja

Extern geheugenslot: N

Amazon Fire HD 8 Kids

Opslagcapaciteit: 128 GB

Camera: Ja

Extern geheugenslot: N

OnePlus Pad

Opslagcapaciteit: 128 GB

Camera: Ja

Extern geheugenslot: N

Apple iPad Pro 12.9 (M2,

Opslagcapaciteit: 128 GB

Camera: Ja

Extern geheugenslot: N

Veelgestelde vragen over tablets

Heb je na het lezen nog vragen? Hieronder heb ik de meestgestelde vragen voor je klaar gezet. Ook kun je een vraag stellen onderaan de pagina!

Wat is het verschil tussen een tablet en een iPad?

Het verschil zit hem grotendeels in het besturingssysteem. Tablets draaien op verschillende besturingssystemen zoals Android en Windows. iPads draaien op het iOS-besturingssysteem van Apple.

Waarom zou je een tablet kopen?

Tablets hebben een aantal voordelen. Dankzij het compacte formaat en lage gewicht neem je een tablet gemakkelijk overal mee naar toe. Ook is hij handzamer dan een laptop. Daarnaast kun je een tablet meestal langer blijven gebruiken voordat hij aan de lader moet.

Waarom een tablet kopen in plaats van laptop?

Een tablet is handiger voor bijvoorbeeld foto's kijken of iets opzoeken op internet, terwijl een laptop geschikt is voor zware software zoals een pc-game. Een tablet neem je makkelijker mee onderweg, maar een laptop is weer beter voor tekstverwerking.

Heb je een simkaart nodig voor een tablet?

Om met je tablet mobiel internet te gebruiken, moet hij een simkaart hebben met een abonnement. Op die manier kan de tablet verbinding maken met het mobiele netwerk van de provider waarbij je een abonnement hebt afgesloten. Het is niet noodzakelijk, want je kunt ook gebruikmaken van (openbare) wifi.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn er behoorlijk wat aspecten om rekening mee te houden. Kies je tussen Apple, Google of Microsoft? Hoe groot wil je het scherm? Hoeveel opslag heb je nodig? En ga zo maar door.

Hopelijk heeft deze koopgids je geholpen in de zoektocht naar de beste tablet! Staat je favoriete model er tussen? Laat het ons vooral weten hieronder! 👇

Danyel de Laat

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up