Na een lange dag gooi je een makkelijke maaltijd in de oven. 🍕 Maar wat is die lucht? Juist, oude etensresten verbranden langzaam mee terwijl jij je avondmaal probeert te bereiden. De oven schoonmaken hoeft geen moeilijke klus te zijn. In dit artikel deel ik de beste tips voor een brandschone oven.
Je denkt misschien "Hoe kan het dat mijn oven binnen de kortste tijd weer vies is?", maar heel gek is het niet. De oven heeft behoorlijk wat te verduren. Van kruimels van je taart tot kaas van die heerlijke pizza die je gisteren in de oven deed. De grootste boosdoeners zijn vet en aangekoekte etensresten. Hoe verwijder je vet, en wat doe je als je die aangekoekte resten niet wegkrijgt? Lees gauw verder!
Een goede oplossing tegen vetvlekken is afwasmiddel. Waarom werkt dit zo goed? Afwasmiddel bestaat uit verschillende moleculen. Het ene deel houdt van water (hydrofiel), het andere deel niet (hydrofobisch). De moleculen die hydrofobisch zijn, blijven in het water achter. Dit is hoe afwasmiddel vet absorbeert en oppervlaktes schoon achterlaat.
Voordat je de hele oven aanpakt, is het handig om eerst alles eruit te halen. Waarschijnlijk kunnen de roosters ook wel een goede poetsbeurt gebruiken. Als je net zo houdt van minimale moeite zoals ik, is deze tip een echte aanrader:
Voor deze methode heb je een citroen nodig of een andere citrusvrucht, zoals limoen. Hier is het belangrijk dat je er wel bij blijft, zodat je niet per ongeluk de oven nog viezer maakt met een verbrande citrusvrucht.
Wie zegt dat je niet creatief kunt zijn tijdens het schoonmaken? Voor een fatsoenlijke ovenreiniger hoef je niet naar de winkel. Het enige wat je nodig hebt is één eetlepel schoonmaakazijn en twee eetlepels soda.
Ik benoemde eerder al dat afwasmiddel goed werkt tegen vet. Voor een nog betere werking, voeg je daarom een druppeltje afwasmiddel toe aan de pasta! 🧴
Als je mengsel een pasta vormt, smeer je dit over de binnenkant van de oven. Heb je de hele binnenkant bedekt? Pak dan een lekker glas wijn en ga gerust even een filmpje kijken. Dit mengsel moet namelijk ongeveer een nachtje inwerken.
Het is verstandig voor de volgende stap rubberen handschoenen te dragen. Pak een spuitfles van 1,5 liter, vul deze met azijn en spuit dit op de pasta. Als het goed is, gaat dit nu schuimen. Niet schrikken! Dit is een chemische reactie die nog meer vuil weghaalt.
Om de oven goed te reinigen, haal je nog even een natte doek met warm water over de binnenkant van de oven en je bent klaar! Je oven is weer prachtig schoon.
Soms hebben restjes zo lang in de oven gezeten, dat ze het beschouwen als een tweede thuis. Ze zijn met geen mogelijkheid te verwijderen met de bovenstaande schoonmaakmethodes.
Geen zorgen: ook dit komt goed. Neem een bot mesje of een lepel. Met een klein beetje druk schraap je de restjes van de binnenkant van de oven. Doe dit met beleid, want als je te hardhandig bent, beschadig je mogelijk de oven en dat is het laatste dat je wilt.
Zo, nu is je oven schoon. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet iedere week hoeft te boenen? Een laagje aluminiumfolie in de bodem doet wonderen. De volgende keer dat je een taart bakt, vangt de folie alle restjes op. Voor het beste resultaat vervang je de folie ook tussendoor, ongeveer om de week.
Hoera! Die oven is weer schoon! Je kan weer met een gerust hard een pizza in de oven gooien. Wat vond jij van de tips? En heb jij nog een goede suggestie voor ons? Laat je feedback achter onder dit artikel!