menu
close
Categorieën

De Beste Trampoline voor Elke Tuin

Kind heeft plezier op trampoline in de tuin

Trampolinespringen is leuk voor zowel kinderen als volwassenen. En het is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor je lichaam. Je leest hier alles om de beste trampoline voor bij jou thuis te vinden!

In dit artikel vertel ik je alle belangrijke informatie in de handige koopgids. Ook vind je de top vijf beste trampolines van dit moment. Zo vergelijk je verschillende specificaties eenvoudig met elkaar.

Merax 15-Foot Trampoline

Merax 15-Foot Trampoline

Skywalker Sports 15-ft. Trampoline with

Skywalker Sports 15-ft. Trampoline with

CalmMax Recreational Trampoline with Enclosure

CalmMax Recreational Trampoline with Enclosure

Waarom een trampoline aanschaffen?

Trampolinespringen is goed voor iedereen. Je raakt je energie kwijt en verbrandt ook calorieën. Iemand van rond de 100 kilo verbrandt in 10 minuten trampolinespringen ongeveer 55 calorieën. Een prima work-out, gewoon in je tuin! 🏡

Voordat ik verder ga met de koopgids, neem ik een paar belangrijke keuzes met je door. Kies je bijvoorbeeld voor een ronde- of een rechthoekige vorm? En zet je hem juist in de grond of niet? Ik vertel je over de voor- en nadelen!

Vorm

Er bestaan drie vormen trampolines: rond, ovaal en rechthoekig.

Ronde trampoline

Een ronde trampoline is, vooral voor volwassenen en kinderen met weinig ervaring in trampolinespringen, een veilige optie.

Dit komt door de veren. Op alle veren staat evenveel spanning, waardoor je bij het springen automatisch naar het midden van de trampoline getrokken wordt. Dit verkleint de kans dat je aan de rand tussen de veren terechtkomt.

Een nadeel is dat een ronde trampoline meer ruimte inneemt dan een andere vorm. Ook zorgt de spanning van de veren ervoor dat het moeilijker is om hoge sprongen en salto's te maken.

Ovale trampoline

Ook een ovale trampoline zorgt ervoor dat je naar het midden van de trampoline toe beweegt, en zo minder risico loopt om van de trampoline af te springen. Wel heb je bij sprongen op het middelste stuk meer controle, waardoor je makkelijker trucjes doet.

De vorm maakt de trampoline ook ideaal om in een smalle tuin te zetten. Een nadeel is dat de ovale trampoline over het algemeen wel duurder is dan de ronde variant.

Rechthoekige trampoline

Een rechthoekige trampoline is voor kinderen en volwassenen met meer ervaring een goede optie.

De hoge veerspanning in combinatie met een sterk frame zorgt ervoor dat je hoger springt. Ook is het springoppervlak groter doordat je niet naar het midden getrokken wordt. Je hebt meer controle waar je springt.

Een nadeel van deze vorm is dat je sneller tussen de veren of naast de trampoline springt. Verder is de keuze qua afmetingen beperkt.

Een veiligheidsnet is bij alle trampolines op poten verplicht. Bij trampolines in de grond hoef je niet verplicht een net te plaatsen, maar dit is voor kleine kinderen wel veiliger. 

In de grond versus op poten

Een ander groot verschil tussen trampolines is de manier waarop je ze plaatst. Je hebt twee keuzes: je zet de trampoline in de grond of je zet hem op poten, een stuk boven de grond.

Trampoline in de grond

Een inground trampoline graaf je in. Het springoppervlak ligt hierdoor even hoog als de grond eromheen. Het op- en afstappen is hierdoor, zeker voor kleine kinderen, een stuk gemakkelijker en veiliger.

Een nadeel is dat je de trampoline niet eenvoudig opruimt, waardoor hij altijd zichtbaar is in de tuin. Bovendien moet je eerst een gat uitgraven om de trampoline te plaatsen. Dat is een hele klus!

Trampoline op poten

Een trampoline op poten bouw je eenvoudig op en af wanneer je hem niet gebruikt. Ook verplaats je hem makkelijk van de ene kant naar de andere kant van de tuin. Daarnaast heeft het hoge frame een voordeel: je springt hoger door de grotere draagkracht.

Het nadeel is dat een veiligheidsnet verplicht is bij deze trampolines, wat het uitzicht van je mooie tuin met het beste kunstgras gazon beïnvloedt.

De 5 beste trampolines op een rij

1. Merax 15-Foot Trampoline

1. Merax 15-Foot Trampoline

2. Skywalker Sports 15-ft. Trampoline with

2. Skywalker Sports 15-ft. Trampoline with

3. CalmMax Recreational Trampoline with Enclosure

3. CalmMax Recreational Trampoline with Enclosure

4. Skywalker Mini Trampoline with Enclosure

4. Skywalker Mini Trampoline with Enclosure

5. Happy Trampoline High Performance Outdoor

5. Happy Trampoline High Performance Outdoor

Koopgids: hoe kies ik de beste trampoline?

Iedere trampoline lijkt misschien hetzelfde, maar dit is zeker niet het geval. Bepaalde kenmerken maken de ene trampoline bijvoorbeeld veiliger dan de andere. Om ervoor te zorgen dat je de beste trampoline aanschaft, behandel ik de belangrijkste specificaties in deze koopgids!

Veren

Er zit verschil in het soort vering en de afmetingen van de veren. Hoe langer de veren, des te fijner en soepeler het springen gaat. Ook de dikte van de veren speelt een belangrijke rol: hoe dikker de veren, hoe langer de levensduur van de trampoline.

