menu
close
Categorieën

IJsjes, Pizza's en Maaltijden Bevries Je in de Beste Vriezer!

Iemand pakt iets uit de vriezer

Het doel van een vriezer is duidelijk: je stopt er ijsjes, kliekjes, bevroren maaltijden én ijsblokjes in. Iedereen kan dan ook een vriezer gebruiken. Nu alleen nog kiezen. Waar ga je hem plaatsen? En welk model vriezer heb je nodig? De keuze is reuze en natuurlijk wil je alleen de beste vriezer!

Laat je niet afschrikken door het enorme aanbod vriezers, want in deze gids vertel ik je over de belangrijkste specificaties waar je je keuze het beste op kunt baseren. De onderstaande top 3 is een kleine greep uit de beste producten. 🍧

Frigidaire 6.5-Cubic-Foot Stainless Upright Freeze

Frigidaire 6.5-Cubic-Foot Stainless Upright Freeze

Frigidaire FFHB2750TS

Frigidaire FFHB2750TS

GE Garage Ready 14.1-Cubic-Foot Upright

GE Garage Ready 14.1-Cubic-Foot Upright

Waarom een vriezer aanschaffen?

Een vriezer is tegenwoordig een must in elk huishouden. Hoewel de meeste koelkasten een vriesvak hebben, zijn deze vaak al snel te krap, vooral als je met meerdere mensen zo'n vriezer deelt. Als je meer etenswaren wilt bewaren, heb je een aparte vriezer nodig.

Zo bewaar je iedereens favoriete smaak ijs, een weelde aan Tupperware vol met pastasauzen en andere kliekjes, en genoeg ijsklontjes om zelfs de heetste dagen door te komen.

Er zijn allerlei vriezers op de markt: van koffermodellen tot kleine tafelmodellen. Zo heeft de beste Amerikaanse koelkast naast een vriezer ook een ruim koelgedeelte. Ideaal als je veel eten in huis hebt, mits je de ruimte hebt. Het is maar net wat je zoekt!

Waarom je een vriezer moet aanschaffen moge duidelijk zijn; de vraag is alleen wélke.

Koopgids: hoe kies ik de beste vriezer?

De ene vriezer is de andere niet. In deze gids bespreek ik de belangrijkste specificaties, zodat je een weloverwogen keuze maakt. Laten we beginnen met het formaat!

Soorten vriezers

Heb je al in gedachten waar je nieuwe vriezer komt te staan? Het is belangrijk om de maten van die plek op te meten, zodat je geen miskoop maakt. Daarnaast is het handig om te weten welke zogeheten form factors te vinden zijn. ⤵️

 • Een tafelmodel is een kleine koelkast die meestal zo'n 85 cm hoog en 60 cm diep is. Deze koelkast is geschikt voor kleine huishoudens van één tot twee personen, en als je niet zo veel plek hebt, zoals op de camping of een kleine keuken.
 • Een vrieskast is een grote vriezer met lades. Deze vriezer biedt plek voor meer boodschappen. Deze vriezer is vrij groot, dus je moet er plek voor hebben in je keuken of bijkeuken. De hoogte verschilt per merk, maar hij reikt meestal boven de 150 cm.
 • Een kofferdiepvries of diepvrieskist is het grootste model vriezer. Deze bestaat uit één grote ruimte, zonder lades. Meestal vind je wel modellen met mandjes die in de vrieskist hangen of verdelers op de bodem die je enigszins wat overzicht geven. In tegenstelling tot een vrieskast, heeft een diepvrieskist de opening aan de bovenzijde. Als je er de plek voor hebt, kun je hier voorraden in kwijt die makkelijk een familie van zes tevreden houdt! Zo kun je ook grote producten kwijt, zoals een ijstaart of zelfgemaakte broden uit je broodbakmachine.
 • Een inbouwdiepvries bouw je makkelijk in. Dit soort vriezer is verkrijgbaar in allerlei maten. Een inbouwvriezer staat mooi als je andere keukenapparatuur ook in de categorie 'inbouw' valt, zoals een goede inbouwkoffiemachine.

Inhoud in liter

De inhoud van een vriezer drukken we uit in liters. Niet iedere vriezer houdt evenveel producten koel, dus door naar het aantal liter aan inhoud te kijken, maak je redelijk simpel onderscheid tussen de verschillende modellen.

