menu
close
Categorieën

Bescherm je Huid met de Beste Zonnebrand voor het Gezicht

Man smeert het gezicht van een jongetje in met zonnebrand voor het gezicht

Zodra de eerste zonnestralen doorbreken zit de meerderheid van Nederland al in de tuin. Niets is fijner dan de vroege zomerzon op je gezicht voelen, toch? Inmiddels weten we alleen wel dat de zon niet alleen lekker is, maar ook gevaarlijk. Bescherm jezelf daarom met de beste zonnebrand voor je gezicht!

In dit artikel vertel ik er alles over en vind je de top 5 van dit moment.

Biodermal Zonnebrand Matterende Zonnefluïde voor

Biodermal Zonnebrand Matterende Zonnefluïde voor
SPF-factor: 50 SPF
Type dispenser: Tube
Bekijk op Bol.com

NIVEA SUN Face Alpin Zonnebrand

NIVEA SUN Face Alpin Zonnebrand
SPF-factor: 50 SPF
Type dispenser: Tube
Bekijk op Bol.com

Beauty Of Joseon Relief Sun

Beauty Of Joseon Relief Sun
SPF-factor: 50 SPF
Type dispenser: Tube
Bekijk op Bol.com

Waarom zonnebrand voor het gezicht aanschaffen?

De zon is belangrijk voor mensen. Niet alleen omdat hij ons van daglicht en warmte voorziet: hij maakt ons ook gelukkiger! Het is niet gek dat we graag van ieder zonnestraaltje genieten. Let er alleen wel op dat je jezelf goed beschermt tegen de uv-straling en smeer zonnebrand.

Zonnebrand voor je lichaam ken je waarschijnlijk wel, maar zonnebrand speciaal voor je gezicht misschien niet. Je gezicht bestaat uit dunnere huid dan bijvoorbeeld je armen. Deze dunne huid beschadigt sneller door de zon, waardoor je een ander type zonnebrandcrème nodig hebt.

Daarnaast voegen fabrikanten steeds vaker om zonnebrand voor het gezicht samen te voegen met andere bestanddelen. Zo bestaan er inmiddels ook zonnebrandcrèmes met een anti-veroudering effect en een hydraterende werking. Zo heb je een zonnebrand en goede gezichtscrème in één!

Ben je vooral op zoek naar een gezichtsverzorging, maar niet naar zonnebrand? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar een gezichtscrème voor mannen of naar een goed gezichtsmasker!

Persoon die zonnebrand uit een tube knijpt

Uv-straling

Er bestaan drie soorten uv-straling: uv-B, uv-C en uv-A. Zowel uv-A als uv-B-stralingzijn er altijd, of het nu bewolkt of zonnig is. Met name de uv-A-straling zorgt voor huidveroudering, omdat het de huid uitdroogt. Ook vergroot deze straling de kans op huidkanker.

Uv-A

De uv-A-straling dringt eerst door de bovenste huidlaag, waarna het de 'dermis' bereikt. Dit is de huidlaag waar de elastine- en collageenvezels zich bevinden. De straling tast deze vezels aan waardoor de huid droger en minder flexibel aanvoelt.

Doordat de uv-A-straling tot diep in de bovenste huidlaag dringt, vormen zich daar mutaties. Dit vergroot uiteindelijk de kans op huidkanker.

Uv-B

Uv-B-straling tast de bovenste laag van je huid aan. Door de huid licht te irriteren verschijnt de bruine teint. De huid voelt zich aangevallen en maakt meer pigment aan om zich te verdedigen tegen de straling.

Daarnaast maakt de huid meer vitamine D aan wanneer hij blootgesteld is aan uv-B-straling.

Ook uv-B-straling is op bewolkte dagen aanwezig, maar in kleinere hoeveelheden. Lichte, gedoseerde hoeveelheden uv-B-straling zijn gezond voor je lichaam.

Grote hoeveelheden van deze straling zonder zonnebrandcrème zorgen wel weer voor mutaties in de huid, met als gevolg kans op huidkanker. Ga je in de volle zon zitten? Smeer je dan goed in!

Uv-C

Uv-C-straling staat beter bekend als ultraviolet-straling. Deze straling is zeer schadelijk aangezien het huidcellen vernietigt. Gelukkig houd de atmosfeer de straling grotendeels tegen.

Wist je dat zonnebrandcrème ook een houdbaarheid heeft? Na het openen is de zonnebrand nog 12 maanden houdbaar. Daarna werkt de SPF niet meer. Gebruik de zonnebrand van vorig jaar maar beter niet opnieuw! 

Zonnebrand gebruiken

De meeste mensen denken dat je je alleen tegen de zon moet beschermen wanneer het buiten zonnig en boven de 25 graden is, maar dit is niet waar. Uv-straling is er altijd, ook in de herfst en winter.

Het is waar dat bij volle zon meer uv-straling aanwezig is dan op een bewolkte dag in de winter, maar uiteindelijk is dagelijks smeren de allerbeste oplossing. Er zijn alleen maar weinig mensen die dit doen.

