menu
close
Categorieën

Draadloos Printen met de Beste Wifi-Printer

Een wifi-printer staat op een bureau

Je kent het wel: je zit op de bank en wilt even wat printen. Je stelt het uit, want printen betekent dat je moet opstaan. Met de beste wifi-printer is dit verleden tijd! Je print overal in huis zónder kabel, want de afdruk wordt gemaakt via het wifi-netwerk.

Hieronder vind je de beste wifi-printers van dit moment. Als je verder leest vind je de koopgids, die je meer vertelt over deze handige printer.

CANON PIXMA TS 3450 Zwart

CANON PIXMA TS 3450 Zwart
Type printer: All-in-One printer
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 120
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

HP LaserJet Pro M15w wireless

HP LaserJet Pro M15w wireless

Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

Waarom een wifi-printer aanschaffen?

Een wifi-printer heeft toegang tot een lokaal draadloos netwerk. Je wifi-printer maakt gebruik van deze draadloze verbinding. Zo print je vanaf elke plek in huis of op kantoor, zonder een netwerkkabel van je router naar de printer te gebruiken.

Ook een usb-kabel is overbodig. Zo zet je de wifi-printer neer waar je maar wilt, en print je vanaf elke plek in huis. Welkom in de 21ste eeuw!

Printen via wifi is niet noodzakelijk, maar wel handig. Heb je thuis een wifi-printer? Dan bespaar je tijd en geld: je hoeft niet naar de copyshop voor een eenvoudige uitdraai.

Ook foto's print je vanuit je luie stoel, bijvoorbeeld met de beste fotoprinter met wifi. Zo zijn ze direct klaar voor het fotolijstje.

Heb je op sommige plekken in huis een slechte wifi-verbinding? Geen nood: de beste wifi-versterker lost dit probleem op. Een wifi-versterker pikt het zwakke wifi-signaal van je router op en versterkt het. Hierna geeft hij dit versterkte signaal door. 💪

Wifi-printer op een tafel met andere spullen eromheen.

Koopgids: hoe kies ik de beste wifi-printer?

Er zijn veel soorten printers op de markt, waarvan het merendeel een wifi-printer is. De term 'wifi-printer' zegt alleen iets over de manier waarop de printer met het netwerk verbindt. In deze koopgids lees je daarom over printers met allerlei verschillende printtechnieken en kenmerken.

De producten in onze top 5 zijn allemaal wifi-printers. Ben je overtuigd van de voordelen? Sla dan je slag en scrol naar beneden voor de top 5!

Wat is een wifi-printer?

Een wifi-printer is een printer die draadloos print. Deze printer maakt verbinding met een draadloos netwerk (wifi) in de buurt. Als je met één of meerdere apparaten aangesloten bent op hetzelfde netwerk, print je draadloos. Je hebt geen kabel nodig!

Wifi-printers sluit je ook via een usb-kabel op één apparaat tegelijk aan, maar als je dit doet is het tijdelijk onmogelijk om via een ander apparaat draadloos iets af te drukken.

De meeste inktjetprinters zijn wifi-printers. Laser- en led-printers werken minder vaak met deze technologie. De beste wifi-printer kan echter elk soort printer zijn: het vertelt alleen iets over de manier waarop de printer je afdruk maakt.

Printtechniek

De printtechniek bepaalt hoe de afdruk op het papier belandt. Op dit gebied zijn er drie soorten printers: een inktjetprinter, een laserprinter en een led-printer. Elk soort heeft voor- en nadelen. Je leest ze hieronder!

Een inktjetprinter levert de beste kwaliteit kleurenprints. De aankoopprijs van deze printer is laag, maar de cartridges zijn over het algemeen duur.

Een inkjetprinter maakt gebruik van vier cartridges: zwart, geel, magenta en cyaan. Deze printer is meestal een goede all-in-one printer, wat hem perfect maakt voor thuisgebruik.

De laserprinter is een goede keuze als je vooral tekstdocumenten print. De kosten per pagina zijn lager dan bij een inkjetprinter. De printer is duurder in aanschaf, maar de cartridges zijn goedkoper. Meestal print je met een laserprinter alleen zwart-wit. Voor kleurenprints schaf je liever een inkjetprinter aan.

