menu
close
Categorieën

De Beste Was-droogcombinatie Voor al je Wasjes

een man bedient een was droog combinatie

Een was-droogcombinatie doet wat zijn naam zegt: wassen én drogen. Zo sla je twee vliegen in een klap. Vanzelfsprekend wil je alleen de beste was-droogcombinatie. Daar gaat deze koopgids je bij helpen! Lees snel verder voor de koopgids, of neem alvast een kijkje naar onze top 3. 👀

LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless

LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless
Bekijk op Bol.com

GE JTS5000SNSS

GE JTS5000SNSS

LG WM3555HWA

LG WM3555HWA
Bekijk op Bol.com

Waarom een was-droogcombinatie aanschaffen?

Met een was-droogcombinatie is je was in één zucht klaar, zonder tussentijds in te grijpen. Je stopt je was in de droogcombinatie, voegt wat goed wasmiddel toe en wacht tot je schone was klaar is. Ideaal als je 's ochtends vroeg van huis gaat en wilt thuiskomen met een trommel vol schone, droge was.

Ook bespaar je met een was-droogcombinatie ruimte, want je hebt geen aparte wasmachine en droger nodig. Dit is ideaal voor kleine appartementen, studio's en studentenhuizen.

Overigens is de was- of droogfunctie ook los van elkaar te gebruiken. Schijnt het zonnetje? Laat dan je was drogen aan een droogmolen. Scheelt weer energie! 🌤️

Helaas heeft dit handige apparaat ook nadelen. Zo gebruikt het veel energie voor het wassen en drogen. Het stroomverbruik is hoger dan een aparte wasmachine en droger samen. Als je thuis de ruimte hebt voor beide apparaten, kies je daarom liever een aparte wasmachine en droger. Bovendien heeft de beste wasdroger meer laadcapaciteit dan een was-droogcombinatie.

Voordelen:

  • Neemt minder ruimte in beslag
  • Ideaal voor kleine ruimtes
  • Wassen en drogen in één
  • Je was is droog en schoon zonder tussendoor in te grijpen
  • Goedkoper in aanschaf
  • Je hoeft geen pluizenfilter schoon te maken
  • Geen ventilatierooster nodig

Nadelen:

  • Hoger stroom- en waterverbruik
  • Lagere laadcapaciteit droger
  • Was- en droogprogramma duurt langer
  • Droogcapaciteit is lager dan wascapaciteit

Koopgids: hoe kies ik de beste was-droogcombinatie?

Nu je weet of een was-droogcombinatie bij je past, is het tijd om je te verdiepen in alle specificaties. Het ene apparaat is het andere niet! Lees verder voor de uitgebreide koopgids.

Capaciteit: minder drogen dan wassen

Was-droogcombinaties hebben een bepaalde capaciteit. Let op: bij een was-droogcombinatie is de maximale droogcapaciteit altijd lager dan de wascapaciteit. Dit is zo'n 50 tot 75% van het maximale vulgewicht. Zo moet je een deel van je was ophangen of op een later moment drogen. Als je de was-droogcombinatie niet volledig vult, is dit niet nodig.

Voor het drogen van kleding is een goede luchtcirculatie nodig, daarom is het mogelijk dat je minder kleding kunt drogen dan wassen. Voorbeeld: in een was-droogcombinatie was je 8 kg kleding, terwijl je slechts 5 kg droogt.

De wascapaciteit is uitgedrukt in kilogram en begint meestal bij 5 kg. De middenklasse zit rond de 8 kg en 12 kg is de hoogste capaciteit. De droogcapaciteit is ook uitgedrukt in kg, maar is altijd een stukje lager dan de wascapaciteit.

"Let op: bij een was-droogcombinatie is de maximale droogcapaciteit altijd lager dan de wascapaciteit. Dit is zo'n 50 tot 75% van het maximale vulgewicht. Zo moet je een deel van je was ophangen of op een later moment drogen. Als je de was-droogcombinatie niet volledig vult, is dit niet nodig."

Wasprogramma's

Net als de beste wasmachine heeft een was-droogcombinatie verschillende wasprogramma's.

