menu
close
Categorieën

Sta elke dag Vrolijk op met de Beste Wekkerradio!

Een witte wekkerradio op een kast

Met de beste wekkerradio begin je elke ochtend met een goed humeur en stap je nooit meer met het verkeerde been uit bed! 🛏️ Begin je dag met de vrolijke muziek van je favoriete radiostation, of juist met een zoemer die ervoor zorgt dat je meteen helemaal wakker bent. Aan jou de keuze.

In dit artikel neem ik je mee langs alle belangrijke kenmerken van de wekkerradio. In een handige koopgids beantwoord ik vragen over bijvoorbeeld de hoeveelheid wektijden, het ideale geluid om mee wakker te worden en de keuze tussen analoog of digitaal.

Vergelijk de top 5 beste wekkerradio's met elkaar en kies degene die het best aansluit op je wensen!

Sony ICF-C1PJ

Sony ICF-C1PJ
Bluetooth: Nee
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Ontvangst: FM radio
Aantal wektijden: 2
Inclusief CD-speler: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Sangean RCR-20

Sangean RCR-20

Princess Digitale Airfryer 182238 Inclusief

Princess Digitale Airfryer 182238 Inclusief
Bekijk op Bol.com

Waarom een wekkerradio aanschaffen?

Een wekkerradio doet om te beginnen wat iedere wekker doet: hij maakt je wakker op het gewenste moment. Je stelt de wekkerradio eenmalig in op het juiste tijdstip (of enkele tijdstippen), en de rest gaat vanzelf. ⏰ Daarnaast geven de meeste wekkerradio's de datum aan. Zo weet je meteen welke dag het is.

Bovendien is de wekkerradio de perfecte vervanger voor de wekker van je smartphone. Uit onderzoek blijkt dat smartphones een kleine hoeveelheid straling voortbrengen wanneer ze aanstaan.

Deze straling is niet direct gevaarlijk, maar beïnvloedt wel je slaapritme. Dit komt doordat de straling je biologische klok onbewust in de war brengt, waardoor je onrustig slaapt of regelmatig 's nachts wakker wordt.

Daarnaast versnelt de straling je hartritme mogelijk licht. Een verhoogde hartslag is een lichamelijke reactie die ontstaat bij gevaar, waardoor je lichaam in actie komt en signalen naar de hersenen stuurt. Deze signalen vergroten de kans op nachtmerries tijdens het slapen.

Je hoort wel eens dat de straling van de smartphone de kans op kanker mogelijk vergroot. Dit is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar er wordt wel veel onderzoek naar gedaan, onder andere door de WHO (world health organization).

Voor- en nadelen van een wekkerradio

Een wekkerradio heeft allerlei voordelen. Het apparaat wekt je bijvoorbeeld precies op tijd en ook nog eens met je favoriete muziek! Toch zijn er ook enkele nadelen die je goed moet overwegen.

Voordelen

  • Op schema: de Engelsen gebruiken de term 'staying on society’s time'. Dit betekent zoiets als het aanhouden van het dag-en-nachtritme van de maatschappij.
    Zonder wekker zouden we volledig moeten vertrouwen op onze biologische klok, en die laat ons wel eens in de steek. Door een wekkerradio te zetten, zorg je ervoor dat je in het 'normale' maatschappelijke ritme blijft.
  • Slaapritme: wanneer je je wekker gebruikt om op een vast tijdstip op te staan, past je biologische klok zich hier langzaam op aan.
    Zo weet je lichaam precies wanneer het tijd is om te slapen en wanneer niet. Dat geeft stabiliteit in je slaapritme en verbetert mogelijk de kwaliteit van je slaap.
  • Structuur: structuur is belangrijk voor ieder mens, al vinden we soms van niet. Dit geldt ook wanneer het over slapen gaat.
    Slaap je iedere dag om een compleet ander moment? Dan protesteert je lichaam vroeg of laat. Je concentratie neemt af, je voelt je niet uitgerust en na verloop van tijd neemt zelfs je weerstand af.