Als laatste is er een goede led-printer. Deze nieuwe technologie is beperkt verkrijgbaar, maar een led-printer heeft vele voordelen. De printer is duurzaam, want hij gaat laag mee en stoot minder fijnstof uit dan alternatieve types printers. Ook is de afdrukkwaliteit hoger en is de printer compacter dan andere modellen. Voor al deze voordelen betaal je alleen wel een hogere prijs. 💰

Kat kijk naar een wifi-printer

Soorten printers

Naast de printtechnieken, heb je ook de keuze tussen verschillende soorten printers. Zo ben je vast bekend met een all-in-one printer. Deze printer heeft alles in één: hij kan printen, scannen en kopiëren – handig voor thuis en op kantoor.

Zoek je een robuuste printer voor je bedrijf? Kies dan een old-school matrixprinter. De beste matrixprinter is efficiënt, en print zelfs in stoffige, koude en hete omgevingen. Deze printer wordt bijvoorbeeld ingezet om bonnetjes en vrachtbrieven te printen.

Met een pocketprinter print je kleine foto's vanaf je telefoon. Deze fotootjes zijn binnen een minuut klaar. De beste pocketprinter is leuk voor op feestjes, festivals en op reis.

Houd je van experimenteren? Maak printen met de beste 3D-printer je nieuwe hobby!

Kwaliteit van de print

DPI, of dots per inch, is een maat voor de resolutie van een gedrukt document of een digitale scan. Hoe hoger het aantal dots per inch, hoe hoger de resolutie van de afdruk of scan en hoe scherper hij is.

Vanaf 300 DPI heb je een haarscherpe afdruk, maar de meeste printers gaan zelfs hoger dan 300 DPI. Hoe hoger dit aantal, hoe langer afbeeldingen scherp blijven, ook op groot formaat. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je grote grafieken of posters print.

Bij een DPI van 4800 × 1200 staat het getal '4800' voor de resolutie in de verticale richting en het getal '1200' voor de resolutie in de horizontale richting.

Printformaat

Als je op een ander formaat dan A4 wilt printen, let je op het printformaat. De meeste wifi-printers drukken ook enveloppen af, en meestal ook A5- en A6-formaat. Wil je groter dan A4 printen? Kies dan voor een goede A3-printer.

Hier een overzicht van de meest gebruikte papiermaten:

FormaatBreedteLengte
A2420 mm 594 mm
A3297 mm420 mm
A4210 mm297 mm
A5148 mm210 mm
A6105 mm148 mm
EA6 envelop (standaard)156 mm 110 mm

De 5 beste wifi-printers op een rij

1. CANON PIXMA TS 3450 Zwart

1. CANON PIXMA TS 3450 Zwart
Type printer: All-in-One printer
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 120

2. HP LaserJet Pro M15w wireless

2. HP LaserJet Pro M15w wireless

3. Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

3. Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

4. Brother MFC-J1170DW / DCP-J1140DW (US/UK)

5. HP OfficeJet 250

5. HP OfficeJet 250
Type printer: All-in-One printer
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee
Capaciteit papierladen: 50

Printsnelheid

De printsnelheid verschilt per type printer. Zo is een matrixprinter langzamer dan een led-printer. De printsnelheid wordt uitgedrukt in pagina's per minuut (ppm).

Het aantal pagina's per minuut verschilt voor zwart-wit of kleur. Zo heeft een kleurenfoto met een hoge resolutie meer tijd nodig dan een velletje tekst.

Zet je de printer op een kantoor? Dan is een hoog aantal pagina's per minuut gewenst. Wil je vooral foto's printen? Dan heb je meer geduld nodig: voor een mooie kleurenfoto die een pagina beslaat, wacht je gemiddeld zo'n 30 seconden.

Onderstaande richtlijnen zijn bepaald voor kleurenprints.

  • Zeer snel: tot 40 ppm. 🏎️
  • Snel: 25 tot 29 ppm.
  • Gemiddeld: 10 tot 24 ppm.
  • Langzaam: tot 10 ppm.

Wat kost een afdruk?

