menu
close
Categorieën

De Beste Wasmachine voor de Schoonste Was

Wasmachine in washok met kastje

Onmisbaar in ieder huishouden is de wasmachine. Hij zorgt er voor dat je elke dag met frisse kleding de deur uit kan en haalt zelfs de hardnekkigste vlekken uit je textiel. Maar wat is de beste wasmachine, en waar moet je op letten als je hét model voor jou kiest?

Door zijn snelle ontwikkelingen en geavanceerde opties is de zoektocht naar de perfecte wasmachine lang. Als dat al niet ingewikkeld genoeg is, kan ook de prijs van verschillende wasmachines uiteenlopen van budget-modellen naar ultra-geavanceerde paradepaardjes. Om je een handje te helpen, staan hieronder de top 5 beste wasmachines op een rij, en heb ik in kaart gebracht waar je op moet letten als je er een koopt!

LG WM6700HBA

LG WM6700HBA

GE Profile Top Load Washing

GE Profile Top Load Washing

Electrolux ELFW4222AW

Electrolux ELFW4222AW

Waarom een wasmachine aanschaffen?

Het belangrijkste is dat een wasmachine je vuile wasgoed weer schoon maakt zonder dat je dit zelf hoeft te doen. Dit scheelt jou een hoop werk en tijd, al is het wel een goede work-out om je was met de hand te wassen!

Daarnaast hebben wasmachines veel verschillende programma's en standen om je was efficiënt schoon te maken. Deze standen zijn geschikt voor het type was dat je erin doet, zoals bijvoorbeeld wol, sportkleding en zelfs schoenen. Nieuwsgierig wat zoal op jouw behoeften aansluit? Lees dan verder!

Koopgids: hoe kies ik de beste wasmachine?

Een wasmachine of een was-droogcombinatie bezit verschillende standaardeigenschappen, zoals de energieklasse en wascapaciteit die je met elkaar kunt vergelijken. Vervolgens zijn er verschillende programma's die niet elke wasmachine heeft. Alle wasmachines hebben deze eigenschappen, waardoor je gemakkelijk modellen met elkaar vergelijkt.

Wascapaciteit

Het is goed om van tevoren te weten hoeveel was je in de wastrommel kan stoppen voordat hij vol is. Dit geeft men aan in kg. Een gemiddelde wastrommel kan 7 kg was aan voordat deze vol is, maar er zijn wasmachines met een capaciteit van wel 12 kg.

Het voordeel van een grote capaciteit is dat je veel was in 1 keer kan draaien. Zo hoef je de machine niet meermaals in- en uit te laden. Wel kost het meer water en energie per wasbeurt om hem te laten draaien.

1 tot 2 personen verzamelen gemiddeld 5 tot 6 kg was per wasbeurt. Komen hier twee kinderen bij? Dan zit je al gauw op 8 of 9 kg. De wasmachines worden overigens niet groter. De afmetingen van een wasmachine met een grotere wascapaciteit, hebben vaak dezelfde afmetingen als een wasmachine met een kleinere capaciteit. Wil je toch ruimte besparen? Gebruik dan een goede wasmachineverhoger.

Was- en droogresultaat

Niet geheel onbelangrijk: hoe schoon is je was nadat hij uit de wasmachine komt? Hoe schoon je wasmachine wast, duidt de fabrikant aan met een wasresultaatklasse. Dit is altijd A, aangezien alle wasmachines gemaakt zijn om was schoon te maken.

Daarom is het wijs om de reviews van andere gebruikers te lezen. Deze bieden doorgaans een eerlijkere weergave van hoe goed zo'n machine daadwerkelijk zijn werk doet.

Wasmachines centrifugeren de was aan het eind van elke wasbeurt, zodat hij niet kletsnat uit de wasmachine komt en sneller droogt. Ook hier is een label voor: G tot en met A. Wanneer een wasmachine label G heeft, droogt hij niet tot nauwelijks. Een model met label A daarentegen maakt de was vrijwel volledig droog. De meeste wasmachines hebben label B.