Nadelen

  • Slaapangst: lang niet iedereen ervaart dit probleem, maar sommige mensen ontwikkelen een vorm van slaapangst door een wekkerradio. In dit geval zie je de uren wegtikken op de klok, waardoor je de slaap niet vat en een angst ontwikkelt voor het niet kunnen slapen.
  • Stresshormonen: niet iedereen vindt het aanbrengen van structuur en het hebben van een vast slaapritme ontspannend. Het zetten van een wekker voelt mogelijk geforceerd en 'dwingt' je om op een bepaalde manier te leven.
    Dit zorgt voor de afgave van het stresshormoon cortisol. Een grote hoeveelheid cortisol verhoogt de bloeddruk en heeft een negatief effect op het afweersysteem.

Zoals je ziet, biedt een wekkerradio verschillende voordelen voor het ontwikkelen van een goed slaapritme en fijne nachtrust. Aan de andere kant heeft het gebruiken van een wekkerradio mogelijk ook nadelige gevolgen.

Krijg je last van slaapangst of stress door de wekkerradio? Kies dan voor een ander alternatief.

De 5 beste wekkerradio op een rij

1. Sony ICF-C1PJ

1. Sony ICF-C1PJ
Bluetooth: Nee
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Ontvangst: FM radio
Aantal wektijden: 2
Inclusief CD-speler: Nee

2. Sangean RCR-20

2. Sangean RCR-20

3. Princess Digitale Airfryer 182238 Inclusief

4. Amazon Echo Studio

5. I-Box Dawn

5. I-Box Dawn

Koopgids: hoe kies ik de beste wekkerradio?

Wekkerradio's verschillen op een aantal punten van elkaar. Zo maakt de een je wakker met een zoemer en de ander met vrolijke muziek. Ook de weergave van tijd en andere functies verschillen. Ik zet de belangrijkste verschillen voor je op een rij in deze koopgids!

Manier van wekken

Waar de ene persoon prima ontwaakt met een vrolijk melodietje, heeft de ander een harde zoemer nodig om zijn dromen te verstoren. Ook lichtflitsen of geuren behoren tot de mogelijkheden!

Muziek

De meeste mensen vinden het fijn om te ontwaken met muziek. Een wekkerradio maakt dit mogelijk met een FM-radio. Zet de radio op je favoriete radiozender en geniet van de leukste liedjes!

Een andere optie is een goede DAB+-radio. Dit type radio zorgt voor een digitaal signaal dat vrij is van storingen en is op dat gebied beter dan een FM-radio.

Ook kies je eventueel voor een wekkerradio met een cd-speler, zodat je je lieveling cd's afspeelt tijdens het wakker worden.

Modernere modellen beschikken mogelijk ook over Bluetooth, waarmee je de wekkerradio koppelt aan bijvoorbeeld je smartphone. Zo speel je liedjes via je smartphone af op de wekkerradio. Dit kan bijvoorbeeld met Spotify.

Zoemer

De eerste wekkerradio's beschikten alleen over een zoemer. Ze gaven een hard, indringend geluid dat je mooie dromen ruw verstoorde. Veel mensen vinden de zoemer afschuwelijk, maar er zijn uitzonderingen.

Tot welke groep je ook behoort, de zoemer zorgt in ieder geval dat je wakker wordt, ook wanneer je diep slaapt. Of je zo fijn ontwaakt, laat ik maar in het midden.

Licht

Voor bijvoorbeeld mensen met een slecht gehoor zijn lichtflitsen de ideale oplossing. De wekker bereidt je voor om wakker te worden en start met een zwakke lichtflits die steeds feller schijnt. Op deze manier wordt je niet ineens uit je slaap getrokken, maar ontwaak je geleidelijk.

Geur

Je denkt er waarschijnlijk niet direct aan, maar er bestaan ook wekkers die je wekken door een geur te verspreiden. Je kiest zelf een geur en stopt deze, in de vorm van een capsule, in de wekker.

De beschikbare geuren lopen uiteen: van vers gezette koffie tot een zeebries. De geur wordt twee minuten lang in je kamer verspreidt, waardoor je reukzintuig ontwaakt. Vervolgens ontwaakt je verder.

Wektijden

Bij sommige wekkerradio's heb je de mogelijkheid om verschillende wektijden in te stellen. Zo zet je een vroege wekker op doordeweekse dagen, en een latere wekker in het weekend.

