menu
close
Categorieën

Dé Beste Vlakschuurmachine voor jouw Klus

Persoon houdt vlakschuurmachine vast

Zoek je de beste manier om vlakke oppervlaktes zoals je trap een opknapbeurt te geven? Dan ben je hier op het juiste adres! Grote oppervlaktes schuren is een tijdrovende, intensieve klus. Met de beste vlakschuurmachine is dat verleden tijd. Een vlakschuurmachine schuurt snel, zodat je snel weer met de benen omhoog zit en van het resultaat geniet! Lees snel verder.

Bosch PSS 200 AC Vlakschuurmachine

Bosch PSS 200 AC Vlakschuurmachine
Stofafzuiging: Ja
Vermogen: 125 W
Zoollengte: 182 mm
Zoolbreedte: 92 mm
Vorm zool: Rechthoek
Bekijk op Bol.com

Powerplus POWE40010 Vlakschuurmachine 180W 93

Powerplus POWE40010 Vlakschuurmachine 180W 93
Stofafzuiging: Ja
Vermogen: 180 W
Zoollengte: 187 mm
Zoolbreedte: 90 mm
Vorm zool: Rechthoek
Geluidsniveau: 73 dB
Bekijk op Bol.com

Bosch PSS 250 AE Vlakschuurmachine

Bosch PSS 250 AE Vlakschuurmachine
Stofafzuiging: Ja
Vermogen: 250 W
Zoollengte: 182 mm
Zoolbreedte: 92 mm
Vorm zool: Rechthoek
Geluidsniveau: 96 dB
Bekijk op Bol.com

Waarom een vlakschuurmachine aanschaffen?

Een vlakschuurmachine is geschikt voor het schuren van vlakke oppervlaktes. Denk hierbij aan deuren, planken en grote meubels. Door de grote, rechthoekige schuurzool schuur je snel grote projecten zoals een parketvloer. Een vlakschuurmachine is onder andere geschikt voor het schuren van hout, metaal, kunststof en steen.

Een vlakschuurmachine is een veelzijdig apparaat. Hij is nog veelzijdiger wanneer je een apparaat kiest met een verwisselbare zool. Zo zijn er zolen met een spitse punt, zoals een deltaschuurmachine heeft. Hiermee schuur je naast je trap óók je kozijnen.

Ook is een vlakschuurmachine met een gewicht van 1-2,5 kg een lichte schuurmachine. Zo schuur je horizontaal én verticaal makkelijk zonder teveel gewicht te dragen.

Lees hieronder verder voor de koopgids die je helpt om de beste vlakschuurmachine te kiezen!

Koopgids: hoe kies ik de beste vlakschuurmachine?

In de koopgids leg ik uit wat de belangrijkste specificaties van een vlakschuurmachine zijn. Hierdoor ben je na het lezen helemaal klaar voor de beste vlakschuurmachine!

De sterkte van de motor

De sterkte van de motor wordt uitgedrukt in vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger en sneller de schuurmachine. Het vermogen van een vlakschuurmachine is gemiddeld tussen de 100 en 300 watt. Niet alleen het vermogen bepaalt de sterkte, het toerental speelt ook een rol. Lees hieronder hoe dat zit. 👇

Toerental

Het toerental is het aantal omwentelingen dat een draaiend voorwerp zoals een motor maakt. Hoe hoger het toerental, hoe sneller de vlakschuurmachine werkt. Het beste is om de vlakschuurmachine af te stellen op het soort materiaal dat je schuurt. Dit doe je met een variabel toerental. Zo vereisen metaal en kunststof een lager toerental dan hout.

Trillingswaarde

De trillingen die een schuurmachine produceert, drukken we uit in m/s: meter per seconde. Één trilling heen en weer telt als een cyclus. Hoe zwaarder de machine trilt, hoe zwaarder de belasting voor je armen en handen.

Een trillingswaarde tussen de 5 m/s en 7 m/s is gemiddeld voor een vlakschuurmachine. Wanneer je de machine lang aan één stuk door gebruikt, is een lage trillingswaarde van 5 m/s of lager fijner.

De schuurzool

Hoe groter de zool van de vlakschuurmachine, hoe sneller je klaar bent met het schuren van grote oppervlaktes. Voor fijnere oppervlaktes, zoals een kast of meubel, is een kleine schuurzool beter. Gemiddeld is een schuurzool van een vlakschuurmachine 112 mm breed en 190 mm lang.

De schuurzool van een vlakschuurmachine beweegt op en neer. Het heeft geen ronddraaiende beweging, zoals een excentrische schuurmachine. Wil je een oppervlakte polijsten? Kies dan voor de beste excentrische schuurmachine.

Verwisselbare zool

Sommige vlakschuurmachines hebben een verwisselbare zool waardoor ze werken als een multischuurmachine. Zo wissel je de schuurzool om voor een delta schuurzool, waarmee je ook kleine hoekjes schuurt. Handig als je er een grote verbouwing op de planning staat!

