Ik kookte mijn rijst altijd in een pannetje, totdat ik een magnetron tot mijn beschikking kreeg. Nu is rijst koken een stuk sneller. Sterker nog: rijst koken in de magnetron is zo gepiept!
Laat ik eerlijk zijn: rijst koken in de magnetron is niet de meest gangbare bereiding. Maar het heeft meer voordelen dan je denkt. Deze manier van rijst koken is niet alleen makkelijk, maar ook lekker en bovendien betaalbaarder dan de beste rijstkoker.
Je hoeft niet een pan in de gaten te houden of je zorgen te maken om aangebrande rijst. Klinkt dit goed? Volg dan onderstaand stappenplan voor fluffy, zachte rijst in een handomdraai! 🍚
Er zijn twee manieren om rijst te koken in de magnetron: je gebruikt een ovenschaal óf een speciale magnetron rijstkoker. Deze rijstkoker stoom rijst door middel van een dubbele deksel die hete lucht door de rijstkoker circuleert. Dit is een goede optie voor de echte rijstliefhebber, maar een ovenschaal volstaat ook!
Dit heb je nodig om rijst te koken in de magnetron:
Voordat je rijst kookt, meet je de hoeveelheden rijst en water goed af.
Voor één persoon is 75 gram ongekookte rijst de richtlijn. Omdat rijst vocht opneemt tijdens het koken, wordt het 2 tot 3 keer zo zwaar. Na het koken houd je ongeveer 200 gram gekookte rijst over.
Een van de belangrijkste factoren bij het koken van rijst is de rijst-waterratio. Een vuistregel voor de rijst-waterratio is ongeveer 1 deel rijst op 2 delen water.
Maar niet elk soort rijst heeft evenveel water nodig:
Onder korte rijst vallen soorten zoals sushirijst en paellarijst. 🍣 Rijst met korte korrel heeft minder water nodig dan gemiddeld: 1 1/4 kopje water (300 ml) tot 1 kopje rijst.
Lange korrel rijst is het meest gangbaar. Denk aan basmati- of jasmijnrijst. Voor lange rijst geldt de vuistregel van 2 kopjes water (473 ml) bij 1 kopje rijst.
Bruine rijst is beter bekend als zilvervliesrijst. Bruine rijst is over het algemeen gezonder: het bevat ongeveer drie keer zo veel vezels als witte rijst. Daarnaast bevat het eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium.
Bruine rijst koop je als korte of lange korrels. Voor korte korrels houd je een verhouding aan van 2 kopjes water (473 ml) tot 1 kopje rijst, en voor lange korrels 1 3/4 kopjes (415 ml) water tot 1 kopje rijst.
Nu je de juiste hoeveelheid rijst en water hebt bepaald, is het tijd om de rijst te koken. De precieze kooktijd is afhankelijk van het vermogen van de magnetron. Veel magnetrons hebben een maximaal vermogen van 800 watt. In dit recept ga ik daarom uit van 700 watt.
Doe de rijst in de ovenschaal (of de magnetron rijstkoker) en voeg een snufje zout toe. Je mag de schaal onafgedekt laten, maar het is ook een optie om de schaal af te dekken met een deksel of magnetronfolie. Check altijd of het materiaal magnetronbestendig is.
Kook de rijst volgens de tijden in onderstaande tabel:
De exacte bereidingstijd is afhankelijk van de soort rijst en je magnetron. Zo heeft zilvervliesrijst meestal wat langer nodig om te garen.
Controleer de rijst op ongeveer de helft van de kooktijd en roer het geheel even door. Pas eventueel de kooktijd aan als de rijst langer of juist korter nodig heeft.
Zit er na het koken nog water in het bakje? Zet de magnetron dan nog een minuutje aan en check of de rijst hierna gaar is. De rijst is klaar als al het water is opgenomen. Als de rijst te lang gekookt heeft, zijn de korrels hard en droog.
Haal na de kooktijd de schaal met rijst uit de magnetron. Pas op, dit is heet! Hierna laat je de rijst nog 5 minuten nagaren.
Roer de rijst nog door met een vork en je kunt aan tafel!
Heb je rijst over? Dan bewaar je het goed afgedekt maximaal twee dagen in de koelkast. Het is belangrijk om de rijst snel af te koelen en meteen in de koelkast te zetten. Je hebt ook de optie om rijst in te vriezen. In dit geval bewaar je het maximaal 3 maanden.
Rijst opnieuw opwarmen met een magnetron doe je als volgt:
Nasi, curry, wokgerechten of stoofpotjes - wat je ook maakt, rijst koken in de magnetron is kinderspel. Hopelijk heb je het antwoord op de vraag "kun je rijst koken in de magnetron?". Ik ben in ieder geval te spreken over deze snelle manier van rijst koken!
Bedankt voor het lezen en hopelijk tot ziens bij Helpingcherry. 😊