menu
close
Categorieën

Gootsteen Stinkt Niet Meer met deze 5 Tips

Dubbele wasbak van roestvrij staal.

O nee, wat een lucht! 🤢 De gootsteen stinkt enorm en je had hem nog wel zo goed schoongemaakt! Geen reden tot paniek: dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over een stinkende gootsteen en hoe je dit oplost.

Misschien heb je ontzettend je best gedaan en glanst de wasbak als nieuw. Toch ruik je een doordringende geur en krijg je die met geen mogelijkheid weg. Maak je geen zorgen! Als je deze tips probeert, ruikt de gootsteen weer heerlijk.

Waar komt die geur vandaan?

Geef toe, tijdens het koken spoel je vet- en voedselresten zonder na te denken door de gootsteen. Echt slim is dit niet, want het vet blijft plakken aan de leidingen. Na verloop van tijd gaat dit rotten en dat is wat je ruikt. Los van dat het niet zo fris ruikt, kan vet de leidingen verstoppen.

Als de gootsteen tijdelijk niet in gebruik is, bijvoorbeeld als je een weekendje weg bent of als je langere tijd op vakantie bent, verdampt het water. Het gevolg is een penetrante rioollucht. Dit probleem heeft gelukkig een snelle oplossing.

#1 Kokend water

De eerste tip die ik je geef is: zet een grote pot thee. Nee, je giet niet je thee in de gootsteen, maar kokend water helpt tegen de minder penetrante lucht. Goedkoop en makkelijk, dus zet die waterkoker maar aan. Loopt het water nog niet helemaal goed weg? Meng dan een paar druppeltjes afwasmiddel door het kokende water.

#2 Soda en azijn

Daar is 'ie weer: onze grote vriend, soda, en zijn beste vriend, azijn. Dit power couple doet wonderen bij de behandeling van een stinkende gootsteen. Giet ongeveer een eetlepel azijn en twee eetlepels soda in de gootsteen. Voeg naar behoefte meer toe in dezelfde verhouding.

Als de azijngeur te sterk is, voeg dan ook een klein beetje citroensap toe. Een paar druppels zijn genoeg. Geef het mengsel de tijd. Na ongeveer een half uur giet je kokend water in de gootsteen. De gootsteen is weer schoon en tegelijkertijd ontstopt. 🪠

Een potje met baksoda uitgestrooid over een tafel.

#3 Ontstoppingsveer

Als niets anders helpt, is daar de ontstoppingsveer. Een ontstoppingsveer trekt vuil, haren en andere troep rechtstreeks uit de gootsteen. Je rolt de veer uit en duwt deze voorzichtig richting de leidingen, door de wasbak. Je voelt vanzelf waar de verstopping zit en die draai je er met de veer gemakkelijk uit.

One size fits all? – Ontstoppingsveren komen in verschillende maten. Voor een gootsteen gebruik je de dunste variant. De veer moet zich namelijk door allerlei bochten wringen. Zorg voor gebruik dat je deze volledig uitrolt en vouwen eruit haalt.

#4 Groeven poetsen

Je ziet ze misschien over het hoofd. Tussen de wasbak en de gootsteen zitten kleine groefjes waar bacteriën zich maar al te graag ophopen. Dit los je gemakkelijk op met een tandenborstel en wat allesreiniger. De tandenborstel komt op plekjes waar een spons misschien niet bijkomt. Maar, uh, zorg wel dat de tandenborstel niet al in gebruik is door je huisgenoot.

Als allesreiniger niet werkt, probeer dan een beetje afwasmiddel. Afwasmiddel absorbeert vetresten en ruikt een stuk lekkerder dan vuil.

#5 Koffie

Klaar met je bakkie koffie? Gooi het in de gootsteen! Koffiedik ontstopt de gootsteen op natuurlijke wijze. Met wat kokend water en koffiedik loopt het water zo weer weg. Dit is ook een goede preventieve oplossing. De volgende keer dat je een weekendje weggaat: bewaar je koffiedik en ontstop die wasbak!

Let wel: spoel niet al je koffiedik door de afvoer. Less is more. Als je teveel gebruikt, neem de kans op slib en verstopping juist toe. Houd het bij restjes koffiedik, en je zit goed.

Conclusie

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar mocht de gootsteen toch stinken, weet jij nu wat je moet doen! Wat vond jij van de tips? Misschien heb jij ook een gouden tip tegen een stinkende wasbak. 👀 Deel het gerust onder dit artikel!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up