menu
close
Categorieën

De Beste Torenventilator voor Tropische Temperaturen

slapende man in wit beddengoed

Ben je helemaal klaar met die warme nachten en toe aan een flinke dosis verkoeling? Met deze koopgids krijg je een spoedcursus torenventilator kopen én de top 5 beste torenventilatoren van dit moment, zodat je weer lekker kan slapen. We beginnen met de beste 3!

Dreo Pilot Max

Dreo Pilot Max
Bekijk op Bol.com

Honeywell QuietSet Whole Room Tower

Honeywell QuietSet Whole Room Tower
Vermogen: 30 W
Geluidsniveau: 47 dB
Snoerlengte: 1.80 m
Draait automatisch: Ja
Kantelbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

Dyson Purifier Cool Auto React

Dyson Purifier Cool Auto React

Waarom een torenventilator aanschaffen?

Wat een gewone ventilator is, weet je waarschijnlijk al, een draaiende propeller die koude lucht produceert door hard rond te draaien. De torenventilator is de langwerpige, smallere variant hiervan waarbij geen propellers te zien zijn.

Alle mechanismen zijn netjes weggestopt aan de binnenkant en van buiten ziet hij er modern en strak uit. Dit uiterlijk levert hem de bijnaam 'luxe ventilator' op.

Een torenventilator is een goedkope oplossing wanneer je je huis koel wil houden en niet teveel geld uit wil geven. Hij blaast een verkoelende wind zo jou kant op en maakt tropische nachten een stuk aangenamer, zonder de lucht daadwerkelijk te koelen – in de meeste gevallen. 😉

Hoe werkt hij?

Aan de achterkant van de torenventilator zit een opening waar lucht naar binnen gezogen wordt. Vervolgens blaast hij deze lucht aan de voorkant naar buiten. Dit zorgt voor het koele briesje dat je voelt!

Sommige koelventilatoren hebben een extra koelstand. Hier zit een bak aan de onderkant waar je water en koelelementen in doet. Wanneer je de extra koelstand aanzet, komt de lucht langs de koelelementen en komt een klein beetje condens van het water mee naar buiten. Zo voelt de lucht die naar buiten komt wat nóg koeler aan!

Voordelen:

  • Goedkoop alternatief voor airconditioner
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Gemakkelijk verplaatsbaar
  • Kan gericht een bepaalde plek verkoelen

Nadelen:

  • Verplaatst de lucht, koelt deze niet af
  • Maakt geluid
  • Kan geen grote ruimtes verkoelen

Koopgids: hoe kies ik de beste torenventilator?

Nu je de voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje hebt gezet, zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten bij de aanschaf.

Ruimte

Bedenk voor het kopen van de torenventilator waar je hem neer wil zetten. Hou er hierbij rekening mee dat dit type ventilator gericht koelt, maar niet geschikt is voor grote ruimtes. Hij is wel geschikt om specifieke plaatsen zoals het bed, het bureau of een zitplaats te verkoelen.

Deze ruimte breid je een beetje uit door een model met een draaimodus te kiezen, vooral als deze ook kantelbaar is, dit scheelt hoogstens een meter of twee in radius.

Geluid

Het warm hebben maakt je al behoorlijk chagrijnig, en het geluid van een brommende ventilator maakt het er niet veel beter op.

Let er daarom op of de torenventilator stil is. Meestal vermeldt de fabrikant dit als voordeel in de productomschrijving. Het kijken naar reviews lost dit soort vragen ook op. Hebben mensen over veel lawaai in hun reviews? Dan is het waarschijnlijk een no-go voor een fijne nachtrust.

Geluidservaring is echter persoonlijk. Wil je een objectievere weergave, dan kijk je naar het aantal decibel (dB). Je wilt vooral voor nachtelijk gebruik een model dat niet boven de 50 dB uitkomt. Bij de 60 dB kom je al in de buurt van hetzelfde geluidsniveau als een gesprek tussen twee mensen in een kamer.

De 5 beste torenventilatoren op een rij

1. Dreo Pilot Max

2. Honeywell QuietSet Whole Room Tower

2. Honeywell QuietSet Whole Room Tower
Vermogen: 30 W
Geluidsniveau: 47 dB
Snoerlengte: 1.80 m
Draait automatisch: Ja
Kantelbaar: Ja

3. Dyson Purifier Cool Auto React

3. Dyson Purifier Cool Auto React

4. Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde

4. Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde

5. MeacoFan 1056 Air Circulator

5. MeacoFan 1056 Air Circulator
Vermogen: 24 W
Geluidsniveau: 20 dB
Snoerlengte: 1.50 m
Draait automatisch: Ja
Kantelbaar: Ja

Snelheid

Een goedkope torenventilator heeft soms slechts 1 koelingsstand of -snelheid, wat onhandig is in Nederland aangezien geen warme nacht hetzelfde is. Ik raad je aan om minstens 3 verschillende koelstanden te nemen.

