Je speelt een zware game of monteert een video, maar je pc is traag en warm. Komt dit je bekend voor? Dan is het tijd om oververhitting te voorkomen met de beste waterkoeling! Niemand wilt dat zijn processor roostert. 🔥
In deze gids leg ik de werking uit van een waterkoeling en geef ik je tips voor de beste aankoop. Bekijk onze selectie alvast hierbeneden!
Je hebt eindelijk een goede set-up, inclusief de beste monitor. Helaas wordt je laptop snel heet en ergerlijk langzaam. Zware activiteiten, zoals gamen en videobewerking, vragen te veel van je pc.
Dit komt door de processor (CPU) of videokaart (GPU) die het rustiger aan gaat doen, om oververhitting te voorkomen. Dit heet thermal throttling. Uiteindelijk zorgt dit fenomeen voor prestatieverlies. Dit valt te merken aan een lagere framerate of zelfs een crashende pc.
Met een waterkoeling blijft de processor koel. Het voert de warmte af die je processor creëert, door opgehoopte warmte te laten wegvloeien van vitale pc-onderdelen. Een waterkoeling werkt met een waterkoelblok, een radiator en slangen die het blok en de radiator verbinden.
Mocht je nog informatie missen over de werking van een waterkoeling, dan geef ik je hier een korte uitleg. 👇
Een computer heeft meerdere onderdelen, die allemaal op stroom werken. Stroom genereert warmte, waardoor deze onderdelen warm worden. Om oververhitting te voorkomen, werkt een pc met koude lucht van buitenaf. Tegelijkertijd voeren ventilatoren de ontwikkelde warme lucht weer af.
Hiervoor gebruikt een pc twee ventilatoren: één aan de voorkant en één aan de achterkant. De luchtstroom die hiermee ontstaat, noem je airflow. Zelfs een laptop heeft een ingebouwd koelsysteem.
Toch is deze ingebouwde koeling voor een processor niet altijd voldoende. Als je zware games speelt of andere zware toepassingen wilt uitvoeren, ontstaat oververhitting. Een waterkoeling neemt deze hitte weg.
Voer je alleen basistaken uit, zoals e-mails beantwoorden en browsen? Dan is de ingebouwde ventilator van je pc voldoende.
Nu je een beter idee hebt van de werking van een waterkoeling, lees je in de onderstaande koopgids hoe je de beste waterkoeling kiest. Laten we beginnen met het verschil tussen luchtkoeling en waterkoeling!
Pc-koelers zijn er in vele soorten en maten, en niet enkel met water. Je hebt de keuze tussen lucht- of waterkoelers. Maar wat is beter: een lucht- of waterkoeling?
Om de juiste koeloplossing voor je desktop te kiezen, moet je jezelf afvragen wat je precies doet met je pc. Gebruik je de pc op standaardsnelheden? Of ga je tot het uiterste met gaming, overklokken of wil je pronken? Dat zijn allemaal verschillende scenario's, die bepalen hoeveel koeling je nodig hebt en hoeveel je uitgeeft.
Een luchtkoeling is voldoende voor de gemiddelde pc-gamer. Hiermee bedoel ik niet de ingebouwde luchtkoeling, maar een zelf aangebrachte variant.
Bij luchtkoeling koelt je processor af door ventilatoren. Een metalen plaatje op de processor neemt de warmte op. Die warmte reist door de heat pipes naar de ventilator, waar de warmte verandert van vloeistof naar een gas. Het gas komt uit op een netwerk bij de koelvinnen, die de warmte verspreiden en afgeven aan de ventilator.
Dit is de beste optie voor gebruikers die geen topprestaties verwachten of een low-end gamingset-up hebben. Luchtkoeling is makkelijk te installeren en goedkoop. Het geld dat je hiermee bespaart, investeer je bijvoorbeeld in de beste gaming-headset.
Luchtkoeling heeft ook zijn nadelen: ventilatoren zijn luider dan een waterkoeling. Ook nemen ze meer ruimte in beslag, wat de toegang tot andere onderdelen blokkeert.
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop | Luider |
Voldoende voor de gemiddelde gebruiker | Niet geschikt voor topgebruikers |
Makkelijke installatie | Blokkeert toegang van andere onderdelen |
Een waterkoeling is de duurdere van de twee, maar werkt het efficiëntst. Water draagt warmte het beste weg. Zo is het ook mogelijk op je pc te overklokken. Daarnaast is een waterkoeling door het gebrek aan ventilatoren een stuk stiller. Dit maakt een waterkoeling ideaal voor mensen die zich zorgen maken om een luide luchtkoeling.