Binnenin heeft een vriezer een inhoud van 30 tot wel 600 liter, afhankelijk van het model. Zo vind je geen tafelmodel met 600 liter aan inhoud, en ook geen kofferdiepvries met slechts 30 liter aan inhoud. Ter verduidelijking: 2 liter vriesruimte staat doorgaans gelijk aan 1 kilogram eten.

 • Voor een huishouden tot twee personen heb je over het algemeen genoeg aan een inhoud tot 110 liter.
 • Heb je een huishouden van drie tot vier personen? Koop dan een vriezer met een inhoud tussen de 110 en 250 liter.
 • Een inhoud van meer dan 250 liter is geschikt voor vijf of meer personen.

Houd ook rekening met het verschil tussen bruto- en netto-inhoud. Een vrieskast en vrieskist die dezelfde bruto-inhoud hebben, verschillen soms in netto-inhoud. Dit komt door de laden en tussenschotten in een vrieskast, die allemaal ruimte innemen. Bij een vrieskist ontbreken deze, want de vriezer is één grote ruimte. Zo is de netto-inhoud hoger.

De netto-inhoud verschilt ook bijvoorbeeld door de verschillende dikten van de isolatie. Het hangt allemaal af van het ontwerp en hoe de fabrikant de inhoud meet: via de buitenmaten of via de binnenmaten. Let daar goed op wanneer je de specificaties bekijkt.

Indeling

Let ook op de indeling van de vriezer. Zo zijn er vriezers met lades, ofwel bakken. Deze zijn makkelijk in te delen. Het is jammer als je een model met planken aanschaft, terwijl je bakken makkelijker vindt. Kijk altijd goed op de foto's om zeker te weten dat je een vriezer kiest met de indeling die je zoekt.

Als je veel vers eten invriest, maar geen ruimte hebt voor een enorme literinhoud, komt een vacuümmachine goed van pas. Als je net met een sous-vide-stick een maaltijd hebt voorbereid en deze vervolgens vacuüm verpakt en invriest, blijft er geen loze ruimte overin je vriezer waar je vervolgens niets kunt bewaren.

Kan ik een vriezer in de schuur of garage plaatsen?

Of je een vriezer in de schuur of garage kunt plaatsen, hangt af van de klimaatklasse. Hier lees je aan af wat de minimale en maximale omgevingstemperatuur is die een vriezer aankan. Meestal is een ongeïsoleerde schuur of garage in de herfst, winter en een deel van de lente te koud – en in de zomer te warm – om een vriezer neer te zetten.

Wanneer een vriezer de omgevingstemperaturen niet aankan, heeft het apparaat meer moeite met de inhoud op temperatuur houden. Dit heeft tot gevolg dat de inhoud bederft en je vriezer mogelijk zelfs schade oploopt! 😖

De klimaatklasse wordt aangegeven met één of twee letters:

KlimaatklasseMinimum temperatuur in °CMaximum temperatuur in °C
SN1632
N1638
ST1643
T1032
SN-T1043

Zoals je ziet, zijn de meeste vriezers niet geschikt voor een plek waar het 's winters kouder dan 10 °C is. Een niet geïsoleerde schuur of kelder is daarom niet de beste plek.

Heb je nergens anders plek en wil je de vriezer in een onverwarmde schuur of kelder plaatsen? Dan heb je een vriezer nodig die een omgevingstemperatuur van -15 °C aankan, zoals de Liebherr GP 1486-21. Hoewel deze vriezers duurder zijn, zijn ze wel de uitgelezen optie als je je vriezer niet binnen het woongedeelte van je huis wilt zetten.

Wat betekenen die sterren?

De sterren op het label van een vriezer geven het vriesvermogen aan. Hoe meer sterren, hoe lager de minimumtemperatuur die een vriezer produceert. Ook zeggen de sterren iets over de maximale bewaartijd. Deze vriesvaksterren vind je terug op het energielabel van je vriezer.

Aantal sterrenTemperatuur vriesvak in °CBewaartijd
*-62 weken
**-122 maanden
***-181 jaar
****-18 of lager, constant langer dan 1 jaar

Energielabel

Een diepvries staat 24 uur per dag aan. Vriezers en koelkasten behoren daarom tot de grootste energieslurpers in huis. 😱

Om een hoge energierekening te voorkomen, kijk je naar het energielabel van de vriezer. Door een nieuwe energiezuinige vrieskast aan te schaffen, bespaar je jaarlijks aanzienlijk op je energiekosten in vergelijking met het gebruik van een oude vriezer die al jaren in je schuurtje staat.

