menu
close
Categorieën

Hier Vind je de Beste Warmtepompdroger

warmtepompdroger in washok

Je was buiten hangen is met ons Nederlandse weer niet altijd mogelijk. Wil je toch snel droge was bij regenachtig weer? De beste warmtepompdroger is je redder in nood! Een warmtepompdroger is een energiezuinige droger die lief is voor je kleding. Lees snel verder, want de 5 beste warmtepompdrogers staan verderop in dit artikel!

Bosch 300 Series WAT28400UC

Bosch 300 Series WAT28400UC
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Beko HPD24414W

Beko HPD24414W
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Bekijk op Bol.com

Bosch Serie 6 WTWH7660

Bosch Serie 6 WTWH7660
Bekijk op Bol.com

Waarom een warmtepompdroger aanschaffen?

Een warmtepompdroger is een energiezuinige manier om je kleding te drogen. Deze droger hergebruikt de hete lucht die je kleding droogt, waardoor het apparaat erg duurzaam is. Wil je dat je wasgoed nog sneller droog is? Gebruik dan eerst een goede centrifuge.

Een warmtepompdroger zet je overal neer, want het overtollige water wordt opgevangen in een reservoir. Heb je een waterafvoer? Dan sluit je die erop aan. Deze droger is bovendien goed voor je kleding én portemonnee, want de droger gebruikt een lagere droogtemperatuur dan andere drogers.

Een warmtepompdroger is misschien niet zo snel als een condensdroger, maar is wél vriendelijker voor het milieu. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van een warmtepompdroger:

Voordelen:

  • Droogt op lage temperatuur, waardoor kleding langer meegaat
  • Energiezuinig, want de lucht wordt hergebruikt
  • Duurzamer dan andere drogers
  • Lage energiekosten 

Nadelen:

  • Aanschafprijs is hoog
  • Droogt langzamer dan andere drogers

Koopgids: hoe kies ik de beste warmtepompdroger?

Lees deze koopgids als je wil weten hoe je de beste warmtepompdroger kiest.

Welke trommelinhoud past bij mij?

De droogcapaciteit of trommelinhoud is de hoeveelheid was die je warmtepompdroger in één keer droogt. De droogcapaciteit die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huishouden. Ik heb een handig overzicht voor je gemaakt, waarin je in één oogopslag ziet welke droogcapaciteit je nodig hebt:

Klein huishouden (één tot twee personen)5-7 kg
Middel groot huishouden (gezin met drie tot vier personen) 7-9 kg
Groot huishouden (gezin met vier of meer personen) 9 kg en meer

Een halfvolle droger is minder energiezuinig, waardoor het van belang is de trommelinhoud te kiezen die bij jouw huishouden past.

Programmaduur

Tussen warmtepompdrogers is onderling veel verschil in de programmaduur. De één doet er 3 uur over en de ander 90 minuten. Toch is een lange droogtijd niet zo slecht als je denkt: hoe langer je droger erover doet, hoe beter het programma voor je was is. Niet iedereen heeft veel tijd. Daarom is het handig dat een warmtepompdroger verschillende programma's heeft.

Soorten programma's

Niet elke stof mag op dezelfde manier gedroogd worden. Kleding die je normaal wast op 30 graden, hang je liever op om krimp te voorkomen. Voor andere stoffen kies je het geschikte droogprogramma.

Anti-kreukfase

Een anti-kreukfase is als het ware een extra droogprogramma aan het einde van de droogcyclus. Door dit extra programma draait de droger nog even door en komt je was er niet als één prop uit. Dit scheelt extra strijkwerk.

Katoen

Alle drogers hebben een programma voor katoen. Daarbij kies je uit droogte gradaties zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Bij strijkdroog is de was nog een beetje vochtig, zodat je het gemakkelijk strijkt. Extra droog is bedoeld voor grote lakens, beddengoed en dikker wasgoed. Bij katoen is kastdroog het programma dat je het vaakst gebruikt.

Kreukherstellend

Deze stand wordt gebruikt voor was die van zichzelf weinig kreukt, waardoor je het na het drogen meteen in de kast hangt. Ook het progamma "fijne was" is geschikt voor dit type stof, maar dat is meestal een nog voorzichtiger programma. Over het algemeen droogt de machine op deze stand je was voorzichtig en met een lage droogtemperatuur.

Opfrisbeurt

Een opfrisprogramma gebruikt stoom of koude lucht om je kledingstuk op te frissen. Een opfrisprogramma is kort en verbruikt weinig energie. Ideaal als je kleding muf ruikt, maar je te weinig tijd hebt om het te wassen. Dit droogprogramma werkt ook als ontkreukprogramma.

Extra programma's

Naast de standaard programma's bestaan er ook extra programma's voor bijvoorbeeld wol, sportkleding, zijde, overhemden en lingerie. Als je van plan bent om één van deze programma's te gebruiken, is het aan te raden om de handleiding te checken voor het maximale vulgewicht, want die is meestal laag bij deze extra programma's.