Wil je dat je was snel droog is? Dan biedt een goede wasdroger de oplossing. Hoewel je was buiten aan de droogmolen hangen natuurlijk economischer is, verbruiken de meeste goede warmtepompdrogers niet teveel energie.

Ze drogen langzaam, maar het gaat nog steeds sneller dan je was aan de lijn drogen. Zowel een condensdroger als een luchtafvoerdroger drogen je was sneller, maar verbruiken meer energie.

De 5 beste wasmachines op een rij

1. LG WM6700HBA

1. LG WM6700HBA

2. GE Profile Top Load Washing

2. GE Profile Top Load Washing

3. Electrolux ELFW4222AW

3. Electrolux ELFW4222AW

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

5. Samsung RT18M6215SR

Energieklasse

Hoe duurzaam een wasmachine is, geeft men aan met een energieklasse: A tot en met G. Een klasse A-wasmachine verbruikt zeer weinig water en stroom tijdens het draaien, terwijl G erg veel verbruikt. Hoeveel dit precies is, staat aangegeven bij de productspecificaties van een wasmachine. Hierin berekent men meestal hoeveel je verbruikt en betaalt per 100 wasbeurten.

Een label A-wasmachine verbruikt gemiddeld 50 kWh stroom per 100 wasbeurten, wat je € 11,- kost. Een D-label wasmachine gebruikt voor diezelfde 100 wasbeurten 173 kWh stroom, wat op € 40,- uitkomt. Een bewuste keuze scheelt je op jaarbasis flink wat geld!

Geluidsniveau

Wasmachines maken geluid wanneer ze draaien, vooral wanneer ze centrifugeren. Hoeveel geluid ze precies maken, lees je gemakkelijk af aan het aantal decibel (dB) wat ze daarmee produceren.

Wil je een wasmachine die weinig geluid maakt? Kies dan voor 1 met 71 dB of minder voor het centrifugeren, en 55 dB of minder voor het wassen. Zoals je hierboven al gelezen hebt, zorgt een goede centrifuge voor een drogere was: daarom is het een belangrijke functie.

Maximale wastemperatuur

Elke wasmachine heeft een maximale wastemperatuur. De meeste wasprogramma's draaien op 40°C. Als je duurzamer wil wassen, gebruik je lagere temperaturen. Zo wast men ook vaak op 30 °C. Een hoge temperatuur van 90 °C en hoger kan handig zijn wanneer je alle bacteriën van bijvoorbeeld vaatdoekjes wil doden, dit wordt ook wel de kookwas genoemd.

Speciale wasmachines en programma's

Naast de standaard eigenschappen zijn er diverse typen en programma's die een wasmachine efficiënter, duurzamer en sneller maken.

De slimme wasmachine

Deze wasmachine heeft een groot aantal specificaties die het wassen gemakkelijker maken. Zo zet je hem via wifi-verbinding op afstand aan, heeft hij een ingebouwde wasmiddel-dosering-functie, stoomt hij de kleding om kreuken te voorkomen en voeg je tussentijds was toe die je vergeten bent. Hij is door al deze extra's duurder dan de gewone wasmachine, maar neemt veel werk uit handen!

Programma's

Er zijn veel soorten programma's die wasmachines efficiënter maken. Zo zijn er verschillende eco-opties die minder stroom en water verbruiken zoals de Eco Bubble en Eco Drum Clean.

Ook hebben sommige wasmachines een stoomprogramma die ervoor zorgt dat kleding kreukvrij uit de wasmachine komt: nooit meer strijken!

