menu
close
Categorieën

Zó Vind je de Beste Waterkoeling van Nu

Een waterkoeling in een computer

Je speelt een zware game of monteert een video, maar je pc is traag en warm. Komt dit je bekend voor? Dan is het tijd om oververhitting te voorkomen met de beste waterkoeling! Niemand wilt dat zijn processor roostert. 🔥

In deze gids leg ik de werking uit van een waterkoeling en geef ik je tips voor de beste aankoop. Bekijk onze selectie alvast hierbeneden!

Cooler Master MasterLiquid ML240R

Cooler Master MasterLiquid ML240R
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Type koeler: CPU-koeler
Type koelsysteem: Water
Maximale geluidsproductie: 15 dB
Geschikt voor socket: Socket 1150, Socket 1151, Socket 1155, Socket 1156, Socket 1356, Socket 1366, Socket 2011, Socket 2011v3, Socket 2066, Socket 3647, Socket 771, Socket 775, Socket AM2, Socket AM3, Socket AM4, Socket AM3+, Socket FM1, Socket FM2, Socket FM2+
Voorzien van LED verlichting: Ja
Bekijk op Bol.com

Lian-Li GALAHAD

Lian-Li GALAHAD
Bekijk op Bol.com

Corsair H150i Pro

Corsair H150i Pro
Aantal ventilatoren inbegrepen: 3
Type koeler: CPU-koeler
Type koelsysteem: Water
Maximale geluidsproductie: 37 dB
Geschikt voor socket: Socket 1150, Socket 1151, Socket 2011, Socket 2066, Socket 1155, Socket 1156, Socket 1366, Socket AM4, Socket AM3+, Socket TR4, Socket AM2, Socket AM3
Voorzien van LED verlichting: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een waterkoeling aanschaffen?

Je hebt eindelijk een goede set-up, inclusief de beste monitor. Helaas wordt je laptop snel heet en ergerlijk langzaam. Zware activiteiten, zoals gamen en videobewerking, vragen te veel van je pc.

Dit komt door de processor (CPU) of videokaart (GPU) die het rustiger aan gaat doen, om oververhitting te voorkomen. Dit heet thermal throttling. Uiteindelijk zorgt dit fenomeen voor prestatieverlies. Dit valt te merken aan een lagere framerate of zelfs een crashende pc.

Met een waterkoeling blijft de processor koel. Het voert de warmte af die je processor creëert, door opgehoopte warmte te laten wegvloeien van vitale pc-onderdelen. Een waterkoeling werkt met een waterkoelblok, een radiator en slangen die het blok en de radiator verbinden.

Hoe werkt een waterkoeling?

Mocht je nog informatie missen over de werking van een waterkoeling, dan geef ik je hier een korte uitleg. 👇

Een computer heeft meerdere onderdelen, die allemaal op stroom werken. Stroom genereert warmte, waardoor deze onderdelen warm worden. Om oververhitting te voorkomen, werkt een pc met koude lucht van buitenaf. Tegelijkertijd voeren ventilatoren de ontwikkelde warme lucht weer af.

Hiervoor gebruikt een pc twee ventilatoren: één aan de voorkant en één aan de achterkant. De luchtstroom die hiermee ontstaat, noem je airflow. Zelfs een laptop heeft een ingebouwd koelsysteem.

Toch is deze ingebouwde koeling voor een processor niet altijd voldoende. Als je zware games speelt of andere zware toepassingen wilt uitvoeren, ontstaat oververhitting. Een waterkoeling neemt deze hitte weg.

Voer je alleen basistaken uit, zoals e-mails beantwoorden en browsen? Dan is de ingebouwde ventilator van je pc voldoende.

