menu
close
Categorieën

Zó maak je jouw Inductiekookplaat Glanzend Schoon!

keuken met inductie kookplaat

Een inductiekookplaat is ontzettend handig; hij is plat, strak en heeft geen losse pitjes of randjes waar vuil aan vastkoekt. Het enige nadeel is dat je er werkelijk álles op ziet en daardoor oogt hij al snel vies. Om dit probleem te verhelpen ben ik op zoek gegaan naar de beste manier om je inductiekookplaat schoon te maken😃!

Een goed begin is het halve werk

Een goede inductiekookplaat vraagt om regelmatige reiniging. Laat ik je meteen geruststellen: je hebt maar weinig spullen nodig om je inductiekookplaat goed te reinigen. Je komt een heel eind met wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals allesreiniger of afwasmiddel.

Je inductiekookplaat regelmatig reinigen is erg belangrijk. Ophopende etensresten die lange tijd blijven zitten zijn een bron van bacteriën. Deze springen over op eten dat je vervolgens in de buurt brengt van de bacteriën, waar je erg ziek van kan worden.

Ben je in voor wat zwaarder geschut? Gebruik dan een speciale glasreiniger of ontvetter.

Dit heb je nodig:

  • Warm water
  • Afwasmiddel of allesreiniger
  • Zachte doek
  • Zachte spons
  • Goede achtergrond muziek

of

  • Zachte doek
  • Glasreiniger of ontvetter
Heb je toevallig een stoomreiniger in huis? Lees dan niet verder en gebruik deze! Een stoomreiniger is ideaal om de etensresten los te weken zodat je deze gemakkelijk wegveegt met een zachte doek. Zo hoeft er helemaal geen schoonmaakmiddel aan te pas te komen 😉.

Stap 1: het sopje

Allereerst maak je het sopje. Dit is vrij eenvoudig; je vult een emmertje met warm water en een scheutje schoonmaakmiddel. Even mengen en klaar is kees!

Stap 2: sponzen, niet schrobben

Doe de zachte spons in het sopje en reinig hier vervolgens de inductiekookplaat mee. Ga niet schrobben! Dit zorgt voor ontzettend veel krassen en is helemaal niet nodig. Heb je hardnekkige vlekken die er niet af gaan? Gebruik dan een ontvetter. Even sprayen, een paar tellen in laten trekken en je vlekken laten gemakkelijk los. Haal het zeepsop weg met een uitgespoeld doekje.

Kookplaat schoonmaken

Stap 3: drogen

Nadat je de inductiekookplaat weer glanzend schoongemaakt hebt, moet je deze droog maken. Doe je dit niet, dan droogt hij op met strepen en dat wil je natuurlijk niet. Vooral wanneer je hem zo goed hebt schoongemaakt! Veeg met een zachte, droge doek van boven naar beneden de kookplaat droog.

Een duidelijk voorbeeld van hoe je de kookplaat reinigt zie je in dit filmpje:

Sprayen

Wanneer je de voorkeur geeft aan een goede glasreiniger of ontvetter is dit natuurlijk ook prima! Hier hoef je geen sopje voor te maken. Je sprayt de reiniger over de kookplaat, laat het enkele tellen intrekken en neemt hem vervolgens af met een zachte spons. Vergeet de kookplaat niet te drogen met een doek, ook hier kunnen strepen ontstaan!

Dit moet je vooral niet doen!

- Een schuursponsje gebruiken is een echte no go wanneer je je kookplaat mooi wil houden. 
- Gebruikt voor het schoonmaken van je inductiekookplaat nooit soda. Dit zorgt voor onherstelbare verkleuringen.
- Laat ook schoonmaakmiddelen met citroen liggen. Citroen is een bijtend zuur, wat je kookplaat kan beschadigen.
- Te lang wachten met het schoonmaken van je inductiekookplaat is niet verstandig. Het liefst verwijder je etensrestjes die uit de pan vallen meteen tijdens of na het koken. Laat het in elk geval niet aankoeken, dan krijg je het lastiger weg.

Conclusie

Hopelijk krijg je met bovenstaande tips je inductiekookplaat weer zo goed als nieuw. Het is geen moeilijke klus, maar je moet wel even weten wat de beste manier is.

Of je nu je inductiekookplaat schoonmaakt met een sopje, een spray, of met je stoomreiniger – glanzen gaat hij zeker!

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of het je geholpen heeft 😊.

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up