Persoon bedient droger

Slimme droger

De meeste warmtepompdrogers hebben een sensor die meet hoe vochtig de was is. Deze vochtigheidssensor weet wanneer je wasgoed droog genoeg is en past de programmaduur vanzelf aan.

Met een resttijd indicatie weet je precies hoe lang het nog duurt voordat je was klaar is. Een beladingssensor meet daarnaast hoe vol je warmtepompdroger is en past het energie- en watergebruik hier op aan. Goed voor het milieu!

Energieverbruik

Een groot voordeel van de warmtepompdroger is dat het apparaat energiezuinig is. Toch is het energieverbruik is een belangrijk aspect om op te letten, want er zijn wat verschillen onderling. Om te weten wat de energiekosten van een warmtepompdroger zijn, let je op het energielabel.

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je warmtepompdroger is. Energielabel A+++ is het energiezuinigst. Hiermee draag je niet alleen een steentje bij aan een beter milieu, maar bespaar je ook kosten. Op lange termijn kunnen die besparingen flink oplopen. Wanneer je budget het toelaat, kies je daarom het liefst voor energielabel A+++.

Hoeveel kost een warmtepompdroger per jaar?

Een warmtepompdroger met energielabel A+++ kost per droogbeurt zon € 0,32. Eentje met energielabel A+ kost al een stukje meer: € 0,49 per droogbeurt.

Gelukkig hebben de meeste warmtepompdrogers óók een energiebesparingsmodus, waarmee de warmtepompdroger minder energie verbruikt.

De 5 beste warmtepompdrogers op een rij

1. Bosch 300 Series WAT28400UC

2. Beko HPD24414W

2. Beko HPD24414W
Geluidsniveau drogen: 65 dB

3. Bosch Serie 6 WTWH7660

Plaatsing

Voordat je was in de warmtepompdroger belandt, gaat het eerst door een goede wasmachine. Meestal staan deze twee apparaten samen in een washok. Gelukkig past een warmtepompdroger in elke ruimte, ook als je geen waterafvoer hebt. Het reservoir vangt het water op. Houd er rekening mee dat je dit reservoir af en toe moet legen.

Liever niet telkens het reservoir legen? Met een afvoerslang sluit je de droger aan op de waterafvoer, mits die tot je beschikking is. Hierdoor heb je er geen omkijken meer naar.

Bij de beste luchtafvoerdroger heb je een opening of raam naar buiten nodig, maar dat is bij een warmtepompdroger niet nodig. De ruimte waar je de warmtepompdroger plaatst heeft wél enige ventilatie nodig om schimmelvorming te voorkomen.

Heb je een klein washok met een slechte ventilatie? Let dan op de condensatie-efficiëntieklasse. Dit geeft aan hoe goed de machine vocht uit de lucht haalt. De condensatie-efficiëntieklasse zie je op het energielabel. De beste klasse is A, de slechtste G. Een andere tip voor een klein washok is een wasmachineverhoger. Hiermee creëer je extra opbergruimte - mooi meegenomen!

"Heb je een klein washok met een slechte ventilatie? Let dan op de condensatie-efficiëntieklasse. Dit geeft aan hoe goed de machine vocht uit de lucht haalt. De condensatie-efficiëntieklasse wordt op het energielabel weergegeven. De beste klasse is A, de slechtste G." 

Geluidsniveau

In een open keuken is een luidruchtige warmtepompdroger onprettig. Ook rondom de de woon- en slaapkamer heb je liever niet teveel geluid. Om er zeker van te zijn dat je 's avonds rustig televisie kijkt, let je daarom op het geluidsniveau. Zet je de droger dichtbij je woon- of slaapkamer? Ga dan voor een geluidniveau onder de 64 decibel.

Tussen de 65 en 66 decibel spreken we van een normaal geluidsniveau. Een warmtepompdroger met dit geluidsniveau past prima in een washok of dichte keuken. Plaats je de warmtepompdroger in een kelder of schuur? Dan is een wasdroger van 67 decibel of meer geen probleem.

Gebruiksgemak

Een warmtepompdroger met verschillende handige functies is nog vriendelijker in gebruik!

Startuitstel

Met startuitstel is de warmtepompdroger klaar wanneer jij wilt. Je stelt de droger in voordat je de deur uit gaat, waardoor deze klaar is als je terugkomt. Ook kun je de warmtepompdroger zo instellen dat hij klaar is wanneer je wakker wordt.

Trommelverlichting: handig in het donker

Op een donkere zolder of een slecht verlicht washok is het handig om trommelverlichting te hebben. Hiermee vind je altijd die ene verdwaalde sok. 🕵

Was wordt in stapeltjes opgevouwen

Zelfreinigende condensor

Door het drogen van de was blijven er haren, pluizen en stof achter in de wasdroger. Dit verzamelt zich bij de condensor. Het schoonmaken van de condensor is belangrijk, want met een vuile condensor neemt de prestatie van de warmtepompdroger af én gebruikt je warmtepompdroger meer energie. Een zelfreinigende condensor neemt je dit klusje uit handen.

