Je wasmachine heeft overuren gedraaid en nu moet je het ook nog ophangen! Tenzij je een goede wasdroger in huis haalt natuurlijk! Benieuwd naar dé beste wasdroger van het jaar? Je leest er alles over in dit overzicht.
De ene droger heeft een enorme capaciteit, maar droogt misschien traag. De ander droogt razendsnel, maar is misschien niet even energiezuinig. Hoe kies je dé beste wasdroger? Wat je wensen ook zijn, in dit artikel behandel ik de belangrijkste functies die je moet kennen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.
Iedereen houdt van een zachte, warme handdoek, toch? En wat dacht je van ultrazacht beddengoed? Een wasdroger maakt deze luxe waar!
Voor grote gezinnen is een wasdroger of een was-droogcombinatie een heuse uitkomst. Een droogmolen gebruiken en vervolgens uren wachten tot de was droog is, is verleden tijd met dit apparaat. Je gooit zo 9 kilo was in de droogtrommel en je kan lekker met een boek wegzakken op de bank, terwijl het apparaat al het werk doet.
Niet alleen gezinnen profiteren van een wasdroger; ook de sportieveling die iedere week kilo's sportkleding wast heeft er baat bij. In plaats van dat je honderden euro's uitgeeft aan kasten vol sportkleding, kan jij binnen een paar uur alweer je favoriete set aan.
Met de beste modellen voorkom je ook problemen in je kleding en andere textielen, zoals kreukels. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, lees je in de koopgids.
Heb je geen ruimte voor een wasdroger? Geen nood! Gebruik een goede wasmachineverhoger! Hier past ook een wasdroger op en hiermee bespaar je ruimte.
Hoe weet je of een droger niet te luidruchtig is? Waar moet je op letten om te voorkomen dat je kleding vijf maten kleiner wordt? Ik kan niet alle functies behandelen, maar licht de belangrijkste voor je toe.
De populairste drogers op de markt zijn de warmtepompdroger en de condensdroger. Een warmtepompdroger herbruikt de warm lucht en blaast deze terug in de trommel. Dit bespaart veel energie (en dus geld en nare effecten op het milieu), maar hierdoor droogt hij ook iets langzamer.
Een condensdroger zuigt de condens uit de trommel en verzamelt dit in een reservoir. Dit model blaast de vochtige lucht naar buiten. Echt zuinig is dit type droogtrommel niet, aangezien het verwarmingselement continu aanstaat om de nieuwe lucht te verhitten, maar je hebt wel binnen no-time fluffy handdoeken.
Als laatste heb je nog de luchtafvoerdroger. Dit type droger komt met een speciale afvoerslang. De slang voert de warme en vochtige lucht af door bijvoorbeeld een raam. Dit betekent dus ook dat je deze droger niet zomaar in elke ruimte neerzet. Er moet altijd een toegang tot buiten zijn voor de afvoerslang. Het voordeel is wel dat je voor deze droger geen reservoir hoeft te legen.
De capaciteit – ook wel vulgewicht – van een droger zegt iets over hoeveel was in de trommel past. Dit drukken we uit in kilo's. De meeste wasdrogers hebben een capaciteit van tussen de 7 en 11 kilo. Er bestaan ook wasdrogers van 12 kilo, maar dit is minder gebruikelijk.
Je bent misschien geneigd om de trommel zo vol mogelijk te stoppen. Snap ik, maar doe dit liever niet, want dit kan meer geld kosten dan nodig. Je was komt hierdoor ook nog eens minder droog en extra gekreukt uit je machine en – en dat na extra hard te moeten werken om alles alsnog zo goed mogelijk te drogen. Let dus altijd goed op de capaciteit van je droger en draai liever wat meer kleine wasjes.
Nu vraag je je misschien, hoeveel liter heb ik dan nodig? Voor een tweepersoonshuishouden is 7 kilo meer dan genoeg. Heb je een groter gezin met drie of meer kinderen? Dan ga je liever voor een wasdroger met een vulgewicht van 9 kilo. Voor iets kleinere gezinnen, met maar twee kinderen, is 8 kilo je beste optie.
Echt veel variatie vind je niet, wat betreft het formaat. Vrijwel alle drogers zijn 60 cm breed. De hoogte van de meeste wasdrogers ligt tussen de 84 en 85,5 cm. Waar wel iets meer speling in zit, is de diepte van het apparaat. Vooral als je de machine in een nis of andere krappe ruimte kwijt wil, is dit iets om op te letten. De diepte van een droger varieert tussen de 57,5 en 68 cm.
Een droogprogramma zegt iets over hoe heet het apparaat droogt. Ook kies je via zo'n programma hoe droog je wil dat je was is. Een uitgebreide keuze droogprogramma's verzekert dat je was niet zomaar krimpt of kreukt. Voor tere stoffen kies je bijvoorbeeld een lagere temperatuur, terwijl je voor dikker wasgoed (jeans of dikke handdoeken) liever kiest voor extra droog.
