menu
close
Categorieën

Overstappen op Elektrisch Koken: Inductie of Keramisch?

Kind helpt bij het bakken van een ei op een elektrische kookplaat

Het aantal huishoudens met elektrische kookplaten neemt met de dag toe. Onlangs besloot ik zelf om mijn gasfornuis de deur uit te doen. Toch zijn veel mensen niet op de hoogte van de verschillende soorten elektrische kookplaten, en de voordelen daarvan. Daarom bespreek ik hier de verschillen tussen keramisch en inductie koken.

Een elektrische kookplaat is makkelijk te onderhouden, veilig en duurzaam. Als je een nieuwe kookplaat zoekt – of gewoon nieuwsgierig bent naar de verschillen – lees dan verder!

Overstappen op elektrisch koken

Elektrisch koken biedt een hoop voordelen vergeleken met koken op gas. Gas is gevaarlijk, want er is altijd het risico dat je per ongeluk het gas aan laat staan. Tijdens het koken werk je bovendien met open vuur, waardoor verbrandingsstoffen vrijkomen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Als je ooit op gas hebt gekookt, dan weet je wat een karwei het is om het fornuis schoon te maken. Met een elektrische kookplaat is dit verleden tijd. De glazen plaat is makkelijk af te nemen met een doek. Elektrisch koken is bovendien een duurzame manier van eten bereiden, want je verbruikt minder energie. Een win-winsituatie!

De juiste aansluiting voor een elektrische kookplaat

Een elektrische kookplaat heeft voldoende stroom nodig om energie op te wekken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan is een 2- of 3-fasenaansluiting nodig. Daarvoor is een aparte fornuisgroep of krachtstroom vereist. De aanwezigheid hiervan controleer je zelf in de meterkast.

Een aparte fornuisgroep is te herkennen aan twee schakelaars met een gezamenlijke hendel. Wanneer je deze vindt, dan kan je een 2-fasenkookplaat aanschaffen.

Krachtstroom is te herkennen aan 4 schakelaars in de kookgroep met een hendel die vastzit aan alle schakelaars. Met krachtstroom is het mogelijk om een 3-fasenkookplaat aan te sluiten.

Een elektrische kookplaat heeft overigens een Perilex-stekker in plaats van de standaard stekker. De stekker zit niet erbij inbegrepen, dus deze moet je apart aanschaffen. 🔌

Heb je geen krachtstroom of aparte fornuisgroep? Heb je ook geen Perilex-stopcontact? Bel dan een elektricien (tenzij je dit zelf al bent)! Deze maakt de aansluiting in orde.

Ui en lepel op een inductiekookplaat

De inductiekookplaat

De inductiekookplaat produceert zelf geen warmte. De kookplaat wekt warmte op door middel van een magnetisch veld. De kookplaat zelf blijft daardoor redelijk koel; hij warmt alleen op vanwege het contact met de warme pan. De pan warmt namelijk binnen enkele seconden op zodra deze op de plaat neergezet wordt (mits deze aanstaat).

Overleg met de dokter! – Heb jij een ICD of pacemaker? De magnetische straling van een inductiekookplaat verstoort allerlei signalen. Blijf sowieso op minimaal 30 tot 60 cm afstand van de kookplaat, maar overleg nog liever eerst met de arts of een inductiekookplaat wel een goed idee is voor jou. 

De voor- en nadelen van de inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is de duurste kookplaat in aanschaf. Op de lange termijn levert het juist geld op, omdat je energie bespaart. Een inductiekookplaat gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.

Het is de meest energiezuinige manier van koken. Dit komt doordat de kookplaat de pan rechtstreeks verwarmt in plaats van zichzelf. Een pan wordt meteen heet, daarom gaat koken op een inductiekookplaat snel. Schakel je hem weer uit, dan stopt hij ook meteen met verhitten. Hierdoor gaat er minder energie verloren.

