menu
close
Categorieën

Hoe Kies je de Beste Ventilator voor je Huis?

Vrouw leunt tegen ventilator en kijkt naar buiten

Wist je dat mensen al eeuwen gebruik maken van de ventilator voor verkoeling? In 1885 werd de elektrische variant uitgevonden; de ventilator zoals wij die tegenwoordig kennen. Sindsdien is het aanbod enorm uitgebreid – en dat mag ook wel na bijna 150 jaar! Hoe weet je nu welke het beste bij jouw wensen en behoeftes past? Die vraag beantwoord ik hier.

Wat heb jij nodig om het hoofd fris te houden? Een torenventilator of een vloermodel? Met deze gids leer je waar rekening mee te houden. Zo weet je zeker dat je altijd de beste keuze maakt! Lees snel verder 👇

Dreo Pilot Max

Dreo Pilot Max
Bekijk op Bol.com

Honeywell HT900E turbo fan

Honeywell HT900E turbo fan

Vornado 660 AE Large Air

Vornado 660 AE Large Air
Merk: Vornado
Kleur: Zwart
Model: 630B
Type ventilator: Tafelventilator
Geluidsniveau: 60 dB
Bekijk op Bol.com

Waarom een ventilator aanschaffen?

Een ventilator is een goedkope oplossing om het huis koel te houden tijdens warme zomerdagen. Een ventilator verkoelt de lucht niet, maar verplaatst deze. Dit geef het verkoelende effect!

Twijfel je tussen een ventilator of een mobiele airco? Een nadeel van een airco is dat deze de lucht droog maakt. Hierdoor krijg je sneller last van gezondheidsklachten, zoals een droge keel. Een goede luchtbevochtiger of juist een luchtontvochtiger is dan geen overbodige luxe, maar er zijn modellen te vinden waar deze in zit gebouwd. Hetzelfde geldt voor een goede luchtreiniger: soms hebben deze een ventilator ingebouwd.

In de meeste gevallen is een ventilator voldoende. Het handigst is het om beide in huis te hebben. De airco hoeft pas aan als het té tropisch wordt! 🌴 Om het verhaal compleet te maken, vind je hieronder de voor- en nadelen van een ventilator tegen over elkaar.

Voordelen :

  • Brengt snel verkoeling in huis 
  • Goedkoop
  • Mogelijkheden in verschillende modellen
  • Frisse lucht
  • Energiezuinig

Nadelen:

  • Verplaatst de lucht, koelt niet. Alleen gevoelsmatig. 
  • Maakt geluid

Koopgids: hoe kies ik de beste ventilator?

Met de hoeveelheid aan keuze is het overweldigend de juiste ventilator te kiezen. Welke eigenschappen doen er écht toe? Ik zocht het voor je uit.

Wat zijn jouw wensen?

Vraag jezelf eerst af in welke kamer je de ventilator plaatst. Voor de slaapkamer is een stil model gewenst, en voor de woonkamer is een model met een afstandsbediening handig.

Stel jezelf niet alleen de vraag waar je hem gaat plaatsen, maar ook: hoe groot is de ruimte? Voor een grote ruimte is meer vermogen nodig. Belangrijk is om dit van tevoren helder te krijgen, zodat je de juiste zaken tegenover elkaar afweegt. Lees snel verder voor de tips!

Geluid

Belangrijk om naar te kijken is het geluidsniveau. Om de slaapkamer koel te houden zonder overlast, is het noodzakelijk dat de ventilator geruisloos werkt. Kijk om hier een idee van te krijgen naar het geluidsniveau. Dit geeft men weer in decibel (dB). Modellen lager dan 50 dB zijn stil, en de modellen hoger dan 60 dB vallen luidruchtig uit. Denk aan een gesprek binnenshuis tussen twee personen en harder.

Bovendien biedt de laagste stand de stilste mogelijkheid. Indien je het kunt terugvinden in de productspecificaties of -informatie, ga dan op zoek naar het minimale en maximale geluidsniveau.