Met deze optie stel je je wekker niet elke avond opnieuw in. Dat is wel zo makkelijk! Bij een simpel model selecteer je enkel de juiste wektijd en klaar. Bij een uitgebreider model weet je wekker zelfs precies welke dag het is en zet hij automatisch de juiste wekker voor je.

Een wekkerradio met cijfers op het scherm in een paars verlichte kamer

Verbinding

Moderne wekkerradio's gebruiken naast FM-radio of Bluetooth ook andere manieren om muziek af te spelen en met externe apparaten te verbinden.

App

Sommige modellen werken met een bijbehorende app. Wanneer een wekkerradio hier gebruik van maakt, staat dit in de productspecificaties.

Download de bijbehorende app op je smartphone en koppel de wekker. Vervolgens stel je van alles in via de app, zoals de wektijd en de muziek die je wekker afspeelt.

Wifi

Er bestaan ook wekkers die het wifinetwerk gebruiken. Dit zijn zogenoemde 'internetwekkers'. Deze wekkers ontvangen radiozenders niet via een antenne, maar gebruiken in plaats daarvan wifi.

Ook verbindt je internetwekkers met je smartphone via wifi. Zo ontvang je kristalheldere muziekzenders van over de hele wereld! Het is wel belangrijk dat je over een sterke wifiverbinding beschikt, anders valt het signaal weg.

Analoog of digitaal

Bij de keuze voor een wekkerradio heb je twee opties wat betreft het weergeven van de tijd: analoog en digitaal.

Analoog

De analoge klok geeft de tijd aan met wijzers, zoals onder andere deze wekker van Transnect. De wekker gaat af wanneer de wijzers de aangegeven tijd bereiken. De ouderwetse analoge klokken hebben meestal een belletje aan de bovenkant, dat rinkelt wanneer je wekker afgaat.

Analoge klokken werken op batterijen, of hebben zelfs een hendeltje waarmee je ze opwindt. Wanneer je wekker met een opwindmechanisme werkt, verbruik je helemaal geen stroom. Dat scheelt weer een paar centen op je energierekening!

Er bestaan ook moderne, digitale wekkers die een analoge klok weergeven op hun display. Dit is fijn voor mensen die deze manier van klokkijken fijner vinden, maar wel een moderne wekker in huis willen.

Digitaal

Een digitale klok geeft de tijd aan in cijfers. Hierbij kies je tussen de 24-uurs en de 12-uurs notatie. De 24-uurs notatie telt door van 0 (12 uur 's nachts) tot 24 en de 12-uurs notatie stopt steeds bij 12 en begint dan opnieuw. Een voorbeeld: 23:00 of 11:00 in de avond.

De digitale klok werkt altijd op stroom. Het verschilt per model of de wekkerradio werkt op batterijen, een oplaadbare accu of via een stekker in het stopcontact.

Modellen op batterijen zijn handig wanneer je op reis gaat. Je neemt ze makkelijk mee. Dat geldt ook voor wekkerradio's met een oplaadbare accu, maar hier zijn er maar weinig van.

Veruit de meeste digitale wekkerradio's werken met een stekker die je in het stopcontact steekt of met een combinatie van stroombronnen. Wanneer de stroom bijvoorbeeld uitvalt, kunnen sommige modellen overschakelen op batterijen. Zo voorkom je dat je je 's ochtends verslaapt!

Een zilveren wekkerradio op een zwart oppervlak

Extra functies

Sommige wekkerradio's beschikken, naast de punten die ik al besproken heb, over een aantal extra functies. Denk bijvoorbeeld aan snoozen of een sleep timer.

Snoozen

De bekendste functie van de wekkerradio is het snoozen. De wekker gaat, je drukt de snoozeknop in en mag vervolgens nog even indommelen voordat de wekker je opnieuw wakker maakt. Meestal is de snoozetijd 5 minuten, maar er bestaan ook wekkers waarbij je dit zelf instelt.

Sleep timer

Voor wie graag met muziek in slaap valt, is de sleep timer een fijne feature. Je schakelt in hoelang de wekker muziek afspeelt, waarna de radio zichzelf uitschakelt wanneer de tijd op is.