Onderdelen

 • Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een waterkoeling is de koelvloeistof. Dit is gedestilleerd water of een mengsel van water met een ander ingrediënt.
 • De koude vloeistof gaat naar het koelblok boven de processor. Het hele watercircuit vervoert het water van het koelblok naar de pomp. De pomp voert de koelvloeistof door het circuit. De snelheid waarmee het water rond stroomt, wordt aangegeven als doorvoersnelheid in liter per uur.
 • Het watercircuit brengt het water terug naar de radiator, waar het zijn warmte afgeeft. Dit doet een radiator met koelvinnen, die de koelvloeistof over een groot oppervlakte verspreidt. Het water koelt af, en keert hierna terug naar het koelblok.
 • Ventilatoren maken het af door koude lucht aan te trekken van buiten de computerkast. De koude lucht voeren ze door de radiator. De ventilator aan de achterkant voert warme lucht weg: zo raakt het systeem zijn hitte kwijt.
 • Het reservoir is het punt waar je het watercircuit vult. Ook gebruik je dit punt om lucht uit het systeem te laten.
Een ingebouwde waterkoeling in een pc met led-verlichting

Koopgids: hoe kies ik de beste waterkoeling?

Nu je een beter idee hebt van de werking van een waterkoeling, lees je in de onderstaande koopgids hoe je de beste waterkoeling kiest. Laten we beginnen met het verschil tussen luchtkoeling en waterkoeling!

Luchtkoeling vs. waterkoeling ⚔️

Pc-koelers zijn er in vele soorten en maten, en niet enkel met water. Je hebt de keuze tussen lucht- of waterkoelers. Maar wat is beter: een lucht- of waterkoeling?

Om de juiste koeloplossing voor je desktop te kiezen, moet je jezelf afvragen wat je precies doet met je pc. Gebruik je de pc op standaardsnelheden? Of ga je tot het uiterste met gaming, overklokken of wil je pronken? Dat zijn allemaal verschillende scenario's, die bepalen hoeveel koeling je nodig hebt en hoeveel je uitgeeft.

Luchtkoeling

Een luchtkoeling is voldoende voor de gemiddelde pc-gamer. Hiermee bedoel ik niet de ingebouwde luchtkoeling, maar een zelf aangebrachte variant.

Bij luchtkoeling koelt je processor af door ventilatoren. Een metalen plaatje op de processor neemt de warmte op. Die warmte reist door de heat pipes naar de ventilator, waar de warmte verandert van vloeistof naar een gas. Het gas komt uit op een netwerk bij de koelvinnen, die de warmte verspreiden en afgeven aan de ventilator.

Dit is de beste optie voor gebruikers die geen topprestaties verwachten of een low-end gamingset-up hebben. Luchtkoeling is makkelijk te installeren en goedkoop. Het geld dat je hiermee bespaart, investeer je bijvoorbeeld in de beste gaming-headset.

Luchtkoeling heeft ook zijn nadelen: ventilatoren zijn luider dan een waterkoeling. Ook nemen ze meer ruimte in beslag, wat de toegang tot andere onderdelen blokkeert.

VoordelenNadelen
GoedkoopLuider
Voldoende voor de gemiddelde gebruikerNiet geschikt voor topgebruikers
Makkelijke installatieBlokkeert toegang van andere onderdelen

Waterkoeling

Een waterkoeling is de duurdere van de twee, maar werkt het efficiëntst. Water draagt warmte het beste weg. Zo is het ook mogelijk op je pc te overklokken. Daarnaast is een waterkoeling door het gebrek aan ventilatoren een stuk stiller. Dit maakt een waterkoeling ideaal voor mensen die zich zorgen maken om een luide luchtkoeling.

Laten we ook de looks van een waterkoeling niet vergeten. Luchtkoeling is niet iets waar je snel over opschept, maar een strak watercircuit in je pc wél. 😎

Dan de nadelen: water en elektriciteit zijn meestal geen goede combinatie. Om deze reden heeft een waterkoeler meer onderhoud nodig dan een luchtkoeler, zeker als je een custom build waterkoeling maakt. Ook de installatie is hierbij gecompliceerder. Tot slot is een waterkoeling kostbaar.

VoordelenNadelen
Effectiever Prijziger
Stille werkingMeer onderhoud vereist
All-in-one of zelf in elkaar te zettenComplexe installatie
Met overklokken haal je meer rekenkracht uit je pc. Je processor werkt hierdoor sneller, zonder een nieuwe processor aan te schaffen. Maar let op: niet alle processors zijn overklokbaar en je tast de levensduur flink aan. Overweeg of de voordelen opwegen tegen de nadelen. 

