menu
close
Categorieën

Nooit Meer een Zwak Signaal met de Beste Wifi-Versterker

wifi-versterker ligt op een tafel

In de wereld van vandaag heb je overal in huis een sterk, stabiel wifi-signaal nodig. Heb je een groot huis met meerdere kamers en verdiepingen, dan wordt dit al gauw lastig zonder hulp in te schakelen. Als je problemen hebt met het verkrijgen van een betrouwbare internetverbinding, maak je dan geen zorgen – er is een eenvoudige oplossing. Met de beste wifi-versterker game, stream en werk je in elke kamer!

Om te beginnen staan hieronder de top 3 aanbevelingen van het moment. In de koopgids bespreek ik de belangrijke eigenschappen echter, dus lees je hier vooral even over in!

MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker

MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker
Bedrade snelheid: Fast Ethernet (Tot 100 Mbps)
Bekijk op Bol.com

TPLink TP-Link RE200 - Wifi

TPLink TP-Link RE200 - Wifi
Bedrade snelheid: Fast Ethernet (Tot 100 Mbps)
Bekijk op Bol.com

Waarom een wifi-versterker aanschaffen?

Een stabiele internetverbinding in huis is belangrijk. Een router of modem heeft een beperkt bereik van 10 of 15 meter in een gemiddeld huis. Als het signaal door meerdere personen wordt gebruikt, een flinke afstand aflegt en door dikke muren heen moet, dan is het logisch dat de verbinding verslechtert. Is de zolder bijvoorbeeld je slaapkamer, en moet je daar je huiswerk maken op een laptop voor studenten? Dan heb je een goede internetverbinding nodig.

Door een wifi-versterker op een tactische plaats te plaatsen, vergroot je het bereik van het draadloze netwerk. In de kamers waar eerder een zwak signaal was, kun je nu zonder onderbrekingen of haperingen films streamen, internetten en gamen vanaf de beste budgetlaptop.

Houd wel rekening met enkele nadelen. Zo daalt de internetsnelheid ongeveer met de helft. Ook moet er een wifi-signaal beschikbaar zijn. Er zijn ook andere opties zoals een accesspoint, powerline-adapter of multiroom-wifi.

Multiroom-wifi zorgt voor draadloos internet door het hele huis zonder snelheidsverlies. Een access point maakt een nieuw signaal, echter moet deze wel met een kabel aan je router aangesloten worden. Een powerline-adapter pikt je internet via het stroomnetwerk op.

Heb je overal een sterk wifi-signaal, en nog steeds slecht internet? Het kan ook zo zijn dat de router, telefoon, laptop of gameconsole of welk verbonden apparaat dan ook aan vervanging toe is. Investeer eventueel in een nieuwe router of een nieuwe telefoon, zoals de beste iPhone, de beste Samsung-telefoon of een goede Android-telefoon.

Koopgids: hoe kies ik de beste wifi-versterker?

Je hebt de beste laptop en router, maar alsnog is het internet langzaam. Je hebt vastgesteld dat het probleem aan het wifi-signaal ligt. Je hebt daarom een goede wifi-versterker nodig. Geen idee waar je moet beginnen? In onderstaande koopgids lees je meer over de belangrijkste kenmerken. ✅

Wifi-standaard

Apparaten met dezelfde wifi-standaard communiceren met elkaar. Deze standaard heeft invloed op de sterkte van het signaal en de snelheid van de wifi. Het eerste punt om te onthouden: kies een wifi-versterker die minstens één wifi-standaard in gemeen heeft met je router. Op die manier haal je het maximale uit je internetverbinding.

De snelheid wordt aangegeven in Mbps of Gbps (of Mbit/s en Gbit/s). Dit staat voor megabit of gigabit per seconde, waarbij 1 gigabit uit 1000 megabits bestaat. De wifi-standaarden worden steeds beter. De eerste wifi-standaard was wifi 1 (ook bekend als Wireless B of 802.11b). Deze stamt uit 1992 en geeft een maximale snelheid van 11 Mbps. Wifi 1 wordt sinds 2006 niet meer in nieuwe producten verwerkt.

Vanaf wifi 4 (Wireless N of 802.11n) wordt het pas weer interessant. Deze wifi-standaard wordt tegenwoordig nog veel gebruikt. Wifi 4 bestaat sinds 2009 en geeft een internetsnelheid van 600 Mbps.

De opvolger van wifi 4 is wifi 5 (Wireless AC of 802.11ac). Dit is verreweg de populairste wifi-standaard. Met een snelheid van 2,6 Gbps werd er een enorme vooruitgang geboekt.

