menu
close
Categorieën

Snel en Gemakkelijk Gordijnen Wassen

Gekleurde gordijnen op een rij.

Door de jaren heen trekken gordijnen stof aan. Als je net zo onhandig bent als ik, mors je misschien drinken. Gordijnen wassen hoeft niet vaak, maar is wel zo mooi! Vlekken verwijderen of een grondige schoonmaak – je leest erover in dit artikel!

Vlekken verwijderen

Misschien was je ooit iets te enthousiast met je koffie, of heb je een pluizige viervoeter in huis. Beide leveren de nodige vlekken op. Vlekken kunnen snel in de stof trekken. Hoe je die verwijdert? Je hebt maar een paar dingen nodig:

  • Lauwwarm water
  • Een zachte spons
  • Wasmiddel, idealiter een die niet synthetisch is
  • Een stofzuiger

Stap 1: Stof opzuigen

Pak de stofzuiger erbij en zuig als eerste alle stof zoveel mogelijk op. Het werkt het beste om van boven naar onder te werken. Zet de stofzuiger wel op de laagste stand om beschadigingen te voorkomen.

Muffe lucht? – Gebruik de stofzuiger! Je gebruikt hiervoor zogeheten "stofzuiger luchtverfrissers". Dit zijn speciale korrels die je opzuigt met de stofzuiger en een heerlijke geur verspreiden.

Stap 2: Spons nat maken

Is het vuil nog niet weg? Maak dan een spons nat met lauwwarm water. Dep dit voorzichtig op de vlek.

Stap 3: Wasmiddel gebruiken

Meestal is een zachte spons met warm water voldoende, maar soms heb je net iets meer nodig. Gebruik hiervoor een klein beetje wasmiddel. Zorg ervoor dat je dit naderhand goed weghaalt met een schone spons en water om kreukels te voorkomen.

Gordijnen in de was

Hangen je gordijnen er al een tijdje en hielp de vorige stap niet om de vlekken te verwijderen? Dan moeten ze in de wasmachine. Hierbij geldt: less is more. Je hebt de volgende dingen nodig:

  • 40 ml wasmiddel, liefst wederom iets wat niet synthetisch is
  • Twee theedoeken
  • Mattenklopper (optioneel)
Vrouw vult dopje met wasmiddel.

Stap 1: De gordijnen loshalen

Haal de gordijnen voorzichtig van de rails. Dit is een goed moment om alvast te inventariseren waar de ergste vlekken zitten. Controleer ook goed of jouw gordijnen wel in de wasmachine mogen en op welke temperatuur.

Dit hangt af van het materiaal. Over het algemeen was je gordijnen op 30 °C, op de fijne was-stand. Alleen bij hoge uitzondering is het mogelijk gordijnen op een hogere temperatuur te wassen, waaronder bij allergieën of astma.

Stap 2: Stof loskloppen

Als eerste klop je zoveel mogelijk stof uit de gordijnen. Dit kan met de hand of met een mattenklopper. Zie het als een excuus om even de tuin in te gaan. Komt er bijna geen stof meer vrij? Dan ga je door naar de volgende stap!

Stap 3: Haken beschermen

Bindt nu een kussensloop of waszak om de haken. Zo voorkom je dat de haken vast blijven hangen in de wasmachine.

Stap 4: Wasmachine niet te vol

De gordijnen zijn klaar om in de was te gaan! Het is heel verleidelijk om in één keer alles in de wasmachine te gooien, maar pas op! De wasmachine mag ongeveer 1/3 vol zijn.

Als de wasmachine te vol is, kreuken de gordijnen en gaan ze mogelijk minder lang mee. Wil je alle gordijnen in huis wassen, overweeg dus toch om meerdere kleine wasjes te draaien.

Overmatig wassen – Gordijnen blijven langer mooi als je ze niet te vaak wast. Één keer per jaar is meer dan genoeg. Linnen en velours gordijnen blijven zelfs het mooist als je ze helemaal niet wast. Kijk altijd goed naar het label van je gordijnen!

Stap 5: Gordijnen ophangen

Is de wasmachine klaar? Hang de gordijnen weer aan de rails. In principe gaan de kreukels er vanzelf uit dankzij het vocht en zwaartekracht. Verdwijnen ze na twee weken niet vanzelf? Dan kun je de gordijnen alsnog strijken, mits op het label niet aangegeven staat dat dit niet mag.

Stap 6: Strijken (optioneel)

Veel gordijnen hebben een speciale laag die kreukherstellend werkt. Warmte verwijdert deze laag. Wees dus heel voorzichtig! Om de gordijnen te strijken, doe je gordijn tussen twee theedoeken. Strijk bij voorkeur de achterkant van de gordijnstof. Zo voorkom je dat ze verder kreuken of – nog erger – krimpen.

Dikke gordijnen

Sommige gordijnen stop je beter niet in de wasmachine. Met name dikkere gordijnen, gemaakt van katoen of natuurlijke stoffen zoals linnen kun je beter stomen. Op een vochtige ochtend hang je gemakkelijk je muffe gordijnen even buiten.

Helaas is dit niet altijd mogelijk. Een stoomreiniger biedt dan een mooi alternatief! De benodigdheden:

  • Een stofzuiger
  • Een stoomreiniger
  • Schoon water

Stap 1: Even stofzuigen

Voordat je stoomt, is het slim haren en ander los vuil van de gordijnen te stofzuigen. Werk van boven naar beneden.

Linnen stof die gebruikt wordt voor gordijnen.

Stap 2: Stoomreiniger vullen

Vul de stoomreiniger met schoon water. Voeg het liefst geen schoonmaakmiddel of luchtjes toe aan het apparaat. Het voordeel van een stoomreiniger is juist dat je de gordijnen zonder chemicaliën reinigt.

Stap 3: Klaar, stomen maar!

Zet de stoomreiniger aan en beweeg deze langzaam van boven naar beneden over de gordijnen. Wees voorzichtig, want het stoom is heet!

Conclusie

Zo, nu heb je alle handvaten en zijn je gordijnen zo weer spik en span! Ik hoop dat je er iets aan had! Heb ik nog tips over het hoofd gezien? Deel die gerust in het feedbackformulier hieronder. Bedankt voor het lezen!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up