Het energielabel van een vriezer loopt van A tot G. Naast het letten op de labelklasse (de letter), is het ook belangrijk om het energieverbruik per jaar in acht te nemen.

Vriezers met een beter energielabel zijn duurder, maar op de lange termijn bespaar je geld op de energiekosten. Als je over het budget beschikt, is het goed om naar het energielabel te kijken en het zuinigste label te kiezen.

Let wel: sinds 2021 hebben apparaten een nieuw energielabel. De eisen hiervoor zijn een stuk strenger, waardoor een vriezer die eerst energieklasse A had, nu bijvoorbeeld in klasse C belandt.

Binnenkant van vriezer

Hoeveel kost een vriezer aan stroom?

Hoeveel kost een vriezer dan per jaar? Om te berekenen hoeveel een vriezer aan stroom kost, kijk je naar het aantal kilowattuur of kWh.

Het jaarverbruik bereken je zo: het aantal kWh × de stroomprijs in kilowattuur = de energiekosten per jaar. Stel, je betaalt een stroomprijs van 0,75 cent, dan kost een vriezer met een stroomverbruik van 105 kWh, 78 euro per jaar.

Kies nooit voor een grotere vriezer dan nodig is, want dit kost onnodig veel energie. Het is uiteindelijk zonde als de helft van je vriezer leeg is, omdat je hiermee energie en dus geld verspilt!

De 5 beste vriezers op een rij

1. Frigidaire 6.5-Cubic-Foot Stainless Upright Freeze

1. Frigidaire 6.5-Cubic-Foot Stainless Upright Freeze

2. Frigidaire FFHB2750TS

2. Frigidaire FFHB2750TS

3. GE Garage Ready 14.1-Cubic-Foot Upright

3. GE Garage Ready 14.1-Cubic-Foot Upright

4. Magic Chef 7.0 cu. ft.

4. Magic Chef 7.0 cu. ft.

5. Summit Appliance 4.7-Cubic-Foot Under-Counter Upright

5. Summit Appliance 4.7-Cubic-Foot Under-Counter Upright

Handige functies

De beste vriezer heeft meer dan alleen de basisfuncties. Welke extra functies zijn er zoal?

 • Bewaartijd bij stroomuitval. Wanneer de stroom uitvalt, valt je vriezer ook uit. Om te voorkomen dat de inhoud van je vriezer bederft, hebben sommige vriezers een bewaartijd. Zo blijft eten een aantal uur ingevroren, zelfs zonder stroom.
 • Snelvriesfunctie. Met een snelvriesfunctie vries je in één keer veel in. Je schakelt de snelvriesfunctie in als je weet dat je in één keer veel wilt invriezen, zoals wanneer je hem voor de eerste keer inlaadt.
 • Dooiwaterafvoer. De meeste vriezers moet je jaarlijks meerdere malen ontdooien. Bij dit proces loopt er veel dooiwater uit de vriezer. Met een dooiwaterafvoer verzamelt het dooiwater op één punt, waardoor je het makkelijk opvangt in een bakje.
Zet je nieuwe vriezer na bezorging nooit meteen aan. Wacht minstens 4 uur als de vriezer rechtop vervoerd is. Is de vriezer liggend vervoerd? Wacht dan minstens 12 uur. 

Vriezer ontdooien

Het ontdooien van je vriezer is het enige onderhoud dat je vriezer nodig heeft. Een ijslaag die zich opbouwt in je vriezer, laat je vriezer minder efficiënt werken.

Een vriezer met een anti-ijsvormingstechniek, zoals no frost-functie of low frost-functie, hoef je respectievelijk niet of minder vaak te ontdooien. Dit verschilt per techniek:

 • Met low-frost ontstaat minder ijsvorming. Je ontdooit de vriezer maar één of twee keer per jaar, want deze diepvriezers gebruiken verdamperleidingen om de binnenkant glad te houden en te voorkomen dat het ijs zich makkelijk eraan hecht. Kortom: makkelijker onderhoud en minder tijd kwijt aan ontdooien! ❄️
 • Een no-frost-vriezer hoef je nooit te ontdooien. Deze vriezers houden je voedsel extra fris door de vochtige lucht uit de vriezer te zuigen. Zo vriezen je producten nooit aan elkaar, hoef je nooit meer handmatig te ontdooien en levert je vriezer constante prestaties. No-frost is een duurdere techniek dan low-frost, en zie je daarom alleen bij high-end vriezers.