De kookplaat blijft bovendien tijdens gebruik koel, waardoor er minder risico op brandwonden is. Dit is wel zo veilig! Tenslotte is de glazen plaat van de kookplaat eenvoudig te reinigen met een vochtige doek. Ook dat speelt weer een mooie rol in het gebruiksgemak!

Niet alle pannen zijn echter geschikt voor inductie. Let daar op wanneer je een inductiekookplaat aanschaft. De bodem van de pan moet magnetisch materiaal bevatten. De beste inductiepannen zijn herkennen aan het inductiekeurmerk.

Voordelen:

 • Energiezuinig 
 • Veilig doordat de plaat koud blijft
 • Snel, want pannen worden meteen heet
 • Schoonmaken is makkelijk

Nadelen:

 • Duur in aanschaf
 • Pannen nodig die geschikt zijn voor inductie
 • Aparte aansluiting nodig
pollepel en ui op een keramische kookplaat

De keramische kookplaat

Een keramische kookplaat bestaat uit verwarmingselementen die warm worden. Deze elementen laten het verschil tussen inductie en keramisch koken duidelijk zien. Ze gloeien namelijk rood van kleur. Het duurt 2 - 3 minuten voordat de kookplaat is opgewarmd.

De voor- en nadelen van de keramische kookplaat

Een keramische kookplaat heeft een lange levensduur. Met het juiste onderhoud gaat de kookplaat gemiddeld 10 tot 20 jaar mee.

Er is echter ook minder goed nieuws: de kookplaat blijft een tijd heet na gebruik, waardoor je moet opletten dat de kookplaat niet aangeraakt wordt. Let op met kinderen of nieuwsgierige katten in huis. Dit zorgt bovendien ervoor dat de temperatuur tijdens het koken minder nauwkeurig te regelen is dan met inductie of gas, en je in principe ook energie verspilt. 💸

De keramische kookplaat heeft qua onderhoud hetzelfde nodig als een inductiekookplaat. Het is eenvoudig schoon te maken met een doek en afwasmiddel!

Voordelen:

 • Lange levensduur
 • Makkelijk te reinigen
 • Goedkoop in aanschaf

Nadelen:

 • Kookplaat wordt erg heet en blijft dit ook langer
 • In gebruik duurder dan inductie
 • Duurt enkele minuten voordat de kookplaat heet is
 • Temperatuur regelen is minder nauwkeurig
 • Aparte aansluiting nodig

Inductie of keramisch? De belangrijkste verschillen op een rij

Er zijn enkele verschillen tussen inductie en keramisch, ondanks dat de kookplaten op elkaar lijken. Hier staan de belangrijkste op een rijtje!

Snelheid

De snelheid van de kookplaat beïnvloedt de tijd die nodig is om te koken. Inductiekookplaten verhitten de pan snel als gevolg van het magnetisch veld. De kookplaat is haast meteen warm.

Keramische kookplaten vereisen geduld, omdat het 2 tot 3 minuten duurt voordat ze op temperatuur zijn. De pan warmt pas op wanneer de kookplaat voldoende is opgewarmd.

Kookzones

Inductiekoken biedt een hoop flexibiliteit. Luxe modellen geven de optie om de kookzones uit te breiden. Dit noem je flexibele kookzones. Op deze manier maakt het niet uit waar je de pan neerzet, of wat de vorm van de pan is: de plaat verwarmt hem hoe dan ook.

Een keramische kookplaat heeft haast vaste kookzones. Duurdere modellen hebben de optie om uitbreidbare kookzones te kiezen. Dit is handig bij een langwerpige of anderszins grote pan, maar erg gebruikelijk is het niet.

Temperatuur

Bij gebruik van een inductiekookplaat koelt de pan snel af, en warmt hij snel op. Dit maakt het regelen van de temperatuur uiterst nauwkeurig. Overkoken is minder waarschijnlijk.

Een keramische kookplaat blijft een lange tijd warm. Daarom laat deze zijn temperatuur minder nauwkeurig regelen dan een gasfornuis of inductieplaat.

