menu
close
Categorieën

Het Weer in Beeld met het Beste Weerstation voor Thuis

het scherm van een weerstation van dichtbij

Het weer in Nederland is wispelturig: de ene dag regen, de andere dag zon. Dit heeft nogal wat invloed op ons leven. Met het beste weerstation krijg je grip op het weer, zodat je precies weet waar je aan toe bent!

Onze top 5 laat je de beste weerstations van dit moment zien. Als je niet kan wachten, staan hieronder alvast de beste 3 producten van dit moment. 😍

AcuRite Iris 5-in-1 Weather Station

AcuRite Iris 5-in-1 Weather Station

Ambient Weather WS-2902

Ambient Weather WS-2902

Davis Instruments 6152 Vantage Pro2

Davis Instruments 6152 Vantage Pro2

Waarom een weerstation aanschaffen?

Met een weerstation ben je thuis je eigen weerman. Zo weet je precies wanneer je het beste regenpak uit de kast moet halen, of juist beter een goede zonnebrand voor je gezicht gebruikt.

Een weerstation is nuttig en niet alleen een leuk gadget voor erbij. Als outdoor sporter weet je zo precies welk weer het wordt. Zo plan je makkelijker je activiteiten, afgestemd op het weer.

Er zijn weerstations die je alleen binnen gebruikt, en modellen die geschikt zijn voor binnen en buiten. Binnenshuis meet een weerstation onder andere de temperatuur en luchtvochtigheid. Het meten van de luchtvochtigheid helpt bijvoorbeeld als je van planten houdt: sommige planten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om goed te groeien. 🌱

Wat een weerstation meet, is afhankelijk van het model. Basismodellen meten alleen temperatuur en luchtvochtigheid, maar geavanceerde weerstations meten ook bijvoorbeeld uv-straling, windsnelheid, neerslag en meer. Daar lees je hieronder meer over.

Een weerstation op een tafel

Koopgids: hoe kies ik het beste weerstation?

Om de juiste keuze te maken, let je op de productspecificaties die je belangrijk vindt. Heb je geen idee welk weerstation het beste bij je past? Geen zorgen, in onderstaande koopgids leg ik alles haarfijn uit. Lees verder!

Analoog of digitaal?

Bij een analoog weerstation lees je de waardes af van graadmeters en wijzers. Analoge weerstations meten alleen de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk.

Vroeger waren alle weerstations analoog, maar tegenwoordig zijn de meeste modellen digitaal. Je leest de verschillende metingen af van een digitaal display. Een slim weerstation stuurt de gegevens zelfs door naar je goede smartphone of tablet. Er zijn modellen voor binnen en buiten.

Metingen

Wat een weerstation meet, hangt af van de verschillende sensoren. Dit zijn de opties:

  • Temperatuur. Elk weerstation heeft een thermometer. Afhankelijk van het apparaat is dit een thermometer voor binnen, of buiten én binnen.
  • Windkracht en windrichting. De windkracht en windrichting wordt gemeten met een anemometer. Deze meter laat wind vangen in halve bollen en bepaalt zo de windkracht en windrichting. Als er veel wind is, draaien de bollen sneller dan met weinig wind.
  • Luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid meet je met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, helpt een goede luchtbevochtiger deze op te krikken.
    Een te hoge luchtvochtigheid is ook niet goed, want dit zorgt voor schimmelvorming en andere nare problemen. Dit los je dan weer op met een luchtontvochtiger.
  • Luchtdruk. De luchtdruk meet je met een barometer. Een verandering in de luchtdruk gaat meestal gepaard met wind en is ook een voorbode van storm. Wanneer je ziet dat de stand van de barometer gauw stijgt of daalt, weet je dat het weer binnenkort omslaat.
  • Luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit gaat om het CO2-gehalte in huis. De waarde wordt uitgedrukt in parts per million ofwel ppm. Vanaf 1.000 ppm moet je een ruimte luchten, en vanaf 2.000 ppm is de lucht ongezond om in te verblijven.
    Vanwege de speciale technieken die een weerstation gebruikt voor het meten van de luchtkwaliteit, is een model met CO2-meter meestal duurder.
  • Uv-straling. Een uv-stralingsmeter meet hoe krachtig de zon schijnt, zodat je precies weet wanneer je zonnebrand nodig hebt.
  • Neerslag. De hoeveelheid neerslag meet je met een regenmeter: een trechtervormig instrument dat de neerslag in een reservoir opvangt. De hoeveelheid regenwater lees je hierna af in millimeters.
    Sommige regenmeters hebben een verwarmingselement, zodat je bij sneeuw of ijzel ook de hoeveelheid neerslag makkelijk afleest.
  • Weersvoorspelling. Sommige weerstations geven met alle verzamelde informatie een weersvoorspelling voor de komende dagen.

