Ben je een fanatieke wijnverzamelaar en zoek je een manier om je collectie zo goed mogelijk te bewaren? De beste wijnklimaatkast heeft het in huis. 🍷
Welke specificaties belangrijk zijn en welke wijnklimaatkast het beste bij je past, lees je in deze koopgids. Ook geef ik je een handige top 5 met beste producten. Hieronder alvast een voorproefje!
Een doorsnee koelkast is niet de juiste plek om wijn te bewaren. Zelfs de beste Amerikaanse koelkast tipt niet aan een wijnklimaatkast. Waarom? Wijn heeft een stabiele temperatuur nodig die hoger is dan de standaardtemperatuur in een koelkast. Ook een optimale luchtvochtigheid en luchtcirculatie is essentieel.
Wijnfabrikanten gebruiken grote wijnkelders, maar hier heeft niet iedereen plek voor. Een wijnklimaatkast is de perfecte oplossing. Het biedt niet alleen een constante temperatuur, maar ook bescherming tegen tocht, vocht en zonlicht.
Een wijnklimaatkast zorgt voor:
Al deze kenmerken zorgen dat je wijn lang goed blijft. Bovendien is je wijn altijd op de juiste serveertemperatuur, zodat je het meteen voor je gasten inschenkt.
Sommige wijnen worden beter met de jaren. Dan moet je ze wel goed bewaren. Een wijnklimaatkast zorgt voor de perfecte omstandigheden, waarmee je collectie in goede handen is, of je nu de wijn jaren plant te bewaren of volgend weekend wilt drinken. Met deze koopgids kies je de beste wijnklimaatkast van dit moment. Lees snel verder!
Er zit een verschil tussen een wijnklimaatkast en een wijnkoelkast. Beiden koelen je wijn, maar een wijnklimaatkast verwarmt de wijn ook door een verwarmingselement. Niet om je wijn warm te maken, want dit vindt niemand lekker!
Waarom dan? In een ruimte waar het 's winters vriest, zoals een kelder, schommelt de temperatuur drastisch. Om een stabiele temperatuur te creëren, koelt een wijnkast niet alleen, maar verwarmt hij ook. Een wijnklimaatkast bewaart je wijn zo op een stabiele temperatuur. Een wijnkoelkast koelt enkel.
Een wijnklimaatkast zorgt voor de perfecte omstandigheden voor je wijn, waaronder:
De kurk op een fles wijn heeft minuscule gaatjes, waardoor de wijn "ademt". Als de lucht in de koelkast een onaangename geur heeft, beïnvloed dit de smaak van de wijn. Dat is zonde! Veel wijnklimaatkasten zijn uitgerust met een ventilatiesysteem dat zorgt voor een voldoende aanvoer van verse lucht.
Om te zorgen dat geuren geen invloed hebben op de smaak van je wijn, zijn bepaalde wijnklimaatkasten voorzien van een actief koolstoffilter. Met deze filter houd je de lucht binnenin de kast schoon. Het filter zorgt dat ongewenste geuren als tabaksrook of kookluchtjes verdwijnen, zodat je wijn er niet slechter van wordt. Daarnaast verwijdert het filter ook vocht, stof en bacteriën.
Ook de luchtvochtigheid heeft invloed op de kurk. Als de luchtvochtigheid onder 55% is, leidt dit tot uitdroging van de kurk en lekkage van wijn uit de fles, evenals oxidatie. Als de luchtvochtigheid boven de 80% is, leidt dit tot schimmelgroei. Een wijnklimaatkast heeft precies de juiste luchtvochtigheid.
Onzichtbare trillingen tasten de kwaliteit van wijn aan. Ze versnellen chemische reacties en veroudering. Om deze problemen te voorkomen, zijn wijnkasten ontworpen met trillingvrije functies. Denk aan een externe compressor met variabele snelheid, rubberen schokdempers en houten planken die trillingen absorberen.
Druiven zien al genoeg zonlicht voordat ze in de fles gaan! Bescherm je wijn tegen uv-straling, want dit tast de smaak aan. Wijnklimaatkasten met uv-bescherming hebben een deur van uv-bestendig glas. Zo krijgt zonlicht geen kans.
Temperatuurschommelingen zijn de grootste vijand van wijn. Veranderingen in temperatuur leiden tot oxidatie, veroudering en verlies van smaak. Een wijnklimaatkast zorgt voor een stabiele temperatuur door een interactie tussen de compressor en thermostaat, geïsoleerde zijpanelen en dubbele beglazing op de deuren.
Hoeveel flessen wijn je in een wijnklimaatkast bewaart, hangt af van de capaciteit.
Het is simpel: hoe groter de wijnklimaatkast, hoe meer flessen wijn je kwijt kunt. Kijk hierbij niet alleen naar de lengte en hoogte, maar ook de diepte van de binnenkant.
