menu
close
Categorieën

Prettig Werken, Studeren en Gamen met het Beste Toetsenbord!

Wit draadloos toetsenbord, bovenaanzicht

Dagelijks typ ik flinke lappen tekst voor onder andere deze site, dus ik snap het belang van het beste toetsenbord! Heb je ook behoefte aan het beste toetsenbord voor je werk, studio of pc-games? Of je nu een gamer bent of iemand die de boekhouding doet, je vindt hier zeker een toetsenbord dat je bevalt! Bekijk alvast de top 3 van dit moment. 👇

Apple Magic Keyboard with Touch

Apple Magic Keyboard with Touch
Bekijk op Bol.com

Razer Pro Type Ultra

Razer Pro Type Ultra
Toetsenbord indeling: QWERTY
Toetsenbord opties: Bluetooth, Multimedia toetsen, Numeriek keypad, Oplaadbaar, Polssteun, Toetsenbord-verlichting
Bekijk op Bol.com

Logitech MX Keys Mini

Logitech MX Keys Mini
Vlakke toetsen: Ja
Toetsenbord indeling: QWERTY
Taal toetsenbordindeling: US Layout
Toetsenbord opties: Bluetooth, Multimedia toetsen, Oplaadbaar, Tablet-toetsenbord, Toetsenbord-verlichting, Vlakke toetsen
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een toetsenbord aanschaffen?

Bij een computer hoort een toetsenbord. Zonder een toetsenbord kom je niet ver, zelfs al heb je een goede muis te pakken. Een goed toetsenbord biedt genoeg voordelen vergeleken met een slecht toetsenbord. Denk daarbij aan nauwkeurigheid, snelheid en comfort. Met een goed ontworpen toetsenbord maak je minder fouten, en daardoor ben je efficiënt bezig!

Bovendien maak je met een toetsenbord bovendien de look van je pc-set-up af, als dat iets is waarin je geïnteresseerd bent. Ben je een gamer of een ontwerper, dan val je wellicht in die groep mensen die graag een consistente look toepast op hun bureau!

Koopgids: hoe kies ik het beste toetsenbord?

Bij het uitkiezen van een nieuw toetsenbord komen meerdere vragen naar boven. Om je op weg te helpen, heb ik deze handige koopgids geschreven. Ontdek hier welk toetsenbord perfect bij je wensen aansluit! ⌨️

Het doel

Bepaal eerst wat je met het toetsenbord van plan bent. Op die manier ontdek je welke specificaties voor jou belangrijk zijn. Als je vooral games speelt, dan heb je het meeste baat bij het beste gaming-toetsenbord. Deze zitten boordevol handige functies waardoor je game-sessie een stuk efficiënter verloopt.

Als je dagelijks schrijft, dan is ergonomie juist een belangrijk punt, ook als je op een laptop werkt! Het maakt hierbij niet uit of je de beste laptop of een budgetlaptop hebt. Gebruik je de computer slechts enkele keren per maand, dan is het geldverspilling om een ergonomisch ontwerp te kiezen of voor een duur, mechanisch model te gaan.

De 5 beste toetsenborden op een rij

1. Apple Magic Keyboard with Touch

2. Razer Pro Type Ultra

2. Razer Pro Type Ultra
Toetsenbord indeling: QWERTY
Toetsenbord opties: Bluetooth, Multimedia toetsen, Numeriek keypad, Oplaadbaar, Polssteun, Toetsenbord-verlichting

3. Logitech MX Keys Mini

3. Logitech MX Keys Mini
Instelbare verlichting: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Toetsenbord indeling: QWERTY
Taal toetsenbordindeling: US Layout
Toetsenbord opties: Bluetooth, Multimedia toetsen, Oplaadbaar, Tablet-toetsenbord, Toetsenbord-verlichting, Vlakke toetsen

4. Razer BlackWidow V4 Pro

4. Razer BlackWidow V4 Pro
Instelbare verlichting: Ja
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Toetsenbord indeling: QWERTY
Taal toetsenbordindeling: US Layout
Toetsenbord opties: Multimedia toetsen, Numeriek keypad, Polssteun, Programmeerbare toetsen, Toetsenbord-verlichting

5. Das Keyboard 6 Professional

5. Das Keyboard 6 Professional

Aanslagmechanismen

Er zijn meerdere technieken waarmee een toetsenbord de toetsen registreert: een mechanisch, membraan- of scissor-toetsenbord.