  • Standaardprogramma's: Bijna alle wasmachines hebben een programma voor het wassen van katoen (op temperaturen van 20 tot 95 °C), synthetische stoffen (op 40 °C), fijne was (op 30 °C), wolwas (op 30 - 40 °C) en extra spoelen.
  • Wasprogramma's voor specifieke stoffen: Naast de algemene programma's zijn er ook specifieke programma's ontworpen voor verschillende soorten stoffen. De geschiktheid van deze programma's varieert per was-droogcombinatie. Als je bijvoorbeeld regelmatig delicate kledingstukken wast, is het raadzaam om een apparaat te kiezen met een delicaat programma dat speciaal geschikt is voor stoffen zoals zijde. Daarnaast zijn er ook programma's ontwikkeld voor specifieke soorten was, zoals jeans, babykleding en beddengoed.
  • Non-stop-programma: Met dit programma start de was-droogcombinatie na het wassen meteen met drogen. Je hoeft tussendoor niet op een knop te drukken om het droogproces in werking te zetten.

Droogprogramma's

Dan heeft een was-droogcombinatie ook nog een paar droogprogramma's.

  • Standaard droogprogramma's: Bijna alle drogers hebben katoenprogramma's met verschillende droogtegraden, zoals extra droog, kastdroog extra, kastdroog en strijkdroog. Extra droog is geschikt voor dikkere stoffen, terwijl strijkdroog het wasgoed een beetje vochtig laat zodat het gemakkelijk te strijken is. Kleding kastdroog niveau bevat nog een kleine hoeveelheid vocht in de vezels. Dit beschermt de kleding tegen slijtage.
  • Delicate stoffen: Dit droogprogramma is voor delicate stoffen, zoals wol en zijde. Hoewel je bij deze stoffen bij voorkeur kiest voor ophangen en drogen aan de lucht, is het ook handig als je zijden blouse meteen droog is voor een avondje uit.
  • Anti-allergieprogramma: Als je gevoelig bent voor allergenen, zoals pollen of huisdieren, is een anti-allergieprogramma fijn. Je droogt hiermee je beddengoed of kleding op hoge temperatuur, zodat bacteriën en allergenen uit je kleding verdwijnen.
  • Automatisch drogen: Tegenwoordig zijn de meeste was-droogcombinaties uitgerust met een sensor. Deze sensor meet de vochtigheid van de was en past hier de droogtijd op aan. Zo staat de droger alleen aan als het nodig is.

Hoeveel was- en droogprogramma's een combi-wasmachine precies heeft, hangt af van het model en merk. Je vindt meer informatie over de verschillende programma's in de beschrijving van de wasmachine. Het helpt ook om de reviews onder het product te lezen.

persoon haalt was uit een was-droogcombinatie en stopt het in een wasmand

Programmaduur

Wanneer je de was in de was-droogcombinatie stopt, komt het er schoon en droog uit. Enig geduld is hierbij wel vereist.

De totale duur van een non-stop-programma ligt bij een was-droogcombinatie tussen de 5 en 9,5 uur. Verschil mag er zijn! Als je niet te lang wil wachten op een schone was, loont het zeker om hier goed op te letten bij de specificaties.

Toerental

Het toerental geeft aan hoeveel keer de trommel per minuut draait. Hoe hoger het aantal rotaties per minuut, hoe droger je wasgoed.

Centrifugeren op een hoog toerental zorgt zo dat je was al redelijk droog is, voordat de droger zijn werk doet. De centrifugesnelheid loopt ongeveer van 1000 tot 1600 toeren per minuut.

Grootte van een was-droogcombinatie

De meeste mensen kiezen een was-droogcombinatie omdat ze weinig ruimte hebben. Het is daarom handig om zeker te weten dat je nieuwe was-droogcombinatie in de nis past.

Kijk vooral ook naar de diepte, deze ligt bij een was-droogcombinatie tussen de 56 en 64 cm. Je wil niet dat het apparaat behoorlijk uitsteekt, want dat stoot je telkens je teen. Overigens is er ook zo'n 20 cm nodig om het deurtje te openen.

De 5 beste was-droogcombinaties op een rij

1. LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless

2. GE JTS5000SNSS

2. GE JTS5000SNSS

3. LG WM3555HWA

4. GE Ventless All-in-One Washer-Dryer

4. GE Ventless All-in-One Washer-Dryer

5. Equator Advanced Appliances Ventless All-in-One

5. Equator Advanced Appliances Ventless All-in-One

Hoe zuiniger, hoe beter

Een was-droogcombinatie is niet de zuinigste wasmachine, maar je hebt onderling nog enige keuze tussen energiezuinigheid. Dit lees je af van het energielabel.

Was-droogcombinaties gebruik je in de meeste gevallen alleen om te wassen, daarom heeft het label twee delen. Links vind je de waardes voor wassen en drogen, rechts staan alleen de waardes voor het wasproces zelf. Zo komt het voor dat het label voor wassen beter is dan het label voor wassen en drogen.

Vanaf maart 2021 hebben was-droogcombinaties een nieuw energielabel. Met dit nieuwe label zie je nog beter hoe energiezuinig je apparaat is. Bovendien zijn de energieklassen opnieuw ingedeeld en de eisen veel strenger, waardoor fabrikanten gedwongen zijn steeds energiezuinigere apparaten te produceren.

Het nieuwe energielabel loopt van A tot G. Hierbij is A het energiezuinigst, en G het minst. Zo gebeurt het dat je zuinige A+++ was-droogcombinatie op het nieuwe label slechts een D scoort. Dit betekent niet dat je was droog combinatie ineens minder energiezuinig is en je hoeft je hier daarom geen zorgen over te maken.

Waterverbruik

Een standaard was-droogcombinatie met 8 kg vulgewicht gebruikt ongeveer 50 liter water per wasbeurt. Op het energielabel staat het waterverbruik voor wassen én drogen en het totale waterverbruik per wasbeurt.

Naast de energieklasse en het waterverbruik, vind je nog meer informatie op het energielabel. Onderstaande video legt het je uit.

Was-droogcombinatie met warmtepompdroger of condensdroger?

De meeste was-droogcombinaties hebben een condensdroger. Een goede condensdroger gebruikt een verwarmingselement dat bij elke droogbeurt warm wordt en de vochtige lucht uit je kleding haalt. De vochtige lucht komt terecht in een condensbak.

Was-droogcombinaties zijn aangesloten op de waterafvoer voor het wassen, waardoor het condenswater direct wegstroomt. Dit betekent dat je bij was-droogcombinaties de condensbak niet hoef te legen.

Warmtepomp

Tegenwoordig zijn er was-droogcombinaties met warmtepompdroger. In tegenstelling tot een condensdroger of een luchtafvoerdroger gebruikt een warmtepompdroger minder energie.

Een was-droogcombinatie met warmtepompdroger maakt het wassen en drogen van kleding daarom energie-efficiënter. In plaats van het naar buiten blazen van hete en vochtige lucht, verwarmt deze lucht opnieuw de trommel. Zo bespaar je flink wat energie.

Een warmtepompdroger valt in de hoogste energieklasse A. Daar betaal je meer voor, maar de investering verdien je langzaam terug door de lagere energiekosten.

Voorbeeld: een was-droogcombinatie met warmtepomp kost gemiddeld € 300 meer dan een was-droogcombinatie met condensdroger. Hoewel je op jaarbasis € 100 aan energiekosten bespaart, duurt het ongeveer 3 jaar voordat je de extra investering terugverdient. 🤑

Geluidsniveau

Een bonzende was-droogcombinatie is nooit fijn, vooral als het apparaat in je studio of open keuken staat. Als je op zoek bent naar een stil model, kies je het liefst voor een geluidsniveau tot 60 dB (decibel).

Overigens bepaalt het toerental ook hoe hard je was-droogcombinatie draait. Tijdens het centrifugeren maakt een was-droogcombinatie het meeste geluid, meer dan bij wassen of drogen. Een instelbaar toerental is hierbij fijn, zeker als je in de avond nog een wasje draait.

Om je wasgoed optimaal te drogen, raad ik je aan om je was te scheiden op basis van het type stof en de dikte van de stof. Op die manier droog je al je katoenen en synthetische kledingstukken apart, evenals handdoeken. Afhankelijk van het type wasgoed kies je vervolgens het geschikte droogprogramma voor de lading wasgoed.

Het kan altijd slimmer

Een slimme was-droogcombinatie beschikt over slimme toevoegingen die je wasroutine nét even iets makkelijker maakt. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Verbinding met app: Een slimme was-droogcombinatie verbind je met een app. Zo bedien je het apparaat vanaf een afstand. Leg je was bijvoorbeeld 's ochtends al in de was-droogcombinatie, en zet het apparaat aan op je werk. Zo is je was schoon en droog als je thuiskomt. Bij sommige modellen krijg je een melding als je was klaar is.
  • Automatische wasmiddel dosering: Precies de juiste hoeveelheid wasmiddel doseren is een precies klusje. Met automatische wasmiddel dosering hoef je niet meer te hannesen met dopjes of doseerbollen, want de wasmachine voegt het wasmiddel toe. Je vult één keer het wasmiddel reservoir en je hebt daarna zo'n twintig wasbeurten er geen omkijken meer naar.
  • Zelfreinigende condensor: Met een wasdroger die een zelfreinigende condensor heeft, hoef je je nooit meer zorgen te maken over pluizen. Tijdens het droogproces spoelt de condensor zichzelf meerdere keren schoon, dankzij het vocht uit je wasgoed. Dit betekent dat je tot wel vier schoonmaakbeurten per jaar bespaart!

