menu
close
Categorieën

Het Beste Wasmiddel voor Schoon en Fris Wasgoed

Vrouw giet wasmiddel in een wasmachine

Als je een schone was wilt, heb wasmiddel nodig. De vraag is alleen: wat is het beste wasmiddel? Je kiest uit allerlei geuren, substanties en ga zo maar door. De supermarkt staat vol met verschillende wasmiddelen, wat de keuze niet makkelijker maakt!

Met dit artikel help ik je op weg bij het kiezen van het beste wasmiddel. Je vind een handige top 5 en een uitgebreide koopgids met tips. Laat die wasjes maar komen!

Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel

Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Ja
Inhoud: 6 l
Substantie: Vloeibaar
Bekijk op Bol.com

Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel

Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Nee
Inhoud: 1.32 l
Substantie: Vloeibaar
Bekijk op Bol.com

Color Reus Waspoeder Wasmiddel

Color Reus Waspoeder Wasmiddel
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Nee
Inhoud: 4.50 kg
Substantie: Poeder
Bekijk op Bol.com

Waarom het beste wasmiddel aanschaffen?

Een wasje draaien met een wasmachine is een peulenschil: je sorteert je wasgoed en stopt het in de machine. Hierna voeg je wasmiddel toe.

Voor je was wil je alleen het beste wasmiddel, dus je gaat op onderzoek uit. Je weet wat je zoek: het beste wasmiddel ruikt lekker, verwijdert vlekken, en maakt je vuile was weer schoon en fris. Elk type was vereist alleen wel een ander soort wasmiddel.

Daarnaast heeft iedereen andere wensen. Zo zoekt de een gebruiksgemak en heeft de ander een gevoelige huid. Om je te helpen bij het kiezen van het beste wasmiddel heb ik onderstaande koopgids geschreven. Lees verder!

Koopgids: hoe kies ik het beste wasmiddel?

Wat het beste wasmiddel is, verschilt voor iedereen. Maar als je het eenmaal gevonden hebt, wil je niet meer anders! Onderstaande koopgids helpt je bij het vinden van het beste wasmiddel voor jou.

Substantie: poeder, vloeibaar of capsules?

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen alle soorten wasmiddel te weten. Je hebt de keuze tussen waspoeder, vloeibaar wasmiddel en capsules. Elke substantie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. 🧼

Waspoeder

Waspoeder is een goede keuze voor je witte was. Waspoeder voor de witte was bevat meestal een klein beetje bleekmiddel, waardoor witte lakens en overhemden kraakwit uit de wasmachine komen. Bovendien is waspoeder goedkoop én ruikt je was hiermee net even iets frisser.

Voor gekleurde was kies je liever voor vloeibaar wasmiddel, want de schurende korreltjes van waspoeder zijn niet zo goed voor gekleurde kleding.

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel is een alleskunner: je gebruikt het voor je witte, donkere en bonte was. Het beschermt de kleuren in je kleding, en laat vlekken verdwijnen. Het is geconcentreerd, waardoor je minder nodig hebt in vergelijking met waspoeder.

Vloeibaar wasmiddel is over het algemeen duurder. Ook heb je meer kans op een stinkende wasmachine en vetluis, omdat je op een lagere temperatuur wast. Hoe je dit oplost, lees je verderop in het artikel.

Capsules

Capsules (of pods) maken het doseren van je wasmiddel onnodig. Een capsule is geconcentreerd en bevat genoeg wasmiddel voor een volle trommel. Het vliesje om de pod lost op in water. Je legt de pod bovenop je was en je bent klaar. Ultiem gebruiksgemak!

Het nadeel van capsules is dat je ze alleen gebruikt voor een volle trommel, omdat het te veel wasmiddel is voor een halve trommel.

Verschillende soorten wasmiddelen naast elkaar, vooraanzicht

Soorten was

Voor elk wasje vind je een wasmiddel op de markt. Hieronder lees je welk wasmiddel het beste is voor elk soort was.

Gekleurde was

Voor gekleurde bestaat speciaal bont wasmiddel, dat de kleuren van je wasgoed beschermt. Zo blijft je kleding lang mooi en kleurrijk. 🌈 Gebruik voor gekleurde kleding vloeibaar wasmiddel en liever geen waspoeder.

Witte was

Wasmiddel voor witte was bevat meestal een beetje bleekmiddel, waardoor witte was fris en helder uit je wasmachine komt. Gebruik het liever niet voor gekleurde kleding, maar enkel voor witte was, zoals lakens.

Zwarte was

Wasmiddel voor de zwarte was beschermt de zwarte kleur tegen vervagen. In principe is wasmiddel voor gekleurde was ook geschikt voor zwarte en donkere was, zolang je het wasgoed maar gescheiden houdt.