Mechanisch

Een mechanisch toetsenbord heeft het voordeel dat je de toets niet volledig hoeft in te drukken. Bij een korte aanraking wordt de toets geregistreerd. Dat scheelt waardevolle tijd tijdens gamen en typen. Je productiviteit gaat flink omhoog. Een mechanisch toetsenbord heeft bovendien de langste levensduur!

Kies je voor een mechanisch exemplaar? De volgende stap is bepalen welke switches je nodig hebt. Dit zijn gekleurde schakelaars onder de toets. Bruine, rode en blauwe zijn het populairst – hieronder lees je waarom.

  • Bruin (tactile)
    De bruine switch is behoorlijk veelzijdig. Je voelt het goed wanneer je een toets indrukt, en dat is volgens veel mensen fijn tijdens het typen. De toets maakt een zacht klikkend geluid. Bruine switches zijn ideaal voor degene die voor het eerst een mechanisch toetsenbord uitproberen, en nog niet echt weten wat hij of zij wilt.
  • Rood (linear)
    Een rode switch heeft weinig kracht nodig om in te drukken. Daardoor ben je snel. Je voelt en hoort het nauwelijks wanneer je op een toets drukt. Dit is een goede keuze voor gamers.
  • Blauw (clicky)
    De term clicky vertelt het al: deze switch maakt een hard klikkend geluid. Werk je in een openbare ruimte, dan wordt dit geluid al snel als storend ervaren door anderen. Ook voel je een duidelijke feedback. De blauwe switch is de beste keuze als je schrijft of programmeert.

Membraan

Membraantoetsen zijn minder efficiënt, omdat je de gehele toets moet indrukken. Als je het toetsenbord slechts zelden of niet lang achter elkaar gebruikt, is dat prima. Werk je de hele dag met zo'n toetsenbord, dan merk je snel dat het wiebelige membraan en de kracht die je nodig hebt om de toets in te drukken, niet per se prettig is.

Dit type toetsenbord heeft bovendien een kortere levensduur dan het mechanische exemplaar. Je maakt met dit toetsenbord bovendien sneller typfouten. Ook schoonmaken is lastig, want de toetsen zijn niet verwijderbaar.

Er zijn echter ook voordelen. Zo maakt het toetsenbord weinig geluid, en dat is prettig voor je omgeving! Ook de prijs is een groot voordeel: het is het goedkoopste type toetsenbord. Dit komt omdat de productiekosten laag liggen. 💶

Scissor

Een laptop heeft een dunne vormgeving, en dat is de reden waarom de scissor switch bedacht is. Met scissor switches is het mogelijk om een dun toetsenbord te maken. De toetsenborden van Apple maken bijvoorbeeld allemaal gebruik van deze technologie.

Deze scharende schakelaars zijn produceren weinig geluid, zelfs al moeten de toetsen volledig ingedrukt worden. Omdat de toetsen bijna volledig plat zijn, gaat dit moeiteloos.

Macbook toetsenbord

Macrotoetsen

De beste toetsenborden hebben programmeerbare toetsen, oftewel macrotoetsen. Je bent sneller klaar met repetitieve taken wanneer je macrotoetsen instelt. Hiermee sla je eenvoudig meerdere toetscombinaties op. En dat verhoogt de productiviteit! Deze programmeerbare toetsen zijn handig voor gamers en tijdens werk. Je kunt ze bovendien geheel naar eigen wens personaliseren.

Log je gedurende de dag in op verschillende websites, dan is het handig om een macro te maken van je e-mailadres. Misschien ben je een programmeur die een bepaalde code meerdere keren herhaalt. Werk je met fotobewerkingsprogramma's? Maak macro's van verschillende handelingen, zodat je dit op meerdere foto's toepast.

