menu
close
Categorieën

Smaakvolle Gerechten met de Beste Wokpan voor Inductie

Wokpan met groenten op zwarte achtergrond

De wokpan is niet meer weg te denken uit mijn keuken. Wokgerechten zijn smaakvol, gezond en snel te bereiden. Wokken op inductie werkt echter anders dan wokken op een gasfornuis. Daarom zijn er een paar dingen die je wilt weten voordat je de beste wokpan voor inductie koopt.

Lees in deze uitgebreide koopgids alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken. Denk aan formaat, materiaal en gebruiksgemak. Hieronder staan alvast de 3 beste wokpannen voor inductie. ⬇️

Scanpan Classic 12.5"

Scanpan Classic 12.5"
Materiaal: Gietaluminium
Diameter: 32 cm
Warmteindicatie: Nee
Bekijk op Bol.com

Sur La Table Professional Carbon

Sur La Table Professional Carbon

ZhenSanHuan Hand Hammered Iron Wok

ZhenSanHuan Hand Hammered Iron Wok

Waarom een wokpan voor inductie aanschaffen?

Koken op inductie biedt een hoop voordelen. Het is sneller, duurzamer en veiliger dan koken op een gasfornuis. Bovendien houd je de kookplaat eenvoudig schoon. 🧽

Inductie wordt heet door een magnetisch veld. Daarom moet de bodem van de pan magnetisch materiaal bevatten.

Stap je over op inductie en heb je pannen van koper, messing of aluminium? Deze pannen werken niet op inductie, want ze zijn niet magnetisch. Heb je oude pannen die door het vuur niet meer vlak zijn? Schaf goede inductiepannen aan. Het is nodig om zelfs de beste koekenpannen te vervangen.

Als je op dit moment al kookt op inductie, merk je dat wokken met een traditionele wokpan onmogelijk is. Deze wokpan heeft een bolvormige onderkant. De vlammen van een gasfornuis zorgen ervoor dat de hele pan warm wordt.

Als je kookt op inductie, dan heb je geen vlammen aan de zijkant van de pan. Daarnaast past een bolvormige pan niet op een vlakke kookplaat. Daarom is het ontwerp van een wokpan voor inductie aangepast!

Een wokpan geschikt voor inductie (en ander elektrische fornuizen) heeft een platte bodem. Bovendien heeft de bodem een groter oppervlak dan de normale wokpan. Zo wordt de pan sneller heet.

Let op de temperatuur! Anders dan bij een gasfornuis, moet je tijdens het wokken op inductie het vuur op middelhoog zetten in plaats van op hoog. Wacht tot de pan heet genoeg is voordat je start met wokken.

Koopgids: hoe kies ik de beste wokpan voor inductie?

Op zoek naar een wokpan voor inductie? Vind in deze koopgids alles wat je moet weten. Neem de tijd om een goede beslissing te maken en til je oosterse wokgerechten naar een hoger niveau! 🍜

Formaat

Tel het aantal personen waarvoor je kookt om het formaat van de wokpan te bepalen. Een wokpan met een diameter tussen de 30 en 35 cm is genoeg tot 4 personen. Kook je voor meer? Dan is een groter formaat beter.

Denk eraan: hoe groter de pan, des te langer het duurt voordat deze is opgewarmd. Een praktische oplossing is om twee wokpannen te gebruiken wanneer je voor een grotere groep mensen kookt.

Deksel

Bij wokken hoort geen deksel. Daarom wordt een wokpan meestal niet met een deksel verkocht. Een deksel is handig als je bijvoorbeeld wilt stoven. Dit maakt de wokpan geschikt voor meerdere verschillende gerechten. Er zijn universele deksels op de markt in verschillende formaten. Deze koop je apart.

Materiaal

Wokpannen worden gemaakt van roestvrij staal, staal, gietijzer of aluminium. Dat laatste materiaal is minder geschikt voor koken op inductie. Koken op inductie vereist magnetisch materiaal en aluminium is dit niet. Een wokpan met aluminium coating is geen probleem, want deze laag is dun.

Fabrikanten hebben een truc bedacht waardoor ze pannen geschikt maken voor inductie. Dit doen ze door een magnetische plaat in de bodem te verwerken.