Delicate was

Delicate kledingstukken, zoals een zijden blouse, hebben een speciale behandeling nodig. Het wasmiddel werkt op een lagere temperatuur en bevat geen bleekmiddel. Wolwasmiddel schuimt meer, zodat de was minder tegen elkaar schuurt.

Babykleding

Baby's hebben een gevoelige huid, waardoor het belangrijk is om wasmiddel zonder parfum te gebruiken. Zoek op de verpakking naar tekst zoals 0% parfum, parfumvrij of hypoallergeen. Daarnaast is er ook speciaal wasmiddel voor babykleding op de markt.

Wasmiddel doseren

Voor elk soort was gebruik je een andere hoeveelheid wasmiddel. Deze drie factoren bepalen hoeveel wasmiddel je nodig hebt:

  • De hoeveelheid was: voor een volle trommel heb je meer wasmiddel nodig dan een halfvolle trommel.
  • Hoe vies de was is: vieze was heeft meer wasmiddel nodig, zodat al het vuil goed losweekt.
  • De hardheid van het water: hoe harder het water, hoe meer kalk in het water zit. Hard water heeft meer wasmiddel nodig voor een schoon wasresultaat. Check daarom de waterhardheid van je woonplaats. 💧
Gebruik niet te veel wasmiddel. Dit leidt tot huidirritatie, omdat het wasmiddel in de kleding blijft hangen. Bovendien blijven zeepresten aan de binnenkant van je wasmachine hangen, wat zorgt voor blokkades. Als laatste is het slecht voor het milieu: als je te veel wasmiddel gebruikt, kost een extra spoelprogramma meer water.

Als je wast met vloeibaar wasmiddel, gebruik je voor een volle trommel zo'n 35 ml voor een standaard was van 4-5 kg. Voor een grotere was van 6-8 kg gebruik je gemiddeld zo'n 52 ml.

Vloeibaar wasmiddel is geconcentreerd, waardoor je minder nodig hebt. Je doseert het makkelijk met de dop van het wasmiddel of een doseerbol. Waspoeder doseer je handig met een maatschepje.

Check altijd de dosering die op de verpakking van je wasmiddel staat. Houd er wel rekening mee dat deze hoeveelheid meestal voor één volle trommel is.

De 5 beste wasmiddelen op een rij

1. Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel

1. Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Ja
Inhoud: 6 l
Substantie: Vloeibaar

2. Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel

2. Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Nee
Inhoud: 1.32 l
Substantie: Vloeibaar

3. Color Reus Waspoeder Wasmiddel

3. Color Reus Waspoeder Wasmiddel
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Nee
Inhoud: 4.50 kg
Substantie: Poeder

4. Color Reus Gel Vloeibaar Wasmiddel

4. Color Reus Gel Vloeibaar Wasmiddel
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Nee
Inhoud: 4.50 l
Substantie: Vloeibaar

5. Robijn Classics Color 3-in-1 Wascapsules

5. Robijn Classics Color 3-in-1 Wascapsules
Geschikt voor type was: Gekleurde was
Parfumvrij: Nee
Inhoud: 3.77 kg
Substantie: Capsule

Wat zijn de ingrediënten van wasmiddel?

Het hoofdbestanddeel van wasmiddel zijn enzymen. Dit zijn eiwitten die het vuil in textiel afbreken. Andere ingrediënten zijn oppervlakteactieve stoffen, die het vuil losweken en zorgen dat het vuil in het water blijft zodat het makkelijk afgevoerd wordt.

Daarnaast zitten er nog waterontharders, parfum en conserveermiddelen in wasmiddel. Waterontharders breken het kalk in water af, parfum laat je wasmiddel lekker ruiken en conserveermiddel houdt het wasmiddel houdbaar.

Ecologisch wasmiddel

Ecologisch wasmiddel kies je als je een steentje bij wilt dragen aan het milieu. Een ecologisch wasmiddel maakt je was schoon zonder toxische ingrediënten. Hierdoor wordt het milieu minder belast.

In een ecologisch wasmiddel zitten daarnaast natuurlijke kleur- en geurstoffen, waar mensen met allergie baat bij hebben.

Met of zonder parfum?

Als je een gevoelige huid hebt, is het juiste wasmiddel vinden een hele opgave. Parfum geeft je was een frisse geur, maar leidt ook al gauw tot huidirritatie. Kies dan voor parfumvrij wasmiddel.

Voor mensen met allergie of eczeem raad ik hypoallergeen wasmiddel aan. Hypoallergeen wasmiddel is niet alleen parfumvrij, maar heeft zo min mogelijk ingrediënten die allergie of huidirritatie veroorzaken. Voorbeelden van deze ingrediënten zijn alcohol, parabenen en parfum.

Vieze geurtjes verwijderen

Zit er een zweetgeur of andere vieze geur in je kleding? Gebruik dan natuurazijn. Giet een kopje natuurazijn in het voorwasvak in je wasmiddellade. Dit is het vakje met één streepje, ofwel een 1. Draai vervolgens een was inclusief voorwasprogramma.