Constante snelheid

Met een constante snelheid functie werk je stabiel en consistent, zonder dat je constant een trekker of knop indrukt. Dit is een handige functie waarmee je beide handen vrij houdt.

Accu of netstroom?

Wat de voeding betreft kies je tussen een machine op accu of netstroom. Vlakschuurmachines op netstroom hebben meer kracht, maar bieden minder bewegingsvrijheid. Een vlakschuurmachine op accu laad je af en toe op. Bij een grotere klus is het daarom handig om twee batterijen te hebben.

Bij een vlakschuurmachine op netstroom is het belangrijk om daarnaast te letten op de snoerlengte. Hierdoor weet je zeker dat de kabel lang genoeg is voor je werkplaats.

De 5 beste vlakschuurmachines op een rij

1. Bosch PSS 200 AC Vlakschuurmachine

1. Bosch PSS 200 AC Vlakschuurmachine
Stofafzuiging: Ja
Vermogen: 125 W
Zoollengte: 182 mm
Zoolbreedte: 92 mm
Vorm zool: Rechthoek

2. Powerplus POWE40010 Vlakschuurmachine 180W 93

2. Powerplus POWE40010 Vlakschuurmachine 180W 93
Stofafzuiging: Ja
Vermogen: 180 W
Zoollengte: 187 mm
Zoolbreedte: 90 mm
Vorm zool: Rechthoek
Geluidsniveau: 73 dB

3. Bosch PSS 250 AE Vlakschuurmachine

3. Bosch PSS 250 AE Vlakschuurmachine
Stofafzuiging: Ja
Vermogen: 250 W
Zoollengte: 182 mm
Zoolbreedte: 92 mm
Vorm zool: Rechthoek
Geluidsniveau: 96 dB

Hoeveel kost een vlakschuurmachine?

Vlakschuurmachines kosten tussen de 25 en 600 euro. Een groot verschil, maar geen zorgen: de duurdere schuurmachines zijn vooral voor professionals die het apparaat elke dag gebruiken. Voor een paar klusjes per jaar is een vlakschuurmachine van een paar tientjes meer dan prima.

Geluidsniveau

Met een gemiddeld geluidsniveau van 85 decibel zijn vlakschuurmachines niet bepaald stil te noemen. Het is daarom verstandig om je oren zo goed mogelijk te beschermen, bijvoorbeeld met goede gehoorbescherming.

Stofvrij schuren?

Met stofafzuiging schuur je stofvrij. Hierdoor adem je minder stof in én blijft je werkplek schoon. Het apparaat zuigt stof en zaagsel af door de gaatjes in de schuurzool. Hierna vangt een cassette of reservoir het stof op aan de achterkant van het apparaat.

De stofopvang dien je regelmatig te legen, het liefst na elk gebruik. Lees de handleiding om precies te weten hoe de stofafzuiging van jouw apparaat werkt.

Het is ook mogelijk om de schuurmachine aan te sluiten op professionele stofafzuiging. Dit is vooral belangrijk wanneer je voor langere tijd schuurt óf bij het schuren van brosse materialen zoals gips.

Zo kies je het juiste schuurpapier

Een vlakschuurmachine heeft goed schuurpapier met de juiste korrelgrootte nodig. Het papier bevestig je meestal met klemmen of een spansysteem om het schuurpapier op zijn plaats te houden. De klemmen maken het makkelijk om schuurpapier te wisselen wanneer nodig.

Bij schuurpapier let je op de korrelgrootte die wordt aangegeven met een cijfer. Hoe lager het cijfer, hoe grover het schuurpapier. Hieronder vind je een overzicht:

P40 - P60Zeer grof schuurpapier, verwijdert oude verflagen en roest
P80 - P100Middel grof, verwijdert oude verflagen, afronden van hoeken
P120 - P150Middel fijn, schuurt bestaande verflagen op
P180 - P220Fijn, schuurt grondverf laag op
P240Fijn, schuurt laklaag of bestaande verflaag

De "P" staat hier voor het Engelse particles, wat deeltjes betekent. Het getal na de P staat voor het aantal korrels die op een vierkante centimeter zitten. Zo heeft schuurpapier P100 dus 100 korrels op één vierkante centimeter.

Voor een klus zoals het verven van een trap gebruik je meerdere soorten schuurpapier. Je start met grof schuurpapier, zoals P80 of P100 en wisselt daarna naar fijner schuurpapier, zoals P150.

Na het aanbrengen van de grondverf schuur je opnieuw, maar met fijner schuurpapier, zoals P220. Ben je van plan om je huis grondig onder handen te nemen? Voor plafond en vloeren is een goede wandschuurmachine óók handig!

Vlakschuurmachine schuurt hout

Bescherm jezelf

De juiste bescherming is bij klussen altijd belangrijk. Zo ook bij het schuren van je tafel, trap of vloer. Bescherm jezelf met een veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen, gehoorbescherming en een stofmasker. Zo krijg je geen fijnstof binnen en zijn je handen, oren én ogen beschermd.

