menu
close
Categorieën

Makkelijk Pen Uit Kleding Halen met 9 Tips

persoon schrijft met pen op een klembord

Zelf wil ik mijn kleding altijd zo lang mogelijk mooi houden; het is beter voor het milieu en mijn portemonnee. Nu is een donkere inktvlek wel het laatste waar ik op zit te wachten. Een simpele lek veroorzaakt heel wat stress, want inkt echt zich aan je kleding als gesmolten boter aan bloem. Gelukkig lees je hier hoe je pen uit kleding haalt. Laat je gehavende kledingstuk weer stralen! ☀️

Handel meteenHoe eerder je er bij bent, hoe beter! Ingedroogde inktvlekken zijn hardnekkig. Bij een nieuwe vlek is de inkt nog niet in de stof doordrongen. Wacht daarom niet te lang voor het verwijderen van een vlek, en neem meteen actie door het kledingstuk te wassen. 

Voordat je begint

Een vlek is snel gemaakt: een pen in je borstzak heeft gelekt, je kroost heeft zich uitgeleefd of er is per ongeluk een pen in de wasmachine beland. Geen nood: onderstaande tips lossen een inktvlek zo op!

Heb je het kledingstuk in de wasmachine gestopt? Check dan na het wassen of de vlek is verdwenen. Inktvlekken op donkere kledingstukken zie je pas als ze droog zijn. Laat het kledingstuk ongeacht zijn kleur drogen in de lucht – in een goede wasdroger zetten vlekken zich vast in het stof.

Onderstaande methodes benutten andere middelen voor het verwijderen van pen, zoals haarspray, alcohol of azijn. Begin vooral met producten die je al in huis hebt liggen – dit bespaart je een tripje naar de supermarkt.

De volgende producten gebruik ik in onderstaande methodes:

  • schoonmaakartikelen als wasmiddel, alcohol en azijn;
  • verzorgingsproducten zoals haarspray en tandpasta.

1. Haarspray

De eerste methode om pen te verwijderen is haarspray. Het is belangrijk op hairspray met alcohol te gebruiken. Test eerst op een onopvallend plekje op je kledingstuk of de haarspray geen vlekken achterlaat!

Is die test goed verlopen? Leg het kledingstuk dan op een oude handdoek of in de badkuip en spray haarlak op de vlek. De alcohol in de haarspray trekt de inkt weg. Was het kledingstuk hierna in de wasmachine.

Persoon in witte trui houdt een balpen vast

2. Huishoudalcohol

Alcohol werkt om dezelfde reden als haarspray: alcohol haalt inkt uit de vlek. Huishoudalcohol is zelfs een tikkeltje effectiever, omdat het niet verdund is. Het is een wondermiddel voor allerlei vlekken zoals koffie, wijn en vet.

Leg ook bij gebruik van dit middel een oude doek of enkele velletje keukenpapier onder het kledingstuk. Wrijf de alcohol vervolgens met een oude theedoek over de vlek.

3. Wasmiddel en azijn

De meeste inktvlekken zijn makkelijk weg te halen met een beetje vloeibaar wasmiddel. Giet een beetje wasmiddel direct op de vlek en masseer het in. Was het kledingstuk hierna in de wasmachine, en gebruik een beetje azijn als wasverzachter om alle zeep uit het kledingstuk te wassen.

Let op het materiaal – Katoen, denim, polyester, nylon en linnen behandel je zonder problemen tegen inktvlekken. Bij andere materialen – zoals suède, zijde, leer en wol – is voorzichtigheid geboden. Behandel ze in een handwas om schade te voorkomen. 

4. Tandpasta

Smeer wat van je tandpasta op de vlek en laat het een half uur intrekken. Was je kleding hierna in de beste wasmachine en de vlek is verdwenen! 🪥✨

5. Baking soda

Baking soda (zuiveringszout of bicarbonaat) is een ingrediënt in baksels en een goed middeltje voor schoonmaakklusjes, zoals een nare geur verwijderen. Maak een pasta van de baking soda door water toe te voegen. Wrijf de pasta op de vlek en laat het zo'n 15 minuten intrekken. Veeg het goedje weg en stop je kledingstuk in de wasmachine.

6. Zuiveringszout

Zuiveringszout (natriumcarbonaat of schoonmaaksoda) is nóg sterker dan baking soda. In tegenstelling tot baking soda gebruik je zuiveringszout alleen op te poetsen, niet om te bakken! Deze substantie is geschikt voor hardnekkige inktvlekken of andere hardnekkige vlekken op lichte en witte kleding. Maak een mengsel van zuiveringszout en water en breng het met een wattenbolletje aan op de inktvlek.

7. Ossengalzeep

Ossengalzeep is een ouderwets middel voor allerlei vlekken. Het verwijdert zelfs smeer uit kleding! De gal in deze zeep verwijdert vlekken, omdat het als emulgator dient die vetten en eiwitten oplost. Wrijf vochtige ossengalzeep direct op de vlek of met een oude theedoek. Laat de zeep zo'n 10 minuten intrekken en stop het kledingstuk daarna in de wasmachine.

een kroontjespen op een vel papier

8. (Koffie)melk ☕

Laat het kledingstuk een half uur weken in koffiemelk of melk en was het hierna zoals gewoonlijk. Het liefst kies je voor koffiemelk. Waarom? Het heeft een hoger vetpercentage dan gewone melk, omdat het water uit de melk is gehaald. Het vet in de melk verwijdert inktvlekken.

9. Vlekverwijderaar

Als bovenstaande middeltjes niet helpen, is een speciale vlekverwijderaar je redder in nood. Vlekverwijderaars zoals HG Vlekweg zijn speciaal ontwikkeld voor inktvlekken, waardoor je niet hoeft te schrobben.

Conclusie

Hopelijk is je kledingstuk met deze methodes gered van een inkt! Pen uit kleding halen hoeft je geen kopzorgen te bezorgen. Inktvlekken komen vaak voor en zijn gelukkig makkelijk te verwijderen.

Deze effectieve methodes hebben mijn kledingstukken al menig keer gered van de vuilnisbak! Heb jij nog een goede tip om pen uit kleding te halen? Stuur ons dan een berichtje via het formulier hieronder. Voor nu: bedankt voor je tijd!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up