Nog een essentiële functie: de anti-kreukstand. De anti-kreukstand zorgt ervoor dat je was nadat het droogprogramma klaar is nog even blijft doordraaien. Zo droogt je wasgoed niet in een prop en hoef jij niet je strijkijzer er ook nog eens bij te pakken.
Ik benoemde al dat je voor sommige kledingstukken liever kiest voor extra droog. Dit hoort bij het droogprogramma voor katoen. Daarnaast heb je nog kastdroog en strijkdroog. 'Katoen kastdroog' gebruik je waarschijnlijk het meest. Zoals je misschien verwacht, betekent strijkdroog dat het nog niet helemaal droog is; het voelt nog wat klam aan. Zo strijk je de kleding gemakkelijk nadat het uit de droger komt.
Niet elke wasdroger heeft standaard een kort droogprogramma, maar vaak stel je alsnog gemakkelijk de droogtijd in van het apparaat. Dit droogprogramma draait voor 15 minuutjes. Je gebruikt het korte droogprogramma voor als je een kleine hoeveelheid kleding snel wil drogen. Houd er wel rekening mee dat de was hierna niet kurkdroog is. Wanneer je zo'n kort programma gebruikt, is het een goed idee om eerst een goede centrifuge te gebruiken. Op die manier is je was al iets droger voordat het de droger in gaat.
Ook heeft elke wasdroger een kreukherstellende stand. Soms heet dit programma ook wel 'synthetisch', maar het is hetzelfde droogprogramma. Ondanks dat het misschien zo klinkt, voorkomt dit droogprogramma geen kreuken. Het verwijst naar een type textiel dat lastiger kreukt. Áls er eenmaal een kreuk in zit, krijg je hem er net zo moeilijk weer uit. Over het algemeen draait dit programma trager en op een lagere temperatuur.
Let op: voor dit programma is het verstandig niet te veel was in de trommel te gooien. De droger draait voorzichtiger, wat betekent dat de was minder rondjes draait in de trommel. Als er te veel was in zit op dat moment, kan de droger niet goed draaien. Hou daarom rekening met het feit dat de capaciteit hierdoor halveert.
Ook een fijn droogprogramma: opfrissen en ontkreuken. Veel wasdrogers hebben tegenwoordig een programma om je was nog extra na te drogen of op te frissen. Dit gebeurt vaak met koude lucht die in de trommel verspreidt. Ook kan een droger soms ontkreuken. Dit gebeurt met stoom. Ideaal als je was er nog niet helemaal netjes uitziet.
Welke programma's je droger heeft, hangt af van het type. De droogprogramma's die ik net noemde, komen het meest voor. Daarnaast vind je op sommige drogers nog standen als sportkleding, beddengoed, babywas en lingerie. Er bestaan zelfs droogprogramma's voor beddengoed en kussens.
Lees voor deze speciale programma's wel altijd de handleiding. Hierin staat precies hoeveel was er in de trommel mag en welke materialen geschikt zijn voor deze stand.
Je denkt misschien dat de energieklasse van een apparaat alleen iets zegt over hoe goed het is voor het milieu. Het scheelt ook behoorlijk voor de portemonnee. Voor het idee: een duurdere wasdroger met A++-label verbruikt drie keer zo weinig als een B-klasse droger.
Een B-klasse droger is het minst zuinig. Dit is wel de minimale vereiste voor een droger. Hoewel je ook C-klasse drogers tegenkomt, is het verstandig deze te mijden. Dit zijn types die al eens eerder op de markt zijn gebracht, maar niet meer worden gemaakt. Los van dat ze een stuk minder zuinig zijn, bespaart dit je ook gedoe als ze een keer stuk gaan.
Hoeveel je precies in kWh verbruikt per jaar lees je meestal rechts op het label. Hierbij gaat de EU uit van zo'n 160 droogbeurten per jaar. Voor elke kilowattuur die je verbruikt, betaal je € 0,23. Om de gemiddelde energiekosten in euro's te berekenen, vermenigvuldig je het aantal kWh per jaar met 0,23.
Soms wil je dolgraag een was drogen, maar is het veel te laat. Om ruzie met de buren te voorkomen is de volgende functie mega handig: de uitgestelde start. Hiermee plan je die droogbeurt uren van tevoren. Let er wel op dat je dit vooral dit bij was die minder snel kreukt, zoals handdoeken.
1 | Amana NED4655EW | |
2 | Bosch Serie 6 WTWH7660 | Bekijk op Bol.com |
3 | Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump | |
4 | GE 7.8-Cubic-Foot Stackable Smart Electric | |
5 | Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding |
Net als bij de meeste huishoudelijke apparaten, zoals de beste wasmachine, gaat een droger pas echt lang mee als je het goed onderhoudt. In de meeste drogers vind je bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deur een pluizenfilter. Het is verstandig dit na elke droogbeurt even schoon te maken. Dit voorkomt hogere energiekosten en zo ben je dadelijk niet alsnog uren op de was aan het wachten.
