menu
close
Categorieën

De Beste Waterkoker voor Ieders Keuken

Persoon schenkt heet water in een cafetière.

Ben je een echte theeleut? Of heb je een waterkoker nodig voor je cafetière? ☕ Zoek dan niet verder! Dit artikel zet de beste waterkokers voor je op een rijtje. Zo neem ik de twijfel bij je weg en weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van dit handige apparaat.

De juiste waterkoker kiezen is een behoorlijke klus. Je ziet niet meteen waar je op moet letten. Tegenwoordig hebben waterkokers een eindeloze lijst functies. Gelukkig hebben wij voor je uitgezocht welke het beste is!

Philips Daily Collection HD9350/90

Philips Daily Collection HD9350/90
Waterfilter: Ja
Inhoud: 1.7 l
Vermogen: 2200 W
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

MOA Waterkoker 1,8 liter Modern

MOA Waterkoker 1,8 liter Modern
Waterfilter: Ja
Inhoud: 1800 ml
Vermogen: 2200 W
Bekijk op Bol.com

MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200

MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200
Waterfilter: Nee
Inhoud: 1.8 l
Vermogen: 2200 W
Bekijk op Bol.com

Waarom een waterkoker aanschaffen?

Een waterkoker is een multifunctioneel apparaat. Gekookt water heeft tenslotte verschillende toepassingen. Je kan ermee schoonmaken, een lekker bakje thee zetten of eten klaarmaken. Een waterkoker is niet alleen sneller dan water koken op het fornuis; het is ook nog eens een stuk veiliger.

Met een waterkoker loop je een stuk minder risico je water te overkoken. Je vergeet misschien hooguit dat je water aan het koken was, maar het apparaat zet zichzelf uit zodra het water het kookpunt heeft bereikt. Ideaal voor de ijverige multitasker!

Koopgids: hoe kies ik de beste waterkoker?

Welke waterkoker bij je past, hangt af waarvoor je het gebruikt. Ik bespreek verschillende gebruiksscenario's hieronder. Ben je een theeleut, net als ik? Dan is het belangrijk dat je een waterkoker neemt met verschillende temperatuurinstellingen.

Instelbare temperatuur

Drink je veel groene thee, dan moet het water rond de 70 °C zijn, terwijl je witte thee liever maakt met heter water – zo'n 80 °C, om precies te zijn. Te heet of te koud water beïnvloedt de smaak. Niemand houdt van groene thee die smaakt naar bitter gras, toch?

Bij sommige modellen met deze functie stel je de temperatuur tot op de graad in; bij anderen kies je uit bepaalde voorinstellingen, die bijvoorbeeld trapsgewijs te selecteren zijn. Een goede stoomkoker heeft deze functie ook, waardoor je groente precies smaken zoals jij wilt.

Antikalkfilter

Een antikalkfilter is een speciaal gaas dat de kalkresten opvangt. Zo voorkom je dat je thee of koffie een poederig smaakje krijgen. De zichtbare kalkvlokken in het water verder niet schadelijk voor jou, maar het ziet er niet erg smakelijk uit.

Belangrijker is dat kalk een nadelig effect heeft op het verwarmingselement. Deze moet steeds harder werken naarmate de laag kalk op het element dikker wordt. Dat kost extra stroom en vergroot het risico op doorbranding. Een model met antikalkfilter is gelukkig niet moeilijk meer te vinden, en daardoor een must.

De 5 beste waterkokers op een rij

1. Philips Daily Collection HD9350/90

1. Philips Daily Collection HD9350/90
Waterfilter: Ja
Inhoud: 1.7 l
Vermogen: 2200 W

2. MOA Waterkoker 1,8 liter Modern

2. MOA Waterkoker 1,8 liter Modern
Waterfilter: Ja
Inhoud: 1800 ml
Vermogen: 2200 W

3. MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200

3. MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200
Waterfilter: Nee
Inhoud: 1.8 l
Vermogen: 2200 W

4. MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe Waterkoker

4. MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe Waterkoker
Waterfilter: Nee
Inhoud: 25 l
Vermogen: 2400 W

5. Aigostar Adam 30GOM Glazen Waterkoker

5. Aigostar Adam 30GOM Glazen Waterkoker
Waterfilter: Ja
Inhoud: 1700 ml
Vermogen: 2200 W

Warmhoudfunctie

Steek je hand op als je wel eens vergeet dat je thee aan het zetten was. ✋ De warmhoudfunctie is in zo'n geval een redder in nood. De waterkoker kookt het water en houdt het vervolgens langere tijd op de gewenste temperatuur. Dan is het wel zo handig dat je niet alsnog vergeet om je warme drankje te maken.