De wekkerradio is niet te vergelijken met de beste bouwradio, maar zorgt wel voor fijne muziek waarbij je in slaap dommelt.

Week-weekend alarm

Het week-weekend alarm lijkt op een wekkerradio met meerdere wektijden, maar dan specifiek gericht op de standaard werkweek.

Je krijgt de optie om een wekker in te stellen voor doordeweekse dagen, en een aparte wekker voor het weekend. Zo slaap je in het weekend wat langer uit, zonder dat je je slaapritme in de war brengt.

Projectie

Een nieuwe, gave manier om je wekker te zien is door middel van projectie. De wekkerradio projecteert de klok op het plafond, de muur of wat je maar wil. Is de kamer licht? Dan vervaagt de projectie en kijk je alsnog op de wekkerradio zelf.

Geen noodzakelijke functie, maar wel leuk om te hebben!

Specificaties van wekkerradio's naast elkaar

BluetoothVoedingstypeOntvangstAantal wektijdenInclusief CD-speler
1Sony ICF-C1PJNeeAdapter/ lichtnetFM radio2Nee
2Sangean RCR-20NeeAdapter/ lichtnetFM radio2Nee
3Princess Digitale Airfryer 182238 InclusiefNeeAdapter/ lichtnetFM radio2Nee
4Amazon Echo StudioNeeAdapter/ lichtnetFM radio2Nee
5I-Box DawnNeeAdapter/ lichtnetFM radio2Nee

Sony ICF-C1PJ

Bluetooth: Nee

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Ontvangst: FM radio

Aantal wektijden: 2

Inclusief CD-speler: Nee

Sangean RCR-20

Bluetooth: Nee

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Ontvangst: FM radio

Aantal wektijden: 2

Inclusief CD-speler: Nee

Princess Digitale Airfryer 182238 Inclusief

Bluetooth: Nee

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Ontvangst: FM radio

Aantal wektijden: 2

Inclusief CD-speler: Nee

Amazon Echo Studio

Bluetooth: Nee

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Ontvangst: FM radio

Aantal wektijden: 2

Inclusief CD-speler: Nee

I-Box Dawn

Bluetooth: Nee

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Ontvangst: FM radio

Aantal wektijden: 2

Inclusief CD-speler: Nee

Veelgestelde vragen over wekkerradio's

Ik hoop dat je inmiddels een idee hebt waar je allemaal op let bij de aanschaf van een wekkerradio, maar misschien zit je nog met vragen. Hieronder behandel ik een paar van de meestgestelde voor je.

Wekkerradio verbinden met smartphone?

Het is mogelijk om een wekkerradio te verbinden met je smartphone, als de wekkerradio hier tenminste geschikt voor is. Dit kan via een bluetoothverbinding, het wifinetwerk of een bijbehorende app die je op je smartphone installeert.

Afhankelijk van de opties die je wekkerradio heeft, speel je vervolgens je favoriete muziek via je smartphone af op de radio of wijzig je de instellingen van je wekker.

Verschil FM-radio en DAB+-radio?

Het signaal van een DAB+-radio is digitaal. Hierdoor is het signaal sterker dan van een FM-radio en speelt een DAB+-radio muziek helder en duidelijk af zonder verstoringen.

Is een wekkerradio beter dan een smartphonewekker?

De wekker van een wekkerradio is niet beter dan die van een smartphone. Wel geeft je smartphone straling af die bij een wekker ontbreekt.

Uit onderzoek blijkt dat de straling die vrijkomt bij een smartphone je slaapritme negatief beïnvloedt. Zo brengt het je biologische klok in de war, en verhoogt het je hartslag wat de kans op nachtmerries vergroot.

Conclusie

Ontwaken uit je slaap is een belangrijk onderdeel van de dag. De ene persoon wordt het liefst wakker met een vrolijk muziekje, terwijl de andere een harde zoemer nodig heeft. Hoe je de wekkerradio gebruikt en welk model bij je past, hangt volledig af van je wensen!

Lees vooral de koopgids nog eens door, bedenk goed aan welke wensen de wekkerradio moet voldoen en vergelijk vervolgens onze top vijf! Bedankt voor het lezen en laat hieronder weten of dit artikel je verder heeft geholpen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up