Er is daardoor een groter risico dat water of melk overkookt. Wanneer je merkt dat dit gaat gebeuren, moet je de pan de pan van de kookplaat halen. Dit is de snelste oplossing om de temperatuur van de pan omlaag te brengen, maar erg handig is het niet.

Melk kookt over op keramische kookplaat

Veiligheid

Een inductiekookplaat is een goede keuze voor gezinnen met kleine kinderen, of als je katten thuis hebt die maar niet van het aanrechtblad af willen blijven. De kookplaat wordt niet heet, waardoor het risico op verbranding afneemt. Inductiekookplaten gaan pas aan wanneer er een pan op wordt geplaatst. Dit biedt extra veiligheid.

Heb je een keramische kookplaat? Zet de kookplaat uit na het koken. Een keramische kookplaat gaat nooit vanzelf uit. Houd er rekening mee dat de kookplaat na gebruik nog enige tijd heet blijft. Raak de hete plaat niet aan! ✋

Beide kookplaten zijn voorzien van handige functies ten opzichte van veiligheid – wat een gasfornuis niet biedt. Denk aan een kinderslot, zodat kinderen niet onbedoeld de instellingen veranderen, of timers, waardoor de kookplaat na een bepaalde hoeveelheid tijd altijd uitspringt.

Energiezuinig

Inductie is de meest energiezuinige manier van koken. Een liter water koken gaat op inductie 40% sneller dan op een keramische kookplaat. Het energieverbruik is gemiddeld 175 kWh per jaar.

Keramische kookplaten blijven een poos warm. Daardoor kan je het uitzetten, en gerechten laten nagaren door middel van de restwarmte. Het energieverbruik bedraagt hier gemiddeld 225 kWh per jaar.

Een deksel zorgt voor 2-3 keer minder energieverbruik. Ook een snelkookpan bespaart 70 procent aan tijd en energie. Haal hier je voordeel uit!

Pannen

Elektrische kookplaten hebben een glad oppervlak. Daarom moeten pannen vlak zijn om wiebelen te voorkomen. Bovendien is het mogelijk dat oude pannen – die eerder op een gasfornuis hebben gestaan – beschadigd zijn door het vuur. Test zelf of je nieuwe pannen moet kopen of niet.

Pak een krant en zet de pan hierop. Beweeg de pan over de krant. Gaat het papier kapot? Tijd voor een nieuwe pannenset!

Een inductiekookplaat vereist bovendien een pan van magnetisch materiaal. Test oude pannen zelf uit door een magneet tegen de bodem te houden. Blijft de magneet plakken? Dan kan je de pan houden.

Met de beste wokpan voor inductie is zelfs wokken geen probleem. Tegenwoordig zijn de meeste traditionele pannen ook beschikbaar voor inductieplaten. Denk aan goede koekenpannen, braadpannen en hapjespannen.

Onderhoud van elektrische kookplaten

Inductie- en keramische kookplaten hebben een glazen bovenkant. Dat maakt ze gevoelig voor beschadigingen. Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsjes die krassen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een sopje met afwasmiddel en een (microvezel)doek. Als laatste pak je de glasreiniger erbij voor een sprankelend resultaat.

Een keramische kookplaat moet wel eerst afkoelen voordat deze schoongemaakt wordt. Een inductiekookplaat kan meteen gereinigd worden. Aangekoekte etensresten op de kookplaat? Koop dan een schraper. Hiermee schraap je vuil in een handomdraai van de glazen plaat.

Conclusie

Elektrisch koken is een duurzame verbetering van de keuken! Ik hoop dat je nu een weloverwogen beslissing kan maken tussen inductie of keramisch koken voor je de overstap maakt.

Bedankt voor je tijd! Kook jij op gas, inductie of elektrisch? Ook als je vragen hebt, aarzel dan niet om het hieronder te laten weten. ⬇️

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up