Het is ook een optie om je stinkende kleding een nacht te laten weken in water met een scheut azijn en het hierna in de wasmachine te wassen.

Stinkende wasmachine? Draai minstens één keer per maand een lege wasmachine op 90 graden. Dit lost oude zeepresten en vetluis op, waardoor je wasmachine weer helemaal schoon is en langer mee gaat. Draai een handje soda of kopje azijn mee voor een extra fris resultaat. 

Hoe droog ik mijn was het beste?

Er bestaan twee manieren om je was te drogen: met een goede wasdroger of door je was op te hangen.

Je was ophangen kost niets en is milieuvriendelijk. Kies buiten voor een lijn of de beste droogmolen. Wist je dat je was drogen in de winter ook buiten kan? Zo ruikt je was lekker fris. 🍃

In een druk huishouden is een wasdroger handig. Heb je geen plek voor een wasdroger én wasmachine? Kies dan voor een was-droogcombinatie. Zo steek je zelf geen handen uit de mouwen en kun je lekker onder de beste droogkap gaan zitten of op een andere manier tijd aan jezelf besteden.

Specificaties van wasmiddel naast elkaar

Hier vind je alle belangrijke specificaties nog een keer naast elkaar.

Geschikt voor type wasParfumvrijInhoudSubstantie
1Robijn Color Vloeibaar WasmiddelGekleurde wasJa6 lVloeibaar
2Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar WasmiddelGekleurde wasNee1.32 lVloeibaar
3Color Reus Waspoeder WasmiddelGekleurde wasNee4.50 kgPoeder
4Color Reus Gel Vloeibaar WasmiddelGekleurde wasNee4.50 lVloeibaar
5Robijn Classics Color 3-in-1 WascapsulesGekleurde wasNee3.77 kgCapsule

Robijn Color Vloeibaar Wasmiddel

Geschikt voor type was: Gekleurde was

Parfumvrij: Ja

Inhoud: 6 l

Substantie: Vloeibaar

Fleuril Renew Bloesem Vloeibaar Wasmiddel

Geschikt voor type was: Gekleurde was

Parfumvrij: Nee

Inhoud: 1.32 l

Substantie: Vloeibaar

Color Reus Waspoeder Wasmiddel

Geschikt voor type was: Gekleurde was

Parfumvrij: Nee

Inhoud: 4.50 kg

Substantie: Poeder

Color Reus Gel Vloeibaar Wasmiddel

Geschikt voor type was: Gekleurde was

Parfumvrij: Nee

Inhoud: 4.50 l

Substantie: Vloeibaar

Robijn Classics Color 3-in-1 Wascapsules

Geschikt voor type was: Gekleurde was

Parfumvrij: Nee

Inhoud: 3.77 kg

Substantie: Capsule

Veelgestelde vragen over het beste wasmiddel

Een kind kan de was doen, toch? In werkelijkheid ligt dat anders. Omdat wassen niet altijd even makkelijk is, beantwoord ik hieronder de meest gestelde vragen over wasmiddel! 🧺

Wat is het beste wasmiddel voor babykleding?

Baby's, en voornamelijk pasgeboren baby's, hebben een gevoelige huid. Wasmiddel met parfum kan irritatie veroorzaken. Voor babykleding kies je daarom voor wasmiddel zonder parfum. Ook hypoallergeen wasmiddel is geschikt.

Hoe reinig je een wasmachine?

Voor het reinigen van je wasmachine schenk je een kopje natuurazijn of een halve kop soda in de lege trommel en laat je de wasmachine op 90 graden draaien. Zo lossen kalk, vet en zeepresten op. Het is ook belangrijk om af en toe de rubberen rand van de wasmachine met allesreiniger.

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?

Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid was die je hebt. Een volle trommel heeft meer wasmiddel nodig dan een halve trommel.

Voor vloeibaar wasmiddel gebruik je zo'n 35 ml voor een standaard was van 4 tot 5 kg. Check altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Wat is het beste wasmiddel bij eczeem of allergie?

Als je eczeem hebt, kan een wasmiddel met parfum je huidconditie verergeren. Gebruik daarom altijd een parfumvrij wasmiddel bij eczeem of andere huidirritatie.

Het liefst gebruik je hypoallergeen wasmiddel. Hypoallergeen wasmiddel bevat geen parfum en zo min mogelijk andere irriterende ingrediënten.

Conclusie

Smaken verschillen: het beste wasmiddel moet je zelf vinden. Je kiest zelf het soort wasmiddel, of er parfum in zit en of het ecologisch is.

Ik hoop dat ik je in ieder geval op weg heb geholpen met deze koopgids. Heb je een vraag of opmerking? Laat het dan weten door het feedbackformulier hieronder in te vullen. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up