Verlichting

Er zijn van die momenten dat je tot laat in de nacht doorwerkt. Een toetsenbord met achtergrondverlichting zorgt ervoor dat je ook in het donker de toetsen ziet. Sommige toetsenborden zijn zelfs uitgerust met slimme verlichting. Het toetsenbord licht op zodra je handen in de buurt komen en past zich aan de omgeving aan.

Onder gamers is RGB-verlichting populair. Er is keuze uit honderden kleurencombinaties! Dit heeft vooral een esthetische meerwaarde. Tegenwoordig zijn er echter ook toetsenborden waarbij de RGB-verlichting een doel krijgt. Ze geven aan wanneer er iets in het spel gebeurt, of ze veranderen bijvoorbeeld van kleur wanneer een cool-down ten einde komt.

Lay-out

Maak eerst de keuze tussen QWERTY of AZERTY. Die eerste is internationaal het populairste – ook in Nederland gebruiken we QWERTY. Met dit toetsenbord typ je gemakkelijk in het Engels en Nederlands.

In Franstalige landen, zoals België en Frankrijk, gaat de voorkeur uit naar AZERTY. Met deze lay-out is het makkelijker om in de Franse taal te typen.

Het volgende verschil in lay-out is een US- of UK-lay-out. Een UK lay-out heeft een grote entertoets en een kleine shifttoets. Bij de US-lay-out is dit andersom: deze heeft een kleine entertoets en een grote shifttoets.

De laatste beslissing is kiezen tussen een toetsenbord met numpad of zonder. Een numpad bestaat uit 10 cijfers aan de rechterkant van het toetsenbord. Het heeft dezelfde volgorde als een rekenmachine. Een toetsenbord zonder numpad noem je een tenkeyless. Het toetsenbord wordt kleiner door deze 10 toetsen weg te laten. Daardoor is er meer bewegingsruimte voor je muis. Je kunt nóg kleiner gaan, maar dit gaat vaak ten koste van hoe praktisch je te werk gaat.

Heb je weinig ruimte en toch nummerieke toetsen nodig? Een goede oplossing is om een los nummeriek toetsenbord aan te sluiten. Deze berg je makkelijk en snel op. Zo maak je plaats voor andere spullen!

Ergonomie

Neem de ergonomie van een toetsenbord serieus, vooral als je er dagelijks gebruik van maakt. Zo voorkom je ernstige gezondheidsklachten zoals RSI.

Let op verschillende kenmerken zoals een polssteun, gebogen toetsen of gesplitste indeling van de toetsen. Daardoor plaats je je handen en polsen in de beste houding. Bovendien geeft een klein toetsenbord een betere lichaamshouding dan een groot toetsenbord. Daarnaast moet het toetsenbord zo plat mogelijk zijn.

Werk je meer dan 2 uur per dag op de computer? Dan is een ergonomisch toetsenbord onmisbaar, ook als je op een goede laptop werkt, zoals een studentenlaptop! Sluit in dat geval een los toetsenbord aan.

Bedraad of draadloos?

Een bedraad toetsenbord krijgt stroom van de computer of laptop. Je hoeft daarom geen rekening te houden met een lege batterij of accu. Let bij aanschaf wel op de kabellengte. De kabel moet lang genoeg zijn om voldoende afstand tot het beeldscherm te houden.

Close up van verlicht toetsenbord

Een draadloos toetsenbord biedt daarentegen meer bewegingsvrijheid en een opgeruimd bureau. Kabels raken nooit meer in de knoop en liggen niet over je hele bureau verspreid. Het toetsenbord krijgt stroom via AA-batterijen of een oplaadbare accu. Een draadloos toetsenbord maakt verbinding met de computer of laptop via Bluetooth of een 2,4GHz-verbinding.

Een ontvanger-dongle wordt altijd meegeleverd, maar weet dat Bluetooth-toetsenborden over het algemeen duurder zijn. Daarnaast heb je het voordeel bij een Bluetooth-toetsenbord dat als je pc of laptop een ingebouwde Bluetooth-ontvanger heeft, je de dongle niet eens nodig hebt.

Handige extra's

Sommige toetsenborden zijn voorzien van multimediatoetsen waarmee je eenvoudig door je favoriete muziek bladert of het volume regelt. Andere exemplaren hebben ingebouwde touchpads, zodat je ook zonder muis aan de slag kan. Anti-slip is ook een aanrader, want dit zorgt ervoor dat het toetsenbord niet telkens over je hele bureau danst zodra je er een beetje tegenaan duwt.