Gemiddeld is een goede veer 140 mm lang en beschikt een trampoline met een diameter van 140 cm over 30 veren. Een grotere heeft automatisch meer veren.

De trampoline van Senz Sports heeft een diameter van 305 cm en beschikt over een elastisch veringsysteem, wat het springen ook veiliger maakt.

Trampolinerand

Iedere trampoline heeft een trampolinerand: de kussens rondom de trampoline die de veren afschermen. Het is belangrijk dat de rand dik en breed genoeg is om de veren volledig af te schermen. Zo voorkom je ongelukken!

Daarnaast beschermen de kussens de veren ook tegen uv-straling van de zon. Zo gaan de veren langer mee zonder te roesten.

Springgewicht

Het maximale springgewicht bestaat niet voor niets. Het is misschien gezelliger en leuker met meer springers, maar overschrijd het springgewicht niet.

Een hogere belasting zorgt ervoor dat de trampoline sneller slijt en op een gegeven moment zelfs bezwijkt onder het gewicht. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Je schiet bijvoorbeeld ineens door de trampoline heen en springt op de grond.

Kleine trampoline met net eromheen op een grasveld

Frame

Het frame dient als ondersteuning van de hele trampoline. Het aantal poten bepaalt hoe stevig een trampoline staat. Meestal beschikt een trampoline over zes of acht poten, afhankelijk van de grootte.

Let bij de aankoop vooral op de buisdiameter en de staaldikte. Hoe dikker dit is, hoe sterker en steviger het materiaal. Een buisdiameter van 305 cm is steviger en duurzamer dan een diameter van 140 cm.

Veiligheidsnet

Bij trampolines op poten is een veiligheidsnet verplicht, maar het is veiliger om elke trampoline te voorzien van een net. Dit net voorkomt dat kinderen van de trampoline af vallen.

Veiligheidsnetten hebben twee verschillende typen openingen: een rits of een overlapping. Een rits is iets veiliger doordat deze het net volledig afsluit om de trampoline.

Veiligheidsrok

Een veiligheidsrok is een extra beveiliging onder de trampoline. Door deze te bevestigen aan de onderkant lukt het kinderen niet om onder de trampoline te komen.

Specificaties van trampolines naast elkaar

1Merax 15-Foot Trampoline
2Skywalker Sports 15-ft. Trampoline with
3CalmMax Recreational Trampoline with Enclosure
4Skywalker Mini Trampoline with Enclosure
5Happy Trampoline High Performance Outdoor

Merax 15-Foot Trampoline

Skywalker Sports 15-ft. Trampoline with

CalmMax Recreational Trampoline with Enclosure

Skywalker Mini Trampoline with Enclosure

Happy Trampoline High Performance Outdoor

Onderhoud

Een trampoline vergt onderhoud om zijn levensduur te verlengen. Daarnaast is het gebruik van een trampoline niet zonder risico's. Om het springen zo veilig mogelijk te maken, installeer je niet alleen een veiligheidsnet, maar houd iedereen zich ook aan een paar afspraken.

Wanneer je de trampoline goed onderhoudt en juist gebruikt, gaat hij ongeveer zes jaar mee. Een duurdere trampoline van betere kwaliteit gaat tot acht jaar mee.

Geen schoenen op de trampoline

Een van de belangrijkste afspraken: geen schoenen op de trampoline. Springen met schoenen veroorzaken kleine gaatjes in de springmat waardoor de levensduur van de trampoline achteruit gaat. Daarnaast vergroot je daardoor de kans dat de trampoline mettertijd doorzakt.

Bescherm tegen koud weer

Koud winterweer beschadigt de trampoline. Daarom is het verstandig om een trampoline op poten af te breken en in een warmere ruimte, zoals een schuur, op te bergen. Een inground trampoline bescherm je met een beschermhoes.

Maak de trampoline regelmatig schoon

Regen is niet voldoende om de trampoline hygiënisch te houden. Vermijdt agressieve schoonmaakmiddelen, maar gebruik bijvoorbeeld wat zachte zeep of alleen water om het springvlak te reinigen.

Vervang onderdelen

Het ene onderdeel is sneller aan vervanging toe dan het andere. Wacht niet te lang en vervang roestige veren of poten wanneer dit nodig is. Zo verleng je niet alleen de levensduur van de trampoline, je houdt hem ook veilig.

Trampoline in de tuin tussen de planten

Veelgestelde vragen over trampolines

Zit je nog met vragen over trampolines? Hieronder vind je de meestgestelde van dit moment en hun antwoorden!

Hoe diep graaf je een trampoline in?

Zorg dat de trampoline ongeveer 20 centimeter boven de grond ligt. Zo is het, vooral voor kleine kinderen, makkelijker en veiliger om op en af de trampoline te gaan.

Hoelang gaat een trampoline mee?

Een goed onderhouden trampoline van goede kwaliteit gaat ongeveer 8 jaar mee. Een trampoline van mindere kwaliteit die goed onderhouden is gaat tussen de drie en zes jaar mee.

Ronde of rechthoekige trampoline?

Een ronde trampoline is veiliger doordat de springer naar het midden getrokken wordt. Voor beginnende en jonge springers is dit de veiligste optie. Een rechthoekige trampoline stelt je in staat om hoger te springen. Dit is voor ervaren springers leuker.

Conclusie

Een goede trampoline bestaat uit een combinatie van de juiste veren, de juiste vorm en een sterk frame passend bij je wensen. Hopelijk geeft dit artikel je een beter beeld van welke trampoline bij je past. Ben je er nog niet uit? Werp dan nog een blik op onze top 5!

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of je dit artikel behulpzaam vond via onderstaand feedbackformulier.😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up