menu
close
Categorieën

Meet je Temperatuur met dé Beste Thermometer

Thermometers met pillen

Een must have voor alle huishoudens is de thermometer. Sinds het coronavirus ons land binnengekomen is, zijn deze koortsmeters als zoete broodjes over de toonbank gegaan bij drogisterijen en supermarkten. De beste thermometer laat je snel weten of je een verhoging of koorts hebt, waardoor jij weet of je verdere stappen moeten nemen.

Tegenwoordig is er zoveel aanbod dat het lastig is een keuze te maken. Daarnaast hebben thermometers nu verschillende functies en bestaan er verschillende typen, waardoor het overzicht wegvalt. Daarom staan de top 5 beste thermometers van dit moment voor je op een rij en vertel ik je waar je op moet letten wanneer je er een aanschaft!

Vicks SpeedRead thermometer

Vicks SpeedRead thermometer
Bekijk op Bol.com

iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

Meater Plus Smart Meat Thermometer

Meater Plus Smart Meat Thermometer
Bekijk op Bol.com

Waarom een thermometer aanschaffen?

Voel je je niet helemaal fit, heb je hoofdpijn of ben je misselijk? De beste manier om er vlug achter te komen of je ziek bent is door je lichaamstemperatuur te meten met een thermometer. Deze meet via je oor, mond of voorhoofd welke temperatuur je lichaam is en of er sprake is van verhoging of koorts.

Je lichaam is normaal rond de 37 graden. Heb je een temperatuur van 37,5 tot 38, dan is er sprake van een verhoging. Boven de 38 graden heb je koorts en wanneer je langere tijd 40 graden of hoger bent bel dan een arts. Hoge temperaturen schaden je ingewanden en hersenen.

Je krijgt koorts wanneer er een virus of bacterie in je lichaam zit. Bij een hogere temperatuur kunnen virussen en bacteriën moeilijker groeien, je lichaam werkt ze tegen door op te warmen. Zorg dat je voldoende drinkt en je lichaam de warmte kwijt kan. Wanneer het virus of de bacterie uit je lijf is gaat de koorts van zelf weer weg.

Het is niet alleen handig om te weten of je daadwerkelijk koorts hebt, maar vooral ook hoe hoog precies, en dat is iets wat een thermometer het beste kan! 🌡

Koopgids: hoe kies ik de beste thermometer?

Er zijn een talloos veel thermometers die op allerlei verschillende manieren de temperatuur meten en vastleggen. Weet je niet precies waar je op moet letten? Dat is niet erg, ik zet het voor je op een rij!

Manier van meten

Meten is weten – in dit geval hoe warm je lichaam is. Dit doet elke thermometer, maar die manier waarop is soms net even anders. Ook heeft dit invloed op hoe accuraat en daarmee betrouwbaar de thermometer is. Een andere mogelijkheid om de thermometer betrouwbaarder te maken is hem te ijken.

IJken betekent dat je het nulpunt van de thermometer daadwerkelijk op 0 °C laat weergeven. Leg het metalen stuk van de thermometer in een bakje smeltend ijs. Doe hem wel eerst in een waterdicht zakje als hij niet watervast is. Hij zou nu ongeveer 0 °C moeten weergeven. Leg het metalen stuk vervolgens in een bakje kokend water. Nu zou hij ongeveer 100 °C moeten weergeven. Zo check je zelf checken of de thermometer geijkt is.

Is dit niet het geval, dan kún je hem wellicht laten repareren of ijken door de fabrikant, maar afhankelijk van hoeveel je hebt betaald ervoor, kies je er misschien liever voor om hem te vervangen met een nieuw model.

Oorthermometer

Een oorthermometer meet de temperatuur via je oor. Je trekt eerst je oor omhoog aan de schelp en doet het uiteinde van de thermometer in je hoorkanaal. Richt hem iets omlaag; je wilt dat hij richting je trommelvlies wijst. Daarna druk je op de knop en wacht je tot hij met een piepje aangeeft klaar te zijn met meten. Vervolgens zie je op de display wat je temperatuur is.

Een voordeel van deze manier is dat het snel en accuraat meet. Een nadeel is dat je hem snel te diep in je oor stopt; pas hier vooral mee op bij kinderen.

Orale thermometer

Deze manier van meten werd vooral vroeger veel gedaan: het meten van de temperatuur via de mond. 🤒 Je drukt op het knopje en legt de thermometer onder je tong, waarna je wacht tot hij piept. Een nadeel van deze manier van meten is dat veel factoren – zoals koud of warm drinken of eten – de temperatuur beïnvloeden. Hou rekening met een afwijking van 0,5 °C tot 1 °C. Deze moet je naderhand bij het meetresultaat optellen.

Rectale thermometer

Erg betrouwbaar, maar niet erg prettig: de rectale thermometer. Deze gaat een centimeter of 2 - 3 in het rectum. Doordat daar geen factoren zijn die de temperatuurlezing beïnvloeden, is hij heel accuraat en betrouwbaar.