Controleer zelf of een pan geschikt is voor inductie. Pak een magneet en houd deze tegen de onderkant van de pan. Als de magneet blijft plakken, dan is de pan geschikt. 🧲

Staal is minder praktisch voor de gemiddelde Nederlandse keuken. Het vereist onderhoud en je moet de pan inbranden voor gebruik. Bovendien bestaat de kans dat de pan gaat roesten. Staal is sterk en gaat daardoor jarenlang mee.

Roestvrij staal daarentegen onderhoud je makkelijk. Het roest niet en kan altijd in de vaatwasser. Een ander voordeel is de aantrekkelijke prijs. Warmte geleidt minder snel, daarom duurt het langer voordat de pan warm is.

Gietijzer is een ander geschikt materiaal. Gietijzer is zwaar, waardoor de pan stabiel op de kookplaat staat. Het blijft eenmaal opgewarmd lang heet. Zo wordt het eten lekker knapperig! Bovendien gaat een pan van gietijzer met het juiste onderhoud tientallen jaren mee.

De 5 beste wokpannen voor inductie op een rij

1. Scanpan Classic 12.5"

1. Scanpan Classic 12.5"
Materiaal: Gietaluminium
Inclusief schenktuit: Nee
Warmteindicatie: Nee

2. Sur La Table Professional Carbon

2. Sur La Table Professional Carbon

3. ZhenSanHuan Hand Hammered Iron Wok

3. ZhenSanHuan Hand Hammered Iron Wok

Coating

Laten we beginnen bij de antiaanbaklaag. Pannen met zo'n laag zijn gevoelig voor slijtage. Verleng de levensduur door geen metalen spatels te gebruiken. Was met de hand af.

De antiaanbaklaag is minder geschikt voor hoge temperaturen. Daarom is het niet mogelijk om op een temperatuur hoger dan 250 °C te wokken.

Het grootste voordeel van een antiaanbaklaag is dat er minder olie nodig is. Ben jij geen gevorderde kok? Dan is het makkelijker om met een antiaanbaklaag te koken. 🧑‍🍳

Bovendien is het tegenwoordig ondenkbaar om niet op je gezondheid of het milieu te letten. Daarom zijn steeds meer pannen met een antiaanbaklaag PFAS-vrij. PFAS is een door de mens geproduceerde stof. Het zit verwerkt in talloze producten die wij kopen.

Het heeft genoeg praktische eigenschappen, maar heeft daarnaast ook nadelige effecten voor de gezondheid. De blootstelling die wij hebben is minimaal, maar wil je jezelf hiertegen beschermen, dan is het een belangrijke factor om op te letten.

In 2015 is de regelgeving strenger geworden en zijn veel schadelijke stoffen uit pannen verdwenen. Heb jij pannen met een antiaanbaklaag van voor deze tijd? Dan is dat een extra reden om nieuwe pannenset aan te schaffen!

wokpan van boven met voedsel erin

Gebruiksgemak

Let goed op het gebruiksgemak van een pan. Een belangrijk onderdeel hiervan is de handgreep. Deze kan op 2 verschillende manieren aan de wokpan zitten.

De goedkoopste manier is met behulp van schroeven. Een nadeel hiervan is dat etensresten tussen deze schroeven blijven plakken. Duurdere pannen hebben een gelaste handgreep. Dit is duurzamer en eenvoudig te reinigen.

Er zijn daarnaast handgrepen die koud blijven. In de specificaties wordt dit ook wel cool touch genoemd. Een handgreep van hout blijft altijd koud.

Gewicht speelt de andere belangrijke rol in het gebruiksgemak. Als je de wokpan met 1 hand wilt gebruiken, kies dan voor roestvrij staal in plaats van gietijzer. Gietijzer is namelijk een stuk zwaarder.

Sommige wokpannen geven aan wanneer de temperatuur optimaal is. Je ziet dan een rode stip op de bodem die gaat gloeien. Als je het lastig vindt om de temperatuur te bepalen, dan is dit een praktische toevoeging aan de pan!

Prijsklasse

Als je een budget hebt, is de prijs van de wokpan een belangrijke factor. De prijs hangt af van het materiaal. Duurdere pannen zijn gemaakt van duurzame materialen van hoge kwaliteit die langer meegaan. Gemiddeld kost een wokpan tussen de € 15 en € 100.