Je reinigt het pluizenfilter eenvoudig door het onder de kraan te houden. We raden aan dit echt regelmatig te doen, want overtollig pluis kan zelfs leiden tot brand. Een wasmachine maak je ook regelmatig schoon, alleen op die manier verwijder je achtergebleven wasmiddel.
Zowel een condens- als warmtepompdroger heeft een condensbak. Dit is het reservoir waarin de droger het overtollige vocht uit je kleding opslaat. Sommige drogers sluit je aan op een afvoer. Dan hoef je zelf verder niet te doen, los van af en toe even controleren dat de afvoer nog steeds werkt naar behoren.
Heb je een uitneembaar reservoir? Leeg het dan het liefst na iedere droogbeurt. In principe geeft de droger vanzelf aan als het helemaal vol is, maar eerder legen is altijd beter. Zo werkt je droger optimaal.
Warmtepompdrogers en condensdrogers hebben daarnaast een condensor – ook wel warmtewisselaar. De meeste drogers geven aan wanneer je deze schoon moet maken. In de handleiding van je model staat precies hoe je dit het beste doet, want dit is afhankelijk van het type droger.
Bij een condensdroger haal je gemakkelijk de warmtewisselaar uit de droger en reinig je het zo onder de kraan. Een warmtepompdroger heeft helaas niet die optie. Dan kun je het beste aan de slag met de stofzuiger.
Zoals ik al eerder aangaf, heeft een luchtafvoerdroger een speciale afvoerslang. Om de warme of vochtige lucht goed af te voeren, is het belangrijk dat je zorgt dat deze zoveel mogelijk stofvrij blijft. Als de slang verstopt raakt, leidt dit tot gevaarlijk situaties, waaronder brandgevaar. Je maakt de afvoerslang eenvoudig schoon met de stofzuiger.
In vrijwel elke droger bevindt zich een vochtsensor. Super handig, want zo weet het apparaat dat de was droog is. Als deze vies wordt, werkt de sensor een stuk minder goed waardoor wasjes te lang of te kort drogen.
De binnen- en buitenkant van je droger maak je schoon met een mild reinigingsmiddel en wat water. Gebruik geen schuurmiddel of andere heftige schoonmaakproducten.
Een goede droger heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 10 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van het aantal onderdelen en de kwaliteit van het materiaal.
De duurdere modellen drogers hebben een koolborstelloze motor en roestvrijstalen onderdelen. Hierdoor gaat zo'n model langer mee. Ook heeft zo'n droger die wat meer kost vaak minder onderdelen. Daardoor zijn er minder onderdelen die op den duur slijten of vervangen moeten worden.
Heeft jouw model wél een koolborstelmotor, dan slijt deze wellicht sneller, omdat de koolborstel zorgt voor wrijving. De kans is groot dat je dit type motor op den duur moet vervangen.
Het voordeel van roestvrijstalen onderdelen is dat deze een stuk steviger zijn. Zo blijft een roestvrijstalen trommel langer soepel draaien, waardoor je kleding ook langer mooi blijft. Helaas hebben veel oudere modellen nog wel metalen of plastic onderdelen. In dit geval is goedkoop écht duurkoop.
We kunnen er niet omheen: een droger maakt herrie. Om hoeveel herrie het precies gaat, kun je aflezen aan het geluidsniveau. Dit geeft men weer in decibel (dB).
Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar je buren en je slaap zijn je dankbaar als je hierop let. Helemaal stil zal een droger nooit zijn, maar als de droger bijvoorbeeld vlak bij de slaapkamer staat, is het verstandig te kijken naar een wasdroger rond de 63 of 64 dB – of minder, als je die kunt vinden!
De kosten van een wasdroger hangen af van het energielabel. Een gemiddelde droogbeurt kost ongeveer € 1,31 per keer. Wil je kosten besparen? Droog dan, zo mogelijk, met de eco-stand. Het duurt wat langer, maar je portemonnee is je dankbaar.
Een warmtepompdroger droogt je was op een lagere temperatuur dan een condensdroger. Dit is niet alleen energiezuinig, maar hierdoor is hij droger ook geschikter voor meerdere soorten textiel. De lagere temperatuur voorkomt dat je kleding kreukt, krimpt of snel slijt, zeker in vergelijking met andere drogers.
Het is belangrijk dat je je wasdroger regelmatig even reinigt. Een vieze droger verbruikt meer energie en de was wordt ook minder goed droog. Een wasdroger heeft onder andere een pluizenfilter. Dit moet je goed in de gaten houden.
Als er te veel pluis komt op de overige onderdelen van het apparaat, kan brand ontstaan. Je kan het filter er meestal helemaal uithalen. Spoel het om onder de kraan en droog het goed af.
Of je nu voor je grote gezin wast of een eco-vriendelijke droger wil voor fluffy handdoeken: jij weet nu welke wasdroger bij je past. Weet je het toch niet helemaal zeker? Lees dan rustig nog eens het artikel door. De perfecte wasdroger kies je tenslotte niet zomaar! Hopelijk heb je iets gehad aan dit overzicht. Laat het gerust achter in het onderstaande formulier!