Dermatologen zeggen dat smeren wanneer je veel buiten bent voldoende bescherming geeft. Ben je op een mooie lente- of herfstdag lang buiten? Ook dan is het verstandig om je in te smeren!

Bedenk ook: zonnebrand werkt alleen wanneer je het dik genoeg opsmeert. Veel mensen smeren een dun laagje omdat ze denken dat het bruiningsproces anders slechter verloopt. Dit idee klopt alleen niet. Alleen een laag die dik genoeg is, werkt.

De 5 beste zonnebrand voor gezicht op een rij

1. Biodermal Zonnebrand Matterende Zonnefluïde voor

1. Biodermal Zonnebrand Matterende Zonnefluïde voor
Met bronzer: Nee
SPF-factor: 50 SPF
Antirimpel: Nee
Parfumvrij: Nee
Watervast: Ja
Geschikt voor sport: Ja
Inhoud: 40 ml

2. NIVEA SUN Face Alpin Zonnebrand

2. NIVEA SUN Face Alpin Zonnebrand
Met bronzer: Nee
SPF-factor: 50 SPF
Antirimpel: Nee
Parfumvrij: Nee
Geschikt voor sport: Nee
Inhoud: 50 ml

3. Beauty Of Joseon Relief Sun

3. Beauty Of Joseon Relief Sun
Met bronzer: Nee
SPF-factor: 50 SPF
Antirimpel: Ja
Parfumvrij: Ja
Watervast: Nee
Geschikt voor sport: Ja
Inhoud: 50 ml

4. Biodermal Zonnebrand Anti Age Zonnecrème

4. Biodermal Zonnebrand Anti Age Zonnecrème
Met bronzer: Nee
SPF-factor: 50 SPF
Antirimpel: Ja
Parfumvrij: Nee
Watervast: Ja
Geschikt voor sport: Ja
Inhoud: 40 ml

5. Vision Ski & Sport 2-in-1

5. Vision Ski & Sport 2-in-1
Met bronzer: Nee
SPF-factor: 30 SPF
Antirimpel: Nee
Parfumvrij: Ja
Watervast: Ja
Geschikt voor sport: Ja
Inhoud: 20 ml

Koopgids: hoe kies ik de beste zonnebrand voor het gezicht?

Zonnebrandcrème voor je gezicht verschilt al van de variant voor je lichaam, maar ook onderling verschillen de varianten zonnebrand voor je gezicht nog van elkaar. Om je de juiste keuze te laten maken zet ik de belangrijkste verschillen voor je op een rij!

Sun Protection Factor (SPF)

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de zonnebrandcrème is de SPF. Hoe hoger de factor, hoe beter de crème je huid beschermt.

Bij zonnebrand voor het gezicht is de SPF meestal hoger dan bij zonnebrand voor het lichaam. Dit komt doordat de huid van je gezicht kwetsbaarder en dunner is.

  • SPF 15: Beschermt je huid voor 93% tegen uv-straling. Dit betekent dat je huid tot 15 keer meer zon verdraagt. Gebruik deze sterkte op dagen dat je niet continu in de zon zit.
  • SPF 30: Beschermt je huid voor 97% tegen uv-straling. Dit betekent dat je huid tot 30 keer meer zon verdraagt. Gebruik deze sterkte op dagen dat je veel buiten zit, bijvoorbeeld wanneer je in de tuin werkt.
  • SPF 50: Beschermt je huid voor 98% tegen uv-straling. Dit betekent dat je huid tot 50 keer meer zon verdraagt. Gebruik deze sterkte op dagen dat je veel en lang buiten zit, bijvoorbeeld tijdens een stranddag.
Een zonnebrandtube van Nivea

Huidtype

Er bestaan 7 verschillende huidtypen. Fabrikanten spelen in op deze huidtypen en maken voor ieder type een geschikte zonnebrandcrème. Lees onderstaande huidtypen door en kijk welke je herkent! Zo weet je welke zonnebrand voor welk huidtype het beste bij je past.

  • Droge huid: dit huidtype bevat weinig vocht en vettigheden en is hierdoor gevoelig. Je ziet kleine droogtelijntjes, rode vlekjes en schilfertjes op de huid. De beste gezichtsolie en olieachtige zonnebrand zijn geschikt voor deze huid doordat ze de huid hydrateren en verzorgen.
  • Vette huid: een vet huidtype herken je aan de glans op de huid en onzuiverheden zoals puistjes. Deze ontstaan door een hoge talgproductie die de poriën verstopt. Een zonnebrandcrème met een verkoelend effect is beter voor een vette huid, doordat deze minder vet is.
  • Gemengde huid: dit huidtype bevat twee zones: de vettige T-zone (je neus, kin en voorhoofd) en de droge zone (je wangen). Let erop dat je geen hydraterende crème op de T-zone smeert. Dit verergert de vettige huid. Kies liever voor een neutralere zonnebrandcrème.
  • Gevoelige huid: dit huidtype is dun en kwetsbaar. Weersomstandigheden zoals wind, kou en zon zorgen al voor een reactie van de huid. Let erop dat een gevoelige huid heftig reageert op verzorgingsproducten die alcohol, kleurstoffen en parfum bevatten.
  • Verouderde huid: naarmate we verouderen, verandert onze huid met ons mee. Hij verliest elasticiteit en er ontstaan rimpels. Dit huidtype droogt sneller uit. Een hydraterende crème verstevigt de huid.
  • Normale huid: een normale huid herken je aan een zacht en soepel gevoel. De poriën lijken niet overdreven vergroot en de huid glanst gelijkmatig.