Laten we ook de looks van een waterkoeling niet vergeten. Luchtkoeling is niet iets waar je snel over opschept, maar een strak watercircuit in je pc wél. 😎
Dan de nadelen: water en elektriciteit zijn meestal geen goede combinatie. Om deze reden heeft een waterkoeler meer onderhoud nodig dan een luchtkoeler, zeker als je een custom build waterkoeling maakt. Ook de installatie is hierbij gecompliceerder. Tot slot is een waterkoeling kostbaar.
Voordelen | Nadelen |
Effectiever | Prijziger |
Stille werking | Meer onderhoud vereist |
All-in-one of zelf in elkaar te zetten | Complexe installatie |
Het watercircuit vervoert de koelvloeistof door de computerkast. Deze tubes verbinden de losse onderdelen met elkaar.
Deze tubes komen voor in twee soorten:
Idealiter werken ventilators in de pc als volgt: aan de voorkant van de computerkast zuigen ze lucht aan, waarna ze aan de achterkant lucht uitblazen.
Het formaat van de ventilator is een belangrijke specificatie. Kies het formaat dat bij je gebruiksscenario past. Hoe groter de ventilator, hoe groter de koelcapaciteit. Een kleine ventilator moet harder werken dan een grote ventilator, wat gepaard gaat met de nodige geluidsproductie.
De grootte is de som van de ventilatoren. Voorbeeld: een 360 mm-radiator is ontworpen om te werken met drie 120 mm-ventilatoren langs een zijde, en een 280 mm-radiator is ontworpen om te werken met twee 140 mm-ventilatoren langs een zijde. Een 120 mm-ventilator is zodoende een enkele ventilator.
De bekendste ventilatorformaten zijn:
Het vermogen van de ventilator bepaalt de kracht waarmee de lucht in de computerkast zich verplaatst. Het aantal rotaties per minuut (RPM) bepaalt de maximale luchtstroom.
Een optimale luchtstroom betekent dat alle componenten sneller afkoelen of langer koel blijven. Dit bereik je door de ventilatoren van de koeler mee te laten werken met de luchtstroom in je kast.
Als je de ventilatoren blokkeert, neemt de maximale luchtstroom af. Om deze reden kies je een waterkoeling met hoge statische druk: deze ventilatoren hebben een aerodynamisch ontwerp, waardoor obstakels beter omzeild worden.
De maximale luchtstroom wordt aangegeven in het aantal kubieke meter per uur (m³/h). Idealiter zie je voor deze afkorting een zo hoog mogelijk nummer.
Het is cruciaal dat de waterkoeling compatibel is met de socket van je moederbord. De socket is de houder waar je de processor in plaatst.
De grootte van sockets verschilt onderling. Controleer daarom voor je aankoop of het waterblok past op de socket van je moederbord. Specificaties van de sockets die passen vind je terug in de productbeschrijving of de handleiding van de koeler.
Diverse sockets gebruiken andere methoden voor de montage van CPU-koelers. Simpele koelers maken gebruik van de standaard bracket of van pushpins, maar veruit de meeste koelers vereisen de montage van een extra backplate.
Vergeet bij de installatie van het waterblok de koelpasta niet. Hiermee vergroot je het contactoppervlakte tussen de CPU en de baseplate van de koeler, waarmee de warmte beter wordt overgedragen.
Er zijn ook speciale waterkoelingen die op de videokaart (GPU) passen, maar deze zie je minder vaak en meestal in op maat gemaakte systemen.
Zoals je hierboven las, zijn waterkoelers stiller dan luchtkoelers. Dit betekent niet dat waterkoelers compleet geluidloos zijn. Ze zijn eerder geluidsarm, want het geluid dat ze produceren is zo laag dat je het nauwelijks hoort.
Het geluidsniveau van een waterkoeling wordt aangegeven in decibel (dB). Bij een waterkoeling ligt het maximale geluidsniveau tussen de 30-40 dB. Ter vergelijking: een gesprek op fluisterniveau produceert zo'n 30 dB, en een gesprek op normaal geluidsniveau 60 dB.
Je hebt de optie om een kant-en-klare waterkoeling aan te schaffen, of zelf aan de slag te gaan. Dit zijn de verschillen:
Een all-in-one waterkoeling (AIO) is kant-en-klaar. Dit is de beste keuze als je onervaren bent met zelfbouw van computers of geen zin (of tijd) hebt om zelf aan de slag te gaan.
Een all-in-one waterkoeling kost weinig onderhoud en de installatie is eenvoudig. Je ontloopt ook het risico op lekkage. Ook is een all-in-one systeem meestal compacter, wat beter uitkomt bij kleinere computerkasten.
Het alternatief is een custom build waterkoeling. Je brengt je eigen onderdelen aan en integreert ze in je systeem. Denk aan de pomp, radiator, leidingen en waterreservoir. Je kiest onderdelen op basis van prestaties, budget en specificaties.