Specificaties van toetsenborden naast elkaar

MultimediasneltoetsenType verlichtingSysteemeisen
1Apple Magic Keyboard with Touch
2Razer Pro Type UltraJaLED
3Logitech MX Keys MiniJaLEDVereist Bluetooth | WindowsⓇ 10 of later | macOS 10.15 of later | Linux®(2) | Chrome OS(2) | iOS 13.4 of later(2) | iPadOS 14 of later(2) | AndroidTM 5.0 of later (2) - (2 =Basisfuncties van apparaat worden zonder software ondersteund voor besturingssystemen behalve Windows en macOS)
4Razer BlackWidow V4 ProJaRGBGeen
5Das Keyboard 6 ProfessionalJaRGBGeen

Apple Magic Keyboard with Touch

Razer Pro Type Ultra

Multimediasneltoetsen: Ja

Type verlichting: LED

Logitech MX Keys Mini

Multimediasneltoetsen: Ja

Type verlichting: LED

Systeemeisen: Vereist Bluetooth | WindowsⓇ 10 of later | macOS 10.15 of later | Linux®(2) | Chrome OS(2) | iOS 13.4 of later(2) | iPadOS 14 of later(2) | AndroidTM 5.0 of later (2) - (2 =Basisfuncties van apparaat worden zonder software ondersteund voor besturingssystemen behalve Windows en macOS)

Razer BlackWidow V4 Pro

Multimediasneltoetsen: Ja

Type verlichting: RGB

Systeemeisen: Geen

Das Keyboard 6 Professional

Multimediasneltoetsen: Ja

Type verlichting: RGB

Systeemeisen: Geen

Veelgestelde vragen over toetsenborden

Heb je een vraag over toetsenborden? Hieronder vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen van dit moment.

Hoeveel kost een goed toetsenbord?

Een toetsenbord heb je al in huis vanaf € 10, maar daar koop je geen goed toetsenbord voor. Duurdere exemplaren kosten enkele honderden euro's. Hoe meer je bereid bent uit te geven, hoe meer je van het toetsenbord mag verwachten. Bovendien zijn mechanische schakelaars duurder dan membraantoetsen in ruil voor nauwkeurigheid. Ook een ergonomisch ontwerp heeft invloed op het prijsverschil.

Hoe maak je een toetsenbord schoon?

Stof en vuil verzamelen zich in het toetsenbord. De toetsen zijn daarmee een verzamelplaats voor bacteriën. Een grondige schoonmaak op zijn tijd is daarom zeker aangeraden!

Haal stof eruit door het toetsenbord ondersteboven te houden. Klop zachtjes op de onderkant (die nu boven ligt), zodat het meeste stof eruit valt. Pak vervolgens een wattenstaafje en dip deze in pure alcohol. Wrijf het wattenstaafje voorzichtig over en langs de toetsen. Met een doek en alcohol veeg je ook langs de zijkanten van het toetsenbord. En als je toch bezig bent, maak je ook meteen de muis op dezelfde wijze schoon.

Een mechanisch toetsenbord is makkelijker te reinigen, want deze toetsen kun je los halen. Maak wel eerst een foto van het toetsenbord, zodat je de volgorde van de knoppen onthoudt!

Wanneer is een toetsenbord aan vervanging toe?

Merk je dat toetsen vast komen te zitten of voelt typen steeds zwaarder, en maakt een goede poetssessie hierin geen verschil? Dat is het juiste moment om een nieuw toetsenbord uit te kiezen!

Conclusie

Het kiezen van het beste toetsenbord komt neer op je eigen voorkeuren en behoeften. Als je veel typt, dan wil je een zo comfortabel mogelijk toetsenbord. Werk je met cijfers? Kies dan een exemplaar met numpad. Daarnaast beslis je over connectiviteit, aanslagmechanismen en lay-out. Opties genoeg!

Succes tijdens je zoektocht, en bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen of suggesties? Vul dan hieronder het feedbackformulier in. 🔽

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up