Toch heeft een anti-ijsvormingstechniek ook nadelen. Zo maakt een vriezer met een van deze functies meer geluid en verbruikt het apparaat meer energie. Zonder deze functies ontdooi je een vriezer elke 3 maanden of zodra de ijslaag een halve centimeter dik is.

Om je vriezer te ontdooien, haal je eerst alle spullen eruit en zet je ze in een koelbox met ijs of in de koelkast. Verwijder eventuele planken of lades, zet de vriezer op de laagste stand of zet hem uit, laat de deur open en gebruik een plastic lepel of schraper om ijskristallen te verwijderen. Wees voorzichtig: je wilt de boel niet beschadigen.

Je kunt er ook voor kiezen om een kom heet water in de vriezer te zetten en het gesmolten ijs op te vangen met een oude handdoek. Maak de binnenkant schoon met een vochtige doek en water met milde afwasmiddel, droog goed af en leg de eventuele planken of lades weer terug. Zet de vriezer weer aan op de gebruikelijke temperatuur, maar wacht nog even met het terugverhuizen van je eten tot de temperatuur laag genoeg is!

gekleurde doosjes in een vriezer met ijsvorming

Zoemen en brommen

Sommige vriezers en koelkasten maken storende geluiden. Als je de vriezer in je keuken of studentenkamer plaatst, wil je niet te veel geluid horen. Kies in dat geval vooral een vriezer met laag geluidsniveau. Dit geeft men aan in decibel (dB). Vriezers met een geluidsniveau tot 42 dB zijn lekker stil, maar ter vergelijking: een gesprek tussen twee mensen bevindt zich gemiddeld rond de 60 dB aan geluidsproductie.

Zet je de vriezer in de schuur of kelder? Dan hoef je hier niet zo zwaar aan te tillen.

Specificaties van vriezers naast elkaar

Hier vergelijk je de beste vriezers van dit moment. Neem een kijkje! 👀

1Frigidaire 6.5-Cubic-Foot Stainless Upright Freeze
2Frigidaire FFHB2750TS
3GE Garage Ready 14.1-Cubic-Foot Upright
4Magic Chef 7.0 cu. ft.
5Summit Appliance 4.7-Cubic-Foot Under-Counter Upright

Frigidaire 6.5-Cubic-Foot Stainless Upright Freeze

Frigidaire FFHB2750TS

GE Garage Ready 14.1-Cubic-Foot Upright

Magic Chef 7.0 cu. ft.

Summit Appliance 4.7-Cubic-Foot Under-Counter Upright

Veelgestelde vragen over vriezers

We hebben de belangrijkste specificaties behandeld. Wat rest, is het laatste onderdeel: de meest gestelde vragen over vriezers.

Wat kost een vriezer aan stroom?

De gemiddelde vrieskast heeft energielabel E en verbruikt 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van € 0,75 per kWh betaal je dan € 187,50 per jaar aan energiekosten.

Wat is de levensduur van een vriezer?

De gemiddelde levensduur van een goede vriezer is vijftien jaar. Als je een vriezer van een betrouwbaar merk koopt, gaat hij tot wel twintig jaar mee.

Wat te doen tegen ijsvorming in de vriezer?

De vorming van ijs in de koel-vriescombinatie komt voornamelijk door warme lucht die binnenin de vriezer stroomt. Dit is te voorkomen door de deur niet te vaak of te lang te openen.

Controleer ook de rubberen afdichtingen van de deur op barsten en scheuren. Plaats ten slotte nooit warm eten in de vriezer om ijsvorming te voorkomen. Laat het volledig afkoelen voordat je het in de vriezer stopt.

Wat is de beste energieklasse voor een vriezer?

Sinds 2021 lopen de energielabels van vriezers van A tot G, in plaats van A+++ tot G. De zuinigste vriezers hebben energieklasse A, maar het komt nauwelijks voor dat een vriezer dit energielabel heeft. Momenteel is energielabel C het energiezuinigst.

Conclusie

Met de beste vriezer in huis sla je al je favoriete eten in en op. Of je nu een moestuin hebt en je oogst wilt bewaren voor de winter, of in een studentenhuis woont waar elke dag pizza's worden afgebakken, met een vriezer kan het allemaal. Hopelijk heb je dankzij deze koopgids een model gevonden dat aan je wensen voldoet! Bedankt voor het lezen. 💪

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up