De kosten van een afdruk verschilt per printtechnologie. Tekstdocumenten zijn het goedkoopst. Een laserprinter print al A4'tjes vol tekst voor 1 tot 3 cent per pagina. Een inktjet printer drukt zwart-wit af voor 3 tot 8 cent.

Voor kleur leg je iets meer neer: tussen de 10 en 70 cent per pagina. Hierbij is een foto duurder dan een simpele grafiek. De precieze kosten per afdruk hangen af van je model printer en de prijs van de cartridges of toner.

Wil je kosten besparen? Onderzoek dan de kosten van nieuwe cartridges of toner van je favoriete model voordat je de aankoop maakt. Een nieuwe set cartridges zijn soms prijziger dan je denkt.

Print je vooral privacygevoelige informatie? Dan wil je documenten waarschijnlijk niet alleen goedkoop en vlot kunnen printen, je wilt alles ook goed weg kunnen werken zodra papieren niet meer nodig zijn. Klik hier voor een koopgids over de beste papierversnipperaar.

Fun fact - Printerinkt behoort tot een van de prijzigste vloeistoffen in de wereld! De prijs van zwarte inkt ligt bijvoorbeeld hoger dan die van benzine, parfum en de brandstof voor space shuttles. 🚀

Connectiviteit: soorten verbindingen

Met een wifi-printer print je via je wifi-netwerk. Een redelijk nieuwe, aanvullende optie is Wi-Fi Direct. Hiermee print je via een tijdelijk wifi-netwerk, dat je printer zelf aanmaakt. Zo verbind je de printer niet eerst met je wifi-netwerk en print je óók zonder internetverbinding.

Draadloos afdrukken kan op meerdere manieren: sluit de draadloze printer aan via Apple AirPrint, print via Google Cloud Print of bekijk of de fabrikant een app heeft.

Een andere optie is printen via NFC. Met near-field communication print je vanaf je telefoon. Je houdt je smartphone tegen de NFC-chip van de printer en je bent meteen klaar! Je smartphone heeft hiervoor wél een NFC-chip nodig.

Draadloos printen doe je tevens met Bluetooth. Hiermee zet je een tijdelijke verbinding op tussen je laptop en printer. Het is ook mogelijk om vanaf je telefoon of tablet met Bluetooth te printen.

Zet je een printer in binnen je bedrijf of op kantoor? Let dan op dat de printer een ethernetpoort heeft. Hiermee verbindt je de printer direct via een kabel aan de router, waardoor je een stabielere verbinding creëert waar iedereen op het netwerk toegang toe heeft.

Papierlade

De capaciteit van de papierladen bepaalt hoeveel papier je in één keer kwijtkunt. Als je veel en snel print kies je liever voor een hoge capaciteit, zodat je het papier niet steeds bijvult.

Sommige wifi-printers hebben een tweede papierlade, die je bijvoorbeeld gebruikt voor fotopapier. Zo print je de mooiste foto's vanaf de bank.

Je schaft eventueel ook extra papierlade aan om de capaciteit van je printer op te krikken. Let hierbij wel goed op dat de extra papierlade bij het merk en model van je huidige printer past.

Een persoon bekijkt geprinte foto's van een kopje thee en bloemen

Automatisch dubbelzijdig afdrukken

Een printer die automatisch dubbelzijdig (duplex) afdrukt, print op beiden kanten van het papier zonder dat je het zelf nog moet omdraaien. Hieronder valt ook dubbelzijdig scannen – nog zo'n handige functie, die zeker gedoe scheelt.

De meeste printers die automatisch dubbelzijdig printen hebben ook de functie van automatische documentinvoer (ADF). De printer pakt de vellen papier zelf aan, waardoor je niks hoeft te doen.

Samen met de functie dubbelzijdig afdrukken, scan en print je zo stapels papier. Je hoeft het papier niet tussentijds om te draaien.

Het scherm

Als je print, wil je ook eenvoudig printen. Hoe makkelijk is het wijzigen van de papierinstellingen? Zo zijn er printers die over een lcd-scherm (liquid crystal display) bezitten. Een lcd-scherm is helder, en zelfs in zonlicht goed te zien. Soms bedien je het scherm met touchscreen, maar knoppen zijn ook een – al dan niet wat omslachtigere – optie.