Niet elk weerstation meet dezelfde waardes. De meest gangbare waardes die een weerstation meet zijn temperatuur, luchtvochtigheid, en luchtdruk. Kijk bij je keuze daarom naar de gegevens die jij graag verzamelt, en de sensoren waarover het apparaat beschikt.

Thermometer van een weerstation in de buitenlucht

Binnen of buiten?

Niet elk weerstation gebruik je binnen én buiten. Sommige modellen zijn alleen geschikt voor metingen binnen, en anderen meten de temperatuur binnen én buiten.

Bij een weerstation dat ook buiten metingen doet, plaats je een draadloze buitensensor in je tuin of op je balkon. De buitensensor meet de buitentemperatuur en eventuele andere gegevens. Deze stuurt de sensor door naar het weerstation binnen.

Let wel op het bereik van de buitensensor. Bij sommige modellen is dit 10 meter, bij anderen 30. Als je de buitensensor diep in de tuin zet, is het belangrijk dat het bereik voldoende is.

Grotere, professionele modellen zijn heuse buitenstations. Ze zijn behoorlijk groot en hebben een pluvio- en anemometer. Bedenk voordat je zo'n model eventueel aanschaft of je hier een plekje voor hebt!

Waar zet ik een weerstation neer?

Een temperatuursensor, regensensor en luchtsensor moeten op de juiste plek hangen om juiste metingen uit te voeren. Let hierbij op het volgende:

  • Temperatuurmeter. Hang een temperatuurmeter altijd in de schaduw, en minstens één meter van de grond. Als je de temperatuurmeter buitenshuis plaatst, hang je hem liever niet tussen de struiken. Rondom de meter moet genoeg lucht stromen.
  • Regenmeter. Een regenmeter plaats je in open plek, zodat er geen bomen, planten of voorwerpen zijn die de regen tegenhouden. Plaats de meter in je tuin of op je dak.
  • Windmeter. Een windmeter moet voldoende wind vangen voor de beste meting, waardoor het dak de beste plek is. Zorg bij het installeren dat de windvaan richting het noorden wijst. Hierdoor heeft het weerstation een startpunt.
    Vergeet niet om de windmeter goed vast te maken, want door harde wind kan de windmeter vallen en kapotgaan.

Zolang de bovenstaande sensoren op de juiste plek hangen, voeren de andere sensoren van je weerstation ook correcte metingen uit.

De 5 beste weerstations op een rij

1. AcuRite Iris 5-in-1 Weather Station

1. AcuRite Iris 5-in-1 Weather Station

2. Ambient Weather WS-2902

2. Ambient Weather WS-2902

3. Davis Instruments 6152 Vantage Pro2

3. Davis Instruments 6152 Vantage Pro2

4. ThermoPro TP62 Digital

4. ThermoPro TP62 Digital

5. Netatmo Weather Station

Slim weerstation

Een slim weerstation gebruik je in combinatie met een app. Je koppelt het weerstation via wifi of Bluetooth aan je telefoon, waardoor je via de app alle metingen inziet.

Veel slimme weerstations geven ook weersvoorspellingen, zodat je met één oogopslag ziet of de was buiten hangen een goed idee is. De app slaat bovendien alle metingen op, waardoor je ook oude metingen terugziet in grafieken. Zo vergelijk je metingen van vroeger en nu.

Bovendien zie je via de app gegevens van over de hele wereld. Zo check je het weer in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld op je vakantiebestemming. 🏝️

Het is meestal ook mogelijk je gegevens met de wereld te delen. Zo deel je het bijvoorbeeld met meteorologen.

Sommige slimme weerstations koppel je bovendien op andere slimme apparaten in huis, waardoor je een smart home creëert. Je zet bijvoorbeeld het smart weerstation vanaf een afstand aan of uit.