Draadloos of bekabeld

Tijdens het koken is het dan weer handig als de waterkoker draadloos is, zeker als je een kleine keuken hebt. Een draadloze waterkoker heeft als voordeel dat je het apparaat niet onhandig steeds vanuit dezelfde hoek hoeft te pakken. Je bent bovendien niet gebonden aan een bepaalde hoek van de kamer: hij kan overal mee naartoe nadat het water is gekookt. Wel voorzichtig zijn natuurlijk!

Het nadeel is dat je een accu hebt die moet worden opgeladen tussendoor, of batterijen die je of oplaadt, of steeds vervangt. Dat laatste is niet alleen milieuonvriendelijk, maar ook lastig als je vergeet dit op tijd te doen en je opeens je dag zonder thee moet starten! Die problemen heb je met een versie met snoer niet.

Vermogen

In veel overzichten over waterkokers lees je over het vermogen, maar wat betekent dit precies? Het vermogen zegt iets over hoe snel` het water kookt. Dit wordt uitgedrukt in watt. Logischerwijs betekent dit dat een hoger vermogen staat voor een snellere kooktijd. Gebruik je de waterkoker veel tijdens het koken? Dan raad ik een waterkoker aan van 2200 watt of hoger.

Inhoud

Drink je veel koppen thee achter elkaar? Overweeg dan een waterkoker met een degelijke inhoud. Zo voorkom je onnodig heen en weer geloop van en naar de keuken. Om een beetje een idee te geven: 1,7 liter staat gelijk aan 7 kopjes thee. Dit geldt overigens ook voor een goede rijstkoker en een slowcooker!

Specificaties van waterkokers naast elkaar

WaterfilterInhoud
1Philips Daily Collection HD9350/90Ja1.7 l
2MOA Waterkoker 1,8 liter ModernJa1800 ml
3MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200Nee1.8 l
4MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe WaterkokerNee25 l
5Aigostar Adam 30GOM Glazen WaterkokerJa1700 ml

Philips Daily Collection HD9350/90

Waterfilter: Ja

Inhoud: 1.7 l

MOA Waterkoker 1,8 liter Modern

Waterfilter: Ja

Inhoud: 1800 ml

MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200

Waterfilter: Nee

Inhoud: 1.8 l

MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe Waterkoker

Waterfilter: Nee

Inhoud: 25 l

Aigostar Adam 30GOM Glazen Waterkoker

Waterfilter: Ja

Inhoud: 1700 ml

Veelgestelde vragen over waterkokers

Misschien heb jij een brandende vraag over een waterkoker. Daarom heb ik de meest gestelde vragen voor je opgesomd.

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Begin door eerst de waterkoker om te spoelen met koud water. Vaak blijven losse kalkresten onderin het apparaat zitten. Vul de waterkoker nu met 250 ml schoonmaakazijn en laat dit een nachtje weken. Als alternatief kun je een mix maken van half water en half azijn, en deze een keer koken in de waterkoker.

Niemand houdt van een mond vol azijn, dus laat de waterkoker een paar keer lopen voordat je hem weer gebruikt voor thee of andere kookkunsten.

Hoe maak je een waterkoker schoon?

Na verloop van tijd kan de waterkoker wat muf ruiken. Dit los je gemakkelijk op met het sap van een halve citroen en twee schepjes baksoda. Vul de waterkoker af, laat het apparaat zijn ding doen en hij ruikt zo weer fris! Vergeet niet de waterkoker goed schoon te maken naderhand; vul hem met water en laat dit een à twee keer koken voor volgend gebruik.

Hoe werkt een waterkoker?

Onder het waterreservoir van de waterkoker zit een speciaal verwarmingselement. Op het moment dat je de knop indrukt, gaat de stroom aan en verhit het dit element tot de gewenste temperatuur. Op sommige waterkokers kan je de temperatuur zelf instellen. Het water warmt op en begint met koken waarna de waterkoker zich meestal vanzelf uitzet.

Conclusie

Twijfel je toch? Bekijk dan nog eens rustig op je gemak alle producten. Je weet nu tenslotte precies welke specificaties belangrijk voor je zijn! Hopelijk heb je iets gehad aan onze handige overzicht. Laat het gerust weten onder dit artikel. Bedankt voor het lezen!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up