De tubes

Het watercircuit vervoert de koelvloeistof door de computerkast. Deze tubes verbinden de losse onderdelen met elkaar.

Deze tubes komen voor in twee soorten:

 • Zachte tubes zijn gemaakt van neopreen, rubber, siliconen of pvc. Deze tubes zijn goedkoper en makkelijk te installeren.
 • Harde tubes zijn gemaakt van plexiglas, koper of carbon. Ze zijn uniek qua uiterlijk en in trek bij computerbouwers die voor de beste looks gaan. Helaas is de installatie moeizaam, omdat je veel gereedschap nodig hebt.

De ventilator

Idealiter werken ventilators in de pc als volgt: aan de voorkant van de computerkast zuigen ze lucht aan, waarna ze aan de achterkant lucht uitblazen.

Formaat

Het formaat van de ventilator is een belangrijke specificatie. Kies het formaat dat bij je gebruiksscenario past. Hoe groter de ventilator, hoe groter de koelcapaciteit. Een kleine ventilator moet harder werken dan een grote ventilator, wat gepaard gaat met de nodige geluidsproductie.

De grootte is de som van de ventilatoren. Voorbeeld: een 360 mm-radiator is ontworpen om te werken met drie 120 mm-ventilatoren langs een zijde, en een 280 mm-radiator is ontworpen om te werken met twee 140 mm-ventilatoren langs een zijde. Een 120 mm-ventilator is zodoende een enkele ventilator.

De bekendste ventilatorformaten zijn:

 • Eén ventilator is 120 mm. Deze compacte modellen passen in bijna elke behuizing. Desondanks zijn ze niet voor iedereen geschikt, want ze hebben de laagste koelcapaciteit.
 • Twee ventilatoren zijn 240 mm. Twee ventilatoren geven al meer koelcapaciteit, maar produceren ook meer geluid.
 • Drie ventilatoren zijn 360 mm. Drie ventilatoren nemen de meeste ruimte in, waardoor er weinig ruimte in je computerkast overblijft.

Maximale luchtstroom

Het vermogen van de ventilator bepaalt de kracht waarmee de lucht in de computerkast zich verplaatst. Het aantal rotaties per minuut (RPM) bepaalt de maximale luchtstroom.

Een optimale luchtstroom betekent dat alle componenten sneller afkoelen of langer koel blijven. Dit bereik je door de ventilatoren van de koeler mee te laten werken met de luchtstroom in je kast.

Als je de ventilatoren blokkeert, neemt de maximale luchtstroom af. Om deze reden kies je een waterkoeling met hoge statische druk: deze ventilatoren hebben een aerodynamisch ontwerp, waardoor obstakels beter omzeild worden.

De maximale luchtstroom wordt aangegeven in het aantal kubieke meter per uur (m³/h). Idealiter zie je voor deze afkorting een zo hoog mogelijk nummer.

het circuit van een waterkoeling in een open pc-behuizing, inclusief ventilator, tubes en led-verlichting

De 5 beste waterkoelingen op een rij

1. Cooler Master MasterLiquid ML240R

1. Cooler Master MasterLiquid ML240R
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Type koeler: CPU-koeler
Type koelsysteem: Water
Maximale geluidsproductie: 15 dB
Geschikt voor socket: Socket 1150, Socket 1151, Socket 1155, Socket 1156, Socket 1356, Socket 1366, Socket 2011, Socket 2011v3, Socket 2066, Socket 3647, Socket 771, Socket 775, Socket AM2, Socket AM3, Socket AM4, Socket AM3+, Socket FM1, Socket FM2, Socket FM2+
Voorzien van LED verlichting: Ja

2. Lian-Li GALAHAD

3. Corsair H150i Pro

3. Corsair H150i Pro
Aantal ventilatoren inbegrepen: 3
Type koeler: CPU-koeler
Type koelsysteem: Water
Maximale geluidsproductie: 37 dB
Geschikt voor socket: Socket 1150, Socket 1151, Socket 2011, Socket 2066, Socket 1155, Socket 1156, Socket 1366, Socket AM4, Socket AM3+, Socket TR4, Socket AM2, Socket AM3
Voorzien van LED verlichting: Ja

4. ASUS ROG Strix LC 240

4. ASUS ROG Strix LC 240
Type koeler: CPU-koeler

Socket

Het is cruciaal dat de waterkoeling compatibel is met de socket van je moederbord. De socket is de houder waar je de processor in plaatst.