Bevestigingsopties

Als je weerstation een ophangoogje heeft, hang je hem op aan de muur of aan je schutting in de tuin. Sommige modellen hebben een magneet, waardoor je ze gemakkelijk ergens aan vastklemt. Heeft het weerstation een voet? Dan zet je hem simpelweg neer!

Uitbreidingsmogelijkheden - Sommige weerstations breidt je naar wens uit. Je koopt bijvoorbeeld eerst een basisstation, en koppelt er later een windmeter aan. Zo spreid je kosten, en koop je alleen de sensoren die je wilt.

Stroomvoorziening

Een weerstation werkt op batterijen, netstroom of zonne-energie. Weerstations die werken op zonne-energie maken meestal ook gebruik van batterijen, zodat ze niet uitvallen in de winter. Houd er rekening mee dat je de batterijen af en toe moet vervangen.

De meeste modellen werken daarentegen op netstroom. Dit betekent dat je ze dicht bij een stopcontact plaatst. 🔌

Extra's

Is het weer bijhouden een hobby voor je? Verdiep je dan in modellen met allerlei extra's. Zo haal je het meeste uit het apparaat!

Zo zijn er modellen met een klok. Een weerstation met klok is meestal ook te gebruiken als wekker, waardoor je meteen weet wat je moet aantrekken als je 's morgens wakker wordt.

Radiogestuurde weerstations lopen zelfs gelijk met de atoomklok in Frankfurt. Deze modellen wisselen daarnaast gegevens uit met professionele weerstations. Zo zie je exacte meetgegevens van professionele weerstations.

Als je een nauwkeurig apparaat zoekt, is de meetfrequentie een belangrijk aandachtspunt. Ontvangt het weerstation elke 30 seconden meetresultaten van de sensor, of elke 5 minuten? Dat geeft een verschil in nauwkeurigheid.

Geavanceerde weerstations meten daarnaast een groter aantal gegevens. Denk aan de gevoelstemperatuur en heat-index. Ook de stand van de maan, en de tijden van zonsopkomst én zonsondergang zijn extra gegevens die een geavanceerd weerstation meet.

Specificaties van weerstations naast elkaar

Hier een handig overzicht waarmee je de verschillende modellen snel vergelijkt.

HygrometerWeersvoorspellingVoor binnen of buiten
1AcuRite Iris 5-in-1 Weather Station
2Ambient Weather WS-2902
3Davis Instruments 6152 Vantage Pro2
4ThermoPro TP62 Digital
5Netatmo Weather Station

AcuRite Iris 5-in-1 Weather Station

Ambient Weather WS-2902

Davis Instruments 6152 Vantage Pro2

ThermoPro TP62 Digital

Netatmo Weather Station

Veelgestelde vragen over weerstations

Hieronder beantwoord ik veelgestelde vragen over het beste weerstation!

Wat is een weerstation?

Een weerstation is een gadget met verschillende meetinstrumenten, zoals een thermometer, hygrometer, barometer, neerslagmeter en uv-meter. Sommige apparaten werken alleen binnen, anderen buiten.

Er zijn ook apparaten die je de gegevens van binnen én buiten geven. Hierbij plaats je een buitensensor die draadloos de gegevens naar het display binnen stuurt.

Hoe stel ik de luchtdruk van een weerstation in?

Sommige barometers moet je eerst instellen voor het eerste gebruik. Dit doe je door de luchtdrukwaarde die de barometer weergeeft, te verifiëren. De juiste luchtdruk vindt je aan de hand van het dichtstbijzijnde weerstation. Check hiervoor de website van het KNMI.

Hoe plaats je een weerstation?

Een weerstation plaats je altijd in de schaduw, minimaal één meter van de grond. Hang een weerstation voor buiten niet tussen struiken. Een regen- en windmeter hebben beiden genoeg vrije ruimte nodig. Plaats ze bijvoorbeeld op een dak of in een veld.

Conclusie

Regen of zonneschijn: met het beste weerstation weet je altijd wat je te wachten staat. Ga je voor een instapmodel, of kies je liever een uitgebreid exemplaar met allerlei verschillende sensoren? Ik hoop in ieder geval dat je je favoriet in de top 5 hebt gevonden!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via het feedbackformulier hierbeneden. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up