De 5 beste ventilatoren op een rij

1. Dreo Pilot Max

2. Honeywell HT900E turbo fan

2. Honeywell HT900E turbo fan

3. Vornado 660 AE Large Air

3. Vornado 660 AE Large Air
Snoerlengte: 1 m
Aantal snelheden: 3
Diameter: 26 cm
Draait automatisch: Nee
Kantelbaar: Ja
Afstandsbediening: Nee
Geluidsniveau: 60 dB

4. Rowenta Turbo Silence Oscillating Table

4. Rowenta Turbo Silence Oscillating Table
Snoerlengte: 1.50 m
Timer: Nee
Aantal snelheden: 4
Diameter: 40 cm
Draait automatisch: Ja
Afstandsbediening: Nee
Geluidsniveau: 45 dB

5. MeacoFan 1056 Air Circulator

5. MeacoFan 1056 Air Circulator
Snoerlengte: 1.50 m
Timer: Ja
Aantal snelheden: 12
Diameter: 28.50 cm
Draait automatisch: Ja
Kantelbaar: Ja
Afstandsbediening: Ja
Geluidsniveau: 20 dB

Grootte van de kamer

Voor grote ruimtes is een hoog vermogen noodzakelijk. Meer vermogen – gemeten in watt (W) – betekent een sterkere luchtstroom! Is de kamer waarin je hem wilt plaatsen groter, dan moet je voor een krachtiger model gaan. Daarnaast is het ook handig om te kijken of de ventilator een zelfdraaiende functie heeft.

Een zelfdraaiende ventilator houdt in dat deze automatisch van links naar rechts, of van boven naar beneden draait. Dit noemt men 'oscilleren'. Hiermee veroorzaak je een frisse wind door de hele kamer, én voorkom je een stijve nek.

Kantelen

Het kantelen van een ventilator is extra handig in dagelijks gebruik. Zo heb je maximale invloed op de luchtstroom in de kamer. De flexibiliteit hebben om de wind overal op te richten? Kies dan een kantelbare ventilator.

Bladen

De grootte van de bladen bepaalt de hoeveelheid wind. Voor een sterke wind heb je grote bladen nodig. Heb je huisdieren of kinderen in huis? Kijk naar een model met een veiligheidsgrid of zonder bladen. Hier kunnen geen nieuwsgierige vingers of neusjes gewond raken!

Snelheid

De meeste ventilatoren zijn uitgerust met meerdere standen, en zo ook met verschillende snelheden. Het verschil tussen een briesje en een herfststorm mag er wezen, dus een geleidelijke overgang tussen de twee is welkom. Hoe meer verschillende standen een ventilator heeft, hoe geleidelijker de transitie tussen snelheden.

Timer

Sommige modellen hebben de luxe van een timer-functie. De ventilator gaat aan zodra je bijvoorbeeld thuiskomt of gaat slapen – zolang je dit zo instelt.

ventilator met bank op achtergrond

Ionisatie

Heb jij last van allergie? Een ventilator uitgerust met ionisatie-functie verzwaart door een elektrische lading stofdeeltjes, waardoor deze op de grond vallen. Die zuig je daarna op met een goede stofzuiger. Geniet van gezondere lucht!

Wifi en afstandsbediening

Voor de luie mensen onder ons: kies een model met afstandsbediening. Heerlijk als je op de bank ligt, maar geen zin hebt om op te staan. Of koop een ventilator met wifi, verbind met bijbehorende app en bedien de ventilator vanaf de telefoon.

Je leest hier dan ook meteen bepaalde zaken op terug, afhankelijk van de functies van je ventilator. Zit er een timer op? Dan stel je die hier in. Je leest er de draaisnelheid op terug, of misschien zelfs op welke temperatuur de ventilator staat ingesteld. Temperatuur? Ja, want...

Verwarming

In de winter gebruik maken van de ventilator? Dan kies je voor een luxe model met verwarmingsfunctie. Hier zit een verwarmingselement in, waardoor de ventilator warme lucht de kamer inblaast.