Je wifi-printer instellen

Wanneer je een nieuwe printer aanschaft, stel je hem eerst in voordat je aan de slag gaat met printen. Hoewel elk model printer anders is, komt dit proces bij elke printer in grote lijnen overeen:

  1. Open het instellingen-menu van je printer.
  2. Zoek de wifi-instellingen. 📶
  3. Kies het wifi-netwerk waarmee je wilt verbinden. Hierna vul je het wachtwoord van het wifi-netwerk in.
  4. Test of de wifi-printer werkt, door draadloos vanaf bijvoorbeeld je laptop iets uit te printen.

Houd de handleiding van je printer bij de hand, zodat je precies weet welke stappen je moet doorlopen.

Als je vanaf je telefoon, tablet, laptop of desktop wilt printen, moet dit je dit apparaat verbinden met hetzelfde wifi-netwerk van je printer.

Onderstaande video legt het je nog een keer uit hoe je een wifi-printer instelt:

Specificaties van wifi-printers naast elkaar

Je bent aangekomen bij onze top 5: vergelijk en kies!

Type printerAutomatisch dubbelzijdig afdrukkenCapaciteit papierladen
1CANON PIXMA TS 3450 ZwartAll-in-One printerJa120
2HP LaserJet Pro M15w wirelessAll-in-One printerJa120
3Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105All-in-One printerJa120
4Brother MFC-J1170DW / DCP-J1140DW (US/UK)All-in-One printerJa120
5HP OfficeJet 250All-in-One printerNee50

CANON PIXMA TS 3450 Zwart

Type printer: All-in-One printer

Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja

Capaciteit papierladen: 120

HP LaserJet Pro M15w wireless

Type printer: All-in-One printer

Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja

Capaciteit papierladen: 120

Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

Type printer: All-in-One printer

Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja

Capaciteit papierladen: 120

Brother MFC-J1170DW / DCP-J1140DW (US/UK)

Type printer: All-in-One printer

Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja

Capaciteit papierladen: 120

HP OfficeJet 250

Type printer: All-in-One printer

Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee

Capaciteit papierladen: 50

Veelgestelde vragen over wifi-printers

Hier vindt je de meestgestelde vragen over de beste wifi-printer. Lees de antwoorden. 👇

Wat is een wifi-printer?

Een wifi-printer is een type printer waarmee je draadloos print. Je hebt geen kabels nodig, en je print vanuit elke ruimte in huis. De printer maakt verbinding met een draadloos netwerk (wifi) in de buurt. Als je met een apparaat aangesloten bent op hetzelfde netwerk, print je draadloos.

Kan ik printen zonder wifi?

Jazeker! Printen zonder wifi is mogelijk via Bluetooth, een NFC-chip of Wi-Fi Direct. Hiervoor heeft de printer wél deze connectiviteitsopties nodig.

Wat kost een wifi-printer?

Afhankelijk van het type printer, kost een wifi-printer tussen de 50 en 200 euro. Dit is de aanschaf voor het apparaat. Voor de toner of cartridges ben je, afhankelijk van je printgedrag, elke maand ook geld kwijt.

Hoe stel ik mijn wifi-printer in?

Om je wifi-printer in te stellen, open je de instellingen van je printer. Selecteer de wifi-instellingen in het menu en kies het wifi-netwerk waarmee je wilt verbinden. Hierna vul je het wachtwoord van het wifi-netwerk in. Als het goed is, is de printer nu verbonden met je netwerk. Doe een test en raadpleeg de handleiding van je printer bij problemen.

Conclusie

De beste wifi-printer geeft je een hoop gemak: je print vanuit elke kamer in je huis. Tenminste, zolang je een wifi-verbinding hebt.

De wifi-printer bestaat in vele soorten en maten: van inkjet printer tot led-printer. Welke het beste bij je past, is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. De keuze is aan jou! Hopelijk heb je een favoriet gevonden in de producten hierboven.

Heb je vragen, feedback of opmerkingen? Laat het weten via de knoppen hieronder. In ieder geval bedankt voor het lezen. 👋

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up