Voor een gevoelige huid, droge huid of een huid met andere problemen raad ik een zonnebrandcrème voor de gevoelige huid aan, bijvoorbeeld deze zonnebrand van Nivea. Deze speciale zonnebrandcrèmes bevatten geen parfum en alcohol, wat irritaties vermindert.

Extra kenmerken

Naast dat sommige zonnebrandcrèmes een bepaalde de SPF hebben en bij een bepaald huidtype passen, hebben sommige varianten extra kenmerken.

Zo zijn sommige crèmes waterproof. Dit is vooral fijn wanneer je naar het strand gaat of gaat zwemmen in een buitenbad. De zonnebrand blijft op je huid en zo voorkom je dat je tijdens het zwemmen alsnog verbrand.

Ook zie je zonnebrand die je huid extra hydrateert of zelfs rimpels tegengaat. Zonnebrandcrèmes geschikt voor sporten trekken zo goed in je huid dat je het er niet gemakkelijk uitzweet. Dit is overigens ook handig op hele warme dagen.

Tot slot zie je tegenwoordig steeds meer zonnebrandcrèmes met een bronzer. Deze maken je huid een tintje donkerder. Er bestaan zelfs crèmes die zeggen het bruiningsproces op natuurlijke wijze te versnellen. Hier is alleen nog weinig wetenschappelijk bewijs voor.

Specificaties van zonnebrand voor het gezicht naast elkaar

SPF-factorAntirimpelParfumvrijWatervastGeschikt voor sport
1Biodermal Zonnebrand Matterende Zonnefluïde voor50 SPFNeeNeeJaJa
2NIVEA SUN Face Alpin Zonnebrand50 SPFNeeNeeJaNee
3Beauty Of Joseon Relief Sun50 SPFJaJaNeeJa
4Biodermal Zonnebrand Anti Age Zonnecrème50 SPFJaNeeJaJa
5Vision Ski & Sport 2-in-130 SPFNeeJaJaJa

Biodermal Zonnebrand Matterende Zonnefluïde voor

SPF-factor: 50 SPF

Antirimpel: Nee

Parfumvrij: Nee

Watervast: Ja

Geschikt voor sport: Ja

NIVEA SUN Face Alpin Zonnebrand

SPF-factor: 50 SPF

Antirimpel: Nee

Parfumvrij: Nee

Watervast: Ja

Geschikt voor sport: Nee

Beauty Of Joseon Relief Sun

SPF-factor: 50 SPF

Antirimpel: Ja

Parfumvrij: Ja

Watervast: Nee

Geschikt voor sport: Ja

Biodermal Zonnebrand Anti Age Zonnecrème

SPF-factor: 50 SPF

Antirimpel: Ja

Parfumvrij: Nee

Watervast: Ja

Geschikt voor sport: Ja

Vision Ski & Sport 2-in-1

SPF-factor: 30 SPF

Antirimpel: Nee

Parfumvrij: Ja

Watervast: Ja

Geschikt voor sport: Ja

Veelgestelde vragen over zonnebrand voor het gezicht

Hier vind je de meestgestelde vragen nog eens terug!

Waarom zonnebrand voor het gezicht?

De huid van je gezicht is dunner en kwetsbaarder dan die van bijvoorbeeld je armen. Hierdoor is extra bescherming nodig voor je gezicht. De zonnebrandcrème voor je gezicht is speciaal ontwikkeld om deze kwetsbare huid te beschermen tegen uv-straling.

Wat is de SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoe veel keer langer je in de zon mag zitten. Met factor 15 mag je bijvoorbeeld 15 keer langer in de zon dan zonder zonnebrand. De factors lopen van 15 tot 50. Hoe hoger de factor, hoe beter je jezelf beschermt.

Hoelang is zonnebrand houdbaar?

Zonnebrandcrème is na openen nog 12 maanden houdbaar. Daarna verliest de SPF zijn werking.

Conclusie

Zonnebrandcrème voor het gezicht is speciaal ontwikkeld om de kwetsbare huid van je gezicht te beschermen tegen uv-straling. Wanneer je zonnebrand koopt, is het belangrijk dat je kijkt naar je eigen huidtype en welke factor past bij je activiteiten.

Hopelijk weet je nu voldoende over de beste zonnebrandcrème en ga je goed beschermd de zon in! Ben je er nog niet helemaal uit? Kijk dan de top 5 hierboven nog eens rustig door.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je verder geholpen heeft! 🙂

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up