menu
close
Categorieën

Koffiezetten met de Hand in een Paar Minuten

Een cafetiere naast een waterkoker

Elke ochtend begin ik met hetzelfde ritueel: opstaan, douchen en genieten van een heerlijke kop koffie. ☕ Het pruttelen van een koffiemachine geeft me een vertrouwd gevoel. Toch vroeg ik me af: kan ik zelf koffie zetten met de hand? Ik verklap je vast: dat is niet alleen mogelijk, het laat je koffie ook nog beter smaken!

Misschien vraag je je echter af wat 'met de hand koffie zetten' precies betekent. Het idee is dat je hier geen elektriciteit bij gebruikt – dus je plugt nergens een koffiezetapparaat in om je koffie te zetten. In plaats daarvan, gebruik je bijvoorbeeld het fornuis, of kook je eerst water, wat je daarna overgiet.

Lijkt het je ook leuk om je eigen koffie te maken? Hier vertel ik je stap voor stap hoe je dat doet!

Wist je dat Nederland op nummer 3 staat van de top 10 meeste koffie drinken per dag? Gemiddeld drinkt elke Nederlander 1,8 koppen koffie per dag. Op 1 staat Finland, met 2,6 koppen koffie. Had je Italië ook in deze lijst verwacht? Italianen drinken gemiddeld 'slechts' 1 kop koffie per dag.

Een goed begin is het halve werk

Voor ik je verder meeneem in de wondere wereld van het koffie zetten, is het belangrijk dat je de juiste spullen klaarzet. Alleen zo maak je de lekkerste koffie met de hand! Misschien verwacht je een lange lijst aan producten die je nodig hebt, maar dit valt gelukkig mee.

Zorg dat je de volgende dingen klaar hebt staan:

  • Verse koffiebonen
  • De beste koffiemolen, en dan uiteraard eentje die je volledig handmatig bedient als je handmatig koffie gaat maken. 😉
  • Een koffiemaker om de koffie in te zetten, bijvoorbeeld de Bialetti Musa Induction-percolator.
    • Een mokapot en een cafetière behoren ook tot de populaire opties.
  • Heet water

Het bedienen van een koffiemaker, zoals een percolator of cafetière is niet zo eenvoudig als het lijkt. De verschillende zetmethoden werken ook niet allemaal hetzelfde. Bekijk hieronder twee van de populairste methodes om met de hand koffie te zetten: de mokapot en de cafetière!

Stap 1: Weet waar je aan begint

Dit klinkt zwaarder dan het is, maar het is wel goed om je vooraf in te lezen. Het zelf zetten van koffie is niet zo eenvoudig als het maken van een kop koffie met goede oploskoffie. Het vereist meer kennis en kunde dan dat een druk op een knop van een volautomaat doet.

Zo moet je bij een mokapot en percolator de boel voorzichtig in elkaar zetten, en bij een cafetière of een AeroPress moet je zelf de koffie door of uit het apparaat persen.

Doe vooraf dus wat research naar het gebruik van een koffiemolen en koffiemaker, door filmpjes te kijken of je in te lezen. Zo ben je goed voorbereid wanneer je verder gaat naar stap 2

Stap 2: Koffiebonen malen

De tweede stap in het maken van koffie, is het malen van de bonen. Pak de verse koffiebonen erbij en maal ze fijn met een handmatige koffiemolen, zoals een model van KitchenLove.

Welke koffiemaker je gebruikt, bepaalt hoe fijn je de bonen maalt. Dit noemen we de 'maalgraad' van de koffieboon, en loopt van zeer fijn tot zeer grof.

  • Cafetières hebben een zeer grove maling nodig.
  • Percolators gebruiken een medium-grove maling.
  • Mokapotten hebben een fijne maalgraad nodig.

Natuurlijk zijn er meerdere manieren om handmatig koffie te zetten met daarbij horende maalgraden, maar dit zijn de drie bekendste en meest geliefde methoden. 💞

Stap 3: Bepaal de koffiesterkte

Je past de koffiesterkte aan door de verhouding van water en de gemalen koffiebonen aan te passen, net als bij het beste filterkoffiezetapparaat. Hoe meer gemalen koffie je gebruikt in verhouding tot het water, hoe sterker de koffie smaakt.

De precieze verhoudingen zijn weer iets waar je zelf onderzoek naar moet doen, en ook zelf mee moet experimenteren. Niet iedere standaardregel is zomaar op iedereen van toepassing.