De nieuwste standaard bestaat sinds 2018: wifi 6 (Wireless AX of 802.11ax). Heb je de nieuwste apparaten in huis, dan zijn deze uitgerust met wifi 6. Dit is met een snelheid van 9,6 Gbps is dit verreweg de snelste optie. Op dit moment zijn de ontwikkelingen voor wifi 6E aan de gang. De 'E' staat voor extented into the 6 Ghz band. Ik vertel later in deze koopgids meer hierover! ⤵️

De 5 beste wifi-versterkers op een rij

2. MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker

3. TPLink TP-Link RE200 - Wifi

4. Phreeze Super WiFi Repeater 1200

5. Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi

Frequentiebanden

Wifi wordt verstuurd via een radioband op een bepaalde frequentie. Het kanaal hiervoor noem je de frequentieband. Er zijn meerdere opties: de eerste frequentie is 2,4 GHz. Dit levert niet de snelste verbinding, omdat alle apparaten automatisch dit kanaal gebruiken. Daarentegen heeft deze wel een groot bereik. Apparaten met wifi 3 en wifi 4 maken gebruik van de 2,4 GHz frequentieband.

De tweede frequentie is 5 GHz. Deze verbinding werkt een stuk sneller! Het bereik van de wifi is echter minder breed. Alle apparaten met wifi 4, 5 of 6 maken gebruik van 5 GHz.

De allernieuwste frequentieband is 6 GHz. Alleen apparaten met wifi 6E zijn hiervoor geschikt. Op papier is 6 GHz even snel als 5 GHz, echter heeft deze nieuwste frequentie minder last van storingen. Dit is een groot pluspunt voor plekken met veel verbindingen, zoals een kantoor. Ondanks alle storingen ervaar je een snelle en stabiele internetverbinding.

De hoeveelheid banden

Nu je weet wat de verschillende frequentiebanden zijn, moet je kiezen uit single-band, (simultaneous) dual-band en simultaneous tri-band. Een single-band wifi-versterker maakt verbinding met één frequentie, en wel de 2,4GHz-frequentie.

Heb je een router met dual-band, dan adviseer ik ook een wifi-versterker met dual-band. Deze maakt verbinding via 2,4 GHz en 5 GHz. De versterker verbindt niet per definitie tegelijkertijd met beide banden. Daarvoor heb je een simultaneous dual-band nodig!

De laatste optie is een simultaneous tri-band wifi-versterker. Deze bevat een tweede 5GHz- of de nieuwe 6GHz-frequentieband. Tri-band is altijd simultaneous, dus hier hoef je verder niet op te letten.

Verbindingssnelheid

Sommige internetsnelheden klinken alsof ze te mooi zijn om waar te zijn – en dat is ook zo. De snelheid is afhankelijk van meerdere factoren. Zo heeft onder andere je internetcontract invloed op de snelheid. Ook de maximumsnelheden van je modem en router maken een aanzienlijk verschil. Ligt er bij jou in de buurt glasvezel? Dan heb je geluk, want ook dit levert een snellere verbinding dan kabel en ADSL.

Internet kan ook langzaam worden door het apparaat waarmee je op het internet surft. Computers en telefoons worden na verloop van tijd langzamer, omdat hun technologie verouderd raakt.

wifi-versterker in het stopcontact

Aantal ethernetpoorten

Een ethernetpoort is belangrijk als je verbinding met het internet wilt maen via kabel. Waarom zou je kijken naar een wifi-versterker met een of meerdere ethernetpoorten? Dat ga ik je vertellen!

Je belast het draadloze netwerk minder door een internetkabel te gebruiken. Als je een apparaat gebruikt zoals een televisie of gameconsole, dan kun je deze prima via kabel met het internet verbinden. Deze apparaten beschikken over een ethernetpoort. Mobiele apparaten zonder deze aansluiting, hebben op die manier geen last van een langzame draadloze verbinding, omdat andere apparaten die een kabel kunnen gebruiken onnodig het draadloze netwerk belasten.

Bereik

Een goede wifi-versterker heeft hetzelfde bereik als je modem of router. Dit is voor een gemiddeld modem zo'n 15 meter. In een nieuwbouwhuis is dit kleiner, omdat moderne constructiematerialen (beton, metaal, enzovoorts) het signaal nog meer dempen. Het bereik is dan ongeveer 5 à 8 meter.

Gebruiksgemak

Je hebt geen zin om uren bezig te zijn met de installatie. Wifi is voor de meeste mensen al lastig genoeg. Daarom bieden de beste wifi-versterkers tegenwoordig een eenvoudige installatie, waarbij je met een druk op de knop al klaar bent, en stel je de ervaring fijn via een app.

Je maakt met een wifi-repeater – een andere naam voor een wifi-versterker – een nieuwe netwerkverbinding. Stel daarom een netwerknaam en wachtwoord in. Als je door het huis loopt kan de verbinding even wegvallen, omdat je wisselt tussen twee verbindingen.