Specificaties van wokpannen voor inductie naast elkaar

Diameter pan bovenzijdeDiameter pan onderzijdeType anti-aanbaklaagCool touch handgreep
1Scanpan Classic 12.5"32 cm14.5 cmStandaardJa
2Sur La Table Professional Carbon32 cm14.5 cmStandaardJa
3ZhenSanHuan Hand Hammered Iron Wok32 cm14.5 cmStandaardJa
4Kenmore Hammond Flat Bottom32 cm14.5 cmStandaardJa
5Yosukata Flat Bottom 13.5-inch Pre-Seasoned32 cm14.5 cmStandaardJa

Scanpan Classic 12.5"

Diameter pan bovenzijde: 32 cm

Diameter pan onderzijde: 14.5 cm

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Cool touch handgreep: Ja

Sur La Table Professional Carbon

Diameter pan bovenzijde: 32 cm

Diameter pan onderzijde: 14.5 cm

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Cool touch handgreep: Ja

ZhenSanHuan Hand Hammered Iron Wok

Diameter pan bovenzijde: 32 cm

Diameter pan onderzijde: 14.5 cm

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Cool touch handgreep: Ja

Kenmore Hammond Flat Bottom

Diameter pan bovenzijde: 32 cm

Diameter pan onderzijde: 14.5 cm

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Cool touch handgreep: Ja

Yosukata Flat Bottom 13.5-inch Pre-Seasoned

Diameter pan bovenzijde: 32 cm

Diameter pan onderzijde: 14.5 cm

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Cool touch handgreep: Ja

Veelgestelde vragen over wokpannen voor inductie

Nog vragen over wokken op inductie? Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.

Kan ik een bolvormige wokpan gebruiken voor inductie?

Ja! Mocht je graag gebruik maken van een wokpan met een bolle onderkant, dan is dit mogelijk op 2 manieren. De eerste manier is met behulp van een wokring. Deze zet je neer op de kookplaat waardoor de bolvormige wok blijft staan.

Wil je de beste wok ervaring op een inductiefornuis? Overweeg dan een inductiekookplaat met wokkuil. Een wokpan met bolvormige bodem past precies in deze ingebouwde kuil.

Wat is wokken?

Het idee achter wokken is om voedsel snel te roerbakken op een hoog vuur. Deze kooktechniek komt oorspronkelijk uit Azië.

Het is ontstaan uit noodzaak in de Chinese stad Kanton. Er was te weinig brandstof om vuur te maken, daarom moesten ze een efficiënte kooktechniek bedenken. Ze sneden al het voedsel in kleine stukjes en gooiden het in de wokpan. Binnen een handomdraai stond er een maaltijd op tafel.

Door het voedsel tijdens het bakken in beweging te houden, is er weinig olie nodig. Vitamines en smaak blijven beter behouden. Het is een gezonde manier van eten bereiden.

Hoe onderhoud ik mijn wokpan?

Niet alle wokpannen zijn vaatwasserbestendig. Als je met de hand afwast, dan gaan pannen langer mee. Dit is minder agressief dan de vaatwasser.

Een stalen wok zonder antiaanbaklaag moet worden ingebrand en vereist daarom ander onderhoud. Een nieuwe pan wordt eerst goed geschrobd, zodat de laag vanuit de fabriek eraf gaat. Maak de pan heet en doe er olie bij. Dit laat je intrekken. Dit proces herhaal je elke keer als je kookt. De laag wordt dan steeds dikker!

Spoel een ingebrande wok af met water. Gebruik nooit afwasmiddel. Maak de wok droog door hem 2-3 minuten op de kookplaat te zetten. Het vet trekt de pan in en vormt na verloop van tijd een antiaanbaklaag. Schrik niet als de pan na een tijd zelfs zwart wordt - het eten wordt daardoor juist lekkerder.

Conclusie

Je hebt geleerd dat wokken op inductie goed mogelijk is met het juiste kookgerei. Dat is een goede reden om over te stappen naar inductie. Vergeet niet om de top 5 beste wokpannen voor inductie te bekijken terwijl je hier bent. Laat een bericht achter als je vragen, opmerkingen of tips hebt. Bedankt voor je tijd!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up