Infraroodthermometer

In gebruik is deze thermometer heel fijn, want hij meet je temperatuur via een infraroodsensor en hoeft niet in of op het lichaam. Hij is wel een stuk minder betrouwbaar, doordat de huid kouder is dan de binnenkant van het lichaam. Een voorhoofdthermometer werkt meestal op infrarood.

Lichaamthermometer

Deze thermometer lijkt op de infraroodthermometer. Ook deze hoeft niet ín je lichaam om de temperatuur te meten. Op het voorhoofd of onder de oksel is voldoende om de temperatuur te meten. Doordat de huid kouder is dan binnenin het lichaam is deze thermometer niet zo betrouwbaar als alle andere.

De 5 beste thermometers op een rij

1. Vicks SpeedRead thermometer

2. iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

2. iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

3. Meater Plus Smart Meat Thermometer

4. ThermoWorks Dot Simple Alarm Thermometer

4. ThermoWorks Dot Simple Alarm Thermometer
Merk: Curver

5. Lavatools Javelin Pro Duo

5. Lavatools Javelin Pro Duo

Specificaties

Nu je weet welke soorten thermometers er zijn, kun je de belangrijkste specificaties met elkaar vergelijken!

Geheugen

Er zijn thermometers met een geheugenfunctie. Door deze te gebruiken sla je gemakkelijk de temperatuur op en houd je in de gaten of je warmer wordt of afkoelt. Deze thermostaat kan in veel gevallen ook verschillende gebruikers onthouden, waardoor meerdere gezinsleden hun eigen 'profiel' krijgen. Hoeveel precies staat bij de specificaties.

Batterijduur

Gemiddeld werkt een thermometer 2 jaar op zijn batterij voordat je deze moet vervangen. Niet onbelangrijk: wanneer de batterij leeg begint te raken, worden de temperatuurmetingen minder accuraat. Bovendien hebben niet alle thermometers vervangbare batterijen; sommigen moet je weggooien wanneer ze leeg zijn. Zonde als je ervoor kiest om een duurdere variant te kopen!

Hygiëne

Wanneer je de thermostaat ergens in of op je lichaam moet doen, is de hygiëne ontzettend belangrijk. Zorg er allereerst altijd voor dat je hem voor- en na gebruik grondig afspoelt onder de kraan. Er zijn thermometers met speciale hoesjes die je na gebruik weg kan gooien. Wanneer je de thermometer deelt met een gezinslid wordt aangeraden de hoesjes te gebruiken om verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen.

Leeftijd

Goed om te weten is dat niet alle thermometers gebruikt kunnen worden voor baby's en jonge kinderen. Ben je van plan de thermometer voor zowel jezelf als je baby te gebruiken? Check dan goed of de thermometer voor beide geschikt is. Wil je het zeker weten? Koop dan een kinderthermometer; deze is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen en baby's.

Specificaties van verschillende thermometers naast elkaar

Aantal meegeleverde accu's/batterijenWatervast
1Vicks SpeedRead thermometer
2iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3
3Meater Plus Smart Meat Thermometer1
4ThermoWorks Dot Simple Alarm Thermometer1
5Lavatools Javelin Pro Duo1

Vicks SpeedRead thermometer

iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

Meater Plus Smart Meat Thermometer

Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 1

ThermoWorks Dot Simple Alarm Thermometer

Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 1

Lavatools Javelin Pro Duo

Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 1

Veelgestelde vragen over thermometers

Hoe gebruik je een thermometer?

Dit hangt af van het type thermometer. Je kan de temperatuur meten via lichaamsopeningen zoals je oor, mond of rectum maar ook via de huid. Meten via de huid of infrarood sensoren is minder betrouwbaar dan wanneer je via een lichaamsopening meet.

Hoe meet je de temperatuur het best?

De beste plek om temperatuur te meten is via het rectum. Dit komt doordat dit de enige plek is waar geen andere factoren zoals koud of warm eten, zweet of wind de temperatuur kunnen beïnvloeden.

Hoeveel kost een thermometer?

De prijzen van de normale thermometers variëren van € 12 tot € 300 euro, afhankelijk van het type en de mogelijkheden. Kinderthermometers zijn vaak wat goedkoper, tussen de € 10 en € 35.

Hoe ijk je een thermometer?

Dit doe je door hem eerst in een bakje met ijswater te leggen. Doe van tevoren de thermometer in een plastic zakje om waterschade te voorkomen. De display moet dan rond de 0 °C aangeven. Vervolgens leg je hem in een bakje kokend water. De display moet dan rond de 100 graden geven. Zo weet je dat het nulpunt van de thermometer juist is. Gaat dit niet goed, dan is het tijd voor vervanging.

Conclusie

Nu weet je hopelijk waar je op moet letten wanneer je een thermometer moet kopen. Kijk nog eens of de thermometer waar je naar op zoek bent in de top 5 beste thermometers staat en vergelijk ze met elkaar. Overweeg ook een goede bloeddrukmeter en eventueel een bloedsuikermeter te kopen. Een oogje in het zeil houden is altijd een goed idee! Bedankt voor het lezen en laat ons vooral weten of dit artikel je op weg heeft geholpen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up