De grootte van sockets verschilt onderling. Controleer daarom voor je aankoop of het waterblok past op de socket van je moederbord. Specificaties van de sockets die passen vind je terug in de productbeschrijving of de handleiding van de koeler.

Montage

Diverse sockets gebruiken andere methoden voor de montage van CPU-koelers. Simpele koelers maken gebruik van de standaard bracket of van pushpins, maar veruit de meeste koelers vereisen de montage van een extra backplate.

Vergeet bij de installatie van het waterblok de koelpasta niet. Hiermee vergroot je het contactoppervlakte tussen de CPU en de baseplate van de koeler, waarmee de warmte beter wordt overgedragen.

Er zijn ook speciale waterkoelingen die op de videokaart (GPU) passen, maar deze zie je minder vaak en meestal in op maat gemaakte systemen.

Houd ook rekening met de grootte van je computerkast of behuizing. De waterkoeling en computerkast moeten naadloos op elkaar aansluiten voor het beste resultaat. In de handleiding van je computerkast lees je precies welk formaat radiator past. 

Maximale geluidsniveau

Zoals je hierboven las, zijn waterkoelers stiller dan luchtkoelers. Dit betekent niet dat waterkoelers compleet geluidloos zijn. Ze zijn eerder geluidsarm, want het geluid dat ze produceren is zo laag dat je het nauwelijks hoort.

Het geluidsniveau van een waterkoeling wordt aangegeven in decibel (dB). Bij een waterkoeling ligt het maximale geluidsniveau tussen de 30-40 dB. Ter vergelijking: een gesprek op fluisterniveau produceert zo'n 30 dB, en een gesprek op normaal geluidsniveau 60 dB.

All-in-one of zelf bouwen? 🤔

Je hebt de optie om een kant-en-klare waterkoeling aan te schaffen, of zelf aan de slag te gaan. Dit zijn de verschillen:

All-in-one

Een all-in-one waterkoeling (AIO) is kant-en-klaar. Dit is de beste keuze als je onervaren bent met zelfbouw van computers of geen zin (of tijd) hebt om zelf aan de slag te gaan.

Een all-in-one waterkoeling kost weinig onderhoud en de installatie is eenvoudig. Je ontloopt ook het risico op lekkage. Ook is een all-in-one systeem meestal compacter, wat beter uitkomt bij kleinere computerkasten.

Custom build waterkoeling

Het alternatief is een custom build waterkoeling. Je brengt je eigen onderdelen aan en integreert ze in je systeem. Denk aan de pomp, radiator, leidingen en waterreservoir. Je kiest onderdelen op basis van prestaties, budget en specificaties.

Custom waterkoeling biedt de beste prestaties, maar het is complex maatwerk. Als de installatie misloopt, heb je kans op een lek. En je snapt; dat wil je liever niet.

Het is ook mogelijk om de waterkoeling zo te maken dat deze ook de GPU (videokaart) koelt. Dit is bij een AIO meestal niet het geval. Vooral gamers, waarbij de graphic processing unit overuren draait, hebben hier baat bij.

Tot slot: vergeet niet dat een custom waterkoeling meer onderhoud vereist. Je dient de waterkoeling regelmatig bij te vullen, te letten op vuilophoping en regelmatig het water te vervangen.

Ontwerp

Ik heb de belangrijkste ontwerpspecificaties al besproken, maar er zijn nog enkele designopties om te bespreken!

 • Led-verlichting zie je meestal terug in de ventilatoren van een CPU-koeler, die zo coole lichteffecten geven. RGB-ventilatoren hebben meerdere kleuren – zo creëren ze een ware lichtshow.
 • Een klein display zie je bij geavanceerde waterkoelers. Hier speel je gifs op af of informatie, zoals de processortemperatuur.

