menu
close
Categorieën

Droge Lucht in Huis? Tips voor Elk Seizoen!

Waterdruppel op blad van vetplantje

Niets is zo vervelend als droge lucht in huis. Jeukende ogen, eindeloos hoesten en die hoofdpijn! Toch kun je vandaag nog iets doen aan dit hinderlijke probleem. Je leest het allemaal in dit artikel!

Je denkt dat je een flinke verkoudheid te pakken hebt, maar heb je wel eens gedacht aan die droge lucht in huis? Luchtkwaliteit heeft enorm veel invloed op ons en onze leefomgeving. In tegenstelling tot een verkoudheid, is droge lucht snel te verhelpen. Ik heb de handigste tips voor je op een rij gezet.

Waarom is de lucht zo droog in huis?

Droge lucht in huis komt door een gebrek aan waterdamp. Vooral in de winter is het merkbaar. Logisch ook, want waterdamp blijft beter hangen in warme lucht dan in koude lucht. Dit heeft gevolgen voor de luchtvochtigheid in huis.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Komt de luchtvochtigheid rond de 40 procent dan beginnen de klachten: hoofdpijn, droge ogen, hoesten en ook je huid lijdt eronder.

Precies weten hoeveel vocht in de lucht hangt? – Gebruik dan een hygrometer. Die meet de luchtvochtigheid op. Wil je meer info over de lucht in huis? Ga dan voor een luchtkwaliteitsmeter. Die meet niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de temperatuur en het CO₂-gehalte.

#1 Zet de verwarming lager

De echte koukleum wil dit misschien niet horen, maar de verwarming staat idealiter niet hoger dan 21 °C. Probeer door het hele huis de temperatuur onder de 21 °C te houden, en dan nog het meest in de slaapkamer. De lucht is hierdoor niet alleen aangenamer, maar je slaapt ook nog eens beter. 16 à 19 °C is de ideale temperatuur voor een goede nachtrust!

#2 Verwarmingsbakjes

Wil je dan toch de verwarming flink hoog zetten, dan is een verwarmingsbakje een uitkomst. Je vult eenvoudig een bakje met water en plaatst het bovenop de radiator. Het water verdampt door de warmte en brengt meer vocht in de lucht. Heb je geen bakje, dan is een glas water ook meer dan voldoende.

#3 Ventilator

Is het warm in huis? Zoals gezegd houdt warme lucht beter vocht vast. Hier kun je van profiteren. Vul een bakje met water en voeg hier eventueel wat ijsklontjes aan toe. Zet het bakje voor een ventilator. De ventilator circuleert de lucht en intussen verdampt het water. Win-win!

#4 Goed stoffen

Ook stof draagt bij aan een lage luchtvochtigheid. Pak daarom eens in de zoveel tijd die plumeau erbij en geef je huis een grondige stofbeurt. Zo blijft op den duur meer vocht hangen in de lucht.

#5 Was binnen ophangen

Heb je nog een berg was om op te hangen? Overweeg dit voortaan binnen te doen. Terwijl je was droogt, verdampt het water in de lucht.

#6 Raampje open

Simpel maar effectief: voor een betere luchtvochtigheid zet je bij goed weer alle ramen en deuren open. Voor de winter wellicht iets minder prettig, maar in de zomer is dit zeker een goede optie.

#7 Grote planten als vochtbron

Neem een paar grote planten in huis! Vooral tropische planten als de goudpalm of krulvarens werken goed hiervoor. Ze verdampen op natuurlijke wijze water in de lucht. Dit verhoogt de luchtvochtigheid en ze staan ook nog eens heel gezellig!

Persoon houdt een grote vaas vast. Daarin zit een varen.

#8 Laat je douche het werk doen

Deze optie is speciaal voor de luie doe-het-zelver (zoals ik). Het enige wat je moet doen? Laat na het douchen de badkamerdeur een tijdje openstaan. De damp van de douche doet al het werk. Kosten en moeite bespaard!

#9 Luchtbevochtiger

Als de bovenstaande tips niet helpen, maakt de luchtbevochtiger zijn intrede. Niet alleen helpt deze tegen een droge lucht, maar sommige luchtbevochtigers geven je zelfs de optie een lekker luchtje toe te voegen. Denk hierbij aan een etherische olie.

Soorten luchtbevochtigers – De meeste varianten werken met stoom, ultrasoon of verdamping. Het stoomtype verdampt water en brengt zo vocht in de lucht. Een ultrasone luchtbevochtiger verspreidt trillingen in het water en creëert zo nevel. De verdampingsvariant spreekt voor zich: water verdampt en verhoogt zo de luchtvochtigheid in de ruimte.

Conclusie

Of je nu een mooie plant in huis haalt of toch die luchtbevochtiger koopt: zo simpel kan het zijn! De lucht is nooit meer te droog. Wat vind jij van onze suggesties? Laat het achter onder dit artikel; we horen graag van jullie!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up