De meeste wijnklimaatkasten hebben uitschuifbare houten planken. Ze vangen niet alleen trillingen op, maar zorgen er ook voor dat je beter bij je collectie komt.
Let op: niet elke fles wijn heeft dezelfde maat of dikte. De fabrikant gebruikt bij het berekenen van de capaciteit soms één soort fles met dezelfde dikte en grootte. Als je zelf verschillende soorten en maten flessen in de kast legt, passen er opeens minder flessen in.
De beste manier om dit te achterhalen, is door de reviews onder het product te lezen. De mensen die de wijnklimaatkast al in huis hebben, vertellen je precies of de aangegeven capaciteit overeenkomt met de productomschrijving.
Drink je alleen rode wijn, of geniet je van meerdere soorten wijn? Als je twee of meer soorten wijn wilt bewaren, let je op de aanwezigheid van temperatuurzones. 🌡️
Zo ligt de ideale bewaartemperatuur voor rode wijn tussen de 18 en 20 °C. Witte wijn bewaar je het beste bij een temperatuur tussen de 7 en 12 °C.
Er zijn wijnklimaatkasten met één, twee of drie temperatuurzones. Er zijn er ook meer, maar deze zijn prijzig en worden alleen gebruikt bij grote restaurants of wijnhandelaren.
Het meeste gemak haal je uit regelbare temperatuurzones. Je stelt de temperatuur zelf in, aan de hand van de wijn die je bewaart.
Als je de wijnkoelkast specifiek aanschaft voor één soort wijn, let je op de minimale en maximale temperatuur.
Zoals je hierboven leest, heeft een witte wijn een lager temperatuur nodig dan rode wijn. Als je weet dat je alleen witte wijn in de wijnkoelkast wilt bewaren, let je op de minimale temperatuur.
Er is een verschil tussen wijn bewaren en wijn laten rijpen. Dat laatste doe je met als doel dat de wijn lekkerder wordt, naarmate de tijd verstrijkt. Niet alle wijnen zijn geschikt op te laten rijpen. Het is belangrijk om te weten welke wijnen geschikt zijn om te laten rijpen.
De beste temperatuur om wijn op te slaan voor een lange periode is tussen de 10 en 12 graden °C, voor zowel witte als rode wijn.
Een wijnklimaatkast gebruikt koeltechnieken om de temperatuur en vochtigheid binnen de kast te regelen om de wijn op de juiste manier te bewaren. Er zijn drie soorten koeltechnieken:
Er is geen "beste" koeltechniek. Het hangt allemaal af van wat je zoekt. Compressorkoeling is ideaal een wijnkoelkast met een groot temperatuurbereik en hoge capaciteit zoekt. Maar, als je meer op zoek bent naar een stille en energiezuinige optie, is thermo-elektrische koeling een goede keuze.
Bij het kiezen van een wijnkoelkast houd je rekening met het energielabel. Dit label geeft informatie over het energieverbruik van de koelkast, waarbij de koelkasten met een A+++ label het minste verbruiken en de koelkasten met een G-label het meeste.
Het is aan te raden een energiezuinige wijnkoelkast met een zo hoog mogelijk energielabel te kiezen. Zo bespaar je energiekosten.
Op het energielabel vind je de energieklasse, een QR-code, het energieverbruik, de capaciteit en het geluidsniveau (meer hierover zometeen). Om te berekenen hoeveel het apparaat per jaar kost, vermenigvuldig je het aantal kilowatturen met € 0,75 of de recentste stroomprijs.
Een wijnklimaatkast is niet altijd even stil, net als een gewone koelkast. Het is handig om op het geluidsniveau te letten, vooral als je de wijnklimaatkast in je leefruimte plaatst.
Meestal produceren wijnkoelkasten zo'n 35-45 dB. Ter vergelijking: als je een vaatwasser aan het werk zet, dan maakt die zo'n 45-50 dB geluid en een gewone koelkast maakt ongeveer 35 dB aan lawaai.
In sommige wijnklimaatkasten is je flessen wijn extra goed beschermen. Je hebt de keuze tussen de volgende opties:
Je hebt de keuze tussen een vrijstaande wijnklimaatkast of een inbouw-wijnklimaatkast.
Vrijstaande wijnklimaatkasten zijn de meest flexibele optie voor het bewaren van wijn. In tegenstelling tot ingebouwde wijnklimaatkasten, kunnen vrijstaande modellen overal in een ruimte geplaatst worden, zonder dat er aanpassingen aan de constructie van een huis nodig zijn. Dit maakt ze geschikt voor zowel thuisgebruik als professioneel gebruik.
Een van de voordelen van vrijstaande wijnklimaatkasten is dat ze meestal groter zijn dan ingebouwde modellen, waardoor ze meer flessen plek bieden.
Daarentegen zijn inbouw-wijnklimaatkasten goed nieuws voor liefhebbers van een strakke keuken. De meeste wijnkasten zijn geschikt om in te bouwen. Net als bij een inbouwkoffiemachine geniet je zo van een moderne uitstraling.