Custom waterkoeling biedt de beste prestaties, maar het is complex maatwerk. Als de installatie misloopt, heb je kans op een lek. En je snapt; dat wil je liever niet.
Het is ook mogelijk om de waterkoeling zo te maken dat deze ook de GPU (videokaart) koelt. Dit is bij een AIO meestal niet het geval. Vooral gamers, waarbij de graphic processing unit overuren draait, hebben hier baat bij.
Tot slot: vergeet niet dat een custom waterkoeling meer onderhoud vereist. Je dient de waterkoeling regelmatig bij te vullen, te letten op vuilophoping en regelmatig het water te vervangen.
Ik heb de belangrijkste ontwerpspecificaties al besproken, maar er zijn nog enkele designopties om te bespreken!
Het ontwerp is niet het belangrijkste aspect van een waterkoeling: let vooral op de effectiviteit. Net als bij een goede monitor voor thuiswerken moet je in eerste instantie afgaan op gebruiksgemak. Check bovendien of je de led-verlichting makkelijk uitschakelt.
De kosten van een waterkoeling liggen ver uit elkaar: een basismodel kost zo'n 60 euro, maar een geavanceerd model 300 euro. Kies vooral een model dat past bij je gebruiksscenario: als fanatieke gamer heb je simpelweg meer kracht nodig.
Goed, ik heb de belangrijkste specificaties van waterkoelingen besproken. De keuze is nu aan jou!
Aantal ventilatoren inbegrepen | Maximale geluidsproductie | Voorzien van LED verlichting | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | Cooler Master MasterLiquid ML240R | 2 | 15 dB | Ja | Bekijk op Bol.com |
2 | Lian-Li GALAHAD | 2 | 15 dB | Ja | Bekijk op Bol.com |
3 | Corsair H150i Pro | 3 | 37 dB | Ja | Bekijk op Bol.com |
4 | ASUS ROG Strix LC 240 | 3 | 37 dB | Ja | Bekijk op Bol.com |
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Maximale geluidsproductie: 15 dB
Voorzien van LED verlichting: Ja
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Maximale geluidsproductie: 15 dB
Voorzien van LED verlichting: Ja
Aantal ventilatoren inbegrepen: 3
Maximale geluidsproductie: 37 dB
Voorzien van LED verlichting: Ja
Aantal ventilatoren inbegrepen: 3
Maximale geluidsproductie: 37 dB
Voorzien van LED verlichting: Ja
Heb je nog vragen over de beste waterkoeling? Hier beantwoord ik de populairste vragen over de beste waterkoeling.
Hoe je een waterkoeling aansluit, verschilt per type. Een kant-en-klare waterkoeling wordt meestal geleverd met alles wat nodig is voor de installatie, inclusief de radiator buizen en het waterblok. Je legt de processor in de socket van je moederbord.
Hierna breng je een dun laagje koelpasta aan op de processor. Leg de kast plat op de zijkant wanneer je de waterkoeling bevestigt. Plaats het koelblok op de processor en laat de radiator naast het moederbord rusten.
Hoe je de radiator bevestigt, verschilt per model waterkoeling. Schroef de radiator vast in de behuizing op de daarvoor bedoelde plek. Wanneer een waterkoeler geen eigen fan controller heeft, sluit je de ventilators van de radiator aan op het moederbord.
Een waterkoeling is een systeem in je pc dat helpt oververhitting te voorkomen door warmte af te voeren. Het systeem bestaat onder andere uit een waterblok, tubes, ventilatoren en pomp. Het waterblok plaats je bovenop de hete onderdelen van je pc, meestal de processor. De pomp circuleert het water door het systeem.
Het koele water voert warmte af, waarna het bij de radiator komt. Samen met de ingebouwde ventilatoren koelt de radiator het water af. Hierna stroomt het water terug naar de processor.
Dit hangt voornamelijk af van je gebruiksscenario en persoonlijke voorkeur. Luchtkoeling is goedkoper, maar maakt meer geluid. Waterkoeling staat bekend om zijn efficiëntie en gave looks, maar is prijziger.
Gebruik je de pc op standaardsnelheden? Of ga je tot het uiterste met zware games en overklokken? In dat laatste geval is een waterkoeling een betere keuze.
Of je nu je CPU tot topprestaties drijft, of simpelweg oververhitting wilt voorkomen: houdt het brein van je computer koel met de beste waterkoeling. De ingebouwde ventilators van je pc zijn prima, maar opscheppen doe je alleen over een waterkoeling!
Laat me vooral weten als je dankzij deze gids een geschikt exemplaar gevonden hebt. Via onderstaand formulier kom je feedback en tips kwijt! In ieder geval bedankt voor het lezen en tot ziens. 👋