Onderhoudstips

Om je was-droogcombinatie in topvorm te houden, is enig onderhoud op zijn tijd geen overbodige luxe.

  • Verwijder kalkaanslag: Kalkaanslag verwijderen verlengt de levensduur van je apparaat. Stop ontkalker in het vakje voor normale was en draai een programma van 60 °C.
  • Reinig het filter: Zoals een wasmachine heeft een was-droogcombinatie ook een filter. Deze zit rechtsonderin het apparaat achter een klepje. Leg een oude handdoek onder het filter, draai het open en laat het water eruit. Haal nu het filter er uit en houdt het onder de kraan. Draai de dop er weer op en klaar is kees.
  • Maak het manchet schoon: Het manchet is de rubberen rand aan de binnenkant van de wasmachine. Met een sopje en een schoonmaakdoekje maak je dit makkelijk schoon. Vergeet vooral de binnenkant van de rubberen rand niet. Hier hoopt zich veel vuiligheid op.

Het pluizenfilter en de condensor hoef je niet schoon te maken. De pluisjes spoelen automatisch weg door het restvocht van je kleding of door het water tijdens de volgende wasbeurt. Houd er rekening mee dat de pluisjes mogelijk in de rubberen rand blijven hangen, dus maak de rand regelmatig schoon.

De condensor reinigt automatisch bij elke was-droogcombinatie, wat zorgt dat de machine efficiënt blijft werken en je minder schoonmaakwerk hebt.

persoon hangt was op op een droogrek met houten wasknijpers

Specificaties van was-droogcombinaties naast elkaar

1LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless
2GE JTS5000SNSS
3LG WM3555HWA
4GE Ventless All-in-One Washer-Dryer
5Equator Advanced Appliances Ventless All-in-One

LG Smart Wi-Fi Enabled Ventless

GE JTS5000SNSS

LG WM3555HWA

GE Ventless All-in-One Washer-Dryer

Equator Advanced Appliances Ventless All-in-One

Veelgestelde vragen over was-droogcombinaties

We helpen je nog even met de laatste loodjes door de meest gestelde vragen over was-droogcombinaties te beantwoorden!

Hoe werkt een was-droogcombinatie?

Een was-droogcombinatie is een machine waarmee je zowel wast als droogt. Je voegt je kleding toe en start het programma. Na het wassen wordt overtollig water gecentrifugeerd en begint het droogproces. De meeste was-droogcombinaties gebruiken een condensatiedroger om vochtige lucht op te vangen.

Sommige machines hebben geautomatiseerde programma's, terwijl andere modellen aanpasbare instellingen hebben. Houd er rekening mee dat het drogen langer duurt dan bij een traditionele droger vanwege de kleinere trommel en minder goede luchtcirculatie.

Wat zijn de nadelen van een was-droogcombinatie?

Een was-droogcombinatie heeft als nadeel dat het energie- en waterverbruik hoger ligt. Hierdoor is een was-droogcombinatie duurder in gebruik. Ook ligt de maximale droogcapaciteit lager dan de wascapaciteit, waardoor je een deel van de was moet ophangen of de trommel niet helemaal moet vullen.

Hoe lang gaat een was-droogcombinatie mee?

De levensduur van een was-droogcombinatie ligt tussen de 5 en 20 jaar. Hoe beter je met je machine omgaat, hoe langer hij meegaat.

Hoe sluit je een was-droogcombinatie aan?

Voor het aansluiten van je was-droogcombinatie heb je transportbouten, een aanvoerslang, een afvoerslang en een stopcontact nodig. Verwijder eerst de transportbouten en bewaar deze goed. Hierna sluit je de watertoevoer aan. Deze zit aan de achterkant van de was-droogcombinatie.

Tot slot sluit je de afvoerslang aan. De afvoerslang die aan de was-droogcombinatie is bevestigd, zorgt voor het afvoeren van het water tijdens het wassen en het resterende vocht tijdens het drogen. Stop de stekker in het stopcontact en je was-droogcombinatie is klaar voor gebruik!

Conclusie

Zonder overladen een schone én droge was, dat is mogelijk met een was-droogcombinatie. Een los wasje is ook mogelijk! Ik hoop dat je dankzij deze koopgids beter weet welke was-droogcombinatie je zoekt. Laat bovenstaande top 5 je helpen als je er niet uitkomt!

Bedankt voor het lezen en hopelijk tot ziens bij Helpingcherry! Vragen of opmerkingen? Die laat je hierbeneden achter. ☺️

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up