Een ander programma is Double Soak. Hiermee haal je hardnekkige vlekken uit je kleding. Ook een programma voor sportkleding is handig; deze stand haalt nare zweetgeuren -en vlekken uit je sportkleding.

wasmachine ingezoomd met paars en roze licht

De wasmachine onderhouden

Een wasmachine maakt je kleding schoon, maar wie maakt de wasmachine schoon? Jij! Een wasmachine wordt vuil door vet, zeepresten en kalk. Dit gaat sneller wanneer je vaak met koud water wast, omdat vettigheid hierdoor niet goed oplost. Vervolgens blijft het hangen in de machine.

Het kookprogramma haalt een deel van deze viezigheid weg, doordat het hete water vuil en vet met zich meeneemt het riool in. Een wasmachine moet je een keer in de twee maanden reinigen. Zo blijft de was fris!

Kookwas

Een kookwas is een goede oplossing om de viezigheid weg te halen, maar eens in de twee maanden moet je hier aan toevoegen. Azijn en baking soda zijn goede middelen voor het reinigen van de wasmachine in combinatie met de kookwas.

Doe wat azijn in het bakje waar je normaal wasmiddel in doet en draai het programma. De baking soda doe je los in de trommel voordat je het programma draait.

Vieze geurtjes in je wasmachine? Dat komt door vetluis in je wasmachine. Geen paniek, dit is geen diertje dat in je wasmachine leeft; het is een benaming voor vettige deeltjes die achterblijven. De oplossing hiervoor is een kookwas draaien met een afwasblokje in de trommel.

Filter

Elke wasmachine heeft een filter. Deze vind je meestal onder een klepje aan de onderkant van de wasmachine – aan de voor- of achterkant. Haal het filter eruit en spoel deze om onder de kraan. Ophoping van vuil in het filter kan voor een verstopping in de watertoevoer zorgen, dus verwaarloos het filter niet!

Zeefje van de watertoevoer

De watertoevoer zelf heeft ook een filtertje waar vuil in ophoopt, ook wel het zeefje genoemd. Deze zit bij de aansluiting van de slang op de kraan. Draai de kraan dicht, koppel de slang los en haal het zeefje uit de slang. Deze maak je schoon met een oude tandenborstel of een doekje en wat water.

Specificaties van wasmachines naast elkaar

1LG WM6700HBA
2GE Profile Top Load Washing
3Electrolux ELFW4222AW
4GE Appliances UltraFresh Front Load
5Samsung RT18M6215SR

LG WM6700HBA

GE Profile Top Load Washing

Electrolux ELFW4222AW

GE Appliances UltraFresh Front Load

Veelgestelde vragen over wasmachines

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Moderne wasmachines gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Duurdere wasmachines van een betere bouwkwaliteit en duurzamere materialen gaan zo'n 15 tot 20 jaar mee.

Wat is een slimme wasmachine?

Een slimme wasmachine heeft een groot aantal specificaties die het wassen nóg gemakkelijker en efficiënter maken, zoals: je toestaan een wasprogramma op afstand te laten lopen, een automatische wasmiddeldosering en een optie om tussentijds was toe te voegen.

Hoeveel energie gebruikt een wasmachine?

Dit hangt af van het energielabel. Een A-label verbruikt heel weinig energie en een G-label juist veel. Een duurzaam A-label-model verbruikt zo'n 0,35 kWh voor een wasprogramma van 40 °C. Dit kost je per 100 wasbeurten € 11,-.

Wat is de ideale temperatuur om kleding te wassen?

Normale kleding die je op wil frissen, was je gerust op 30 °C. Wil je hardnekkige vlekken en geurtjes verwijderen? Dan is 40 °C de perfecte temperatuur.

Handdoeken, beddengoed en sokken was je beter op 60 °C om alle aanwezige bacteriën, schimmels en andere microben te doden. Tot slot kun je een kookwas (90 °C) draaien voor vaatdoekjes en theedoeken. Deze kookwas maakt je wasmachine ook goed schoon.

Conclusie

Nu weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine! Kijk nog eens naar de top 5 beste wasmachines van dit moment en succes bij het zoeken van de beste wasmachine voor jou!

Bedankt voor het lezen en laat vooral een reactie achter 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up