Het ontwerp is niet het belangrijkste aspect van een waterkoeling: let vooral op de effectiviteit. Net als bij een goede monitor voor thuiswerken moet je in eerste instantie afgaan op gebruiksgemak. Check bovendien of je de led-verlichting makkelijk uitschakelt.

Budget

De kosten van een waterkoeling liggen ver uit elkaar: een basismodel kost zo'n 60 euro, maar een geavanceerd model 300 euro. Kies vooral een model dat past bij je gebruiksscenario: als fanatieke gamer heb je simpelweg meer kracht nodig.

Specificaties van de beste waterkoelingen naast elkaar

Goed, ik heb de belangrijkste specificaties van waterkoelingen besproken. De keuze is nu aan jou!

Aantal ventilatoren inbegrepenMaximale geluidsproductieVoorzien van LED verlichting
1Cooler Master MasterLiquid ML240R215 dBJa
2Lian-Li GALAHAD215 dBJa
3Corsair H150i Pro337 dBJa
4ASUS ROG Strix LC 240337 dBJa

Cooler Master MasterLiquid ML240R

Aantal ventilatoren inbegrepen: 2

Maximale geluidsproductie: 15 dB

Voorzien van LED verlichting: Ja

Lian-Li GALAHAD

Aantal ventilatoren inbegrepen: 2

Maximale geluidsproductie: 15 dB

Voorzien van LED verlichting: Ja

Corsair H150i Pro

Aantal ventilatoren inbegrepen: 3

Maximale geluidsproductie: 37 dB

Voorzien van LED verlichting: Ja

ASUS ROG Strix LC 240

Aantal ventilatoren inbegrepen: 3

Maximale geluidsproductie: 37 dB

Voorzien van LED verlichting: Ja

Veelgestelde vragen over de beste waterkoeling

Heb je nog vragen over de beste waterkoeling? Hier beantwoord ik de populairste vragen over de beste waterkoeling.

Hoe sluit je een waterkoeling aan?

Hoe je een waterkoeling aansluit, verschilt per type. Een kant-en-klare waterkoeling wordt meestal geleverd met alles wat nodig is voor de installatie, inclusief de radiator buizen en het waterblok. Je legt de processor in de socket van je moederbord.

Hierna breng je een dun laagje koelpasta aan op de processor. Leg de kast plat op de zijkant wanneer je de waterkoeling bevestigt. Plaats het koelblok op de processor en laat de radiator naast het moederbord rusten.

Hoe je de radiator bevestigt, verschilt per model waterkoeling. Schroef de radiator vast in de behuizing op de daarvoor bedoelde plek. Wanneer een waterkoeler geen eigen fan controller heeft, sluit je de ventilators van de radiator aan op het moederbord.

Hoe werkt een waterkoeling?

Een waterkoeling is een systeem in je pc dat helpt oververhitting te voorkomen door warmte af te voeren. Het systeem bestaat onder andere uit een waterblok, tubes, ventilatoren en pomp. Het waterblok plaats je bovenop de hete onderdelen van je pc, meestal de processor. De pomp circuleert het water door het systeem.

Het koele water voert warmte af, waarna het bij de radiator komt. Samen met de ingebouwde ventilatoren koelt de radiator het water af. Hierna stroomt het water terug naar de processor.

Wat is beter: waterkoeling of luchtkoeling?

Dit hangt voornamelijk af van je gebruiksscenario en persoonlijke voorkeur. Luchtkoeling is goedkoper, maar maakt meer geluid. Waterkoeling staat bekend om zijn efficiëntie en gave looks, maar is prijziger.

Gebruik je de pc op standaardsnelheden? Of ga je tot het uiterste met zware games en overklokken? In dat laatste geval is een waterkoeling een betere keuze.

Conclusie

Of je nu je CPU tot topprestaties drijft, of simpelweg oververhitting wilt voorkomen: houdt het brein van je computer koel met de beste waterkoeling. De ingebouwde ventilators van je pc zijn prima, maar opscheppen doe je alleen over een waterkoeling!

Laat me vooral weten als je dankzij deze gids een geschikt exemplaar gevonden hebt. Via onderstaand formulier kom je feedback en tips kwijt! In ieder geval bedankt voor het lezen en tot ziens. 👋

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up