Netwerkbeveiliging

Je wilt niet dat je internet wordt misbruikt voor illegale doeleinden door andere mensen. Daarom is het belangrijk om je netwerk te beveiligen. In de praktijk blijkt dat veel netwerken slechte beveiligd zijn.

Voor de veiligste verbinding kies je voor de WPA2-netwerkbeveiliging. Deze bestaat sinds 2006 en geeft verreweg de beste veiligheid. Een andere veilige optie is de WPA (wifi protected access). WEP (wired equivalent privacy) is de laatste keuze, ook al komt deze het vaakst voor. Deze methode is eenvoudig te hacken. 👨‍💻

close-up van het wifi- en hotspotsignaal op het scherm van een iPhone

Extra functies

Er zijn enkele handige extra functies om op te letten. Zo heb je het meeste aan een wifi-versterker met MU-MIMO-ondersteuning. Dit staat voor multiple user – multiple input multiple output. Het zorgt ervoor dat je router (of in dit geval versterker) met meerdere apparaten tegelijkertijd kan communiceren, zonder vertragingen. Je kunt je voorstellen dat dat veel gewacht scheelt.

Een doorsnee gezin heeft minstens acht apparaten in huis die verbonden zijn met het draadloze netwerk. Met MU-MIMO maakt iedereen in het gezin tegelijkertijd gebruik van wifi. Let wel op, want niet alle routers en apparaten ondersteunen MU-MIMO. Dit is dus een functie om doelgericht naar te zoeken.

Ook kun je de term beamforming tegenkomen. In plaats van het signaal willekeurig in de rondte te verspreiden, wordt dit met beamforming gericht verstuurd. Dat levert een betrouwbare, stabiele en snelle internetverbinding op.

Het laatste wat ik bespreek, is de functie bandsteering. Dat helpt verbonden apparaten automatisch te verbinden met de beste frequentieband die beschikbaar is. Op langere afstanden is dit 2,4 GHz; op kortere afstanden is dit 5 GHz (of eventueel 6 GHz).

Compatibiliteit met router

Je bent nu helemaal up-to-date over de eigenschappen van een wifi-versterker. Maar dan ben je er nog niet! Het is belangrijk dat je een wifi-versterker kiest met dezelfde frequentieband en wifi-standaard als je router én aangesloten apparaten. Je hebt niets aan de nieuwste wifi-versterker als je nog een oude router of modem gebruikt.

Specificaties van wifi-versterkers naast elkaar

1TP-Link RE450
2MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker
3TPLink TP-Link RE200 - Wifi
4Phreeze Super WiFi Repeater 1200
5Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi

MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker

TPLink TP-Link RE200 - Wifi

Phreeze Super WiFi Repeater 1200

Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi

Veelgestelde vragen over wifi-versterkers

Heb je nog vragen over wifi-versterkers? Lees dan gauw verder, want hieronder staan de antwoorden op de veelgestelde vragen van dit moment.

Wat is de beste plaats voor een wifi-versterker?

Een wifi-versterker heeft een wifi-signaal nodig om deze te versterken. Zonder signaal heeft de versterker niets om te versterken. In de meeste gevallen is de eerste verdieping een goede plek voor zo'n versterker. Zorg voor zo min mogelijk metalen objecten (zoals een radiator) in de buurt. Dat houdt het signaal tegen. Hang de wifi-versterker op een zo centraal mogelijke plek. Wil je geen stopcontact kwijtraken? Zoek dan naar een model met een doorgelust stopcontact!

Kun je meerdere wifi-versterkers in huis gebruiken?

Zeker! Je kunt meerdere wifi-versterkers met elkaar verbinden. Wees wel voorzichtig dat je ze niet te dicht bij elkaar plaatst, want in dat geval storen ze elkaar. Zorg er daarnaast ook voor dat de versterkers elkaars signaal niet oppikken, maar dat van je router.

Wat betaal je voor een goede wifi-versterker?

De prijs van wifi-versterkers loopt uiteen van € 20 tot zelfs € 300. Dit prijsverschil komt onder ander door de hoeveelheid versterkers in één pakket, de verschillende frequentiebanden, ondersteunde wifi-standaarden en handige opties zoals een doorgelust stopcontact. Heeft je modem geen wifi 6, dan hoef je ook geen dure wifi-versterker die wifi 6 ondersteunt aan te schaffen.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je helpt in je zoektocht naar de beste wifi-versterker. Als je slecht internet hebt in de tuin of op zolder, dan is dit de oplossing die je nodig hebt. Zoek een wifi-versterker met dezelfde kenmerken als je modem en router voor een optimale verbinding. Ook is het belangrijk dat je de juiste plaats uitzoekt. Zo haal je het meeste uit je aankoop! Succes, en bedankt voor het lezen! Niet gevonden wat je zocht? Laat het ons hieronder weten voor toekomstige artikelupdates. 👇

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up