Meet de afmetingen van de ruimte waar je de wijnklimaatkast wilt plaatsen, zodat je zeker weet dat het model dat je kiest, past. Houd ook rekening met de draairichting van de deur: niets is zo vervelend als erachter komen dat de deur de verkeerde kant op draait, als de wijnkoelkast al op zijn plek zit.
Nu ik de belangrijkste specificaties heb uitgelegd, is de keuze aan jou. Welke wijnklimaatkast trekt je aandacht?
1 | Russell Hobbs RH34WC1 Freestanding Wine | Bekijk op Bol.com |
2 | Wine Enthusiast Classic 80 Wine | Bekijk op Bol.com |
3 | Phiestina PH-29BD | |
4 | Wine Enthusiast 32-Bottle Dual Zone | |
5 | Ivation 28-Bottle Wine Cooler |
Goed, we zijn aangekomen tot het einde van deze koopgids. Er rest alleen nog enkele veelgestelde vragen die ik hieronder voor je beantwoord.
Een wijnklimaatkast is een soort koelkast, maar dan speciaal voor wijn. Het houdt niet alleen de temperatuur op peil, maar ook de luchtvochtigheid. Daarnaast bewaart een wijnklimaatkast je wijn trillingvrij, tochtvrij en donker. Hierdoor blijft je wijn lang lekker, in plaats van snel te bederven.
De meeste wijnklimaatkasten hebben verschillende compartimenten, zodat je verschillende soorten wijn op verschillende temperaturen bewaart. Sommige hebben zelfs een uv-filter, om te voorkomen dat de wijn verkleurt door uv-straling.
Hoeveel het kost op een wijnkoelkast van stroom te voorzien, hangt af van het energielabel. Hoe beter het label, hoe goedkoper je wijnkoelkast is.
Een voorbeeld: een wijnklimaatkast met energielabel A verbruikt 168 kWh per jaar en kost je 47 euro. Maar als je slim bent, kies je voor een klasse A+ wijnklimaatkast van hetzelfde formaat, die verbruikt slechts 132 kWh per jaar en kost maar 37 euro. Je bespaart zo 10 euro per jaar!
Een wijnklimaatkast is een apparaat dat zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in de kast op een constant niveau houdt, specifiek afgestemd op de opslag van wijn. Hierdoor wordt de wijn op de juiste manier bewaard, waardoor de smaak en kwaliteit behouden blijven.
Een wijnkoelkast is alleen ontworpen om de temperatuur van de wijn te regelen en houdt geen rekening met de luchtvochtigheid. Hierdoor bederft wijn in een wijnkoelkast sneller dan in een wijnklimaatkast.
De houdbaarheid van wijn na openen hangt af van verschillende factoren, zoals de soort wijn, de kwaliteit van de wijn en de manier waarop de wijn wordt opgeslagen. Over het algemeen blijft rode wijn een paar dagen tot een week goed na het openen, terwijl witte wijn en rosé ongeveer 2-3 dagen goed blijven.
Mousserende wijnen, zoals champagne, blijven meestal ongeveer 1-2 dagen goed na het openen. Vergeet niet te ruiken en te proeven of de wijn nog goed is, voordat je drinkt.
Een Vacu Vin is een apparaat je gebruikt om je wijn langer vers te houden na openen. Het bestaat uit een handpomp, een rubber kurk en een plastic clip. De clip plaats je op de flessenhals samen met de rubber kurk. De handpomp gebruik je vervolgens om de lucht uit de fles te zuigen, waardoor de zuurstof verdwijnt en de wijn langer vers blijft.
Hoewel wijnkoelers een temperatuur van 7 °C bereiken, betekent dit niet dat je wijn op deze temperatuur moet bewaren. Om wijn lang te bewaren, gebruik je over het algemeen een temperatuur tussen de 10 en 13 °C.
Jazeker, in een wijnkoelkast bewaar je ook bier! Zo heb je altijd een koud biertje binnen handbereik. Idealiter gebruik je een wijnkoelkast met instelbare temperatuurzone, want bier bewaar je op een lagere temperatuur dan wijn. Als je bier voor langere tijd wilt opslaan, heb je een temperatuur tussen 10 en 15 °C nodig.
Een wijnklimaatkast vervangt de traditionele wijnkelder. Als je op zoek bent naar een wijnklimaatkast, is het belangrijk om te overwegen wat je precies wilt opslaan en hoeveel ruimte je hebt. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van kleine tafelmodellen tot grote koelkasten die speciaal zijn ontworpen voor professionals.
Uiteindelijk hangt het er vanaf welke optie het beste bij jouw wensen en budget past. Ik hoop dat je een wijnklimaatkast hebt gevonden die bij je wensen past! Zo niet, bekijk dan nog eens onze top 5 met beste producten. In ieder geval bedankt voor het lezen!