Wat wel een algemeen toepasbare regel is, is de temperatuur van het water: tussen de 90 en 96 °C zit je altijd goed. Beschikt je waterkoker niet over een temperatuurregelaar? Laat het water na het koken dan twee minuten afkoelen en gebruik een thermometer om zeker te zijn van je zaak.

Is je water te heet, dan loop je het risico je koffie te verbranden, wat to bitterheid leidt. Andersom geldt dat koud water waarschijnlijk een ontzettend slappe bak belooft.

Een mokapot op het fornuis

Stap 4: Zet de koffiemaker aan het werk

Ik had het al eerder over de bekendste handmatige koffiemakers: de mokapot, percolator en de cafetière. Deze koffiemakers doen in de essentie hetzelfde als het beste koffiezetapparaat, maar ze werken anders.

Mokapot

Een mokapot gebruikt genereert enorm veel druk binnenin om waterdamp door de gemalen koffie te duwen.

  1. Doe je gemalen koffie in de metalen filterhouder. Stamp dit niet aan, want dan loop je het risico het water klem te zetten.
  2. Giet heet water in de onderste helft van de mokapot, tot net iets onder het ventiel.
  3. Zet de filterhouder 'op' de onderste helpt van je mokapot; de randen van de filter zouden precies op de juiste plek moeten vallen aan de rand van het reservoir.
  4. Schroef het bovenste reservoir op het onderste reservoir. (Let op: het onderste deel is nu heet door het warme water, dus pak er eventueel een doekje bij om je handen te beschermen.)
  5. Zet de mokapot op het fornuis op middelhoge hitte, en breng het water aan de kook.
  6. Wanneer al het water door de koffie naar boven is gekomen (en je de mokapot niet meer hoort pruttelen), is je koffie klaar!

Percolator

De percolator lijkt op een mokapot en werkt ook een beetje hetzelfde, maar hij werkt niet onder hoge druk, in tegenstelling tot de mokapot. In werking heeft hij meer weg van een filterkoffiemachine.

  1. Doe heet water in de kan van de percolator; je kunt meestal zo'n drie kopjes water kwijt in één percolator.
  2. Monteer de filter op het buisje, en doe je koffie vervolgens in het filter. Ook hier geldt: stamp je koffie liever niet aan, of in ieder geval niet te stevig.
  3. Doe het geperforeerde dekseltje op de filter.
  4. Zet de percolator op het fornuis en breng je water aan de kook. Dit mag gerust op een hoge vlam.
  5. Doe nu de buis met het filter met de koffie erin in de kan, en verlaag de stand van de pit waarop de kan staat naar middelhoog.
  6. Laat de percolator zijn werk doen voor een minuut of vijftien, maar dit hangt ook af van hoe je je koffie wilt. Hoe donkerder de kleur van de koffie die door de holle buis omhoog komt, hoe sterker je bakkie pleur.
  7. Heb je eenmaal de kleur te pakken die bij je smaak past, dan zet je het fornuis uit, want je koffie is klaar!

Cafetière

De cafetière is een beetje het buitenbeentje van de drie.

  1. Je vult de cafetière eerst met de juiste hoeveelheid gemalen koffie, afhankelijk van de verhouding die je het lekkerst vindt.
  2. Vervolgens vul je hem met heet water, het liefst rond de 90 à 96 °C. Dit water gooi je over de gemalen koffiebonen heen.
  3. Roer het water door de gemalen koffiebonen.
  4. Zet de zuiger (de deksel met de staaf erin) op de cafetière, maar druk deze nog niet omlaag!
  5. Laat de koffie vier minuten trekken.
  6. Druk nu de zuiger naar beneden, wat de koffie uit het koffiemengsel drukt.
  7. Serveer de koffie!

Geniet van je kopje verse koffie

Na dat (harde) werk mag je eindelijk genieten van je welverdiende kopje koffie! Je zult proeven dat het aroma en smaak van de koffie lekkerder is dan dat van een standaard kop koffie uit een koffiezetapparaat.

Daarnaast proef je ook meteen wat je nog kan verbeteren aan de koffie: is de smak te sterk of juist te slap? Experimenteer een paar keer en zet zo de lekkerste koffie helemaal zelf!

Conclusie

Hopelijk heb je nu antwoord duidelijk antwoord op je vraag: "hoe zet ik koffie met de hand?", en verras je jezelf binnenkort met de lekkerste koffie, helemaal zelf gemaakt! 😊 Laat ons vooral even weten hoe het is gegaan, en of je nog tips en/of vragen hebt!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up