De beste weerstandsbanden geven een extra boost aan je work-outs. Train je armen, benen en buikspieren met deze banden vanuit je eigen woonkamer! Door het grote scala aan verschillende banden is er ook voor jou een perfecte weerstandsband (of een hele set).
In dit artikel lees je waar de perfecte weerstandsband aan voldoet en vind je de beste weerstandsbanden! We beginnen met de drie favoriete sets van nu – als voorproefje!
Empty products count or some error API!De populariteit van de weerstandsbanden is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit is ook niet zo gek: de banden geven je de mogelijkheid veel verschillende trainingsoefeningen te doen met een enkel attribuut. Je hoeft niet naar de sportschool, je geen zorgen te maken over je auto en eventuele bougies, niet op de fiets door de regen: je traint gewoon thuis voor de tv!
Je hoeft er zelfs niet voor naar de sportschool, want je doet de oefeningen thuis – of op kantoor tijdens je lunchpauze. Het is maar net wat je uitkomt!
Met weerstandsbanden in huis vergroot je bovendien op eigen tempo de intensiteit van je trainingsoefeningen. De banden geven, zoals de naam al zegt, weerstand. Elke band heeft zijn eigen weerstandsniveau, waardoor je naar gelang afwisselt.
Zo krijgen oefeningen als de squat, glute bridges en donkey kicks een hele andere dimensie. Zolang je hierbij een band kiest met een weerstand die aansluit op je vermogen, moeten je spieren harder moeten werken om de oefening uit te voeren. Zo krijg je een beter resultaat!
De voordelen van het meenemen van weerstandsbanden in je sportroutine heeft enkele voordelen:
Zoals je inmiddels weet, bestaan er verschillende soorten weerstandsbanden. De onderlinge verschillen stoppen daar echter niet. Denk ook aan bijvoorbeeld het weerstandsniveau en het lichaamsdeel waarop sommige weerstandsbanden specifiek zijn gericht. Dit klinkt misschien onnodig ingewikkeld, maar ik bespreek de nodige details hieronder. 👇
Er bestaan verschillende soorten weerstandsbanden, ieder voor het uitvoeren van andere oefeningen. Ik zet de meest voorkomende soorten voor je op een rij.
Deze banden zien eruit als een elastisch koord. Ze zijn gemaakt van katoen en latex met handvatten aan de uiteindes. Ze zijn daarmee zeer geschikt voor krachttraining.
Je koopt ze vaak in als een set met tot wel vijf weerstandsbanden. ieder met een verschillende zwaarte in weerstand. Zo beschik je altijd over een band die past bij je niveau en soort oefening. Dit is een goede weerstandsband met handvat.
Deze weerstandsbanden bestaan uit (latex)rubber. De vorm van de band is plat en aaneengesloten; zo bind je ze eenvoudig rond je benen. Ze zijn daarmee ook multifunctioneel, omdat je ze makkelijk gebruikt voor krachttraining en revalidatie, of als hulp bij pull-ups of dips.
Let wel op: veel rubberen banden bestaan (deels) uit latex. Sommige mensen zijn allergisch voor latex. Zo krijgen ze huidirritatie of worden er zelfs ziek van. Weerstandsbanden gemaakt van stof en elastiek bezitten geen latexdeeltjes. Ben je allergisch voor latex, wijk dan hiernaar uit.
Naast de bekende rubberen en latexweerstandsbanden is het ook mogelijk om te trainen met een stoffen weerstandsband. Dit klinkt misschien gek, maar deze is niet volledig gemaakt van stof: hij bestaat uit een combinatie van stof en elastiek.
De toevoeging van stof zorgt voor allerlei extra voordelen. Een weerstandsband van stof voelt zacht aan, geeft geen wrijving langs het lichaam, rolt niet op, is zweetbestending en wasbaar (30 °C).
Daarnaast gaat de band veel langer mee en blijft de rekbaarheid bij langdurig gebruik op hetzelfde niveau. Het enige nadeel is dat je met een stoffen weerstandsband eerder de maximale weerstand behaalt. Ondanks de toevoeging van elastiek, is hij niet zo elastisch als rubberen of latexweerstandsbanden.
Deze banden zie je vooral terug bij lichte oefeningen, zoals pilates of yoga, of tijdens een cooling-down of sportblessure. Je gebruikt ze het meest tijdens stretching. Dit maakt ze de perfecte aanvulling op je sportroutine.
Het belangrijkste deel van de weerstandsband is de weerstand die hij geeft. Dit is per weerstandsband verschillend, waardoor je de geschiktste weerstand voor je beoogde oefening en spiergroep met gemak kiest.
Meestal is de weerstand af te lezen aan de kleur van de band. Hier is overigens geen specifieke regel voor, dus kijk altijd op de verpakking welke kleur voor welke weerstand staat!
De lichtste weerstand is meestal 2 kg, dit gebruik je, vooral aan het begin, om op kleine spiergroepen te richten, alsook voor cooling-down en stretches. De banden lopen vaak met 2 of 5 kg per band omhoog. Ben je ervaren, dan begin je vaak met een zwaardere weerstand, bijvoorbeeld van 15 kg.
Naast de maximale weerstand, is het ook van belang om te kijken welke lichaamsdelen je met de weerstandsband traint. Lichte weerstandsbanden gebruik je bijvoorbeeld voor kleine spiergroepen zoals je triceps. Je benen beschikken over meer spierkracht, omdat deze veel grote spieren bevat, zoals de hamstring. Hiervoor gebruik je vaak een 'zwaardere' weerstandsband.
Bedenk voor de aanschaf van weerstandsbanden dus eerst welke spiergroepen je gaat trainen en kies hier de juiste weerstandsbanden voor!
De prijs van weerstandsbanden lopen op naarmate de maximale weerstand oploopt. Voor een standaardset van drie banden met drie weerstanden betaal je gemiddeld € 10. Sets met meer banden en een hogere maximale weerstand lopen op tot wel € 100. Kijk dus goed welke weerstand je nodig hebt en hoeveel banden je van plan bent te gebruiken.
De vaakstgestelde vragen over weerstandsbanden beantwoord ik hieronder. Als je zelf nog een specifieke vraag hebt die niet beantwoord is in dit artikel, horen we dat graag via het feedbackformulier!
Weerstandsbanden worden veel gebruikt bij krachttraining. Door de weerstand die ze overleggen, train je op hypertrofie (spiermassa) wanneer je 6 tot 12 herhalingen doet. Daarnaast maak je met banden zowel horizontale als verticale bewegingen, terwijl dit bij gewichten moeilijker gaat: de zwaartekracht zorgt ervoor dat je enkel de neerwaartse weerstand voelt bij gebruik van gewichten. Zo train je met de weerstandsbanden meerdere spiergroepen en specifieke delen van spieren.
Denk vooral aan het doel waarvoor je weerstandsband gaat gebruiken. Bekijk van welk materiaal het is gemaakt, welke weerstand het biedt en wat je budget is.
Weerstandsbanden komen in allerlei verschillende minimale en maximale weerstanden en geven je work-outroutine een extra lading intensiteit!
Hopelijk begin je binnenkort aan je nieuwe trainingsschema met nieuwe weerstandsbanden! Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan de huidige vijf favorieten nog eens rustig door, en sta stil bij welke weerstand het beste aansluit bij de spieren die je wilt trainen. Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft!