menu
close
Categorieën

Met een Handmatige Koffiemolen ben je Klaar voor Elk Avontuur

Handmatige koffiemolen op witte achtergrond

Zoek je een manier om koffie te malen tijdens je reis? Ga voor een handmatige koffiemolen! Hiermee maal je koffiebonen fijn met je eigen spierkracht. Het laat je bovendien lekker vrij, want je bent niet afhankelijk van een stopcontact of batterijen, wat hem meteen perfect voor elk avontuur buitenhuis maakt. Je vindt de beste keuzes hieronder.

Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

OXO Brew Conical Brew Grinder

OXO Brew Conical Brew Grinder

Baratza Encore

Baratza Encore
Kleur: Zwart
Bekijk op Bol.com

Waarom een handmatige koffiemolen aanschaffen?

Een filterkoffiezetapparaat heeft vaak geen ingebouwde koffiemolen. Met een handmatige koffiemolen maal je zelf je koffiebonen. Dit soort koffiemolen is duurzaam, want hij gebruikt geen elektriciteit of batterijen. Dat maakt het apparaat ook meteen ideaal om mee te nemen als je gaat kamperen, backpacken, of op elk ander outdoor avontuur gaat. Bovendien kom je nooit met een snoer in de knoop.

Ook zijn handmatige koffiemolens, in vergelijking met elektrische koffiemolens, nagenoeg geluidloos. Dit komt goed van pas komen wanneer je in alle vroegte begint met koffie zetten. Bovendien heb je met een handmatige koffiemolen meer invloed op het maalproces, waardoor je altijd een consistente maling produceert die aansluit op jouw smaak.

Daarnaast geniet je met een handmatige koffiemolen altijd van verse koffie. Omdat je zelf de koffiebonen maalt, is je kopje koffie altijd van de beste kwaliteit én geniet je van het hele brouwproces. Want zeg nou eerlijk: wat overtreft de geur van versgemalen koffiebonen? ☕

Het is niet vreemd dat een handmatige koffiemolen zo populair is. Naast het charmante design, zijn sommige modellen multifunctioneel, want je maalt er ook specerijen mee. Perfect voor op de camping! Hieronder vind je de vijf beste handmatige koffiemolens!

Houten retro koffiemolen

Koopgids: hoe kies ik de beste handmatige koffiemolen?

Bij de keuze van een handmatige koffiemolen is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Welke dat zijn lees je hieronder.

Hoe bepaal je de maalgraad?

Met de meeste koffiemolens stel je zelf de maalgraad in. De maalgraad is het oppervlakte van de gemalen koffie dat in aanraking komt met water, oftewel hoe fijn de maling is. Volg je het nog? In principe moet je dit onthouden: hoe fijner de maling, hoe groter het contactoppervlak tussen water en koffie, en dus hoe sterker je koffie. Hoe grover de maling, hoe zachter de koffie.

De juiste maalgraad vinden vergt wat oefening. Wil je een sterke, intense smaak? Kies dan voor een fijne maling. Liever een zachte, lichte smaak? Kies voor een grove maling.

Daar blijft het echter niet bij: iedere zetmethode heeft een optimale maalgraad. Hieronder vind je een klein overzicht:

ZetmethodeOptimale koffiemaling
EspressomachineFijn
Percolator Medium
SnelfilterGrof
CafetièreZeer grof

Maalwerk: wat is belangrijk?

Bij een handmatige koffiemolen is het materiaal van het maalwerk essentieel. Hierin gebeurt tenslotte het belangrijkste: het malen van de koffie. Doorgaans valt er te kiezen tussen twee materialen: roestvrij staal en keramiek. Niet alleen het materiaal is belangrijk, ook de vorm van het maalwerk heeft veel invloed. Daar lees je hieronder meer over.

Roestvrij staal

Roestvrij staal (rvs) heeft enkele voordelen. Zo heeft roestvrij staal een lange levensduur, wat het een duurzaam materiaal maakt. Ook is het makkelijk schoon te maken. Een nadeel is dat het warm wordt tijdens het malen, wat de smaak van de koffie aantast. Dit is misschien voor een leek nauwelijks te proeven, maar als je een echte koffieliefhebber bent, valt dit zeker op.

Keramiek

Een keramisch maalwerk is slijtvast, waardoor het lang mee gaat. Ook maalt het de bonen dat de bonen egaal en wordt het niet zo warm als rvs. Hierdoor wordt de smaak van de koffie niet aangetast.

Vorm: conisch of plat?

Daarnaast is de vorm van het maalwerk bepalend. Hierin kun je kiezen uit een conische of platte vorm. Conische maalschijven hebben een kegelvormig mechanisme, wat de mogelijkheid biedt om de koffie zeer fijn te vermalen. Door de vorm van conische maalschijven treed er minder snel verstopping op én krijg je een consistente maling. Bovendien veroorzaakt een koffiemolen met een conisch maalwerk minder herrie.

Platte maalschijven hebben aan hun uiteinde twee gekartelde randen. Deze maalschijven zorgen voor een zeer gelijkmatige maling. Hierdoor zijn deze soort maalschijven perfect zijn voor een fijne maling, die nodig is voor een espresso. Het nadeel is dat ze in vergelijking met conische maalschijven warmer worden tijdens gebruik en meer geluid maken.

De 5 beste handmatige koffiemolens op een rij

1. Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

1. Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

2. OXO Brew Conical Brew Grinder

2. OXO Brew Conical Brew Grinder

3. Baratza Encore

3. Baratza Encore
Kleur: Zwart

Inhoud

Hoeveel koffie wil je per keer vermalen? Wanneer je veel koffie drinkt, is het aan te raden om een grote inhoud te kiezen. Heb je niet veel plek in je reisbagage? Kies dan een kleine inhoud. Je kunt ook een extra bewaarpot aanschaffen, waardoor je een deel van de gemalen koffie altijd bij de hand hebt. Hoe je koffie het beste bewaart, lees je hieronder!

Hoe bewaar je koffie?

Koffie verliest zijn smaak en geur zodra het in contact komt met lucht, zon of vocht. Koffiebonen en gemalen koffie moet je daarom altijd droog, donker en luchtdicht bewaren in de originele verpakking, blik of pot. Deze laatste optie is ronduit het best. Denk hierbij aan een weckpot, of een afgesloten pot (of zak) met vacuümventiel.

Koffiebonen in koffiemolen.

Handig op de camping

Bij sommige koffiemolens is het mogelijk om naast koffiebonen ook specerijen, zoals peper, te malen. Dit is handig op reis, wanneer je zo min mogelijk spullen wilt meenemen. Het nadeel is dat je na elk gebruik de koffiemolen grondig moet schoonmaken om te voorkomen dat er smaken achterblijven.

Daarnaast is een opvouwbare koffiemolen praktisch op de camping. Hierdoor wordt de koffiemolen je beste kampeervriend! ⛺

Wat kost een handmatige koffiemolen?

De prijs van een handmatige koffiemolen hangt onder andere af van het materiaal, de grootte, het maalwerk en de stijl. Je hebt al een koffiemolen voor twee tientjes, maar er zijn ook duurdere modellen van een paar honderd euro.

Een duurdere molen betekent niet meteen betere kwaliteit. Een retro model kost misschien meer, puur vanwege het design dat zo in trek is. Het is daarom verstandig te letten op de andere specificaties, zoals hier in het artikel staan beschreven.

Zo stel je de koffiemolen af

Om de juiste maling te krijgen, is het belangrijk om je handmatige koffiemachine goed af te stellen. Dit kost in het begin wat tijd en moeite, maar als je eenmaal de juiste afstelling hebt gevonden ben je ready to go.

Verschillende koffiedranken en zetmethodes hebben verschillende maalgraden nodig. Als het goed is, heb je dit aan het begin van het artikel al gelezen.

De maalgraad van de koffie bepaalt de juiste doorlooptijd. Loopt de koffie te snel door, dan is deze te grof gemalen. Loopt hij te langzaam, dan is de maalgraad te fijn. Bij de optimale maling loopt de koffie in één keer door.

Probeer een paar koffiemalingen uit, en houd notities bij op papier of je telefoon. Na een paar keer proberen vind je de juiste maling. Wanneer je eenmaal de juiste afstellingen hebt gevonden, kun je deze blijven gebruiken. Twijfel je tussen twee standen? Ga dan altijd voor de beste smaak.