Zo stel je liever een lage snelheid in voor een licht briesje, en een hoge stand voor een flinke koele wind wanneer het tropisch warm is. Bovendien is een nachtstand extra prettig. Zo maakt de ventilator minder geluid, en slaap je lekkerder.

Vermogen

Het vermogen van de torenventilator bepaalt de blaaskracht. Dit geeft aan hoe hard de ventilator koele lucht de kamer in kan blazen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Meer vermogen betekent meer snelheid en een hardere wind door je kamer die een groter oppervlakte verkoelt. Ben je van plan om een grote ruimte te verkoelen, dan is het van belang dat je kijkt naar het vermogen van de ventilator.

Let wel: hogere snelheden leven meer herrie op, en het hogere wattage heeft ook een effect op je energierekening. Erg drastisch zal het niet zijn, tenzij je het apparaat elke dag de hele dag hebt aan staan, maar het is het noemen waard.

Blokkeer de ventilator niet – Zorg altijd ervoor dat het rooster waar de lucht door naar binnen gezogen wordt vrij is! Wanneer iets de doorgang blokkeert, probeert de torenventilator de lucht alsnog naar binnen te krijgen door harder te trekken, waardoor hij oververhit. Zo kan brand ontstaan.

Hoogte

De torenventilator dankt zijn naam aan het feit dat hij hoog en smal is. Toch variëren de hoogtes. Wanneer hij te laag is, werkt de ventilator minder efficiënt. De hoogte die ik aanraad is tussen de 100 en 150 cm. Wanneer de torenventilator kleiner is, moet je hem al snel op een verhoging zetten, wat niet mooi staat en ook nog eens ongelukken kan veroorzaken.

Snoerlengte

Een kenmerk dat je snel vergeet te checken is de lengte van de kabel. De meeste torenventilatoren hebben een kabel die in het stopcontact moet. Hoe korter deze is, hoe minder makkelijk je hem verplaatst. De minimumlengte voor goed gebruik is een meter.

Afstandsbediening

Niet per se noodzakelijk, maar wel heel handig! Met een afstandsbediening zet je de torenventilator op afstand harder of zachter en aan of uit.

Sommige modellen zijn zelfs smart, waardoor je ze vanaf je telefoon bedient. Dan hoef je in ieder geval nooit meer op zoek naar de afstandsbediening wanneer hij weer eens kwijtraakt!

Specificaties van torenventilators naast elkaar

Aantal snelhedenAfstandsbedieningGeluidsniveauSnoerlengte
1Dreo Pilot Max
2Honeywell QuietSet Whole Room Tower8Ja47 dB1.80 m
3Dyson Purifier Cool Auto React8Ja47 dB1.80 m
4Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde8Ja47 dB1.80 m
5MeacoFan 1056 Air Circulator12Ja20 dB1.50 m

Dreo Pilot Max

Honeywell QuietSet Whole Room Tower

Aantal snelheden: 8

Afstandsbediening: Ja

Geluidsniveau: 47 dB

Snoerlengte: 1.80 m

Dyson Purifier Cool Auto React

Aantal snelheden: 8

Afstandsbediening: Ja

Geluidsniveau: 47 dB

Snoerlengte: 1.80 m

Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde

Aantal snelheden: 8

Afstandsbediening: Ja

Geluidsniveau: 47 dB

Snoerlengte: 1.80 m

MeacoFan 1056 Air Circulator

Aantal snelheden: 12

Afstandsbediening: Ja

Geluidsniveau: 20 dB

Snoerlengte: 1.50 m

Verschillende soorten ventilatoren

Er zijn meer soorten ventilatoren te koop. Om te zorgen dat je degene koopt die het beste bij jou past, heb ik ze hieronder op een rij gezet.

Tafelventilator

Dit is een kleine ventilator die je – de naam zegt het al – op tafel kan zetten. Dit is ideaal als je een klein windje in je gezicht wil voelen tijdens het werken of studeren. Wel zijn deze ventilatoren gevoeliger dan andere typen en geven ze maar een klein zuchtje wind. Dit is niet genoeg voor die tropische nachten. 🔥

Wandventilator

Dit is een ventilator die je hoog aan de wand bevestigt. Vanaf daar verkoelt de ventilator een specifieke plek in een ruimte, zoals een wachtruimte in een kamer, of de plek waar je bank thuis staat.

Plafondventilator

De bedenkers van de namen die aan deze ventilatoren gegeven zijn waren niet erg creatief! Deze ventilator hang je op aan het plafond.