Bediening via app

Wat je steeds vaker ziet zijn warmtepompdrogers die gebruik maken van wifi. Hiermee zet je de droger aan én krijg je een melding wanneer je was klaar is.

Onderhoud

Af en toe je wasdroger schoonmaken is van belang, want een vuile droger presteert minder en verbruikt meer energie. Bovendien is je droger veiliger in gebruik wanneer je hem regelmatig schoonmaakt. Je warmtepompdroger schoonmaken doe je zo:

1. Reinig het pluizenfilter

Het pluizenfilter vangt het stof op dat vrijkomt tijdens het drogen. Meestal zit het filter in de deur of deuropening. Het filter leeg je na iedere wasbeurt door de grote stofdelen met de hand te verwijderen. Maak een keer per maand het filter schoon met de stofzuiger.

2. Maak de condensor schoon

Het schoonmaken van de condensor is belangrijk, want met een vuile condensor neemt de prestatie van de warmtepompdroger af. Met een vuile condensor verbruikt de droger meer energie, wat zorgt voor hogere kosten. Om dit te voorkomen, maak je de condensor om de twee à drie maanden met een stofzuiger schoon.

Sommige warmtepompdrogers geven met een lampje aan wanneer dit klusje dient te gebeuren. Het liefst raadpleeg je ook de handleiding voor de beste manier om de condensor te reinigen.

3. Reinig de trommel

De trommel reinig je ongeveer elke maand met een mild reinigingsmiddel. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, want de vochtigheidssensor zit in de trommel.

Specificaties van de beste warmtepompdrogers naast elkaar

Geluidsniveau drogen
1Bosch 300 Series WAT28400UC
2Beko HPD24414W65 dB
3Bosch Serie 6 WTWH766065 dB
4ASKO T608HX.S.UK Tumble Dryer65 dB
5Miele T1 EcoSpeed TWH780WP65 dB

Bosch 300 Series WAT28400UC

Beko HPD24414W

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Bosch Serie 6 WTWH7660

Geluidsniveau drogen: 65 dB

ASKO T608HX.S.UK Tumble Dryer

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Miele T1 EcoSpeed TWH780WP

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Veelgestelde vragen over warmtepompdrogers

Gooi je kleding nog niet in de trommel, want ik beantwoord eerst een paar veelvoorkomende vragen over warmtepompdrogers.

Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger maakt je was droog met hete lucht. Een warmtepompdroger recyclet de warme lucht, wat het een duurzame droger maakt. Ook maakt een warmtepompdroger gebruik van een lagere droogtemperatuur, wat goed is voor je kleding én portemonnee.

Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?

Een warmtepompdroger en een condensdroger gebruiken allebei hete lucht om je was te drogen. Het verschil is dat een warmtepompdroger die lucht hergebruikt en de condensdroger niet. Hierdoor verbruikt een warmtepompdroger minder energie. Een warmtepompdroger kost in aanschaf meer dan een condensdroger, maar door het lage energieverbruik is het apparaat op lange termijn goedkoper dan een condensdroger.

Gebruik je een droger één a twee keer per week? Dan is het al voordeliger om te kiezen voor een warmtepompdroger. Het verschil haal je er in ongeveer zes jaar uit.

Wat is een warmtepompdroger met zelfreinigende condensor?

Een condensor vangt haren, pluizen en stof op dat vrijkomt tijdens het drogen. Een vuile condensor veroorzaakt een warmtepompdroger die minder goed presteert, en daarmee ook een hogere energierekening. Een wasdroger met zelfreinigende condensor spoelt automatisch schoon tijdens het drogen, wat onderhoud bespaart. Daarnaast bespaar je energie omdat de wasdroger efficiënt droogt.

Hoe maak je je wasdroger schoon?

Wanneer je je wasdroger wilt schoonmaken, reinig je eerst het pluizenfilter. Dit doe je het liefst na elke droogbeurt. Je kunt de grootste pluizen gewoon met de hand verwijderen. Om de paar maanden reinig je het grondig met de stofzuiger.

Daarnaast heeft de condensor ook wat onderhoud nodig. Met een vuile condensor verbruikt de droger meer energie, wat zorgt voor hogere gebruikskosten. Om dit te voorkomen, maak je de condensor om de twee á drie maanden met een stofzuiger schoon. Als laatste reinig je de trommel met een mild reinigingsmiddel.

Conclusie

Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg heb geholpen in de wereld van warmtepompdrogers, waardoor je de beste keuze maakt. Vergeet niet om de producten hierboven nog eens te bekijken, want de beste warmtepompdrogers vind je hier!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up