Wil je een ander soort koffiebonen malen? Houd er dan rekening mee dat je de koffiemolen wellicht opnieuw moet instellen! Wil je een melkspecialiteit uitproberen? Kies dan voor een goede melkopschuimer.

Koffiebonen in reservoir van een koffiemolen

Onderhoud

Het soort onderhoud hangt af van het materiaal van je koffiemolen. Een koffiemolen van glas of roestvrij staal kun je gerust omspoelen met water. Bij een klassieke houten koffiemolen is dat niet aan te raden: hout in contact met water brengt problemen!

Het is belangrijk om de maalschijven goed schoon te maken. Dit doe je het liefst met een sopje. Met een speciaal borsteltje of kwastje bereik je makkelijk de maalschijven. Het reservoir (waar de gemalen koffie in belandt) maak je ook schoon met water en zeep. Ook zijn er speciale reinigingskorrels verkrijgbaar die je in de koffiemolen maalt. Deze nemen de oliën op die koffie achterlaat tijdens het maalproces.

Houd er rekening mee dat je bij sommige modellen een schroevendraaier nodig hebt om in het binnenste gedeelte te komen. Lees daarom voor gebruik de handleiding, zodat je precies weet hoe je de koffiemolen schoonmaakt. Bij dagelijks gebruik is een maandelijkse schoonmaak voldoende.

Is een handmatige koffiemolen vaatwasserbestendig?

Je handmatige koffiemolen goed schoonmaken kost wat moeite. Gelukkig zijn er ook koffiemolens die vaatwasserbestendig zijn. Meestal zijn dit koffiemolens gemaakt van roestvrij staal.

Specificaties van handmatige koffiemolens naast elkaar

1Timemore Chestnut C2 Manual Coffee
2OXO Brew Conical Brew Grinder
3Baratza Encore
4Baratza Virtuoso+

Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

OXO Brew Conical Brew Grinder

Baratza Encore

Baratza Virtuoso+

Veelgestelde vragen over handmatige koffiemolens

Hieronder vind je de antwoorden op al je brandende vragen!

Wat is de beste handmatige koffiemolen voor espresso?

Een goede espresso heeft een fijne koffiemaling nodig. Om dit te bereiken, heb je een handmatige koffiemolen nodig die een consistente, fijne maling maakt. Bij de meeste handmatige koffiemolens kun je de maalgraad aanpassen. Deze moet voor espresso op de fijne stand staan.

Wat is de beste handmatige koffiemolen met kamperen?

Tijdens het kamperen is het vanzelfsprekend dat je een handmatige koffiemolen zoekt die compact is. Kies daarom voor een kleine inhoud óf een inklapbare koffiemolen. Ook kun je ervoor kiezen een extra potje mee te nemen om gemalen koffie in te bewaren. Zorg ervoor dat je de koffie luchtdicht bewaart.

Hoe stel je een koffiemolen af?

De juiste afstelling van je koffiemolen zorgt voor de beste maalgraad, en daarmee de lekkerste koffie. De juiste maalgraad van de koffie zorgt voor de correcte doorlooptijd. De doorlooptijd bepaalt de sterkte van je koffie. Om de geschikte afstelling te vinden, moet je gaan experimenteren.

Probeer een paar koffiemalingen uit, en houd notities bij op papier of op je telefoon. Loopt de koffie te snel door? Dan is hij te grof gemalen. Loopt hij te langzaam door? dan is de maalgraad te fijn.

Wat is beter: een handmatige of elektrische koffiemolen?

Met een handmatige koffiemolen heb je meer grip op het maalproces, waardoor je altijd een consistente maling produceert. Bij een elektrische koffiemolen is dit niet het geval. Ook is een handmatige koffiemolen vrijwel geluidloos, en een elektrische koffiemolen niet. Afhankelijk van waar en wanneer je koffie wilt malen is dit ook handig om mee te nemen.

Conclusie

Welk avontuur je ook aangaat, met een handmatige koffiemolen maak je altijd de lekkerste verse koffie. Je hebt alleen je eigen spierkracht nodig. Nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, is de beste koffiemolen uitkiezen een makkie. Check bovenstaande producten nog een keer, en geniet weldra van je verse kopje koffie!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up