Je ziet ze veel hangen boven het bed in een slaapkamer of in de woonkamer boven de zithoek. De een vindt het chique staan, de ander juist een doorn in het oog.

Verkoeling geven ze in ieder geval wel, maar ze maken vaak ook flink wat lawaai, omdat ze grote bladen hebben die veel lucht verplaatsen. Een ander nadeel is dat je ze niet gemakkelijk naar een andere kamer kan verplaatsen. Als ze eenmaal hangen, zitten ze vast.

Staande ventilator

Deze is het meest bekend en verkochte type. Een grote poot met daarop een soort kooi van metalen draden bevestigd, binnenin de bladen. Dit is hoe de ventilator ooit begon. Toch is hij inmiddels niet meer zo handig omdat hij groot is en veel ruimte in neemt. Dit is het grote voordeel van de torenventilator: smal en compact zonder bladen.

Ventilator in bruine kamer

Wat is de beste keus?

Door de grote variatie aan ventilatoren kan de juiste kiezen lastig zijn. Daarom heb ik een aantal ventilatoren voor je tegen elkaar afgewogen.

Torenventilator of plafondventilator?

Ik kan me voorstellen dat je twijfelt tussen deze twee ventilatoren voor in de slaap- of zitkamer. Een plafondventilator moet je met elektriciteit bevestigen aan het plafond. Je haalt hem niet zo 1, 2, 3 naar beneden wanneer het warme weer voorbij is.

Een torenventilator daarentegen zet je uit het zicht wanneer hij niet meer nodig is. Bovendien heb je bij een plafondventilator een specialist nodig om dingen te repareren of te veranderen, doordat hij complex is.

Torenventilator of staande ventilator?

De staande 'normale' ventilator is traditioneel en bekend. De torenventilator is nieuwer en moderner. Dit zie je terug in het gebruik; de torenventilator is gebruiksvriendelijker. Zo laat je hem makkelijker laten draaien of zet je hem juist stil op 1 plek.

Hij is smaller, waardoor hij perfect in een hoek past, en heeft een strakker uiterlijk. Ook verplaats je hem gemakkelijker dan de staande ventilator. Bovendien zitten er geen bladen in waar een kind zijn vingers tussen kan steken, dus hij is nog veiliger ook!

Torenventilator of airconditioner

Sommige mensen zien de airconditioning als de betere versie van de ventilator en wanneer je kijkt naar het koelen van je huis is dit ook zo. Een mobiele airco verkoelt de lucht, de ventilator blaast de lucht alleen, tenzij er ook een koelelement in de torenventilator zit.

Wel zijn airconditioners veel duurder, wat een torenventilator een goede, betaalbare vervanger maakt als je een goede verkoeler zoekt. Daarbij is een torenventilator makkelijker te verplaatsen, hoef je hem niet te installeren en is onderhoud niet nodig, in tegenstelling tot de airco.

Ook is de torenventilator een stuk milieuvriendelijker dan de airco. Dit komt doordat een airco veel meer stroom verbruikt: 15 keer zoveel! Een torenventilator houd je energierekening lekker laag.

Let op: een torenventilator doet niets met de luchtvochtigheid in je huis. Deze is idealiter 40 - 60%. Wanneer deze te hoog is, gebruik je een luchtontvochtiger. Is de luchtvochtigheid te laag, dan gebruik je een luchtbevochtiger. Soms reinigen deze apparaten ook de lucht voor je. Een luchtreiniger is echter effectiever hierin.

Veelgestelde vragen over torenventilators

Wat is een torenventilator?

De torenventilator is de langwerpige, smallere variant van de ventilator waarbij geen propellers te zien zijn. Alle mechanismen zijn netjes weggestopt aan de binnenkant en van buiten ziet hij er modern en strak uit.

Wat is de beste torenventilator?

Er zijn verschillende kernmerken waar je rekening mee moet houden wanneer je een torenventilator koopt, zoals het vermogen, de snelheden waarop hij blaast, geluidsniveau en snoerlengte. De beste torenventilator bestaat niet; bedenk liever welke specificaties voor jou belangrijk zijn.

Is een airconditioner beter dan een torenventilator?

De airco verkoelt de lucht, de ventilator blaast de lucht alleen. Wel zijn airconditioners een stuk duurder en is een torenventilator een goede vervanger als je alleen een goede verkoeler zoekt voor een specifieke plek in je kamer.

Conclusie

Ik hoop dat deze koopgids je een beter beeld heeft gegeven van de specificaties en kenmerken van verschillende torenventilatoren. Kijk vooral eens naar de top 5 van dit moment, wie weet zit jouw ideale torenventilator daar wel bij.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, zet deze dan vooral hieronder!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up