Specificaties van ventilatoren naast elkaar

Type ventilatorAfstandsbedieningDraait automatischGeluidsniveauIntroductiejaarTimer
1Dreo Pilot Max
2Honeywell HT900E turbo fan
3Vornado 660 AE Large AirTafelventilatorNeeNee60 dB
4Rowenta Turbo Silence Oscillating TableStatiefventilatorNeeJa45 dB2021Nee
5MeacoFan 1056 Air CirculatorTafelventilatorJaJa20 dB2019Ja

Dreo Pilot Max

Honeywell HT900E turbo fan

Vornado 660 AE Large Air

Type ventilator: Tafelventilator

Afstandsbediening: Nee

Draait automatisch: Nee

Geluidsniveau: 60 dB

Rowenta Turbo Silence Oscillating Table

Type ventilator: Statiefventilator

Afstandsbediening: Nee

Draait automatisch: Ja

Geluidsniveau: 45 dB

Introductiejaar: 2021

Timer: Nee

MeacoFan 1056 Air Circulator

Type ventilator: Tafelventilator

Afstandsbediening: Ja

Draait automatisch: Ja

Geluidsniveau: 20 dB

Introductiejaar: 2019

Timer: Ja

Wat voor soort ventilator kies ik?

Er zijn verschillende modellen beschikbaar, dus het is wel zo handig om te weten welke het beste bij je past. Lees daarover hieronder meer.

Vloerventilator

De vloerventilator is de krachtigste ventilator. Ideaal voor een grote ruimte! Deze maakt door zijn kracht wel lawaai, houd daar rekening mee. De meeste modellen zijn kantelbaar, en de luxe modellen staan goed in elk interieur met een strak, maar tijdloos ontwerp. Ze zijn compact en makkelijk verplaatsbaar. Ze draaien meestal niet, dus je moet misschien even zoeken naar de beste plek.

Tafelventilator

Een tafelventilator is een compact model, wat je makkelijk overal neerzet. Meestal draait deze zelf van links naar rechts.

Statiefventilator

Deze ventilator staat op een steel. Zet hem eenvoudig op de gewenste hoogte! Je raakt hierdoor geen ruimte kwijt op tafel. Veel van deze modellen oscilleren ook, zodat het briesje door de hele kamer gaat.

Plafondventilator

Deze staat voor goede luchtcirculatie en weinig herrie. Dat is waarom je deze ventilator meestal in de slaapkamer vindt. Let bij installatie altijd goed op dat de bladen zich hoog genoeg bevinden – het liefst 2 meter 30 hoog, en de draagkracht moet minimaal 100 kg zijn.

Torenventilator

De beste torenventilator is geruisloos, maar effectief. Dit apparaat levert een krachtige luchtstroom. Ze zijn beschikbaar in slanke en moderne ontwerpen, waardoor deze in elk interieur past. Ze zijn uitermate geschikt voor slaapkamers, woonkamers, kantoren – overal waar frisse lucht gewenst is, maar geluid minder welkom is.

Veelgestelde vragen over ventilatoren

Hoelang mag een ventilator aan staan?

Een ventilator kan dag én nacht aanstaan. Ze zijn ontworpen om duizenden uren verkoeling te bieden.

Wat kost een ventilator aan stroom?

Een ventilator is energiezuinig en daarom goedkoop. Per jaar kost deze voor een gemiddeld huishouden slechts € 2,- aan stroom!

Hoeveel verkoelt een ventilator?

Een ventilator verkoelt de lucht niet. De lucht verdampt, waardoor transpireren makkelijker is. Hierdoor ervaar jij de ruimte enkele graden frisser! Zet de ventilator tactisch neer, waardoor je warme lucht naar buiten verplaatst. Zo haal jij het maximale eruit.

Mag een ventilator 's nachts aanblijven?

De ventilator wel of niet laten draaien als je slaapt? Het is nogal een discussiepunt. Goed nieuws, het is niet schadelijk voor de gezondheid. De mogelijkheid bestaat dat je lastig in slaap valt door het geluid, wat leidt tot een slechte nachtrust. Dat is wél ongezond!

Conclusie

Ik hoop dat deze gids geholpen heeft in de keuze naar de beste ventilator. Je weet nu welke kenmerken voor jouw situatie op toepassing zijn. Je kent nu de voor- en nadelen van elk model. Raadpleeg vooral bovenstaande beste ventilatoren van dit moment voor de juiste keus!

Heb je nog vragen of tips? Laat het hieronder weten! 👇

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up