Handige accessoires

Met onderstaande accessoires heb je nóg meer plezier van je vlakschuurmachine.

Koffer

Een koffer maakt het makkelijk om je vlakschuurmachine veilig te transporteren. Handig voor professionals of wanneer je veel klust.

Ponsplaat

Een ponsplaat maakt gaatjes in het schuurpapier, waardoor de stofafzuiging het stof door de gaatjes afzuigt. Hierdoor hoef je niet te letten op het kopen van schuurpapier met gaatjes, want je maakt ze zelf.

Verlengsnoer

Wanneer de snoerlengte van je favoriete vlakschuurmachine niet voldoende is, lost een verlengsnoer dit probleem op. Zo valt het snoer tot wel vijf keer te verlengen!

Onderhoud

Bij een vlakschuurmachine is het vooral belangrijk om de stofopvang regelmatig te legen en het schuurpapier op tijd te vervangen. Na elk gebruik verwijder je aanhechtende stofresten met een kwast, zodat de stofafzuiging goed blijft werken. Het is ook mogelijk om hiervoor een stofzuiger te gebruiken.

Voor groot onderhoud, zoals het vervangen van onderdelen, ga je liever naar een professional, zodat je zeker weet dat het goed zit!

Specificaties van vlakschuurmachines naast elkaar

StofafzuigingVermogenVorm zoolGeluidsniveau
1Bosch PSS 200 AC VlakschuurmachineJa125 WRechthoek
2Powerplus POWE40010 Vlakschuurmachine 180W 93Ja180 WRechthoek73 dB
3Bosch PSS 250 AE VlakschuurmachineJa250 WRechthoek96 dB
4Makita BO4565 Vlakschuurmachine - 200WNee200 WRechthoek1 dB
5Makita BO4555K Vlakschuurmachine - 200Ja200 WRechthoek80 dB

Bosch PSS 200 AC Vlakschuurmachine

Stofafzuiging: Ja

Vermogen: 125 W

Vorm zool: Rechthoek

Powerplus POWE40010 Vlakschuurmachine 180W 93

Stofafzuiging: Ja

Vermogen: 180 W

Vorm zool: Rechthoek

Geluidsniveau: 73 dB

Bosch PSS 250 AE Vlakschuurmachine

Stofafzuiging: Ja

Vermogen: 250 W

Vorm zool: Rechthoek

Geluidsniveau: 96 dB

Makita BO4565 Vlakschuurmachine - 200W

Stofafzuiging: Nee

Vermogen: 200 W

Vorm zool: Rechthoek

Geluidsniveau: 1 dB

Makita BO4555K Vlakschuurmachine - 200

Stofafzuiging: Ja

Vermogen: 200 W

Vorm zool: Rechthoek

Geluidsniveau: 80 dB

Veelgestelde vragen over vlakschuurmachines

Hieronder beantwoord ik je brandende vragen over vlakschuurmachines. 🤔

Waarvoor gebruik je een vlakschuurmachine?

Een vlakschuurmachine heeft een grote, rechthoekige schuurzool die snel vlakke oppervlaktes schuurt, zoals grote planken, trappen en deuren. Een vlakschuurmachine is onder andere geschikt voor het schuren van hout, metaal, kunststof en steen.

Wat is het verschil tussen een vlakschuurmachine en een bandschuurmachine?

Een vlakschuurmachine heeft een schuurzool die op en neer beweegt, waardoor je het oppervlak schuurt. Een goede bandschuurmachine heeft daarentegen een roterende schuurband. De bandschuurmachine gebruik je mobiel of stationair. Een vlakschuurmachine gebruik je enkel mobiel, dus met de hand. Daarnaast heeft een bandschuurmachine meer kracht, waardoor deze meer geschikt is voor grote klussen.

Wat is het verschil tussen een vlakschuurmachine en een delta schuurmachine?

Het grootste verschil tussen een vlakschuurmachine en een delta schuurmachine is de vorm van de schuurzool. Bij een vlakschuurmachine is deze rechthoekig en bij een delta schuurmachine driehoekig. Hierdoor is een delta schuurmachine geschikt voor fijnere klussen, zoals meubels en kozijnen met veel richels, hoekjes en randjes. Een vlakschuurmachine is geschikt voor grote, vlakke oppervlakken, zoals planken, deuren en tafels.

Waar staat M/S voor?

M/S staat voor meter per seconde. Dit is ook wel de trillingswaarde van de schuurmachine. Hoe meer een schuurmachine trilt, hoe sneller je schuurt. Een hogere trilling betekent meer belasting voor je handen, polsen en armen. Gemiddeld heeft een vlakschuurmachine een trillingswaarde tussen de 5 m/s en 7 m/s.

Conclusie

Met het grote aanbod van vlakschuurmachines op de markt is het moeilijk om een goede keuze te maken. Hopelijk heeft deze koopgids je een handje op weg geholpen. Ik heb de belangrijkste specificaties besproken: mocht je nog twijfelen, bekijk dan de gids én de producten hierboven nog een keer. De beste vlakschuurmachine staat ertussen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up